אפל עקפה את התחזיות: מכרה 40.4 מיליון מכשירי אייפון ברבעון

סיימה את הרבעון השני עם רווח של 1.42 דולר למניה והכנסות של 42.36 מיליארד דולר ■ צפי האנליסטים עמד על הכנסות של 42.2 מיליארד דולר ורווח של 1.40 דולר למניה

האייפון החדש מדגם SE. "המון לקוחות ביקשו מכשיר כזה" / צילום: רויטרס
האייפון החדש מדגם SE. "המון לקוחות ביקשו מכשיר כזה" / צילום: רויטרס

ענקית הטכנולוגיה אפל פרסמה הערב (ג') את דוחותיה לרבעון השני של השנה, אשר עקפו במעט את תחזיות האנליסטים. הכנסות החברה הסתכמו ב-42.36 מיליארד דולר, לעומת הכנסות של 49.6 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד - ירידה של 14.6%. זהו הרבעון השני ברציפות בו אפל מציגה ירידה בהיקף המכירות שלה, לאחר 13 שנה של צמיחה רצופה.  

הרווח הנקי עמד על 7.8 מיליארד דולר, בהשוואה ל-10.68 מיליארד דולר בתקופה המקבילה ב-2015 ולעומת 10.5 מיליארד דולר ברבעון הקודם. הרווח למניה הסתכם ב-1.42 דולר למניה, לעומת תחזיות אנליסטים לרווח של 1.4 דולר למניה ולעומת רווח של 1.85 דולר למניה ברבעון הראשון של 2015.

אל אף שמדובר ברבעון בו שוב נרשמה ירידה הן ברווחים והן במכירות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, החברה הצליחה לעקוף את תחזיות האנליסטים. מניית אפל  הגיבה בעליה של 5% לאחר המסחר. נציין כי מתחילת השנה נרשמה ירידה של כ-22% בערך המניה וירידה של יותר מ-7% ב-3 חודשים אחרונים, זאת בעיקר על רקע תוצאות חלשות של הרבעון הראשון של השנה.  

מכירות האייפון היו גבוהות במעט מהתחזיות המוקדמות והסתכמו ב-40.4 מיליון יחידות, בהשוואה ל-40 מיליון אייפונים צפי האנליסטים, ולעומת 47.5 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד. 

גם מכירות האייפד הפתיעו לטובה, אך רשמו ירידה רבעונית: ברבעון השני נמכרו 9.95 מיליון יחידות אייפד - ירידה של 9% בהשוואה לרבעון המקביל, זאת לעומת הצפי למכירה של 9 מיליון.

מכירות החברה בסין (כולל הונג-קונג וטייוואן), שנחשבה פעם לקטר הצמיחה של אפל, ירדו גם ברבעון השני ב-33% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ל-8.85 מיליארד דולר, זאת בהמשך לירידה של 26% שנרשמה ברבעון הקודם. 

האנליסטים העריכו, כאמור, כי החברה תציג מכירות של 40 מיליון אייפונים, זאת לאחר שברבעון המקביל אשתקד נמכרו 48 מיליון אייפונים. נציין כי החברה עומדת לפני השקת אייפון 7 בספטמבר הקרוב, אך מרבית האנליסטים אינם אופטימיים לגבי היקף המכירות הצפוי. על-פי הערכות, הדגם החדש לא יהיה שונה בהרבה מגרסתו הקודמת, ולכן יש להניח כי הקונים הפוטנציאליים ימתינו להשקת אייפון 8 אשר תתרחש רק ב-2018.

נזכיר כי ברבעון הראשון של השנה נרשמה ירידה במכירות, לראשונה מזה 13 שנים, כאשר הלפטופ של החברה היה מבין מוצריה הפופולריים ביותר. הסיבה לירידה בהיקף המכירות קשורה לצניחה בביקושים למכשירי האייפון על רקע התחרות הקשה בענף.

מנגד, קטגוריית השירותים ממשיכה להוות נקודת אור בדוחותיה של אפל: ברבעון השני נרשמה עלייה של 18.9%, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ל-5.98 מיליארד דולר.

נציין כי לאחר הירידה החדה והמפתיעה שנרשמה ברבעון הקודם, מנכ"ל אפל, טים קוק, הצהיר כי החברה תתמקד בקטגוריית השירותים, הכוללת הכנסות ממכירות תכנים באייטיונז ובאפסטור, דמי שירות מאחסון ב-iCloud ועוד.

התוצאות לא איחרו להגיע - ברבעון הראשון ההכנסות משירותים צמחו ב-20% לכ-6 מיליארד דולר. לדעתו של קוק, התמקדות החברה בהכנסות משירותים יכולה להניב תוצאות חזקות, גם כאשר החברה סובלת מירידה במכירות מכשיריה. ואולם כעת, כאשר שיעור הצמיחה בהכנסות שוב צנח, ייתכן כי המשקיעים יפרשו את המיקוד הנ"ל כבעייתי ויסיקו כי לאפל יש בעיה חמורה שדורשת פתרון.

מנכ"ל אפל, טים קוק, הביע את שביעות-רצונו מתוצאות החברה ואמר: "התוצאות של הרבעון האחרון היו מפתיעות, כיוון שהן עקפו את התחזיות שלנו בהרבה תחומים, ולא רק בדבר אחד".