"אנחנו דופקים את הילדים שלנו"

מנכ"ל קופת חולים לאומית, ניסים אלון, כועס על מה שהוא מגדיר כאבסורד הגדול ביותר ברפואה הציבורית: המערכת כולה עושה הכול כדי לדחוף מטופלים לשירות הפרטי ■ "השב"נים הם אבי-אבות הטומאה של אי-השוויון בישראל"

ניסים אלון / צילום: יונתן בלום
ניסים אלון / צילום: יונתן בלום

לניסים אלון, מנכ"ל קופת חולים לאומית שירותי בריאות, ומוותיקי מערכת הבריאות בישראל, אין ספק מהם האבסורדים הגדולים הקיימים כיום בתחום, והם לא מעטים. "כל המערכת, אבל כולה, דוחפת את המטופלים למערכת הבריאות הפרטית. כולם אינטרסנטיים, וזה כולל אותי", אומר אלון בראיון ל-G. "מה אנחנו עושים? לוקחים את החוק הכי יפה וחברתי שנחקק אי-פעם במדינת ישראל, חוק ביטוח בריאות ממלכתי שמאוד מצליח ובעקבותיו כל העולם לומד מאיתנו, ושוחקים אותו. אנחנו דופקים את הילדים שלנו".

לאלון יש בטן מלאה על השיטה: "השב"נים הם אבי-אבות הטומאה של אי-השוויון בישראל", הוא חורץ, ומתכוון לשירותי בריאות נוספים שמציעות הקופות בתשלום. מכיוון שסל שירותי הבריאות נקבע על-פי חוק ומחייב את כלל הקופות, התחרות אפשרית רק על זמינות השירותים ועל מוצרים ושירותים שאינם כלולים בסל - בעיקר באמצעות הביטוחים המשלימים. הביטוחים הללו, שנולדו ב-1998 כדי לאפשר לקופות לצמצם את הגירעונות על חשבון המבוטחים, הלכו ותפחו. הם עיצבו מחדש את מערכת הבריאות הישראלית והעניקו לגיטימציה לשחיקת המימון הציבורי ולהגדלת המימון הפרטי.

"כל מי שאומר שהוא בעד צמצום אי-השוויון במערכת הבריאות ומגדיל את השב"ן, עושה הפוך", ממשיך אלון. "החוק אומר: שלם כפי יכולתך וקבל שירותים רפואיים לפי צורכך. זאת תפיסה כל-כך יפה של עזרה הדדית, אבל תראו את השקר: אומרים ש-80% מאוכלוסיית המדינה מבוטחת בביטוחים משלימים. שטויות במיץ עגבניות. רק כ-70% מבוטחים, כלומר 30%, שמהווים 2.4 מיליון איש, לא מבוטחים. זה לא מספיק? חמור מכך, ברבדים העליונים של הביטוחים הללו מבוטחים רק כ-45%-40%, כלומר רוב אוכלוסיית ישראל לא מבוטחת".

 

שיעור בעלי ביטוח משלים שב"ן בקופות החולים
 שיעור בעלי ביטוח משלים שב"ן בקופות החולים