נזק של 820 מיליון שקל לתעשייה: "זקוקים לפיצויים עכשיו"

התאחדות התעשיינים: 20% מהעובדים בעוטף עזה לא מגיעים לעבודה ■ יו"ר ההתאחדות: "אנו מוטרדים יותר מהדולר החזק מאשר מנזקי המלחמה"

פגיעת רקטה בדרום - צוק איתן / צילום: רויטרס
פגיעת רקטה בדרום - צוק איתן / צילום: רויטרס

ביום ה-21 למבצע צוק איתן בעזה, התעשיינים מעריכים כי היקף הנזק המצטבר שנגרם למפעלים בכל רחבי הארץ נאמד בכ-820 מיליון שקל. מנתוני התאחדות התעשיינים עולה, כי כ-20% מהעובדים במפעלים באזור הדרום, שמרוחקים עד 40 קילומטר מרצועת עזה, לא מתייצבים במקומות העבודה. מהנזק המוערך לכלל התעשייה בארץ, במפעלים הדרומיים בלבד הוערך הנזק בכ-330 מיליון שקל.

נזק שמקורו בפגיעה ישירה של רקטות שנורו מרצועת עזה, נגרם לשלושה מפעלים: בקיבוץ ניר עם הסמוך לרצועה; למפעל דנבר משדרות, שנשרף כליל עוד בתחילת סבב הלחימה הנוכחי מפגיעה של שתי רקטות, ולמחסן שנמצא בסמוך, השייך לחברת נ.ת.ר למוצרים סניטריים לשימושים רפואיים.

לדברי מנהל סניף דרום של התאחדות התעשיינים, מאיר שימקו, נזקים קלים נגרמו לעוד מפעלים באזור הדרום מרסיסים של רקטות שהתפוצצו בקרבתם או משברי יירוט. "מדובר בפגיעות בהיקף קטן יחסית", אמר. "כעת אנחנו מגבשים רשימה ארוכה של סעיפים שעליהם מצפים התעשיינים בדרום לקבל מהמדינה פיצוי, כמו על רכש של מיגוניות והצטיידות במערכות התרעה על ירי של רקטות. מדובר בהוצאות של מיליוני שקלים. ברגע שהמבצע בעזה ייגמר, תהיה לפנינו הרבה עבודה".

הנזק הכספי שעליו מדווחת התאחדות התעשיינים מתייחס לפגיעה בפריון העבודה, תשלומים לעובדים שאינם מגיעים לעבודה, הפסד של הזמנות עתידיות, פגיעה במוניטין ואי עמידה בלוחות זמנים לאספקה של מוצרים ללקוחות. עיקר הנזק לתעשייה, כך לפי התעשיינים, נגרם למפעלים באזור המרכז, שבהם מועסקים כ-60% מכלל המועסקים בתעשייה.

"ממשיכים לייצר תחת אש"

על רקע הניסיון הנוסף להחיל הפסקת אש בלחימה מול ארגוני הטרור בעזה, נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, נפגש היום (ב') עם עשרות תעשיינים באשדוד ובאשקלון. לדבריו, "בכל הקשור ללחימה בעזה, התעשיינים מדווחים על חוסן, על יכולת להתמודד ולייצר תחת אש. כולם מספרים על עובדים מסורים ואחראיים, שרובם מקפידים להגיע לעבודה חרף הקושי ואין לי ספק שהתעשייה חזקה ומתגברת על המשבר הביטחוני.

"המלחמה האמיתית של התעשיינים, גם בימים אלה, היא בדולר הנמוך ובשקל החזק. הבעיה הזאת מטרידה אותם יותר, שכן עלויות המים, הארנונה והחשמל פוגעות בכושר התחרות שלהם בשווקים. מדובר במצבים שמשפיעים על התעשייה הרבה יותר מהלחימה בעזה. אני לא מבין מדוע המדינה לא מחליטה על הורדת הריבית לאפס, כפי שעושות עוד מדינות נורמליות בעולם. כשצוק איתן ייגמר, המלחמה שלנו תימשך".

עם תחילת המבצע בעזה, אישרה רשות המסים לבעלי עסקים בדרום הארץ דחיית תשלומי מס הכנסה ומע"מ. דחייה זו הוארכה עד ה-15 באוגוסט. לדברי אורן, "כעת אנחנו מנסים להגיע לסיכום על תשלום של מקדמות בהיקף של אחוז מסוים מהפיצויים שעתידים לקבל מפעלים קטנים בגין נזק שנגרם להם בעקבות המבצע. הסוגיה עדיין נבדקת במשרדי הממשלה ואני מקווה מאוד שהם יביאו בשורה לתעשייה. מדובר במפעלים שחרף הנזק הרב שנגרם להם, נדרשים לשלם שכר לעובדים, שכירות עם מבנים, ארנונה, חשבונות מים וחשמל ועוד. מדובר בכסף שהם זקוקים לו עכשיו ולא בעוד חודשים ארוכים".