השופט אורנשטיין אישר הקפאת הליכים לאורתם סהר

(עדכון) - עורכי הדין שאול ברגרזון ויזהר קנה מונו לנאמנים מטעם בית המשפט ■ דיון נוסף בנושא ייערך ב-17 בנובמבר ■ ליאו נואי חוזר לתמונת הרוכשים הפוטנציאליים של החברה

אמיר נחום / צילום: איל יצהר
אמיר נחום / צילום: איל יצהר

שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין, החליט היום (ד') אחר-הצהריים להיענות לבקשתה של חברת אורתם סהר ולאשר לה הקפאת הליכים. ההקפאה אושרה ללא הגבלת זמן, כלומר עד שיוחלט אחרת. 

עורכי הדין שאול ברגרזון ויזהר קנה מונו לנאמנים מטעם בית המשפט לצורך תפעול החברה בעת הקפאת ההליכים. דיון נוסף בנושא ייערך ב-17 בנובמבר.

במקביל חזר איש העסקים, ליאו נואי לתמונת הרוכשים הפוטנציאליים של החברה, תוך שהוא יוצר קשר עם נציגות מחזיקי האג"ח במטרה לבחון רכישת החברה מידיהם. 

נציג החברה, עו"ד אמיר ברטוב ממשרד עורכי הדין ליפא, מאיר ושות', אמר בפתח הדיון כי מאז החלטת בית המשפט החברה קיימה מרתון פגישות עם יזמים וספקי עבודות במטרה לשפר את מצבה. לדבריו, אם החברה תיכנס להקפאת הליכים, היא תעשה זאת בלי מספיק מזומנים בקופתה.

לדברי עו"ד ברטוב, המתכונת שהחברה חושבת שנכון לבצע היא שהמזמינים יממנו את הפרויקטים. עוד הוא טען כי הפעלה כזו אפשרית למשך כחודשיים, כשבמהלכה יוכל להימצא רוכש לחברה. הוא הבטיח כי בכל מקרה הפרוייקטים יימשכו, ולא יישארו בניינים נטושים. השאלה שעולה היא רק מה תהיה העלות של המשך הפרויקטים.

השופט אורנשטיין שאל: "האם העובדים ימשיכו להיות עובדי החברה?" 

ברטוב השיב: "כן. הכול יעבור דרך החברה. אני מעריך שיהיה ניתן להסדיר עם מרבית היזמים את המשך הפרויקטים. במשך החודשיים האלה ייעשו מאמצים להשיג משקיע לחברה. עוד דבר שצריך לעשות במשך החודשיים האלה זה לבדוק את כל הפרויקטים כדי להציג תמונה מלאה ושקופה. את זה אפשר לעשות תוך שבועיים".

אורנשטיין: "מאיפה הביטחון שיהיה כסף?"

ברטוב: "צריך להגיע להסכמה עם כל מזמין פרויקט".

אורנשטיין: "ואם לא תהיה הסכמה?"

ברטוב: "צריך שיתוף-פעולה של המזמינים. ללא הסכמה הפרויקטים ייעצרו".

ברטוב: "בקופת החברה יהיו 10-14 מיליון שקל עבור בעלי התפקידים. אין ספק שבלי הירתמות של כל המעורבים תהיה כאן קריסה".

עו"ד אופיר נאור, המייצג את בעלי האג"ח, אמר במהלך הדיון כי "אנחנו בהחלט סבורים שצריך למצוא פתרון בנושא הפעלת החברה בטווח הקצר. בקשות הקפאה אמורות להיתמך בתרומת בעלים, וזה לא קיים כאן. אין לבעל השליטה יכולת להזרים כספים. אנחנו בהחלט בעד הפעלה מכל סוג שהוא, אבל זה תלוי בהסכמות של ספקים ומזמיני עבודות. זה מורכב מאוד. אנחנו בידיעה שזה צריך להיעשות לזמן קצר מאוד".

אורנשטיין: "אני לא קיבלתי תמונה ברורה לגבי הפרויקטים". 

נאור: "נכון. אבל למרות התמונה המורכבת אנחנו מנסים להביא משקיע. יש לנו בעיה מאוד קשה עם הנתונים שמציגה החברה לשוק ההון".

אורנשטיין: "למה אתה מכוון?"

נאור: "המצגים של החברה רחוקים מאוד מהאמת. אין לנו אמון במה שמציגה החברה. יש כאן חברה שמתרסקת לחלוטין בפרק זמן מאוד קצר. מי שלא יתמנה - ואנחנו לא סבורים שזה צריך להיות מישהו מתוך החברה - יש לו משימה מאוד קשה ומורכבת". 

עו"ד נאור הוסיף כי "נכון לעכשיו הבנקים עדיין לא נושים. אין לנו ויכוח מול הבנקים, אבל צריך להתחשב בזה שהבנקים עדיין לא נושים". 

עו"ד חיות גרינברג, המייצגת את העובדים, אמרה בדיון כי "העובדים מוכנים לתת את המאמץ. כולם צריכים להירתם לכך". 

עו"ד דורון אריאל, המייצג את בנק מזרחי-טפחות, אמר בדיון כי צריך לזכור שלבנקים יש גם שיעבוד צף על נכסי החברה ולא רק ערבויות. לדבריו, "אנחנו לא מתנגדים להליך קצר של חודשיים, אבל צריך לראות שזה לא על גבי בעלי השיעבוד הצף. אנחנו מוכנים אך ורק לתהליך שבסופו יהיה טוב יותר מתחילתו". 

השופט אורנשטיין: "זה לא ריאלי. כל הנושים צריכים לשאת בעלות ההקפאה". 

עו"ד חגי אולמן, המייצג את בנק לאומי, אמר כי "בקשת החברה נוגדת את כל סדרי הדין. חייבת להיות הפרדה ולא ערבוב בין כל הפרויקטים. רק כאשר הנושים המובטחים מקבלים את הכספים המגיעים להם, אפשר להעביר כספים לשאר הפעילויות". 

עו"ד אורי גאון ממשרד ב. לוינבוק ושות' שייצג בדיון את בנק הפועלים אמר כי "לא ניתן לעתור מצד אחד לצו הקפאת הליכים ומצד שני לא לתת הגנה ולהחזיק אותי 'בהמתנה', להקטין את הערבויות ולהגיד לי 'תראה אנחנו עושים נסיונות על גבך. אם יילך - יילך, ואם לא - נחלט את הערבויות'". 

עו"ד רוזובסקי, המייצג את גינדי החזקות שיש לה כ-10 פרויקטים בביצוע של אורתם סהר, אמר כי "יש חשיבות מבחינת המזמין לגבי כל פרויקט. יש הרבה אי-ודאות במה שמוצג כרגע. אני חושב בהחלט שתקופה של חודשיים לבדיקה היא אפשרית וריאלית". 

נציג אאורה אמר כי "החברה הגיעה בפרויקטים שיש לה כעת לחובות של 100 מיליון שקל. אם הם מבקשים הקפאת הליכים, הם צריכים לצאת מפרויקטים מפסידים. כל יום עולה לנו הרבה כסף. כשיש מסה של נכסים, צריך להתחיל לחתוך". 

עו"ד אמיר ברטוב, המייצג את החברה, הוסיף ואמר כי יש רישום מסודר של נכסים והתחייבויות בכל חברה וחברה. לדבריו, "זה אפשרי להפעיל את החברה כחברה. זו לא חברת הביצוע הראשונה שנופלת. יש פתרונות לכל המצבים. אם יש פרויקט שמפסיד, האלטרנטיבה תהיה יותר גרועה. רק הפעלה זולה יותר תהיה כדאית, והחברה מסכימה לזה. למצוא פתרון זול לוקח זמן. העברת פרויקטים לידיים אחרות רק תגרום נזק והוצאות מיותרות. זה המקרה הקלאסי להקפאה ולנסות להבריא את החברה. תנאי יסודי לכך זה הסכמת המזמינים כי אין לי כסף בקופה. המזמינים יצטרכו להוכיח לבעל התפקיד שימונה שיש להם אלטרנטיבה זולה יותר". 

חובות של מיליארד שקל 

אורתם סהר  , שבשליטת המנכ"ל אמיר נחוםשהיקף חובותיה הפיננסיים עומד על כמיליארד שקל, הגישה בשבוע שעבר בקשה להקפאת הליכים, יום אחד לאחר שדיווחה על הפסקת המגעים שניהלה קבוצת משקיעים בראשות המיליארדר הבריטי ליאו נואי לרכישת השליטה בחברה, תמורת הזרמה של עשרות מיליוני שקלים.

מלבד החובות למחזיקי איגרות החוב, לחברה יש חובות של כ-216 מיליון שקל לספקים וקבלני משנה, וכ-443 מיליון שקל ערבויות פיננסיות לבנקים.

בית המשפט דחה בשבוע שעבר את הבקשה למתן צו הקפאת הליכים במעמד צד אחד. בדיון אז קבעה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, תמר אברהמי, כי עד לקבלת החלטה בבקשה היא אוסרת על "כל דיספוזיציה בנכסי החברות המבקשות, לרבות בדרך של מימוש או פירעון ערבויות בנקאיות שהוצאו לטובת לקוח או מזמין עבודה של מי מבין החברות".

בבקשת הקפאת ההליכים הסבירה אורתם סהר כי היא "ניצבת בימים אלה בפני בעיה חמורה ואקוטית של עיתוי בתזרים המזומנים, הנובעת, מחד, מתהליך מתמשך של קיצור מסיבי של ימי אשראי מצד ספקים ונותני שירותים שונים, ומאידך, מאי-העברת תשלומים מלקוחות פרטיים ומגורמים ממשלתיים בגין פרויקטים שכבר בוצעו על-ידיה".

בינתיים הביעו מספר חברות בנייה בולטות במשק התעניינות ברכישת החברה או חלק מפעילותה. עו"ד אופיר נאור, המייצג את מחזיקי 3 סדרות האג"ח של החברה, אמר ל"גלובס" כי "להערכתי השופט יאשר את הבקשה להקפאת הליכים. אנחנו בכל אופן מנסים למצוא קונה לחברה בפרק זמן מאוד קצר".

במהלך החג נעשו פניות מצד מחזיקי האג"ח של חברת הבנייה הקורסת למספר גורמים בענף, כדי לבחון את רכישתה עוד טרם כניסתה להקפאת הליכים. בין החברות שאליהן נעשתה פנייה ניתן למצוא את אאורה ואת אזורים.

מחזיקי האג"ח, אשר להם חייבת אורתם סהר יותר מ-300 מיליון שקל, מעוניינים במכירת החברה כמקשה אחת, ואילו חלק מחברות הנדל"ן שאליהן נעשתה פנייה התעניינו ברכישה של חלק מהפעילות או מהפרויקטים של החברה.

מאאורה נמסר בתגובה: "הייתה פנייה לחברה במהלך החג לגבי אורתם סהר, והיא בוחנת נכון לעכשיו את ההצעה".

ככל הידוע, הפנייה לאזורים לא נידונה שם עד כה, וזאת בשל הרצון של נושי אורתם סהר למכור את החברה כמקשה אחת.