הותר לפרסום: 5 חיילי צה"ל נהרגו היום ברצועת עזה ובגבול הרצועה; נתניהו: צה"ל ירחיב את המבצע

(עדכונים שוטפים) - הרמטכ"ל: "נמשיך את הפעילות ככל שיידרש, ובשעות אלו אנחנו מעצימים אותה" ■ רקטות נורו לעבר חוף הכרמל ■ צה"ל סיכל חדירת מחבלים בשער הנגב ■ תקיפות נרחבות של כוחות צה"ל ברצועת עזה

ילדים ברצועת עזה צוק איתן / צילום: רויטרס

דובר צה"ל מסר הערב (ב') כי חמישה חיילי צה"ל נהרגו היום בשעות הצהריים והערב ברצועת עזה ובגבול הרצועה. סמל-ראשון משה דוינו, בן 20 מירושלים, נהרג במהלך פעילות מבצעית בשעות הצהריים בעזה. ארבעה חיילים נוספים נהרגו בגבול רצועת עזה מנפילת פצמ"ר, באזור המועצה האזורית אשכול. הודעות נמסרו למשפחותיהם. מתחילת הלחימה נהרגו 48 קצינים וחיילים.

"אין מלחמה צודקת מזו"

"עלינו להיות ערוכים למערכה ממושכת", כך אמר הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו, בדברים שנשא בקרייה בתל אביב. "אין מלחמה צודקת מזו, שבנינו הגיבורים נלחמים בה, ואני מבקש לחזק את ידיהם של חיילי צה"ל שממשיכים גם בשעה זו לפעול בעוז רוח בתוך רצועת עזה נגד אויבינו", אמר.

נתניהו אמר כי "ידענו שיהיו לנו ימים קשים. זהו יום קשה וכואב. צריך אורך רוח ונחישות כדי להמשיך במאבק נגד ארגון טרור רצחני ששואף להשמידנו. גם בשעה זו אנו ממשיכים בפעולה לפגיעה במנהרות הטרור, ולא נסיים את המבצע בלי לפגוע במנהרות שכל מטרתן הרג אזרחינו וילדינו. הצורך ביעד הזה התברר שוב היום.

"הפעולה נגד המנהרות היא צעד ראשון והכרחי בפירוז רצועת עזה. התהליך של מניעת ההתחמשות של ארגון טרור ופירוז הרצועה חייב להיות חלק מכל פתרון, והקהילה הבינלאומית צריכה לדרוש זאת בתוקף. במקום שהקהילה הבינ"ל תאפשר לכספים להכנס לרצועת עזה לידי החמאס לבטון ומלט כדי לשמש למנהרות ללא הגבלה, צריך להיות על כך פיקוח ושליטה. בעבר כשהעלינו את הדרישות הללו לא התייחסו לכך ברצינות, וזה חייב להשתנות. לא ייתכן שאזרחי המדינה יחיו תחת איום מוות של טילים וחדירה ממנהרות מוות - הרג מלמעלה והרג מלמטה.

"חמאס הפר את כל ההצעות להפסקות אש. עומד מולנו אויב אכזר. אמרתי ואני חוזר ואומר: אנחנו צריכים להיות ערוכים למערכה ממושכת. נמשיך לפעול בתקיפות ובשיקול דעת עד להשלמת משימתנו - להגן על אזרחינו, חיילינו וילדינו".

שר הביטחון, משה יעלון, אמר הערב כי "לא נהסס להרחיב את פעילות צה"ל. צר לנו על כל אזרח ותשתית אזרחית שנפגעת, אבל אנחנו מגנים קודם כל על האזרחים שלנו ולא נתנצל על כך. ידעו תושבי עזה והעולם כי חמאס משתמש באנשיו כמגן אנושי ומקריב אותם, בעוד אנחנו מגנים על הילדים והאזרחים. לא נתפשר על ביטחון אזרחי ישראל: נמשיך להכות בחמאס גם בימים הבאים. אנחנו נכה בהם קשה ונמשיך עד שחמאס יבין שהמציאות הנוכחית הרסנית עבורו".

הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, מסר כי "מול מטרות המבצע, כפי שהוגדרו על ידי הדרג המדיני, צה"ל פעל בצורה רחבה, עמוקה וניכרת בעוצמת הפגיעה בחמאס. אנחנו מטפלים במערך מנהרות התקפיות שפרוס לאורך כל השטח. זו משימה מורכבת. צעד אחר צעד, ציר אחר ציר, היתקלות אחר היתקלות. המערכה הזו מתקדמת בצורה מצוינת".

לדברי גנץ, "עד כה ההישגים הם הישגים רחבים. אנחנו נמשיך את הפעילות הזו ככל שיידרש, ובשעות אלו אנחנו מעצימים אותה". הוא הוסיף: "הרס רב מאוד קורה בתוך השטח, לא רק בגלל הפעילות שלנו, אלא מעצם מה שחמאס עושה בעצמו".

4 הרוגים באשכול

הירי מעזה נמשך על רקע המגעים להפסקת אש. סמוך לשעה 17:50 נפל פצמ"ר במועצה האזורית אשכול, וכתוצאה מהנפילה נפגעו ישראלים רבים - ארבעה חיילים נהרגו, ו-6 נוספים נפצעו. משטרת ישראל מבקשת מהאזרחים שלא להגיע לאזור עוטף עזה.

בתוך כך, תושבים בשער הנגב קיבלו הנחיה להסתגר בבתים מחשש לארוע ביטחוני. כ-5 מחבלים חדרו ממנהרה, אחד נורה ונהרג והשאר חזרו דרך המנהרה.

גם הירי לעבר ערי ישראל נמשך, ובשעות הערב יורטו 3 רקטות מעל אשדוד, ו-4 רקטות נוספות נורו לעבר אופקים, כאשר אחת יורטה ו-3 נפלו בשטחים פתוחים. הירי לעבר ישובי עוטף עזה נמשך ללא הפסקה בשעות הערב.

לאחר השעה 19:00 נשמעו אזעקות באזור חדרה, קיסריה, חוף הכרמל וזכרון יעקב. 2 רקטות נפלו בשטחים פתוחים.

בתוך כך, צה"ל הורה לתושבי שג'אעיה, ג'באליה וזיתון להתפנות למרכז עזה, ועל פי דיווחים נערכות באזורים אלו תקיפות נרחבות של כוחות צה"ל.

ערוץ הטלוויזיה של חמאס "אל-אקצא" דיווח אחר הצהריים כי צה"ל תקף את מרפאות החוץ של בית החולים שיפא בעזה, וישנם הרוגים ופצועים במקום. מנגד צה"ל טוען כי מדובר בירי כושל של חמאס מתוך המתחם.

מזכ"ל האו"ם: "הוריקן מעשה ידי אדם"

בתוך כך, בהתבטאות חריפה במיוחד תקף היום מזכ"ל האו"ם באן קי-מון את ישראל על המשך הלחימה וטען כי הנזק שגרם צה"ל ברצועה הוא ברמה קטסטרופלית. "הייתה לנו הפסקת אש הומניטרית בסוף השבוע, ובמהלכה אפשר היה לראות כמה נזק גרמה המתקפה הישראלית. היו שתיארו זאת כ'הוריקן מעשה ידי אדם'", אמר באן במסיבת עיתונאים במטה האו"ם בניו יורק. "הנזק וההרוגים מעלים שאלות על המידתיות של התקיפות. יותר מ-173 אלף עזתים מחפשים מקלט - עשירית מהאוכלוסיה. קראתי לישראל ולכל הצדדים להבטיח את האתרים של האו"ם ואת ביטחון האנשים שחיפשו מקלט". באן המשיך ותקף: "אין לעזתים לאן ללכת. הם נצורים ולכודים".

לסיכום דבריו הדגיש את הצורך בהפסקת אש ובחידוש המו"מ. "על הצדדים מוטלת האחריות להפסיק את האלימות ואת האש ולטפל בשורש הבעיות, שבבסיס סיבובי ההסלמה. יש לסיים חצי מאה של כיבוש", אמר. לדבריו, האו"ם ממשיך לעבוד עם אבו מאזן ומנהיגים אחרים במטרה להשיג שלום בין ישראל והפלסטינים. "זה עניין של רצון פוליטי. צריך קודם לעצור את הלחימה, ואז לשבת ולדבר".

שרים: להמשיך בלחימה

השרים עמיר פרץ, לימור לבנת ויאיר שמיר טוענים כי יש להמשיך בלחימה, כאשר במקביל חזר צה"ל לתקוף ברצועת עזה באזור בית חנון לפני השעה 12:00. חיל האוויר תקף משגרי רקטות ואתר לייצור אמל"ח בעקבות הירי לעבר אשקלון הבוקר.

בצהריים תקף חמאס כוח של צה"ל בצפון הרצועה. כ-20 רקטות נורו לעבר ישראל היום: בצהריים נשמעו אזעקות ביישובי עוטף עזה ו-4 רקטות שוגרו לעבר מועצה אזורית חוף אשקלון - אך נפלו בשטחים פתוחים; לאחר מכן שוגרו 2 רקטות לאזור נתיבות ונפלו בשטחים פתוחים; אחה"צ יירטה כיפת ברזל רקטה בשמי אשקלון.

רה"מ נתניהו שוחח היום עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון ואמר לו: "הודעת הנשיאות של מועצת הביטחון של האו"ם מתייחסת לצרכי ארגון טרור רצחני שתוקף אזרחים ישראלים, ואין בה מענה לצרכי הביטחון של ישראל ובכלל זה פירוז רצועת עזה ע"פ העיקרון שכבר נקבע בהסכמי הביניים עם הפלסטינים.

"אין בהודעה התייחסות לפגיעה באזרחים ישראלים, ולעובדה שחמאס הפך את תושבי עזה למגן אנושי, ושהוא עושה שימוש במתקנים של האו"ם כדי לפגוע באזרחי ישראל. ישראל נענתה 3 פעמים להצעת האו"ם להפוגות הומניטאריות, וחמאס הפר את כולן. הם ממשיכים לירות גם עכשיו לעבר אזרחי ישראל.

"ישראל תמשיך לטפל במנהרות הטרור, זהו רק הצעד הראשון בפירוז. במקום שכספי הקהילה הבינלאומית ישמשו לבניית מנהרות טרור לביצוע פיגועים המוניים נגד אזרחי ישראל, הקהילה הבינלאומית צריכה לפעול לפירוז עזה".

"כרגע המבצע מתנהל בתנאים שלנו", אמר השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ. בצל החלטת מועצת הביטחון של האו"ם הבוקר לקרוא להפסקת אש מיידית ללא תנאים מוקדמים, הוסיף פרץ: "צריך להמשיך ללחוץ על חמאס בפעילות קרקעית, מבלי לסמן כיבושי שטח חדשים, אלא להשתמש בשטחים שכבר בידינו". הוא הוסיף כי ברגע שהפסקת האש תופר, על ישראל להתחיל לפגוע בבנק המטרות שצברה. פרץ ציין כי בתור אדם שמעולם לא תמך בראש הממשלה נתניהו, "אני מוכרח לתת לו ציון טוב במערכה הזו".

"זה הרגע שבו לא צריך למצמץ", סיכם פרץ. "הנוסחה צריכה להיות עזה תחתית תמורת עזה עילית. ככל שיוזרמו כספים לשיקום עזה עילית, חמאס צריך להזדכות על עזה עילית. פה צריך לייצר מנגנון אמיתי שיביא להסדר". לדבריו, הקטארים הם אלה שיכולים לעצור את "מנהרת הכסף", אך לישראל אין השפעה עליהם ולארצות הברית יש. פרץ הוסיף כי צריך להשיג מתווה שלפיו ככל שחמאס מוסיף להתפרק מנשקו, הוא מקבל יותר. מלבד זאת, יש לשלב את מצרים במהלך ולהכניס "בדרך מכובדת ולא בחיבוק דב את אבו מאזן למשחק".

שרת התרבות והספורט, לימור לבנת, הביעה גם היא את הסתייגותה מהפסקת אש עם חמאס בשלב זה. "אסור לממשלה להסכים למדיניות שעל פיה צה"ל מגיב כאשר חמאס יורה", אמרה במשדר וואלה! חדשות. "זאת מדיניות של פספוס גדול מאוד של מה שעשינו עד עכשיו, וכמובן היא תאפשר לחמאס להמשיך ולהתעצם, להמשיך לירות ולפגוע באזרחי ישראל".

לדברי לבנת, לפני המבצע היה מצב של "טפטוף מתמשך של ירי חמאס, תוך כדי בניית עיר מפלצת תת קרקעית שהגיעה אל מתחת לשטח הריבוני של מדינת ישראל". כעת, הכתה ישראל בחזרה, מערך הרקטות ספג פגיעה קשה מאוד, "אבל עדיין יש להם יכולת ירי רקטות. הם עדיין פועלים וההנהגה עדיין קיימת".

גם שר החקלאות, יאיר שמיר, אמר הבוקר במשדר כי בישראל "צריכים להמשיך לתמרן, לנצל את זמן הפציעות שאולי יש לנו. לא סיימנו את המלאכה". "אני מתוסכל", הודה שמיר, "יש לנו צבא נפלא ועם חזק שמוכן לרוץ קדימה ולהמשיך הלאה ולא ניצלנו את זה. יש תחושה של החמצה".

ח"כ שאול מופז (קדימה), לשעבר שר הביטחון והרמטכ"ל, הבהיר אף הוא במשדר כי ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה לסיים את המערכה הקרקעית ברצועת עזה מבלי שתושלם משימת השמדת המנהרות. "המנהרות ההתקפיות הן איום מאוד משמעותי על מדינת ישראל, ואם יש החלטה אחת שצריך לקבל אם מסיימים את המבצע בימים הקרובים, היא להשלים את הטיפול במנהרות", אמר מופז.

רקטה התפוצצה באשקלון

במהלך היממה האחרונה נמשכה הפעילות הקרקעית ברצועה, אך בניגוד לימי המבצע הראשונים הותקפו 40 מטרות בלבד. עם זאת, בצה"ל מבהירים כי ברשותם עוד מאות מטרות שלא הותקפו. "המצב כרגע מוגדר 'הפוגה ללא מגבלות'", אמר הבוקר קצין בכיר. "אנחנו פועלים בשטח, וריכוז המאמץ הוא מנהרות. רק אתמול הושמדו שתי מנהרות".

עד כה, איתרו בצה"ל 32 מנהרות וטופלו רק 17. לדברי הקצין, "לגבי מנהרות התקפיות, למעשה יודעים עד כמה התקפית מנהרה רק בשלב הגילוי. ההערכה היא שרובן התקפיות. המנהרות שפוצצו הגיעו כולן עד הגדר - אחת מהן הגיעה ממש מתחת לגדר". הקצין הבכיר הוסיף כי אתמול התאפשרה הכנסה של מאה משאיות לעזה ובהן תרופות, מזון ודלק.

מוקדם יותר היום נורתה רקטה לעבר אשקלון והתפוצצה בשטח פתוח. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.דובר צה"ל הודיע כי בתגובה לירי הרקטה לעבר אשקלון, שנפלה בשטח פתוח, צה"ל ירה פגזים לעבר אזור השיגור בבית לאהיא שבצפון רצועת עזה.

אובמה: הפסקת אש מיד

בסופו של היום ה-20 למבצע "צוק איתן" - הבית הלבן דורש הפסקת אש לאלתר, ללא כל תנאי: ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש (א') בטלפון עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, והשניים דנו בלחימה בין ישראל לחמאס ברצועת עזה. בשיחה אמר הנשיא האמריקאי לראש הממשלה כי "כל פתרון ארוך טווח חייב להבטיח פירוק מנשק של ארגוני הטרור ופירוז של עזה". בהודעת הבית הלבן נכתב כי אובמה ציין כי יש לפעול באופן מידי להפסקת אש הומניטרית בעזה, ללא תנאים מוקדמים. להודעה זו הצטרף גם האו"ם שדרש מישראל לנצור את האש.

עוד נמסר כי אובמה הדגיש את הגינוי האמריקני החריף לירי הרקטות מצד חמאס ול"מתקפות הארגון נגד ישראל באמצעות מנהרות". כמו כן, הדגיש אובמה את זכותה של ישראל להגנה עצמית, ואת דאגתו בנוגע למניין האזרחים הפלסטינים ההרוגים ואובדן החיים בישראל, כמו גם המצב ההומניטרי ההולך ומחריף ברצועת עזה.

הנשיא הבהיר כי על הסכם הפסקת האש להיות מבוסס על הסכם הפסקת האש של נובמבר 2012. הוא הביע תמיכה במתווה המצרי, והדגיש כי הוא תומך בשיתו פעולה אזורי ובינלאומי לסיום האלימות.

אובמה הוסיף כי לראייתו, יש חשיבות רבה בהבטחת ביטחונה של ישראל, בהגנה על אזרחים, בהקלת המשבר ההומניטרי בעזה וביישום הפסקת אש בת קיימא, אשר תאפשר לפלסטינים ברצועת עזה לחיות חיים נורמליים. הנשיא הדגיש כי יש לסייע במענה על הצרכים הכלכליים ארוכי הטווח בעזה, בד בבד עם חיזוק הרשות הפלסטינית, וסיכם כי לראיית ארצות הברית, כל פתרון ארוך טווח לסכסוך הישראלי-פלסטיני חייב לכלול פירוק ארגוני טרור ופירוז עזה מנשק.

שגריר ישראל באו"ם רון פרושאור הגיב לקריאת מועצת הביטחון של האו"ם להפסקת אש מידית וללא תנאים. "חמאס הפר את כל הפסקות האש, אפילו את אלו שהוא ביקש. חמאס השתמש במיליארדי דולרים שאתם תרמתם לבניית מנהרות טרור", אמר, "כדי לחפור תעלות ליד הקהילות שלנו, כדי לרצוח אזרחים ולחטוף חיילים שלנו".

נציג פלסטין באו"ם, ריאד מנסור, הביע תרעומת על ההחלטה לקרוא להפסקת אש. לדבריו, הנוסח שגיבשה מועצת הביטחון אינו כולל דרישה רשמית שישראל תיסוג מרצועת עזה. "כבר מזמן היה צריך לגנות את מעשי התוקפנות הללו, ולקרוא לעצור אותם מיד", אמר. לדבריו, הפלסטינים ימשיכו להפעיל לחץ על מועצת הביטחון כדי שחברותיה יצביעו על נוסח מחייב יותר.