גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן הון סיכון פלסטינית: "מרוב עוינות לא רואים היתרון בשת"פ"

קרן הון סיכון פלסטינית ראשונה מגויסת בימים אלו - להשקעות במגזר הערבי בהיקף של כ-177 מיליון שקל ■ אחד העומדים מאחוריה, בשאר מסרי, מדבר על הפוטנציאל שבשת"פ בין שני העמים: "הפלסטינים יכולים להיות גשר עבור ישראל לעולם הערבי"

למרות הקשיים והשנאה, יש בישראל וברשות הפלסטינית אנשים שמאמינים ששיתוף פעולה בין הצדדים בתחום ההיי-טק יכול להתרחש וגם לתרום לצמיחה של מדינת ישראל והרשות הפלסטינית. בשאר מסרי, יו"ר ומנהל חברת האחזקות Massar International, הוא אחד מהם.

לפני כחודש מסרי השתתף בפאנל מיוחד שעסק בהזדמנויות ופוטנציאל במגזר הערבי בישראל בתחום ההיי-טק, כחלק מהוועידה השנתית של איגוד תעשיית ההיי-טק.

אבל מסרי לא רק מדבר בנושא. בראיון ל"גלובס" הוא מספר שהוא אחד מהמשקיעים בקרן אל-בוואדר (בתרגום לעברית: ניצנים) הערבית-ישראלית - קרן ההשקעות משותפת להשקעות במגזר הערבי בהיקף של כ-177 מיליון שקל.

80 מיליון שקל מהכסף של הקרן הגיעו מהמדינה. את שאר הסכום, 97 מיליון שקל, גייסו אנשי פיטנגו חמי פרס, רמי קליש וזאב בינמן ממשקיעים פרטיים. על ניהולה אחראים במשותף ג'ימי לוי, בכיר לשעבר בקומברס ומייסד גליל סופטוור, חברת תוכנה שפועלת בנצרת; וחביב חזאן, בכיר לשעבר במקינזי.

את מסאר הקים מסרי ב-1994, במטרה לסייע הכלכלה הפלסטינית, דרך קידום הזדמנויות עסקיות בסקטור הפרטי. לחברה יש 15 חברות-בנות, שפעילות ברשות הפלסטינית, ירדן, מרוקו ומצרים. החברות הן בתחומי התקשורת, שירותים פיננסיים, פרסום ו-IT. בשנים האחרונות עסק מסרי, מהנדס וכימאי בהכשרתו, גם בפיתוח נדל"ן במרוקו וירדן ובנדל"ן תיירותי במצריים. הוא גם קיבל הכרה בינלאומית, כאשר הפורום הכלכלי העולמי הכתיר אותו כ"מנהיג גלובלי של המחר".

* זה נשמע תלוש כשמדברים על שיתוף פעולה בין פלסטינים לישראלים בימים האלה. זה בכלל אפשרי?

"זה בוודאי אפשרי. הכלכלה הפלסטינית תלויה בישראל. שנים רבות של כיבוש והגבלות, הכריחו אותנו לעבוד עם חברות ישראליות, בעיקר כרוכשים של מוצרים ושירותים. אם הקשרים היו רחבים יותר, שני הצדדים היו יכולים להרוויח".

לדברי מסרי, גם לפלסטינים יש מה להציע: "יש לנו משאבים אנושיים בדמות בוגרי אוניברסיטאות ומכללות - עשרות אלפי מתכנתים, מהנדסי אלקטרוניקה ומדעי המחשב, כמו גם עובדים במקצועות שנחשבים low-tech ויכולים להתאים למרכזי שירות.

"אלה אנשים שיכולים להיות מוכשרים בקלות למקצועות רבים ועלותם נמוכה בהרבה. הטכנולוגיה יכולה למנוע קשיים קיימים. הרי לא צריך לחצות גבולות. ישראלים לא צריכים להגיע לרשות, אלא אפשר לעשות הכל מרחוק. החיים לא חייבים להיעצר בגלל המחסומים והחומה".

מהצד השני, מסרי רוצה להביא את יכולות הייצוא של החברות הישראליות לרשות: "ישראל מנוסה ופלסטין אינה כזו. הגדלת שיעורי הייצוא ישפרו את הכלכלה הפלסטינית. אנחנו עובדים על בניית המדינה שלנו. עבודה על בסיס משותף תאפשר חדירה אל השוק הבינלאומי. כמו ישראל, גם הרשות הפלסטינית היא שוק קטנטן ומה שיאפשר צמיחה זה ייצוא. אם כל צד יתמקד ביתרונות שלו, הרווח יהיה הדדי".

* כל הדיבורים האלה יפים בתיאוריה, אבל איך מגשרים על העוינות?

"העוינות מאוד ברורה ומשפיעה על העסקים כבר מספר עשורים. מרוב עוינות, אנחנו כבר לא רואים את היתרונות בשיתוף הפעולה. אבל צריך לזכור שלפני האינתיפאדה השנייה, חברות ישראליות היו פעילות בשטחים.

"בשנים האלה, הכל היה נראה מבטיח. התקיימו מה שנראה כמו שיחות שלום רציניות וחברות ישראליות ופלסטיניות התחילו לדבר על שיתופי פעולה, בעיקר בהיי-טק. אבל אז הכל נעצר. מאז, גם הפלסטינים וגם הישראלים לא רוצים להתעסק עם הצד השני. למרות זאת, חברות ישראליות עדיין מוכרות מוצרים לשוק הפלסטיני".

לא לשלום כלכלי

על הרווח האפשרי משיתוף פעולה בעולם העסקים, גם דיבר ראש הממשלה, בנימין נתניהו. הוא השתמש במונח "שלום כלכלי", כלומר מצב בו גם אם אין עדיין פתרון מדיני, יכול להתקיים מסחר ענף בין שני העמים. מבלי להזכיר את נתניהו, מסרי, כך נראה, לא מקבל את הגישה הזו.

לדבריו, "אני מתמקד בפוטנציאל, אבל גם לי ברור שעד שלא יהיה פתרון פוליטי, הפוטנציאל לא יתממש. בישראל צריכים להבין שהפוטנציאל בשיתוף פעולה הוא לא רק עם הרשות הפלסטינית, אלא עם כל העולם הערבי. מדינות ערב לא ייפתחו לישראל, כל עוד אין פתרון לבעיה הפלסטינית.

"לישראל יש הסכמי שלום עם ירדן ומצרים, אבל שיתופי הפעולה הם מצומצמים מאוד. למרות שחברות ישראליות רבות יצאו לעשות שם, הפוליטיקה העיבה. אפילו אצל המעטים שמוכנים להתעסק עם ישראלים, הפרויקטים לא שרדו. הפלסטינים יכולים להיות גשר עבור ישראל לעולם הערבי. 43 שנים של כיבוש גרמו לנו להכיר זה את זה".

* יש היי-טק פלסטיני?

"בעזה כמובן אין שום פעילות כלכלית, להוציא אולי את המנהרות.יש שם מצב של אסון אנושי. בגדה לעומת זאת יש יציבות פנימית גם בערים, שבעבר היו לא שקטות כמו שכם או ג'נין. המצב הכלכלי משתפר לאט והאבטלה במגמת ירידה, אבל עדיין יש דרך ארוכה.

"אנחנו יודעים על משקיעים רבים שמחכים לשקט באזור כדי להגיע ולהשקיע. הם רוצים להגיע בקלות ובלי הטרדה, גם אם לא בחופשיות. ועידת בית לחם האחרונה הייתה מלאה. כמו שיהודים ברחבי העולם רוצים להשקיע במיזמים בישראל, יש משקיעים שרוצים להשקיע ברשות. המניע הוא כלכלי ורגשי כאחד".

* אילו שיתופי פעולה אתה רואה?

"אנחנו יכולים לייבא ביחד, וכך להקטין עלויות. גם מרכזי שירות יכולים לשרת אזרחים בשתי המדינות".

* אתה מאוד אופטימי.

"אני אופטימי, אבל גם ריאלי. אני יודע שיש עוינות. הגעתי לפלסטין לפני 15 שנים ואני חי את הטלטלות. המשרדים שלי ברמאללה קרובים למוקטעה וראיתי את הטנקים הישראלים ברחוב הסמוך, את הסגר הממושך. ועדיין, אני מאמין שכל יכול להיות הרבה יותר טוב".

* פלסטינים ישקיעו גם בישראל?

"בנסיבות הנכונות, בהחלט כן. זו הסיבה שאנחנו בחרנו להשקיע בקרן אל-באוודר. קל לנו לעשות את זה, כי זו השקעה שפונה לטובת קהילת ערביי ישראל. זה יכול להיות בסיס טוב לשיתוף פעולה. הקהילה הערבית ישראלית פתוחה לחברה ולכלכלה הישראלית וזה יכול להיות עוד לינק".

מקנאים בהיי-טק הישראלי

אל מסרי מספר שגם ברשות הפלסטינית מתקנאים בהצלחות של ההיי-טק הישראלי: "אנחנו מגייסים קרן הון סיכון פלסטינית ראשונה, סיראז' שמה. היעד הוא של 80 מיליון דולר, שיהיו מיועדים להשקעות בחברות טכנולוגיה פלסטיניות. בהחלט הסתכלנו על המודל הישראלי ועל התרומה שקרנות יוזמה הביאו לכלכלה הישראלית".

* האם הרשות מעורבת, כמו שממשלת ישראל הייתה מעורבת?

"הנשיא וראש הממשלה מברכים על היוזמה, אבל לממשל הפלסטיני אין משאבים רבים ומצד שני יש הרבה צרכים".

עוד כתבות

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

כספים הוקפאו, אבל מבחינת המדינה ניתן להפקיד בסלייס חיסכון לילדים

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%