גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע איומי הפיטורים: קומברס מתכוונת להיפטר מדלויט

בכיר בתחום הפיננסי: "דלויט גרמה נזק רב בהתנהלות הרשלנית שלה; היא אחראית על הדו"חות; במקום להשקיע מאמצי ניהול בפיתוח העסקים של החברה, מתעסקים עכשיו בביורוקרטיה"

חברת קומברס שכרה שירותיהם של משרדי רואי חשבון נוספים כדי שיסייעו לדלויט האמריקנית, שמייצגיה בארץ הם ברייטמן אלמגור זהר, בהפקת הדו"חות הכספיים החדשים והמתוקנים שלה - כך נודע ל"גלובס".

משרד ארנסט אנד יאנג גלובל, המיוצגת בישראל על-ידי קוסט פורר גבאי את קסירר, צורף כבר לפני מספר שנים; ו-PwC, המיוצגת בישראל על-ידי קסלמן את קסלמן, צורף לפני כשנה וחצי.

דלויט עדיין מובילה את הטיפול בקומברס, מאחר שהיא זו שחתמה על הדו"חות המוטעים והיחידה שמכירה היטב את החברה ומה שקורה בה, אך מקורבים לנושא מעריכים כי עם הגשת הדו"חות המתוקנים תבטל קומברס את החוזה עמה.

לפני כשבוע וחצי (14 באוגוסט) פרסמה קומברס הודעה שלפיה היא נאלצת לחסל את קופת המזומנים שלה, וזאת לאחר שמיליארד וחצי דולר התפוגגו מקופת החברה ב-4 השנים האחרונות. ההודעה הזאת באה על רקע אי-הצלחתה של החברה לספק עד כה דו"חות מתוקנים לרשות ניירות ערך בעקבות פרשת התארוך לאחור (בקדייטינג) של מועד הענקת האופציות לעובדים.

חצי מיליארד דולר מקופתה, כך מעריכים, שולמו לרואי חשבון ועורכי דין שעסקו בתיקון הדו"חות, וגם לחברת אלכס פרטנר שהיתה הבודק הבלתי-תלוי של נושא הבקדייטינג. ברשות החברה נותרו כיום 327 מיליון דולר בלבד.

הודעת קומברס מהשבוע שעבר עתידה להשפיע על גורלם של מאות עובדי החברה, רבים מהם מישראל. קומברס גם הודיעה רשמית כי העמידה את נכסיה למימוש באמצעות בנק גולדמן זאקס.

"המשימה העיקרית של דלויט היא תיקון של דו"חות שהוגשו ב-4 השנים האחרונות. זאת משימה מורכבת ומסובכת", אומר בכיר בתחום הפיננסי. "הבעיה העיקרית היא שצריך לעשות זאת במקביל להכנת הדו"חות השוטפים, והחיבור של שני הדברים גם יחד הוא מורכב מאוד, יקר, וגם - אותם רואי חשבון שעשו את הטעויות בזמן אמת כבר לא נמצאים. עבודת השחזור היא תרגיל מסובך".

משימה מסובכת

מבדיקה שערך "גלובס" ופורסמה בשבוע שעבר, עולה כי לאורך 4.5 שנים, מפברואר 2006 עד היום, רשמה קומברס סכום של 359 מיליון דולר בסעיף תיקון הדו"חות. בחלק מהרבעונים באותה תקופה לא דיווחה החברה על גובה ההוצאה, ולכן ניתן להעריך כי משימת תיקון הדו"חות גבתה עד היום מהחברה קרוב לחצי מיליארד דולר. חלקם זרמו לקופת פירמת רואי החשבון העולמית דלויט. עם שכירת שירותיהם של משרדים נוספים, ההוצאות בסעיף זה רק מוסיפים לתפוח.

"דלויט הם אלה שחתמו על הדו"חות, ובהתנהלות הרשלנית שלהם הם גרמו לחברה נזק עצום, ולא מדובר רק על העלות הישירה, אלא גם על נושא הסחת הדעת מהניהול השוטף", אומר הבכיר. "במקום להשקיע מאמצי ניהול בפיתוח מוצרים ובעסקים הרגילים של החברה, מתעסקים עכשיו בביורוקרטיה של הפקת דו"חות עבר. מבחינת החברה מדובר באסון ניהולי מעין כמותו, שנבע מחוסר המקצועיות של רואי החשבון. לדעתי הם צפויים להיתבע על כך".

אותו בכיר מוסיף וטוען כי הלקח העיקרי שעל רואי החשבון להפיק הוא שיש לספק דו"חות מהימנים ולהעיר כאשר הדברים מתנהלים בצורה לא תקינה. "זהו תנאי לקיומה של חברה", הוא אומר.

לא היתה ביקורת

עוד מוסיף הבכיר כי במשך שנים קומברס נתנה יד למצב שלא שיקף את המציאות, ולכן האחריות הראשונה היא של החברה, ללא קשר לאחריות של רואי החשבון. "יש חברות שלא מפריע להן אם הדיווחים לא נכונים, אבל זה רק למראית-עין, בסופו של דבר זה גורם נזק, ואפשר היה למנוע אותו אם היה קם רואה החשבון שיבקר את החברה, גם אם לא נוח לו באותו רגע, וישים את הדברים על השולחן", אומר הבכיר. להערכתו, לאחר שיוגשו הדו"חות הכספיים, תבחר קומברס להעביר את הטיפול בחברה למשרד רואי חשבון אחר.

עם זאת, סבור גורם אחר בתחום הפיננסי, לקומברס נוח יותר להמשיך להעסיק בביקורת ובתיקון הדו"חות את משרד דלויט. "הם עשו ביקורת לא טובה, אבל הם מכירים את החברה יותר מכל אחד אחר, יש להם גם ניירות העבודה שמסייעים להם להבין מה קרה", הוא אומר. "אנדרה דהן, מנכ"ל קומברס, אומר שבכל תחום חשבונאי יש בעיות. אני חושב שלפחות בדברים המהותיים לא היו צריכים להיות כשלים. אני יכול להבין טעויות שנעשו בתחום הבקדייטינג, אבל התחום העיקרי שבו התגלו הבעיות היה בהכרה בהכנסות".

עוד אומר הגורם כי להשקפתו, הבעיות החמורות מתבטאות בזמן הרב שהצריך תיקון הדו"חות והכסף העצום שהוציאה קומברס כדי לטפל בכך. "זה לא רק רואי חשבון שמקבלים שכר, יש שם גם יועצים משפטיים שעובדים לפי שעות. קומברס נמצאת במצוקה, והיא חייבת לשלם על כך בסכומים אסטרונומיים", הוא אומר.

בדלויט סירבו לפניית "גלובס" להתייחס לטענות שהועלו נגד החברה.

מי אחראי לכשלים?

גורם בתחום הפיננסי מזכיר את "החטא הקדמון" של קומברס שהביא למצבה הנוכחי. "הבעיה עיקרית בקומברס נוצרה בעקבות מעשי המירמה בתחום הבקדייטינג", הוא אומר. "התנהלות החברה במקרה הזה היתה לא נכונה, וכאן גם נכנסו לעניין רואי החשבון. ככל שרואי החשבון נכנסו לדברים, הם גילו כי הנתונים החשבונאיים הוצגו באופן לא נכון. נוצר מצב שבו הגוף שבדק את הדברים הוא גם הגוף שביקר אותם - משרד דלויט", אומר אותו גורם, ומוסיף כי מי שטיפל בדו"חות לא היה רק הסניף הישראלי בארץ אלא גם דלויט העולמית.

"היו כשלים בביצוע הביקורת, כרגע לא ניתן לדעת מה היקפם המדויק, ומי שאחראי לכך בראש ובראשונה היא החברה, מועצת המנהלים שלה וועדת הביקורת", אומר הגורם.

לדעתו, אחריות משרד רואי החשבון היא משנית ביחס לחברה, אבל היא לא פחות חשובה: "קשה להאמין כי הדברים שעולים היום והעיכובים בדו"חות לא התגלו על-ידי רואי החשבון שעשו במשך שנים את הדו"חות עבור קומברס. לא מדובר ברואה חשבון חדש שנכנס לחברה ואמור להיות מופתע מהממצאים. דלויט ביקרה את קומברס מהרגע שהיא הונפקה בבורסה עד היום, הם היו צריכים להכיר את התיק הזה טוב מאוד, וכאן כנראה היה כשל".

עוד הוא טוען כי בעל מניות בקומברס שחש כי נפגע ממה שקרה צריך לתבוע את כל מי שקשור לכך, גם את רואי החשבון שבעניינם יש צורך להוכיח רשלנות. "אני מניח", הוא אומר, "שיש אנשים שרק מחכים שהדברים יתבהרו כדי להגיש תביעה".

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

"הכרנו על האוטובוס לבקו"ם ומאז לא נפרדים": מייסד Wiz על הצוות שלא מפסיק להפתיע

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו