חץ אקולוגיה תטפל באשפת לוס-אנג'לס; החוזה מוערך בעשרות מיליוני ד'

במסגרת הפיילוט חץ תקים מתקן בעלות 20-25 מיליון דולר ■ בשוק מעריכים את ההכנסות מהמתקן הראשון ב-7 מיליון דולר בשנה ■ החברה מגייסת 10 מיליון דולר

חברת חץ אקולוגיה, העוסקת בטיפול אקולוגי באשפה והסבתה לביוגז לשימושי אנרגיה, זכתה במכרז להקמת מתקן מסחרי, שיהווה פיילוט, לטיפול באשפת העיר לוס-אנג'לס. במידה והפעלת המתקן תוכתר בהצלחה צפויה חץ אקולוגיה להקים מספר מתקנים נוספים עבור עיריית לוס-אנג'לס. הפונטציאל הכולל של החוזה מוערך בעשרות מיליוני דולרים.

המתקן אמור לטפל ב-150 טון אשפה ביום, וצפוי לדברי מנכ"ל חץ אקולוגיה, יאיר צדיק, להביא למיחזור 80% מהאשפה, תוך כדי ייצור ביוגז כמקור לחשמל עם יכולת ייצור של יותר מ-1 מגוואט חשמל.

לחילופין, ניתן יהיה להשתמש בביוגז כדלק נקי לכלי רכב. הביוגז ניתן לשידרוג למצב של גז טבעי, כשבלוס-אנג'לס רוב ציי האוטובוסים ומשאיות רבות מונעים בגז טבעי. השימוש שייעשה בביוגז ייקבע במסגרת המשא ומתן בין החברות לבין העירייה.

פיילוט של שנתיים

בחץ אקולוגיה מסרבים להתייחס לפרטים הכספיים הנוגעים למכרז, אולם גורמים בשוק מעריכים את עלות הקמת המתקן ב-20-25 מיליון דולר. את פוטנציאל ההכנסות של המתקן מהטיפול באשפה, מכירת המוצרים הממוחזרים וייצור האנרגיה מעריכים בכ-7 מיליון דולר בשנה בשלב הראשון.

צדיק ציין כי לצורך הטיפול בכל אשפת לוס-אנג'לס יידרשו 10-20 מתקנים בהמשך, כשכל מתקן נועד לטפל בכ-50 אלף טון אשפה בשנה.

אתרי ההטמנה בלוס-אנג'לס נמצאים לקראת סף הקיבולת שלהם, ולכן העירייה מחפשת פתרונות לטיפול באשפה - בין אם טכנולוגיים, ובין אם בהקמת אתרים רחוקים של הטמנה. המכרז לפיילוט המסחרי פורסם לפני כשלוש שנים כדי לבחור את הטכנולוגיה שתשמש לטיפול האשפה בעיר. חברות מכל העולם התמודדו ולאחר סינון ראשוני נשארו 10, שנבדקו על-ידי ועדה מטעם עיריית לוס-אנג'לס.

בסוף התהליך נבחרה הטכנולוגיה של חץ אקולוגיה שעמדה בכל הקריטריונים, והחברה קיבלה הודעה כי בימים הקרובים יחל משא ומתן לקביעת המתווה העסקי של תפעול המתקן, שיסתיים בתוך שלושה חודשים ואז יתחילו בהקמת הפיילוט, שצפויה להימשך שנתיים.

הטכנולוגיה של חץ אקולוגיה נקראת ArrowBio והיא מיוצגת במכרז על-ידי שותפות בינה לבין חברת אשפה אמריקנית מקליפורניה בשם CR&R. השותפות בין השתיים נקראת CART (California Renewable Technologies LLC), והיא נקבעה כך שחץ אקולוגיה תספק את הטכנולוגיה והפעלת המתקן תבוצע על-ידי CR&R. בין השתיים עדיין לא נקבעה חלוקת העלויות וההכנסות של הקמת המתקן.

יוצאים לגיוס

"אנחנו נמצאים היום במגעים עם גורמים בינלאומיים למימון המתקן, כשלמעשה התחלנו בסבב גיוס הון של 10 מיליון דולר לפי שווי של עשרות מיליוני דולרים", אומר צדיק. לדבריו, המגעים לגבי הגיוס הם עם גופים בארץ ובחו"ל.

הגיוס, שמיועד להתבצע בחודשיים-שלושה הקרובים, נועד לממן את הפרויקט הזה כמו גם פרויקטים נוספים בהם זכתה החברה באחרונה, ובהם הקמת מתקן טיפול באשפה עבור עיריית צ'יוויטבקיה, עיר הנמל של רומא, גם הוא בהיקף של 150 טון אשפה ביום. שם מיועדת האנרגיה להיתרגם לחשמל שיוזרם לרשת.

פרויקט נוסף בדרך הוא הקמת מתקן גדול בישראל, נוסף למתקן הקיים של החברה בחירייה, שממחזר אלפי טון אשפה בחודש.

החשמל שמיוצר באתר חירייה - בהיקף של 1.1 מגוואט - משמש להפעלת מתקני האתר, והיתרה מוזרמת לרשת.

השליטה בחץ אקולוגיה, בשיעור של יותר מ-50%, מוחזקת בידי שלושת המייסדים - ישראל פייג, בועז צדיק (אחיו של יאיר המנכ"ל) ויחזקאל עזר, והיתרה נמצאת בידי חברת ההשקעות הבריטית קונצנזוס (CBG), חברת השקעות ישראלית שאינה מעוניינת לחשוף את שמה, ומשקיעים פרטיים ישראלים ואירופים. צדיק מחזיק באופציות בחברה. עד כה הושקעו בחברה 15 מיליון דולר.