מאז הנפקת החברה: צבי צרפתי ובניו קיבלו שכר של 150 מ' ש'

רק בעשור האחרון שולם ליו"ר צבי צרפתי ולמנכ"לים המשותפים רפי ומשה צרפתי שכר בעלות של יותר מ-80 מיליון שקל ■ הדירקטוריון: "טענות מטעות ומבלבלות"

האחים רפי (מימין) ומשה צרפתי/צילום: רוני שיצר
האחים רפי (מימין) ומשה צרפתי/צילום: רוני שיצר

שלושת מנהליה הבכירים של חברת הנדל"ן הוותיקה צבי צרפתי - היו"ר ובעל השליטה צבי צרפתי והמנכ"לים המשותפים, בניו רפי ומשה, גרפו מאז הונפקה החברה לפני יותר מ-20 שנה, שכר בעלות מצרפית של כ-150 מיליון שקל - ממוצע של יותר מ-6 מיליון שקל לשנה לשלושתם יחד - כך עולה מבדיקת "גלובס" את דוחות החברה ופרסומים קודמים.

סכום זה נמוך אך במעט משוויה הנוכחי של צבי צרפתי בבורסה, העומד על כ-160 מיליון שקל לאחר עלייה של כ-10% בשווי מנייתה מתחילת השנה. עלות העסקת השלושה בעשור האחרון (2007-2016) הצטברה יחד ליותר מ-80 מיליון שקל. זאת כשככל הידוע בתקופה זו לא חילקה החברה דיבידנדים כלל.

תגמולים-מפנקים-בחברת-צבי-צרפתי
 תגמולים-מפנקים-בחברת-צבי-צרפתי

לאחרונה החריף המאבק הנרקם בין דירקטוריון חברת הנדל"ן לבין צמד מחזיקי מניות המיעוט, תומר חפץ ועו"ד ארז רוזנבוך, לאחר שהשניים האחרונים פרסמו בשבוע שעבר הודעת עמדה, בה יצאו נגד התגמולים הניתנים לבני המשפחה והתנהלות החברה, כעת דירקטוריון החברה משיב מלחמה ומגדיר את התנהלותם "ניצול לרעה של זכות בעל מניות בחברה והתנהלות בחוסר תום לב".

פעילותה של חברת צבי צרפתי מתרכזת בייזום פרויקטים לבנייה בישראל. צבי צרפתי (80) מחזיק בכ-44% ממניות החברה, בניו רפי ומשה צרפתי מחזיקים כל אחד בכ-12% מהמניות. שכרם של שלושת בני משפחת צרפתי נקבע לראשונה ערב הנפקתה בבורסה, ב-1993, לתקופה של 10 שנים, כאשר אז היה שכרו של האב שווה לשכרם של שני בניו יחד. בשנים האחרונות צומצו הפערים; משה ורפי צרפתי זכאים כיום, כל אחד, לשכר חודשי של כ-115 אלף שקל, מענק על בסיס תוצאות החברה ותנאים נלווים נוספים. עלות העסקת כל אחד מהם עמדה אשתקד על כ-1.8 מיליון שקל. אביהם, צבי צרפתי, זוכה לשכר חודשי של כ-160 אלף שקל, מענק שנתי על בסיס תוצאות החברה ותנאים נלווים נוספים, ועלות העסקתו ב-2016 עמדה על 2.3 מיליון שקל.

"המשפחה עושקת את קופת החברה"

בתגובה שפרסם דירקטוריון צבי צרפתי הבוקר לקראת אסיפת בעלי המניות של החברה הצפויה היום (ג' 17.10) הוא מציין כי הטענות של חפץ ורוזנבוך "מתמקדות בנושא שכר בעלי השליטה וחלוקת דיבידנד ואין להן עניין ודבר עם הנושא שעל סדר יום האסיפה". אסיפת בעלי המניות תתבקש לאשר את מינויים מחדש של צמד המנכ"לים המשותפים בצרפתי - רפי ומשה צרפתי, בניו של צבי צרפתי, בעקבות תום תקופת כהונתם, וזאת במקביל להמשך כהונת האב כיו"ר החברה.

לתפיסת הדירקטוריון, בפנייתם של חפץ ורוזנבוך, הם עושים "שימוש לרעה בפורמט הודעת העמדה שהמחוקק קבע במטרה לאפשר לבעלי מניות בחברה להביע את עמדתם בנושא הרלוונטי לאסיפה".חפץ ורוזנבוך, שפרסמו כאמור את הודעת העמדה שלהם בשבוע שעבר, מחזיקים בקרוב ל-4% ממניות צרפתי באמצעות השותפות "אתו שוקי הון", וזאת לאחר שבשנים האחרונות יצאו כבר כמה פעמים נגד התנהלות החברה ועלויות השכר בה.

בשבוע שעבר הם הביעו התנגדות נחרצת למינויים מחדש של רפי (57) ומשה (54) צרפתי, אז ציינו כי "בני משפחת צרפתי הפכו את החברה, הלכה למעשה, ללשכת עבודה פרטית (בחברה עובדים שישה מבני משפחת צרפתי וקרוביהם). כל זאת, על חשבונם של כלל בעלי המניות של החברה, באופן שבו בני המשפחה עושקים למעשה את קופת החברה על חשבונם של בעלי מניות המיעוט בה ומקפחים אותם".

ביקורת על תזמון הביקורת

לפי הדירקטוריון ההודעה שפורסמה על-ידי חפץ ורוזנבוך "למעשה מטעה ומבלבלת את ציבור בעלי המניות בערבוב דבר שאינו בעניינו, תוך ניסיון להלך אימים על דירקטוריון החברה והנהלתה לצורך קידום האינטרסים של 'אתו' בלבד. אינטרסים אלה כוללים, בין היתר, ניסיון לקדם את ההליך המשפטי אותו היא מנהלת כנגד החברה בבקשה לאישור תביעה נגזרת בקשר עם שכרו של צבי צרפתי בשנים 2009 עד 2011".

בדירקטוריון מדגישים בתגובתם כי אין בכוונת חבריו "לתת יד להתנהלות זו ולניצול לרעה של זכויות בעלי מניות בחברה" וסבורים כי "אין זה המקום להתייחס לטענות בדבר שכר בעלי שליטה וחלוקת דיבידנד בחברה", ולכן ההחלטה היא "שלא להגיב לטענות אלה".

עם זאת, מבקשים שם להדגיש כי ועדת התגמול של צרפתי מבצעת בשבועות האחרונים "הליך של בחינת מדיניות התגמול ושכר נושאי משרה בחברה, כולל בעלי השליטה בה (לאור העובדה שבאמצע נובמבר 2017 מסתיימות שלוש השנים שבהן אושר שכר בעלי השליטה)", וכי אלה יובאו לאישור בהתאם לנדרש.

בדירקטוריון מבקרים גם את תזמון פרסום ההודעה, שניתנה במהלך חול המועד סוכות, מעלים ספק לגבי עמידתה בהוראות הדין ומציינים כי פרסום לזימון האסיפה נעשה כבר בתחילת חודש ספטמבר, מה שלפי הדירקטו'ריון "מעלה תהיות בקשר לתום ליבה ולמניעים של 'אתו' והפועלים בשמה".

לסיכום, בדירקטוריון מציינים כי "פעילותם המתמשכת של 'אתו' ובעלי השליטה בה כנגד החברה מספר שנים גורמת לבזבוז משאבים וזמן, להפרעה לפעילותה השוטפת של החברה ולעלויות כספיות ניכרות לחברה ובכך היא גורמת לנזק ממשי לחברה".

חפץ ורוזנבוך הם בעלי מניות אקטיביים בחברות נוספות. כך למשל, בשנה שעברה יצאו נגד בכירי חברת השקעות ההון סיכון טכנופלס, שבה הם בעלי כ-12% מהמניות, בטענה כי אלה מנהלים את החברה ב"מנגנון ארכאי", ששורף סכומי כסף גבוהים מאוד לעומת פעילותה הדלה של החברה, וגם בחברת הטקסטיל תפרון, דרשו השניים לכנס אסיפת בעלי מניות כדי לדון באפשרות של מיזוג עם חברת דלתא.

בכובע אחר, רוזנבוך הוא יזם קרן מגוריט, שהונפקה אשתקד בבורסה בתל אביב על-פי חוק קרנות הריט החדש, שמעניק הטבות מיסוי משמעותיות לקרנות להשקעה בנדל"ן.

רוזנבוך הוא בעל המניות הגדול בחברת הניהול של הקרן (שמשרדו מעניק לה שירותים משפטיים) וככל הידוע, הוא היה אחראי יחד עם עורך הדין החרדי חיים ויספיש על חיבור הקרן למוסדות החרדיים חברה קדישא וקופת העיר שע"י, שהשקיעו בה כ-100 מיליון שקל.