גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תהליך בועתי בשוק הנדל"ן

מבט נוסף לטור של סגן עורך "גלובס" על שוק הדיור בישראל

"אין בועת נדל"ן בישראל, יש עליית מחירים אמיתית"
(שר האוצר יובל שטייניץ, לפני כשבוע)

איזו מין אמירה זו? ברור שעליית המחירים היא "אמיתית". כל מי שקונה דירה מרגיש על בשרו עד כמה המחיר "אמיתי". כל מחיר שוק, בכל רגע נתון, בין אם בשוקי המניות ובין אם בשוקי הנדל"ן או בשוקי הסחורות, הוא מחיר "אמיתי". נותנים מזומנים ומקבלים נכס. הכול "אמיתי". השאלה היא אם ה"אמיתי" הזה הוא ריאלי.

ובכן, אנחנו מפנים את שר האוצר היישר לדו"ח בנק ישראל האחרון, שהפרק בו על שוק הנדל"ן נדחק הצדה בטררם של חגיגות הריכוזיות. בנק ישראל קובע במפורש שמחירי הדירות "עלו עלייה ניכרת, חריגה במונחים היסטוריים... עליית המחירים בישראל בולטת בכיוונה ובעוצמתה". ויש לנו גם במה להתגאות, אנחנו בחברה מצומצמת: לבד מישראל, רק שווייץ ואוסטרליה חוו עליית מחירים בשנתיים האחרונות.

אלי ציפורי מחירי הדיור

סטנלי מסתובב סחור סחור

למעשה, בנק ישראל מודה בדו"ח שלו ב"אשמתו" למצב בשוק הנדל"ן. הוא מדבר על קשיחות ההיצע בטווח הקצר בשוק הנדל"ן כזרז לעליות, אך גם על ה"תמסורת המלאה מהמדיניות המוניטרית להלוואות המגובות במשכנתא שהמריצה את עליית המחירים". במילים פשוטות יותר, הנסיקה בעליית המחירים בשוק הנדל"ן החלה מיד לאחר הורדת הריבית המוניטרית לרמה אפסית ברבעון הראשון של 2009. אז חלק גדול מהרכישות היה של דירות להשקעה, בחיפוש אחרי תשואה אלטרנטיבית.

לבנק ישראל ולפישר יש אינטרס ברור מאוד שלא להדביק לשוק הנדל"ן את המילה "בועה", כי אז תיק הבועה ייפול עליהם. לכן פישר מסתובב סחור-סחור סביב אותה מילה וחושף את דעתו בתיאור התהליך הבועתי שאירע בעולם טרום פיצוצה: "...בגידול בהיצע בדירות לא היה כדי לבלום את עליית המחירים. מצב זה מתיישב עם הגישה האומרת ששינוי מהיר במחירי הדיור מונע בעיקרו מצד הביקושים ולא מצד ההיצע, שהוא קשיח יחסית. משמע שגידול ביקושים אשר אינו מונע מצורך פונדמנטלי בשירותי דיור יוצר תהליך בועתי (ההדגשה שלנו), כי גידול ההיצע אינו יכול להדביק את גידול הביקושים..."

מזכיר את ישראל? בוודאי. אלא שבנק ישראל מבקש להתאזר בסבלנות. התהליך הבועתי בישראל, הדומה בעוצמתו למה שהתרחש בבועה העולמית, נמשך תקופה קצרה בלבד - כשנתיים - שאינה מצביעה בהכרח, להערכת הבנק, על ההמשך.

נתונים מעורפלים

סליחה? ומאין לבנק ישראל שהיא נמשכת רק שנתיים? הטבלה המצורפת אמנם מעידה על כך, אבל על מה בדיוק היא מתבססת? על סקרים ולא על נתונים אמיתיים. למעשה, כל מי שמבלבל במוח בתקשורת על מחירי הדירות בתקשורת לא ממש יודע עד כמה הם בדיוק עלו או ירדו, וגרוע מכול - הוא מייצג אינטרס מסוים. בניגוד לארה"ב, למשל, שבה מדד קייס-שילר מבוסס על נתוני מכירות אמיתיים ומבוססים, נתוני הלמ"ס אינם מבוססים על עסקאות אמיתיות. אפילו מאגר נתוני הנדל"ן שנפתח לאחרונה על ידי רשות המסים הוא מאגר נכה, שקשה לחלץ ממנו נתונים אמינים.

שוק הנדל"ן הוא אחד השווקים הלא-שקופים בישראל ונתון למניפולציות של אינטרסנטים המנסים לשכנע אותנו שאין בועה ושכל הדיבורים עליה הם שטויות. אנו מציעים לכל אזרח לבדוק מתי רכש את דירתו ובכמה, ולרחרח במשרד התיווך המקומי בכמה הוא יכול למכור אותה עכשיו במחירים ה"אמיתיים" של שטייניץ. זה הסקר הכי אמין, ואנו בטוחים שהוא יגלה שאנחנו עמוק בבועה.

למרבה הצער, בנק ישראל העדיף בדו"ח שלו להגג על הריכוזיות ולזכות ברייטינג גבוה, במקום להציע פתרונות לשתי הבועות שהכי מעיקות על הצרכנים: בועת דמי הניהול ובועת שוק הדיור. אולי משום שבנק ישראל היה שותף מלא בניפוחן.

להחרים את בני שטיינמץ

בני שטיינמץ 2008

אם תשאלו את בני שטיינמץ מה לו ולרשימת הכישלונות שמופיעים בטבלא שלהלן, הוא יגיד ודאי שאין לו ולא כלום עם החברות שלקחו מאות מיליונים מהציבור ושעשו מהן מדורת ל"ג בעומר ענקית (או.קיי, זה לא היה במכוון, איש אינו רוצה להיכשל בעסקיו).

אלי ציפורי בני שטיינמץ

בני יגיד שהוא לא בדיוק מכיר, לא בדיוק יודע, לא בדיוק ראה ולא בדיוק שמע על הפיאסקו בסקורפיו או בייטמן או אודימו. יש לו, אמנם, איזשהו קשר בעלות רופף לחברות דרך כל מיני נאמנויות זרות ומוזרות, אבל מדובר מבחינתו בחברות עצמאיות, ישויות נפרדות, עם מנכ"ל עצמאי ודירקטוריון עוד יותר נחוש ועצמאי, שלקחו סיכונים עסקיים ולמרבה הצער נכשלו.

קורה, לא נעים, אבל גם לא נורא. בני, כמובן, לא מכהן באף לא תפקיד אחד באף לא אחת מהחברות, וכל ניסיון לקשור בינו לבין שרשרת מקרי הפיאסקו ולהדביק לו את כישלונותיהן הוא ממש לא הגיוני במקרה הטוב וסתם רוע לב במקרה הרע.

בני שלנו הוא הרי חסיד אומות העולם, איש משכמו ומעלה, טייקון יהלומים וטייקון מכרות, ששמו וכספו הולכים לפניו. עובדה: הונו מוערך במגזינים החשובים בעולם ב-2 מיליארד דולר לפחות, ובסביבתו טורחים מדי פעם להדגיש שמדובר בהערכה שמרנית מאוד.

ובכן, בני שלנו, כפי שראיתם, אינו ילד רע כל כך - הוא אמנם מלמל משהו בישיבות עם הבנקאים על כך שיש לו מחויבות לחברות הללו, אבל מעולם לא חתם על ערבות אישית. ולכן, בני שלנו הוא יותר מכול איש עסקים קר רוח, מחושב ובעל אינסטינקטים בריאים. בני שלנו יודע שחברה בע"מ היא חברה בע"מ, וקשה להרים את המסך המפריד בינה לבין בעליה.

ביקור במספרה

החברה בע"מ יכולה לפשוט את הרגל - זו בעיה שלה ושל הציבור שסיפק את הכסף - ובני שלנו ימשיך לפשוט על קוקטיילים, להסתובב במילייה העסקי בגאון ואפילו לבקר מדי פעם במחלקת הגילוח של חובות ציבוריים כדי לבקש, בלי למצמץ, איזו תספורת יפה לחובות של סקורפיו או בייטמן.

למחלקת הגילוח הוא שולח את נאמנו דוד גרנות, לשעבר המנכ"ל של בנק דיסקונט, הבנק הבינלאומי ובנק אגוד - בשר מבשרה לשעבר של המערכת הבנקאית. אולי הוא מקווה שגרנות יסגור אחריו את הדלת ויארגן עם הבנקאים איזו מחיקת חובות יפה, שתופיע מאוחר יותר בדו"חות הבנקים תחת הכותרת העמומה "הפרשה לחובות מסופקים".

ללמוד מלב לבייב

אלא שהפעם התוכנית הזאת לא כל כך מצליחה. עכשיו יש לבני עסק עם ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים, שלא מתכוון לוותר לו. נראה שכולם מתחילים להבין שההתנהגות של בני לא מכובדת, לא הוגנת ולא ראויה; שבניגוד ללבייב, למשל, שהתייצב לפחות מול המצלמות והודה למעשה בכישלונו, בני בורח ומתחמק מחובותיו.

נראה שכולם כבר מבינים שבני שלנו אוהב מאוד לשתף את הציבור בעסקיו הכושלים או בכל מיני מיזמים מסוכנים שזוללים טונות של מזומנים, אבל הוא ממש לא אוהב לשתף את הציבור בעסקיו הפרטיים והמוצלחים, ביהלומים או במכרות השווים מיליארדים, כמו המכרה בגינאה שעומד להניב לו 2.5 מיליארד דולר.

הטבלה המצורפת כאן אינה לרוחו של בני, כי היא מציגה בפניו מראה שהוא לא אוהב להביט בה - שבכל הנוגע לעסקיו הציבוריים, העסקים שהוא החליט לשתף בהם את הציבור, הוא משמידן ערך סדרתי. אף לא עסק אחד התרומם, שגשג ופרץ. כולם שרפו את הכסף שגייסו וחלקם מפרפרים בין חיים למוות.

יואיל נא בני שלנו לשתף את הציבור בכיסו התפוח במזומנים ובנכסים מניבים ולהעביר כמה גרושים מהונו הרב לכיסוי חובותיו העצומים בחברות הציבוריות, ולעזאזל כל העניין של חברה בע"מ והפרדות המסך המשפטיות, כי ההתנהגות שלו היא עוד סימן לפשיטת הרגל הערכית-חברתית של הקפיטליזם משולח הרסן שהוא נושא הדגל שלו.

ולא, זה ממש לא פופוליסטי לטעון שהאזרח הפשוט נאבק בשוק דיור מנופח ובמשכנתא מעיקה ויכול רק לחלום על גילוח או תספורת קצוצה לחובותיו. אם הבנקים "מחרימים" את האזרחים שאינם עומדים בתשלומים, הגיע העת גם להחרים את בני שטיינמץ הגדול, עד שיחזיר כל אגורה מחובותיו.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"