גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפתנים חוששים: הורדת מחיר המטרה תמוטט 150 רפתות

כמה באמת מרוויח רפתן? בדיקת "גלובס" מעלה כי רפת משפחתית עשויה להרוויח 10,800 שקל בחודש, לפני החזר הלוואות

כ בר לפני כשלושה שבועות ידע שר התמ"ת, שלום שמחון, לאיזה כיוון, פחות או יותר, נושבת הרוח בוועדה הבין-משרדית שמינה לבדיקת השתוללות המחירים הפרועה במשק החלב: תנועת המושבים והתאחדות החקלאים כינסו בתל אביב עשרות אנשי כפר כדי לדון בתדמית המגזר החקלאי.

הדיון היה הכרחי וזכה למשנה תוקף על רקע סערת הקוטג'. שמחון ושרת החקלאות, אורית נוקד, באו גם. היו שם דיבורים, כיבודים וחנופה, שמחון סיפר על הכנסים שמזמן לו תפקידו, על ההתחככות באנשים הדורי מחלצות, "אבל אין יותר אותנטי מזיעה של חקלאי". אחר כך דיבר על האליטה האמיתית של החברה הישראלית, סיפר שליווה את שר הביטחון, אהוד ברק, בטקס סיום קורס הטיס האחרון, אז שמע מכל יציע אנשים שקוראים בשמו, הם "אנשי מושבים שילדיהם וקרוביהם סיימו את הקורס וצעדו על רחבת המסדרים בחצרים".

לא חלפו עוד דקות רבות ושמחון אמר את מה שלימים יסעיר את אנשי המגזר שלו, החקלאי: "בשבועות הקרובים אני ואורית (נוקד - י"א) נצטרך לקבל החלטות לא פופולריות, אך הכרחיות להנחת תשתית לדורות הבאים בחקלאות... אל תקטרו. נצטרך להכניס יד לכיס.... נידרש לשלם מחירים, גם במקרה של גביע הקוטג'. התשובה שלכם תהיה במישור החדשני, אסור שהיא תהיה במישור הבכייני", אמר.

הוועדה, שבראשות מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, גיבשה המלצות והגישה אותן אתמול (ב') לראש הממשלה בנימין נתניהו, ודברי האזהרה של שמחון אל החקלאים כבר קיבלו צורה, מתווה ברור: "מכל הטררם הזה יש משהו ודאי אחד - מגזר שלם של רפתות משפחתיות הולך לאבדון. זה הכול", טען בשיחה עם "גלובס" בכיר במשק החלב.

בסוף השבוע תדרך ראש הממשלה כתבים כלכליים. הוא ידע שהחקלאים הושמו על המוקד ברשימת ההמלצות של קדמי ואמר: "אני יותר חזק מהלובי החקלאי, אני לא מפחד מהם".

החקלאים כבר הבינו לאן הדברים הולכים: לפגיעה במחיר המטרה - המחיר של כל ליטר חלב גולמי שהם מעבירים מהרפת אל המחלבות ולייבוא של מוצרים, בעיקר אבקת חלב וגבינות קשות, תוך חשש שזה יעלה להם במכסות החלב, בנפח הייצור, בהכנסות, בהישרדות.

30 ליטר ביום עד הסטייק

מחיר המטרה של ליטר חלב בקר בשער הרפת עומד על 2.15 שקלים. משרד האוצר דורש להוריד אותו ב-20 אג' לפחות. משרד התמ"ת רוצה להוריד את המחיר ב-10 אג'. משרד החקלאות מתנגד בתוקף. גם בתרחיש הקל, של הוזלת מחיר המטרה ב-10 אג', מאות רפתות משפחתיות, שנחשבות קטנות ומאכלסות כ-60 פרות ועוד כ-40 עגלות, עומדות לפני סחרור: "זה כמו שאדם הולך לעבודה בבוקר ומקבל הודעה שמקצצים לו את המשכורת החודשית ב-50%. אלה הם שולי הרווח של מגזר שלם, ודווקא שם חותכים בסכין. איפה ההיגיון, איפה הצדק?" זועם בשיחה עם "גלובס" בכיר בענף רפת החלב.

נתונים על רווחיות בענף רפת החלב מצביעים על היקף ההכנסה הממוצעת של הרפתות בישראל: שולי הרווח של רפתן שמנהל משק קטן, משפחתי, זעומים. מחיר המטרה שהוא מקבל מהמחלבה שאליה הוא משווק את החלב הגולמי מממן את המזון לפרה ולעגלה, משלם משכורת לעובד הזר, משלם לווטרינר, מכסה את הפחת, משלם ארנונה. אחרי כל אלה, הרווח לחקלאי על ליטר אחד של חלב גולמי עומד על 21.93 אג'. "לפי התחשיב הזה, משפחה עם רפת קטנה יכולה ליהנות מהכנסה של כ-10,800 שקל בחודש, אלא שמכאן, הוא כבר מחזיר הלוואות לבנקים - אם לקח וסביר מאוד שלקח - כי אי אפשר אחרת. מדובר בהלוואות שנלקחו מן הסתם בשביל הוצאות מתבקשות להפעלת הרפת. אז אחרי הכול, אף אחד אולי לא מת מרעב, אבל בטח שלא הופך להיות איש אמיד. זו הפרנסה על עבודה מאוד קשה", מסביר בכיר בענף.

סכנה להישרדות הרפתות

נתונים עדכניים של מועצת החלב מעלים כי בישראל 750 רפתות משפחתיות, שנמצאות במושבים, ועוד 170 רפתות קיבוציות, שמוגדרות "שיתופיות". מדי שנה מוערכת תנובת החלב שלהן בכ-1.3 מיליארד ליטר. 56% מהתנובה מסופקת מהרפתות השיתופיות והשאר מהמשפחתיות. תנובה שנתית ממוצעת של רפת משפחתית של 40 פרות חולבות היא כ-400 אלף ליטר. תנובה יומית ממוצעת של פרה חולבת אחרי המלטה, שגילה בין שנתיים לחמש שנים, היא כ-30 ליטר חלב. אחר כך היא הופכת לסטייק.

עלות המזון של פרה ועגלה שמוחזקת לצדה ותחליף אותה כפרה מניבה בבוא העת, נעה בין 1,000 ל-1,200 שקל לחודש. הן אוכלות הרבה תירס ושעורה. בתחשיב גס, עלות ההזנה היומית של השתיים - כ-40 שקל. "מחיר המטרה מתעדכן מעת לעת. כשקובעים אותו, מביאים בחשבון את כל ההוצאות הנלוות, כמובן שגם את מחיר התירס והשעורה. הכול מחושב, ברמה של האגורה הבודדת", אומר בכיר בענף.

ברפתות השיתופיות המצב שונה לטובה, כי גודל הוא יתרון: רפת שיתופית ממוצעת מאכלסת 300-400 פרות חולבות. האוכל שהפרות מהרפתות המשפחתיות ואלה מהשיתופיות אוכלות הוא אותו אוכל, החלב הוא אותו חלב וכך גם מחיר המטרה. עם זאת, הרווח לחקלאי במשק שיתופי נכון לשנת 2009 עמד על 49.20 אג' לליטר חלב גולמי אחד. באותה שנה עמד הרווח של החקלאי במשק משפחתי לליטר אחד על 20.13 אג'.

מדוח המפרט את הרווחיות בענף רפת החלב, שנתוניו נכונים ל-2009, עולה כי משק שיתופי מוציא פחות כסף למזון לפרות ולעגלות ביחס למשק משפחתי; גם סעיף "הוצאות אחרות", הכולל בתוכו תשלום לווטרינר, הוצאות תחזוקה של הרפת וכו' שונה מהותית. "הפתרון למצב הזה, שבו חלק לא מבוטל מהרפתות המשפחתיות אפילו מפסידות כסף משום שהן קטנות, הוא בהגדלת המכסות ל-550 אלף ליטר בשנה. כיום המכסה לרפת משפחתית עומדת על 410 אלף ליטר בשנה. כשיגדילו להן את המכסות, הרפתות יעברו תהליך של התייעלות, רפתות פחות יעילות ייסגרו או יתמזגו עם אחרות כי הרפתן התבגר, אין לו בן ממשיך או שילדיו בחרו לעבוד בהיי-טק. אלה שיישארו, ישלבו ברפת יותר ויותר אמצעים טכנולוגיים, יכניסו רובוטים לניהול החליבה, ישדרגו את הרפת, יפשטו ויוזילו את העבודה. בעתיד, זה יקטין גם את הוצאות השכר של עובדים זרים", אומר גורם במועצת החלב.

הרפתנים חוששים שמימוש אחת מהמלצות וועדת קדמי יחריב את התוכנית להגדלת המכסות לרפתות המשפחתיות והכוונה להעמיד להן מכסה עדכנית, של 550 אלף ליטר, וכך ייעצר הסיכוי שלהן לשרוד.

בנוסף, הורדת מחיר המטרה ב-10 אג' (במקרה שעמדת משרד התמ"ת תתקבל - י"א) תביא כ-100 עד 150 רפתות משפחתיות לחדלות פירעון.

גורמים במועצת החלב טוענים כבר ימים, בשונה מטענות שמעלים גורמים המקורבים לוועדת קדמי, כי הורדת מחיר המטרה לא תוביל להוזלה משמעותית שתורגש בכיסו של הצרכן (ראו ידיעה נפרדת). משק בית ממוצע, טוענים הרפתנים, ירוויח מהוזלה כזאת בחודש כ-10 שקלים בלבד: "פשוט אין קשר בין מחיר המטרה לבין מחיר הקוטג'", אומר שמיל טלבהרן, רפתן מקיבוץ ניר יצחק שבעוטף עזה. הוא טוען שהמצב מתסכל אותו. "מחיר המטרה עולה ויורד כל הזמן, בהתאם למחיר התשומות בשווקים. גם כשהוא היה נמוך, מחיר הקוטג' והגבינה הלבנה היה בשמים. פשוט אין קשר בין הדברים. אבל הכי פשוט זה ליפול על החלשים. ממילא כל התחום הזה רווי במספרים ובנוסחאות ואף אחד לא מבין בו, אז למי אכפת. כך יוצא שעכשיו המדינה רוצה שאני אשלם את כל החשבון על השתוללות הרשתות והמחלבות. שאני אוותר על חצי מהמשכורת שלי. הנה, הם מצאו את האשמים הגדולים במשבר מחירי החלב".

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים