גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לנהוג בחוכמה אחרי תאונה: כללי עשה ואל תעשה לנפגעי תאונות דרכים

"גלובס" בדק מה מומלץ לנפגעי תאונות דרכים לעשות כדי למקסם את הפיצויים המגיעים להם: לאסוף אסמכתאות מהרגע הראשון, להתפנות לבית-חולים, להתמיד בטיפול ובתיעודו, להיות סבלניים ולפנות לעו"ד בשלב מוקדם

תאונות הדרכים הן מכת מדינה קשה ועקובה מדם. אם לרוע מזלכם נקלעתם לתאונה, חשוב להקפיד על ביצוע פעולות חיוניות, כדי למקסם את הפיצויים הכספיים שמגיעים לכם.

התפנו מיד לבית-החולים

עדיף להתפנות לבית-החולים מיד לאחר התאונה, רצוי עם אמבולנס. פינוי עצמי, כמה ימים אחרי התאונה, אותנטי ככל שיהיה, עלול לעורר חשדנות - למשל שהנפגע תודרך ו"מזייף" תלונה. "חשוב לזכור כי נזקים שבהתחלה נראים זניחים עלולים לגדול בהמשך", מסביר עו"ד עמיקם חרל"פ, מומחה לדיני נזיקין וביטוח ומדגיש, כי חשוב לערב את המשטרה בתאונה עם נפגעים. המשטרה תפתח 'תיק לתאונה' ובו תתעד את הפגיעה ובעקבותיה 'פינוי לבית-החולים'".

אם בבית-החולים הוחלט לאשפזכם, אל תנסו להיות "גיבורים", מפציר חרל"פ, "התלונה המיידית היא תנאי לקיום קשר סיבתי בשלב מאוחר יותר". באותה מידה הוא מסביר שלא כדאי לזלזל בטיפולים פיזיותרפיים. "טיפולים אלה מסבירים מוגבלות מסוימת, והחשש הוא שיש חבלה שכאשר 'מבטלים' אותה, קשה לחזור ולהוכיח את קיומה הסיבתי". מאידך, אין טעם ל"משוך" את ימי האשפוז בעיקר בהקשר לקביעת שיעורי נכות, בהם אין כלל השלכה למשך האשפוז.

גם בית המשפט מתייחס לפינוי מיידי: בתביעה שהוגשה לאחרונה בבית משפט השלום בתל-אביב באמצעות ד"ר אסף ורשה, עו"ד מומחה לדיני ביטוח ונזיקין, הכחישה הנתבעת, חברת הביטוח, נסיבות תאונה שמתאר התובע, בשל סתירה בגרסאות בעדותו. למרות זאת, פסק בית המשפט כי פניית התובע מיד לאחר התאונה לבית-חולים מחזקת את גרסתו, ולכן נמצא זכאי לפיצויים (א 071599/06).

ורשה מדגיש כי פרק הזמן המיידי אחרי התאונה, אותו הוא מגדיר "זמן האמת", יהיה קריטי להמשך. "חשוב לוודא ולאסוף עדויות מהשטח, כך שבסופו של יום יהיה ממי לגבות פיצויים. גם במקרה של תאונה עצמית (ללא מעורבות כלי רכב אחרים), יש לאסוף עדים (חוקר משטרה, שמאי המוסך), לצלם ולתעד את הרכב, בעיקר כאשר מדובר בתאונה קלה".

עוד הוא מדגיש, כי חשוב למסור גירסה אחידה בכל מסמכי התיעוד לאירוע ובהם להדגיש כי מדובר בתאונת דרכים.

תעדו את הכאב

אם יש כאבים, מומלץ לייצר רצף רלוונטי של פניות לרופאים ותלונות על כאבים. אלה מתועדים ועוזרים בשלב מאוחר להוכיח כי הבעיה נובעת מהתאונה. "מומחה מטעם חברת הביטוח יעבור על התיעוד הרפואי, והיעדר תלונות הוא מצב מחשיד. חברת הביטוח תנבור בהיסטוריה הרפואית של הנפגע, ותנסה למצוא 'זיופים' בהצהרת בריאות או גילוי מהעבר, כדי לקשור את המצב הנוכחי לאירוע מן העבר ולא לתאונה", מסביר חרל"פ.

לא מעט מקרים כאלה מגיעים לערכאות המשפטיות: לפני כשנה נדרש בית משפט השלום בתל-אביב לתביעה של נפגע מתאונת דרכים באמצעות עו"ד אורן בושרי, מומחה לדיני נזיקין, נגד חברות הביטוח, סביב המחלוקת האם קיים קשר סיבתי בין תאונה דרכים לבין תסמונת התשישות הכרונית בה לקה התובע בסמוך לתאונה. לאחר דין ודברים וטענות שני הצדדים לצד עדות מומחה, מצא בית המשפט קשר סיבתי בין התאונה והתפתחות התסמונת וקבע פיצויים בסך כולל המתקרב למיליון שקל (א 016768/05).

במקרה אחר קבע בית המשפט קשר סיבתי בין תאונת דרכים קלה שעבר תובע, אשר זמן קצר לאחריה חלה במחלת לופוס (זאבת) המקנה אחוזי נכות גבוהים ולפיכך פיצויים. "מכיוון שהמדע לא בדק לעומק את הקשר בין שני הגורמים הללו, ההכרעה עברה לבית המשפט שפסק כי יש קשר", מסביר עו"ד בושרי שייצג את התובע. "קשר בין שני סימפטומים שלא הוכח מדעית - נתון לפרשנות בית המשפט, ולכן הנפגע חייב למסור לעורך הדין מידע מפורט אודות הכאבים והתחלואים, גם כאלה שלא נראים כקשורים לתאונה".

ערבו עו"ד מהרגע הראשון

חרל"פ מדגיש את חשיבות עירוב עורך דין מהשלב הראשון, בעיקר כאשר מדובר בפגיעה שעלולה להותיר נזקים חמורים. "השיקול הוא ששכר הטרחה מבוסס ממילא על אחוזים בהתאם לתוצאות, ולכן מדוע לא לתת לעורך הדין לעבוד על התיק בשלב המוקדם?".

לדברי בושרי, "שכר-הטרחה נע בין 8% ל-13% בהתאם לשלב בו הסתיים התיק. הסכום, שהוא נגזרת מגובה הפיצויים, חל ממילא על חברת הביטוח ואינו נכלל בסכום שנקבע. מכאן שהתייעצות עם עורך דין מומחה בתחום, יכולה רק להועיל".

ורשה מוסיף, "הפנייה לעורך דין מיד לאחר התאונה היא קריטית, לא רק במובן של מיצוי הפיצוי אלא בעיקר בראייה עתידית של חישוב הנכות לעתיד ואי-מימוש הפוטנציאל בעקבות הפגיעה".

בתאונה בשעות העבודה פנו לביטוח לאומי

במקרה שבו התקיימה תאונת הדרכים במסגרת שעות העבודה, חרל"פ ממליץ לפנות מיידית גם לביטוח לאומי. "יש מיתוס שפנייה לביטוח לאומי מקזזת מהנפגע את סכום הפיצויים, וזה לא נכון. להיפך - בית המשפט יערוך 'קיזוז רעיוני' לאדם שיכול היה לקבל פיצויים ולא פנה לביטוח לאומי, מה שיותיר אותו נפסד משני הצדדים. קביעת הביטוח הלאומי מכרעת גם לגבי התביעה האזרחית נגד חברת הביטוח".

אם לנפגע פוליסת ביטוח פרטית למקרה של אובדן כושר עבודה, יש לעדכן מיד על התאונה ולהיכנס לתקופת ההמתנה של שלושה חודשים על לקבלת התשלום הראשון. ניתן לתבוע "תשלום תכוף" על בסיס שכר חודשי והוצאות הריפוי.

אל תתפשרו מהר

"אם מדובר בפגיעה משמעותית, לא מומלץ לסיים התיק בפשרה מהירה". אומר חרל"פ: "עם ניהול נכון, בית המשפט יפסוק סכומים הגבוהים מאלה שמוצעים במסגרת פשרה". פגיעה משמעותית הוא מגדיר כפגיעה לטווח ארוך, שלא בהכרח מוגדרת כנכות. "כדאי להמתין לפחות שנה עם הגשת התביעה - הטיפולים הממושכים והאבחנות המעמיקות יסייעו בהגדלת סכום הפיצויים. ההמתנה בהגשת התביעה הסופית אינה מצביעה על מחדל כלשהוא".

"בכל מקרה אני מציע להגיש תביעה לבית משפט", מדגיש עו"ד בושרי, "גם אם התביעה תסתיים בפשרה, עדיף שתעשה לאחר תביעה. הליך כזה מלחיץ את חברות הביטוח, שמעדיפות מצידן לסגור את התיק עוד קודם".

"הגשת התביעה משמעה שהמצב הרפואי התגבש, ולכן אין למהר", מוסיף עו"ד ורשה, "הזמן לא מהווה מרכיב חשוב אלא התוצאה. עם קבלת הפיצויים חותם הנפגע על 'שטר סילוק', ומכאן שלא יכול לשנות את הפיצויים גם אם חלה הרעה במצב".

ד"ר דוד סער, עו"ד מומחה לנזיקין, מסביר כי במקרה של תאונת דרכים עם נפגעים, בה היו מעורבות כמה מכוניות, זכאי בעל הרכב לתבוע את חברת הביטוח שלו בגין נזקיו הגופניים, וגם את כל המעורבים בתאונה.

גם האשם זכאי

הפיצוי לנפגע בתאונת דרכים אינו קשור למידת "תרומתו" לתאונה.

גם אם הנפגע אשם בתאונה, הוא זכאי לפיצוי על פגיעתו. סוגיה זו מוגדרת כ"אחריות מוחלטת" במסגרת ביטוח החובה. הפיצוי הוא בהתאם לחומרת הפגיעה ללא קשר למעורבות התורמת שגרמה לתאונה. תחת סוגיה זו נכללים מקרים שבהם אדם נדרס, או נפגע במהלך נסיעה באוטובוס. "רבים אינם מודעים למקרים המוגדרים כ'תאונת דרכים', ומכאן אינם מודעים לזכאותם לפיצויים באמצעות ביטוח החובה של הפוגע", אומר עו"ד חרל"פ.

"מי האשם היא סוגיה הרלוונטית למשטרה. חברת הביטוח מתמקדת בנזק ובכיסוי הביטוחי בהתאם", מחדד עו"ד ורשה.

למילה "דרכים" יש חשיבות בהגדרת אירועים כ"תאונות דרכים". "פחות משתלם להיפגע בתאונת דרכים", אומר חרל"פ. "הפיצויים הקבועים בחוק במקרים של תאונת דרכים נמוכים משמעותית מפיצויים עקב תאונות אחרות".

לדבריו, פיצויים לאחר תאונת דרכים נקבעים לפי שני אלמנטים: כאב וסבל, כפי שקבוע בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מ-1975, כך ש-100% סבל וכאב כוללים פיצוי מרבי של 157 אלף שקל (שהתחילו אגב מ-10,000 לירות) - שיעור "כאב" נמוך מחושב באופן יחסי.

על יום אשפוז קובע החוק פיצוי של כ-300 שקל. פיצוי נוסף מתייחס להפסד השכר בהתאם לשכר הממוצע במשק (כ-8,200 שקל).

עו"ד ורשה מסייג: "בתאונה דרכים אין כשל אשם - מה שצריך להוכיח בתביעה במקרה של תאונה אחרת, למשל מעידה לבור ברחוב - אז כדי לקבל פיצויים יש להוכיח רשלנות וכי מישהו אשם במקרה".

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם