גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: על המתווך לבצע את הפעולות השיווקיות להן התחייב

בפסק דין ראשון מסוגו קיצר בית המשפט את תקופת הבלעדיות שנקבעה בין מוכרת בית במושב שבי ציון לבין המתווכים אליהם פנתה לשם כך

חוק המתווכים במקרקעין הוא חוק צרכני מובהק שנועד להכניס סדר בשוק הפרוץ, כשההגבלות שבו מיועדות להגן על הצרכן מפני נותן השירות. חוק זה אמור להגביל את כוחם העדיף של המתווכים על פני מוכרי הדירות. דברים אלה עמדו לנגד עיניו של המחוקק בבואו לחוקק את החוק האמור, על תיקוניו השונים.

באחד מתיקונים אלה עוסק לראשונה פסק דין שיצא תחת ידיו של שופט בית משפט השלום בקריות, ערן נווה.

אורלי שרון ביקשה למכור את ביתה שבשבי ציון. לשם כך היא פנתה אל ארז גוטרמן מחברת התיווך "רימקס" והתקשרה עמו בהסכם תיווך, לפיו התחייבה לשלם 2% בצירוף מע"מ מן התמורה שתשולם בגין מכירת הבית. ההסכם כלל גם סעיף בלעדיות למשך מחצית השנה. גוטרמן פירט בו שורה של פעולות שיווקיות שאותן היה בכוונתו לבצע במהלך אותה התקופה לשם קידום מכירת הבית.

"הגורם היעיל"

הצעה שהגיעה בתיווכם של "רימקס"/גוטרמן, לקניית הבית, תמורת 7 מיליון שקל, נדחתה על-ידי שרון, בהמלצת פרקליטה, עו"ד ניר גורן, וזאת לאור האופן, שבו הוצע כי יבוצעו התשלומים. הבית נמכר, לבסוף, תמורת 5.6 מיליון שקל, לרוכש שלא אותר על-ידי "רימקס", אף לא על-ידי גוטרמן, וזאת במהלך תקופת הבלעדיות.

שרון סירבה לשלם דמי תיווך, והמתווך גוטרמן וחברת גלז-גוטרמן בע"מ (הם, ככל הנראה, "רימקס") הגישו, נגדה, תביעה בשיעור 400 אלף שקל - דמי התיווך, שהיו שני הצדדים ל"עסקת 7 המיליון", משלמים, לו זו היתה נקשרת, אלמלא "טיפשותה" של שרון, שדחתה עסקה כה כדאית, ועוד פיצוי בגין פגיעה במוניטין והוצאות שונות. שרון, מצדה, הגישה תביעה-שכנגד, בגין הנזקים, שנגרמו לה מכך, שהמתווכים ביקשו לעקל, במעמד צד אחד, את זכויותיה בבית, ששוויו 5.6 מיליון שקל לפחות, שעה שהיה מדובר בתביעה ל-400 אלף שקל בלבד.

השופט נווה דחה את תביעת המתווכים וקיבל, בחלקה, את תביעתה של שרון.

חילה, הוא דחה את הטענה, שלפיה שרון דחתה, ללא הסבר ומתוך קלות-דעת, את עסקת ה-7 מיליון. לאור הראיות, שהובאו בפניו, הוא קבע כי "גם אם מדובר היה בהצעה שהיתה יכולה לקרום עור וגידים לקראת עסקה, הדינמיקה שבין הצדדים היתה כזו, שלא נוצרה אותה כימיה הנדרשת לצורך ביצוע עסקה ועוד בהיקף כזה של מספר מיליוני שקלים". על-פי נווה, בדחותם את עסקת 7 מיליון השקלים, שרון ובא-כוחה נהגו בתום-לב. "זכותו של צד לדחות עסקה ועליי לציין כי אין מדובר בדחייה של מה בכך, שכן ישנו הפרש משמעותי בין ההצעה ובין המחיר שבפועל נמכר בו הנכס", קבע נווה. הוא התרשם, כי שרון לא נהגה מתוך טיפשות, וכי לא היה לה כל אינטרס לדחות עסקה כה משתלמת, ולמכור את הבית תמורת סכום, הנמוך ב-1.4 מיליון שקל מ-7 המיליון, רק כדי "לחסוך" דמי תיווך, בשיעור כ-150 אלף שקל.

"בין כך ובין כך", הוסיף נווה, "השאלה אליה נדרש בית המשפט אינה לא חכמתה של הנתבעת וגם לא נימוסי באי כוחה במגעיהם עם רוכשים פוטנציאליים, השאלה היא האם לנתבעת עמדה הזכות לסרב להצעת הרטמן/אלחדד, ותשובה לשאלה זו הינה לחלוטין חיובית".

"מכיוון שמדובר, ככל הידוע לי, בפעם הראשונה בה עולה בערכאות שאלת צמצום תקופת הבלעדיות לאור תיקון מס' 4 לחוק והתקנות, ארחיב מעט בניתוח חלק זה של פסק הדין", נפנה נווה לדון בטענה, שלפיה המתווכים זכאים לדמי תיווך בגין העסקה, שנקשרה לבסוף, עם רוכש, שלא אותר על-ידם, וזאת לאור סעיף הבלעדיות.

נזכיר: כאשר למתווך יש בלעדיות לתקופה קצובה, הרי ככל שבמהלך אותה התקופה נקשרת עסקה, הוא יהא זכאי לדמי תיווך, בלי שיהיה עליו להוכיח כי הוא היה "הגורם היעיל" לה. לכך מספר תנאים, הקבועים בדין. אחד מהם הוא זה, שלפיו במהלך תקופת הבלעדיות, ביצע המתווך לפחות שתיים מתוך 6 פעולות שיווק, המנויות בחוק - פרסום באמצעות שילוט, פרסום בקרב קהל לקוחות מסוים, המופיע במאגר של המתווך, פרסום בעיתון יומי נפוץ, פרסום בעיתון מקומי, הזמנת רוכשים פוטנציאליים או מתווכים נוספים לבקר בנכס, או שיתוף מתווכים נוספים במאמצי המכירה שלו.

נווה קבע כי הוא נכון לדון בתביעה, מתוך הנחה, שלפחות שתיים מן הפעולות דלעיל אכן בוצעו על-ידי המתווכים. אלא שלטעמו, לא היה בכך די. כך, לאור זאת שבהסכם ההתקשרות והענקת הבלעדיות, פורטה "תכנית פעולה שיווקית", שנוסחה על-ידי המתווכים ושנכלל בה שלל פעולות, שהיה עליהם לבצע (הפצת גלויות, הכנת מחקר ניתוח מחירים בשוק, ניתוח מגמות השוק, הכנת מאפייני הנכס והפצתם, הכנת טופס אזור לקונים וכו'). "הצד השווה שבכל אותן תוכניות פעולה הוא, שמדובר בפעולות שמעבר להצעת מכירה טכנית ושכאשר מדובר בנכס בשווי של מיליונים ובסדר-גודל שכזה, הציפייה היא ממתווך שיכול גם לגזור 'קופון' נאה מאוד מתוך ביצוע עסקה שכזו, כי יבצע את כל הפעולות ברמה מקצועית אשר תתאים ותהלום את הנכס המוצע", הטעים נווה.

בקשר לכך הוא הפנה אל הוראת החוק, בה נקבע כי די יהיה למתווך אם יוכיח כי ביצע כל פעולת שיווק שאינה מנויה לעיל, כפי שהוסכם בין הצדדים. לדידו, די בביצוע שתיים מתוך פעולות השיווק, המנויות בחוק, כאמור, רק אם בין הצדדים לא הוסכם על ביצוע פעולות מסוימות, דוגמת אותה "תכנית פעולה שיווקית", שהוכנה על-ידי המתווכים.

שליש בלעדיות

נווה קבע כי לא הוכח כי תכנית הפעולה האמורה בוצעה בפועל, ולא נותרה בגדר "מילים יפות", שנועדו למשוך את הצרכן ולפתותו להעניק את הבלעדיות. הוא הוסיף וקבע כי בין אם הסכם ההתקשרות והבלעדיות יפורש באורח פורמלי-לשוני, ובין אם באורח גמיש, ההולך אחר אומד דעתם של הצדדים, התוצאה תהיה זהה. "הייתי מצפה, כי לנכס בסדר גודל כזה יינתן שרות 'יוקרתי יותר' ויש להניח, כי זאת היתה כוונת הצדדים", הסביר.

ומה משמעות אי-עמידת המתווכים בתנאי הסכם הבלעדיות? נווה קבע כי במקרה כזה, מקצרות הוראות החוק את תקופת הבלעדיות לכדי שליש מן המועד המוסכם. כך, תקופת הבלעדיות, שעמדה על 6 חודשים, קוצרה על-ידו לחודשיים בלבד. "לא ייתכן שכאשר הנתבעת מבהירה שוב ושוב כי היא אינה מרוצה מן השירות וכי היא אינה יכולה להיות כבולה לנצח לאותה 'בלעדיות' - לא ניתן יהיה לשחררה מתניה זו בחלוף זמן סביר", הסביר את הגיונם של דברים.

אלה הביאו את נווה לדחות את תביעת המתווכים במלואה. את התביעה-שכנגד קיבל בחלקה, לאחר שהתרשם, כי המתווכים ביקשו "סעד אגרסיבי", כדוגמת הטלת עיקול על הבית כולו, על-מנת להפעיל על שרון "לחץ בלתי הוגן", בדמות החשש, שאף עסקת ה-5.6 מיליון תוכשל ולא תצא אל הפועל. (ת"א 7132-06-08).

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק