"הנהלת כיל מסתירה נתוני תחלואה בסרטן בקרב עובדיה"

ח"כ חנין, יו"ר שדולת הבריאות הציבורית בכנסת: "כיל נמנעת מלספק תשובות, למרות דרישות חוזרות, וזה מעורר הרבה הרבה סימני שאלה" ■ כיל: "אין תחלואה עודפת בקרב עובדי רותם; למשרד הכלכלה יש את הנתונים"

שריפת מפעל חומרים מסוכנים בדימונה - רותם אמפרט /  צילום: דוברות מחוז דרום
שריפת מפעל חומרים מסוכנים בדימונה - רותם אמפרט / צילום: דוברות מחוז דרום

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), יו"ר שדולת הבריאות הציבורית בכנסת, טוען כי הנהלת חברת כיל מסתירה מהכנסת נתונים על תחלואה בסרטן בקרב עובדי מפעל רותם-אמפרט בנגב.

ח"כ חנין שלח שאילתא דחופה בעניין, ובה הוא כותב כי כיל נדרשה כבר ביוני 2015 לספק נתונים על תחלואת סרטן בקרב עובדי המפעל, אך היא טרם עשתה זאת, גם לאחר פניות חוזרות ונשנות של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. לדבריו, באותה ישיבה התברר, כי הנתונים חסויים גם בפני משרד הבריאות. "מדובר בטעם לפגם, שכן לא ייתכן שבפני המשרד האמון על בריאות תושבי ישראל, יהיו 'פינות אפלות' שאינו יודע את שקורה בהן", אמר.

לדברי ח"כ חנין היום במליאת הכנסת, "ישנה סכנה גדולה לבריאותם של 55,000 אנשים, יהודים וערבים, בסביבות ערד, כתוצאה מהקמת מכרה פוספטים. לכן הנתונים על אודות תחלואה בסרטן בקרב עובדים בעקבות חשיפה לפוספטים הם כל כך חשובים".

ח"כ חנין, הוסיף, כי בארה"ב יש בקרב עובדי מכרות פוספטים פי 2.5 תחלואת סרטן בהשוואה לאנשים אחרים. לכן, העובדה שחברת כיל נמנעת מלספק תשובות לוועדה, למרות דרישות חוזרות, מעוררת הרבה הרבה סימני שאלה. אי אפשר להגיד שכריית פוספטים היא טובה ובריאה אם לא מספקים את הנתונים המינימליים".

"לכריית פוספטים השלכות הרסניות על בריאות הציבור, בין היתר בשל פליטת חלקיקים שיש בהם כדי לגרום למחלות נשימתיות שונות ומסוכנות, ובכללן סרטן הריאות, סרטן הלוע וסרטן קנה הנשימה. לדברים אלה מתווספת העובדה כי אישור כרייה באזור הר בריר מחייב את פינויים של אלפי תושבים בדואים מבתיהם, והדבר כשלעצמו מהווה צעד בעייתי ביותר", לדברי ח"כ חנין.

 

השאילתא הוגשה לשר הבריאות יעקב ליצמן, אך הועברה לשר הכלכלה. מחזיק תיק הכלכלה הוא ראש הממשלה נתניהו, ומי שהשיב מטעמו בדיון היה ח"כ יריב לוין, המשמש כשר המקשר בין הממשלה לבין הכנסת. הן ח"כ חנין, הן השר לוין והן שר הבריאות יעקב ליצמן - הביעו בדיון תמיהה על כך.

השר לוין אמר בדיון: "אני קיבלתי את השאילתא, ושאלתי עצמי - למה לא שאלת את שר הבריאות? על פי החוק, חובה על רופאים ומעבידים לדווח על מחלות תעסוקתיות, שנובעות מגורמי סיכון במקום העבודה. אין דיווח על תחלואת סרטן ברישומי משרד הכלכלה, אבל בהחלט יכול להיות שהנתונים מצויים בידי משרד הבריאות".

שר הבריאות ליצמן ביקש גם הוא להשיב ואמר: "לא יעלה על הדעת שבעיר בה יש חוק עזר נגד נטיעת צמחים אלרגניים כדי להגן על חולי אסטמה, 3 קילומטר משם יקימו משהו מזהם פי 10".

מכיל נמסר בתגובה: "אין תחלואה עודפת בקרב עובדי רותם - כך קבע גם הרופא התעסוקתי במשרד הכלכלה, שהוא הסמכות הרלוונטית בממשלת ישראל, שבידיו מצוי מידע שלם וכולל על עובדי רותם ועובדים במקומות עבודה אחרים. בנוסף, בחוות דעת של פרופסור סאמט, מומחה בינ"ל שנשכר ע"י משרד הבריאות, נקבע כי אין בספרות המקצועית בעולם ראיות לכך שקיימת תחלואה עודפת בקרב עובדי תעשיית הפוספט".