מו"מ לרכישת 49% מחיפה כימיקלים לפי מיליארד ד'

קרן הפרייבט אקוויטי הסינית-ישראלית Catalyst-CEL שהקים אדוארד קוקרמן מובילה קבוצת משקיעים מסין במו"מ לרכישת 49% מחברת הכימיקלים והדשנים

אדי קוקרמן  / צילום: יוסי כהן
אדי קוקרמן / צילום: יוסי כהן

משקיעים סינים ממשיכים להתעניין בחברות ישראליות גדולות כיעד לרכישה. אחרי רכישת יצרנית חומרי ההדברה אדמה (מכתשים אגן) בידי כמצ'יינה, ועסקת הענק של רכישת קונצרן החלב תנובה על-ידי ברייטפוד (שצפויה להיסגר השבוע), בקרוב עשויה להתבצע עסקה נוספת שבה גוף סיני רוכש חברה ישראלית.

ל"גלובס" נודע כי קרן הפרייבט אקוויטי הסינית-ישראלית Catalyst-CEL מובילה קבוצת משקיעים מסין במו"מ לרכישת 49% מחברת הכימיקלים והדשנים חיפה כימיקלים, שבבעלות האחים אדי וג'ולס טראמפ, לפי שווי חברה של כמיליארד דולר.

קרן הפרייבט אקוויטי הוקמה לפני כשנה על ידי קבוצת קרנות קטליסט של איש העסקים אדוארד קוקרמן. המשקיע הבולט בקרן היא החברה הסינית China Everbright International, ששוויה כ-7.2 מיליארד דולר. ככל הידוע, העניין של הסינים בחיפה כימיקלים נובע מהאפשרות להרחיב את פעילותה של החברה לסין.

קרנות קטליסט של קוקרמן פעילות בשוק הישראלי מ-1993, ובין החברות שהן השקיעו בהן בעבר נכללות Orex, פאואר דיזיין, אומריקס וסקופוס שהונפקו ו/או נמכרו. קרן קטליסט גם מחזיקה כיום באחוז מזערי ממניות חברת הטכנולוגיה BOS שבה שלטה בעבר, ושנסחרת בוול סטריט בשווי צנוע של כ-4 מיליון דולר.

לאחרונה הצביעה אסיפת בעלי המניות של BOS בעד הדחתו של קוקרמן מדירקטוריון החברה, כשמנגד באותה אסיפה אושרה הארכת הסכם הניהול שלו כיו"ר. פעילות קרן קטליסט מתבצעת על-ידי בית ההשקעות Cukierman, שקוקרמן הקים בשנות ה-90 והוא מכהן כיום כיו"ר שלו.

קרן Catalyst-CEL, המשותפת לישראלים ולסינים, הוקמה בפברואר 2014 במטרה לתמוך בחברות ישראליות שמעוניינות להתרחב בשוק הסיני. הקרן, שהשלימה סגירה ראשונית של כ-100 מיליון דולר ומכוונת להגדלת הגיוס לכ-300 מיליון דולר השנה, מייעדת את השקעותיה לחברות בשלבים בינוניים ומתקדמים, שיש להן טכנולוגיות חדשניות מוכחות. עד כה ביצעה הקרן השקעה אחת, כשבאוגוסט 2014 היא רכשה את השליטה בחברת Lamina, שפיתחה טכנולוגיה בתחום כלי החיתוך לעיבוד שבבי, תמורת 42 מיליון דולר.

השתלטות בעזרת שגיא גנגר

חיפה כימיקליים מספקת חנקת אשלגן, דשנים מיוחדים וכימיקלים לתעשייה. החברה, שנוסדה ב-1966 על-ידי ממשלת ישראל, נמצאת בבעלות פרטית מאז 1989. לפי נתוני דן אנד ברדסטריט, היא מעסיקה כ-750 עובדים, רובם בישראל, ומחזור המכירות שלה עומד על 2.5 מיליארד שקל. מנכ"ל החברה וסגן היו"ר הוא נדב שחר.

כאמור, בעלי השליטה הנוכחיים בחיפה כימיקליים הם האחים אדי וג'ולס טראמפ (המשמש כיו"ר החברה). האחים טראמפ, שבעבר שלטו גם בחברת ההשקעות גמול, רכשו את הבעלות בחברה מידי איש העסקים אריה גנגר, מקורבו של ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, במהלך של השתלטות עויינת. האחים היו קודם לכן שותפיו של גנגר בחברת טרנס ריסורסס (TRI), בעלת השליטה בחיפה כימיקלים, וכשרכשו את השליטה בחברה הם הדיחו את גנגר מכל תפקידיו בה.

בסוף שנות ה-90 נקלעה חיפה כימיקלים לחובות, וגנגר גייס לסיוע את האחים טראמפ, שעשו את הונם בעיקר מעסקי נדל"ן בארה"ב. בשנת 2001 רכשו השניים כ-47% ממניות TRI, וגנגר נותר עם 53%. מאוחר יותר, גנגר העביר לבנו שגיא החזקות בהיקף 19% ממניות החברה.

כאשר מצבה של חיפה כימיקלים המשיך להידרדר, והשפיע על מצבה של TRI, לחץ בנק הפועלים בשנת 2008 על TRI להגיע להסדר פריסת חובות של חיפה כימיקלים. בעקבות זאת התגלע סכסוך עסקי בין גנגר לאחים טראמפ, שהגיע גם להליכים משפטיים. בשיא הסכסוך הצליחו השניים לשכנע את בנו של גנגר כי ימכור להם את מניותיו ב-TRI, וכך הגיעו לשליטה בחברה (66%).

שגיא גנגר עשה זאת כנקמה על הדחתו מתפקיד סמנכ"ל הכספים של לומניס, שהייתה בשליטת האב. במסגרת תפקידו נחשף גנגר הבן לחקירה של ה-SEC (רשות ניירות הערך האמריקאית) נגד לומניס ולהתרסקות המניה. בסופו של דבר נאלץ גנגר להגיע להסכם פשרה עם ה-SEC, שמנע ממנו לכהן כבעל תפקיד בחברות ציבוריות.

מחיפה כימיקלים נמסר, כי "המדובר בקרן קטנה בעלת יכולות כספיות מוגבלות שאין ביכולתה לרכוש חברה בסדר הגודל של חיפה כימיקלים. אין כל עסקה או מו״מ לעסקה במניות חיפה כימיקלים".