הפרוטוקולים חושפים: ישראמקו התנגדה למתווה הגז

בישראמקו חששו שהמתווה יעכב את פיתוח "תמר" ■ נתק בין נתניהו לדרעי למרות הודעות ההבהרה של לשכת רה"מ ■ כפי שדווח ב"גלובס", נתניהו טען בפני דרעי וכחלון כי מימון מנסה להכשיל את המתווה למשק הגז

קובי מימון / צילום: שלומי יוסף
קובי מימון / צילום: שלומי יוסף

שותפות ישראמקו שמחזיקה 29% ממאגר "תמר", מתנגדת למתווה למשק הגז שמקדם ראש הממשלה בנימין נתניהו בנימוק שהוא יגרום לעיכוב פיתוחו של המאגר - כך עולה מהפרוטוקולים שפרסם אתמול (ג') האוצר. התנגדותה של ישראמקו יכולה להסביר חילופי דברים קשים בין נתניהו לשר הכלכלה אריה דרעי שלשום, במהלך הניסיון הכושל של רה"מ להעביר בכנסת את ההחלטה על העברת סמכויות דרעי לממשלה.

כפי שדווח ב"גלובס", נתניהו טען בפני דרעי ושר האוצר משה כחלון כי מימון מנסה להכשיל את המתווה למשק הגז. נתניהו הטיח בדרעי שהוא חבר לכחלון ולחיים כץ במטרה לסייע לטייקון הגז קובי מימון, שמחזיק בביטאון ש"ס "יום ליום". דרעי, שהזדעזע מדבריו של נתניהו, הכחיש את האשמות מכל וכל ויצא מהלשכה. מאוחר יותר נאלצה לשכת נתניהו לפרסם הבהרה כי רה"מ אינו מייחס לדרעי את הדברים וכי "הדברים חסרי שחר. רה"מ לא האשים את דרעי כי הוא פועל מתוך קנוניה כלשהי".

הניסיונות של נתניהו לשכנע את דרעי לסגת בו מהחלטתו להעביר את קבלת ההחלטה לממשלה עלו לנתניהו במשבר חריף עם שר הכלכלה. מאז יום שני בערב דרעי ונתניהו לא שוחחו. הנתק נמשך למרות שבלשכת רה"מ עושים מאמצים להתפייס עם שר הכלכלה.

סיכומי דיוני צוות קנדל שפרסם אתמול האוצר חושפים כי ישראמקו אכן התנגדה התנגדות עקרונית למתווה. עמדתה של ישראמקו מעניינת במיוחד לאור החשאיות הרבה האופפת את התנהלות הקבוצה, שנמנעה מלהביע עד כה את עמדתה בתקשורת ואף אינה מחזיקה בדובר רשמי.

לפי המתווה המוצע, נובל אנרג'י, המפעילה את מאגר תמר, אמורה לרדת בשיעור אחזקותיה מ-36% כיום ל-25%. קבוצת דלק (המחזיקה כיום 31% מהזכויות במאגר) אמורה למכור את חלקה לשותף חדש שיחזיק ביחד עם 11% האחוזים ששייכים כיום לנובל ב-42% מהזכויות במאגר. במקביל, נובל תוכל לשמור על חלקה הנוכחי ב"לוויתן", העומד על 39.66%.

ישראמקו, הנשלטת באופן רשמי על ידי מקורבו של מימון, חיים צוף, אינה שותפה במאגר לוויתן. נציגי ישראמקו הופיעו בפני צוות קנדל ב-21 בינואר, במסגרת סדרת מפגשים ראשונה שערך הצוות עם נציגי חברות הגז ולאחר מכן ב-22 בפברואר על מנת להציג לישראמקו את המתווה המתגבש.

אווירת המסתורין המאפיינת את ישראמקו אפפה גם את הפגישה השנייה. כך למשל בעוד שפגישה הראשונה נרשם בפרוטוקול כי את ישראמקו מייצג מנכ"ל השותפות ערן סער, בפגישה השנייה הושארה המשבצת ליד "נציגי ישראמקו" ריקה. בישיבה נכחו מספר מצומצם מאוד של משתתפים.

על-פי סיכום הדיון, הוצגו לישראמקו עיקרי ההסכם המתגבש לגבי מאגר "תמר" ובמרכזם יציאת דלק ודילול נובל. על פי סיכום הדיון, "נציגי ישראמקו הסתייגו מן המודל המוצע. לטענתם, המודל עשוי לפגוע בתפקודו של מאגר תמר וביכולת והנכונות לבצע בו השקעות נוספות". ביתר פירוט נכתב בסיכום הדיון כי "נציגי החברה הביעו את דאגתם מכך שבמתווה המוצע, מפעיל המאגר, נובל, יהיה בעל אינטרס מצומצם באספקת גז לשוק המקומי ממאגר תמר, דבר העשוי לפגוע בישראמקו. נציגי החברה עמדו על כך כי מאגר תמר מהווה את נכס הגז העיקרי של החברה ועל כן הפעלתו על ידי מפעיל בעל אינטרס רב יותר במאגר אחר, עשויה לגרום לקושי".

במתווה הראשון שהציג הצוות בפברואר האחרון, נאסר על נובל להשתתף בשיווק גז למשק המקומי. בגרסתו הנוכחית הוסרה דרישה זו, אך נותרה דרישת הדילול של נובל ל-25%. ל"גלובס" נודע כי סוגיית ההבדל בשיעור האחזקה של נובל ב"תמר" וב"לוויתן" עלתה גם בדיונים שבהם השתתף גילה, שסבר שכדי למנוע ניגודי עניינים פוטנציאליים רצוי שלנובל יהיה שיעור אחזקות צולבות זהה בשני המאגרים.

התנגדות נוספת שהעלתה ישראמקו נגעה לדחיית מועד מימוש האופציה בהסכם למכירת גז לחברת החשמל. זאת, במטרה לאפשר למאגרים תנין וכריש להתחרות על כמות הגז הנוספת שתרכוש חברת החשמל.

דלק איימה: בעלי החוב יעמידו אותו לפירעון מיידי

סיכומי הדיון של ועדת קנדל מספקים הצצה מעניינת לניסיונות חברות הגז לשנות את המתווה המקורי שהציעה המדינה, במסגרת מעין שימוע שנערך להן לאחר שגובש המתווה הבסיסי. כך למשל מתברר שנובל הודיעה לחברי הצוות כי "לא תסכים בשום מקרה" לדילול החזקותיה במאגרים. הניסיון הזה לא צלח ובסופו של דבר נובל ריככה את עמדתה והסכימה ל-25%.

שותפויות הגז של קבוצת דלק - אבנר ודלק קידוחים, איימו בשימוע כי בעלי החוב שגייסו לטובת פיתוח מאגר "תמר" בהיקף של מעל מיליארד דולר יעמידו אותו לפירעון מידי אם המדינה תפתח את הסכמי הגז החתומים של תמר בניסיון, למשל, להוריד את מחיר הגז. המדינה החליטה שלא לפתוח מחדש הסכמים קיימים ובנוסף קיבלה את עמדת חברות הגז ונסוגה בה מהצעתה לחייב את השותפים בכל מאגר למכור את חלקם היחסי בנפרד. הוויתור על דרישה זו וריכוך הדילול המתוכנן של נובל ב"תמר" הובילו להתפטרותו של גילה.