מה באמת מצפה למנכ"ל הבא של חברת החשמל?

מדובר בג'וב עם השפעה רבה וגם שכר לא קטן. נכון ל-2013, שכר הברוטו הממוצע של המנכ"ל המתפטר גליקמן עמד על כ-72 אלף שקל בחודש, עלות של מעל ל-100 אלף שקל ■ וגם: בורסת השמות של המחליפים הפוטנציאליים

חברת החשמל / צילום: איל יצהר
חברת החשמל / צילום: איל יצהר

ניתן לומר כמעט בוודאות שדקות ספורות לאחר שהודיע אתמול (ב') מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, על התפטרותו, הציפו את יו"ר הדירקטוריון יפתח רון טל עשרות שיחות של מועמדים פוטנציאליים.

אחרי הכל, מדובר בניהול החברה הגדולה ביותר במשק, ג'וב עם השפעה רבה וגם שכר לא קטן. נכון לשנת 2013, שכר הברוטו הממוצע של גליקמן עמד על כ-72 אלף שקל בחודש, עלות של מעל ל-100 אלף שקל בחודש.

אבל זה יהיה תהליך ארוך למדי: דירקטוריון החברה ורשות החברות ימנו ועדת איתור שתבצע ראיונות ומבחני התאמה למועמדים לתפקיד הנחשק, ובתומם ייקבע מי יכהן במשך 4 שנים כמנכ"ל החברה - זאת, בהנחה שלא יתפטר קודם לכן. יחד עם זאת, האתגר והקושי שבניהול חברת החשמל, "מבריח" לא מעט מועמדים. אם בשנת 2005 ניגשו 68 מועמדים, ב-2007 המספר ירד ל-47 ואילו ב-2011, בה נבחר גליקמן, ניגשו 26 מועמדים "בלבד".

מה מחכה לזוכה במשרה? בעיקר כאבי ראש:

1. ברבעון השני של 2014 הפסידה חברת החשמל 777 מיליון שקל, לעומת הפסד של 361 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה. ההפסדים הללו מכרסמים בהונה העצמי של החברה ויחד עם חובות שמגיעים לכ-70 מיליארד שקל, נראה כי חברת החשמל נמצאת בדרך הבטוחה לפשיטת רגל או, לחילופין, לתמיכה ע"י המדינה.

2. ללא רפורמה בחברת החשמל, ייאלץ המנכ"ל להתמודד עם קיצוצים שיובילו לעימותים עם הוועד ועם בית הדין לעבודה. רק בשבוע שעבר אמר גליקמן עצמו, כי "מאות עובדים יפוטרו בחודשים הקרובים".

3. המשרד להגנת הסביבה איים בצו אישי על המנכ"ל היוצא אם לא ישלים את פרויקט הפחתת הפליטות.

4. למנכ"ל יש אפס השפעה על הכנסות ואיום מצד רשות החשמל על הורדת התעריף במספר דו-ספרתי, שעלולים להעמיק את הפסדי החברה.

ולבורסת השמות: במסדרונות חברת החשמל כבר עלו שמותיהם של בעלי תפקידים בחברה, שכבר הגישו מועמדותם בעבר ובהם סמנכ"ל הייצור של החברה לשעבר, משה בכר, וסמנכ"ל הפרויקטים של החברה, יעקב (יאשה) חאין. כמו כן גם שמו של סמנכ"ל הכספים של החברה תמיר פוליקר מוזכר כמועמד.