וול סטריט ננעלה בירידות קלות; הנפט צנח אל מתחת ל-28 דולר

בשוק חוששים שמגזר הפיננסים בדרך לטלטלה עזה על רקע קשיים של דויטשה בנק לעמוד בחובותיו ■ הבית הלבן צופה צמיחה של 2.6% השנה ■ סוכנות האנרגיה הבינלאומית צופה שהפער בין מלאי הנפט לביקוש יתרחב

וול סטריט / צילום: יוסי ניסן
וול סטריט / צילום: יוסי ניסן

המסחר בוול סטריט ננעל היום (ג') בנטייה לירידות, לאחר יום מסחר תנודתי. זאת, על רקע מגמה שלילית בנפט ונעילה שלילית בבורסות אירופה. גם ביפן ננעל המסחר בירידות שערים חדות. ברקע - הדאגה מפני יכולת החזק החובות של דויטשה בנק ותחזית מדאיגה של סוכנות האנרגיה הבינלאומית בעניין הנפט. אתמול וול סטריט סגרה בירידות של עד 1.6%, לאחר שבמהלך היום המדדים ירדו 3%. 

 

מחירי הנפט ממשיכים במגמה השלילית. לאחר שאתמול צנח מחיר חבית נפט מסוג WTI אל מתחת ל-30 דולר, היום צנח המחיר ב-5.9% ל-27.94 דולר. גם מחיר חבית ברנט צונח אל מתחת ל-31 דולר.

סוכנות האנרגיה הבינלאומית אמרה היום כי הביקוש לנפט צפוי לרדת ב-2016, וחוסר היציבות בין המלאי לביקוש יגבר. לטענת הסוכנות, המלאי יהיה גדול מהביקוש בהיקף של 1.75 מיליון חביות ליום. מדובר בתחזית גרועה יותר מאשר בחודש שעבר, אז העריכו בסוכנות פער של 1.5 מיליון חביות בין הביקוש למלאי.

בנוסף, הסוכנות האמריקנית לאנרגיה חתכה את תחזיות המחיר שלה: כעת היא חוזה שחבית WTI תעלה בסוף 2016 37.59 דולר, לעומת תחזית קודמת של 38.54 דולר; וחבית ברנט תעלה 37.52 דולר, לעומת 40.15 דולר.

בזירת המאקרו פורסם היום רק נתון המלאים הסיטונאיים לחודש דצמבר, שירד ב-0.1%. הצפי היה שהמלאים ישארו להישאר ללא שינוי אחרי ירידה של 0.3% בחודש הקודם. 

בשוק ממתינים לעדות של יו"רית הפד ג'נט ילן בקונגרס בהמשך השבוע. ילן תשיב לשאלות המחוקקים בעניין מצב הכלכלה, בעדות בת יומיים שתיפתח ביום רביעי. הפעילים בשוק ינסו כרגיל לדלות רמזים לגבי המועד הבא שבו הפד יעלה את הריביות ולגבי קצב ההעלאות בהמשך השנה. 

ג'יימס יוז מ-GKFX הוסיף, כי "בשוק מתחילים לתמחר דחייה של העלאות ריבית בכלל ב-2016, ובטוח עד מארס לפחות. כל הכחשה או אישור על כך מצד ילן יביא לתנודות חריפות בשוק - כי זה יראה למשקיעים שהפד מיהר מדי בהעלאת הריבית בדצמבר האחרון".

2 סקטורים מפחידים במיוחד את השווקים: אנרגיה ופיננסיים. המשקיעים חוששים מזה זמן כי מחירי הנפט הנמוכים, שלא מצליחים להתאושש, עשויים להוביל לפשיטות רגל בתעשייה. הפחד המרכזי בסקטור הפיננסי הוא באשר ליכולת של בנק גדולים לשלם את חובות האג"ח שלהם.

מניות הבנקים בגוש האירו ובמיוחד בגרמניה נפלו אתמול בחדות ולמעשה תדלקו את הפחד בשווקים. דויטשה בנק פרסם הודעת הרגעה לפיה יש לו מספיק מזומנים כדי לשרת את חובותיו. היום מנסה מנכ"ל הבנק, ג'ון קריין, להרגיע שוב, והוא פרסם הודעה שלפיה "הבנק יציב כמו סלע".

הבית הלבן פרסם היום את התחזיות הכלכליות שלו במסגרת התקציב. הבית הלבן חוזה צמיחה בקצב של 2.6% השנה ובשנה הבאה, לעומת 2.4% ב-2015, ולעומת התחזית של הפדרל ריזרב שעומדת על 2.4% ב-2016 ו-2.2% ב-2017. אם התחזית תתממש יהיה מדובר בצמיחה המהירה ביותר מזה עשור.

בזירת הדוחות הכספיים היום דיווחו קוקה קולה , וולט דיסני , Viacom , חברת Baidu , , חברת הצמיגים גודייר  ו-Wendy's. 

כיל  דיווחה היום, כי ההכנסות ברבעון הרביעי של 2015 הסתכמו בכ-1.427 מיליארד דולר, לעומת כ-1.4 מיליארד דולר ברבעון המקביל. בשורה התחתונה דיווחה כיל כי הרווח הנקי המיוחס לבעלי מניות החברה עמד על 96 מיליון דולר לעומת 86 מיליון דולר ברבעון המקביל והרווח הנקי המתואם גדל מ-108 ל-180 מיליון דולר.

מניות הבנקים - סיטיגרופ  ובנק אוף אמריקה  עמדו במוקד לאחר שצנחו אתמול ביותר מ-5%, על רקע החששות מאי יכולת להחזיר חובות של דויטשה בנק. החששות באים לידי ביטוי בפרמיות של חוזי הביטוח כנגד חדלות פירעון של הבנק (CDS) שהוכפלו מתחילת השנה. 

מניית ענקית האנרגיה צ'ספיק , שקרסה אתמול 33% על רקע דיווחים שהחברה לקראת הסדר חוב, המשיכה לרכז עניין. החברה הודיעה אתמול כי היא לא מתכננת כרגע להכריז על פשיטת רגל ושהיא מנסה באופן אגרסיבי למקסם את הרווחים של כל בעלי המניות שלה - אבל זה לא הרגיע את המשקיעים.