כיצד נפלה טבע בפח במקסיקו; המניה ירדה היום בכ-5%

גם אם מקבלים את הגרסה לפיה הייתה תרמית ברכישת חברת Rimsa, קשה להבין איך חברה שכל-כך מתורגלת ברכישות כמו טבע נופלת בפח בבדיקת הנאותות

ארז ויגודמן / צילום: תמר מצפי
ארז ויגודמן / צילום: תמר מצפי

סיפור הרכישה של Rimsa ממקסיקו על-ידי טבע הופך בימים האחרונים לתסריט כמעט דמיוני, טלנובלה מקסיקנית של ממש. אם מקבלים את הגרסה של טבע, מדובר פה בצמד נוכלים - האחים אספינוזה, בניו של מייסד החברה המקסיקנית ששלטו ברימסה וניהלו אותה עד מכירתה לטבע - שבמשך שנים רימו בשיטתיות את הרשויות ואת המטופלים ומכרו במרמה תרופות פגומות ולא חוקיות. גם טבע הפכה לטענתה לקורבן התרמית של האחים, כשרימסה הציגה לה מצגי שווא בזמן בדיקת הנאותות, ועל בסיס זה טבע שילמה 2.3 מיליארד דולר תמורת החברה המקסיקנית. טבע סבורה שנגרם לה נזק גבוה יותר מהיקף הרכישה (כולל למשל פגיעה במוניטין) והיא תובעת את האחים בבית משפט בניו יורק.

מהצד השני של הסיפור עומדים האחים אספינוזה, שהקדימו להגיש תביעה נגד טבע כבר לפני שבועיים. הגרסה שלהם שונה ב-180 מעלות: לטענתם, טבע פשוט התחרטה על הרכישה שביצעה, משום שכלל לא הבינה מה היא רוכשת ולא הבינה את השוק המקסיקני, ואף הפסיקה את הייצור של רוב מוצרי החברה. לטענת האחים, טבע הרסה את פעילות רימסה ועכשיו מבקשת את הכסף בחזרה. הם מבקשים מבית המשפט להכריז שטענות טבע הן טענות שווא וחסרות בסיס משפטי.

השניים מספרים בתביעה שהחליטו למכור את החברה שייסד אביהם משום שהגיעו לגיל מבוגר: שניהם בני 60 פלוס ועובדים בחברה מעל 45 שנה. לצורך כך הם שכרו בנק השקעות, גולדמן זאקס. לפי הדיווחים שפורסמו בעבר, הם זכו לעניין רב מצד רוכשים פוטנציאליים ולפחות חמש חברות תרופות גדולות (ביניהן פייזר ואבוט) התמודדו במכרז על הרכישה. בסופו של דבר, בדיוק לפני שנה, טבע היא זו שזכתה במכרז. ההתעניינות הרבה השתקפה גם במחיר ששולם, שנתפס בשוק כמחיר יקר יחסית.

בתווך נמצאים בעלי המניות של טבע, ששניים מהם הזדרזו השבוע להגיש תביעה נגזרת נגד החברה ובכיריה, בטענה שהחברה התרשלה בבדיקת הנאותות שבוצעה לרימסה. בתביעתם שהוגשה על-ידי משרד קלעי-רוזן הם טוענים כי מבלי לקבוע מי מהצדדים צודק, ברור שטבע ובכיריה התרשלו: אם טבע צודקת, וגילתה בדיעבד שהנתונים מרימסה שונים, הרי שההתרשלות היא בבדיקת הנאותות; ואם האחים אספינוזה צודקים וטבע מנסה לבטל רכישה כתוצאה מחוסר הבנה, ההתרשלות היא בפזיזות שבה נרכשה החברה.

גם אם מקבלים את הגרסה לפיה הייתה תרמית (בניגוד לטענת האחים אספינוזה), קשה להבין איך חברה שכל-כך מתורגלת ברכישות כמו טבע נופלת בפח בבדיקת הנאותות. טבע רכשה חברות רבות לאורך השנים (רכישת רימסה הגיעה במקביל לרכישת אקטביס שהיא הגדולה ביותר בתולדות טבע, וחודשים ספורים אחרי רכישת Auspex מהתחום האינובטיבי). בחברה כמו טבע יש צוותים מיומנים לביצוע בדיקות נאותות לחברות הנרכשות בניסיון לגלות כל נתון שעלול לסכן את הרכישה.

גם לאחר השלמת העסקה, טבע לא גילתה מיד את התרמית, ורק הודעת דוא"ל אנונימית שנשלחה אליה שבוע מאוחר יותר הובילה אותה לחקור ולגלות את התרמית המסועפת. "מנהל התחום הרגולטורי בבדיקת הנאותות של טבע סבור שההפרות כה חמורות, שאם טבע הייתה מקבלת את המידע האמיתי, הוא היה ממליץ נגד המשך הרכישה - בכל מחיר", נכתב בתביעה.

בינתיים, מניית טבע חזרה שוב להיסחר ברמות שמתחת ל-50 דולר. מאז כניסתו של ארז ויגודמן לתפקיד המנכ"ל ב-2014, המניה רושמת אמנם תשואה חיובית של כ-20%, גבוהה ממדד הפארמה של ניו יורק (8.7%) ודומה למדד S&P 500. עם זאת, מאז השיא שנרשם ביולי 2015 (בעקבות חתימת העסקה לרכישת אקטביס), המניה נחלשה בכ-30%.

מניית טבע-ויגודמן
 מניית טבע-ויגודמן