צופים לכם בעו"ש? השב"כ מבקש מהבנקים גישה לכל המידע

במערכת הבנקאית מוטרדים כי מעורבות יתר של השב"כ תפגע במוניטין של הבנקים בייחוד מול לקוחות זרים ■ בנק ישראל תומך בעמדת השב"כ ומתואם איתו

מורת רוח בחלק מהבנקים מבקשה של שירות הביטחון הכללי למנות מפקח מטעמו על אבטחת המידע בבנקים. במערכת הבנקאית מוטרדים כי מעורבות יתר של השב"כ תפגע במוניטין של הבנקים בייחוד מול לקוחות זרים. יצויין כי בנק ישראל תומך בעמדת השב"כ ומתואם איתו שכן לעמדתו ביטחון מערכות המחשב והמידע הוא יעד חיוני.

כבר לפני שנה, בספטמבר 2009 פורסם ב"גלובס" כי על פי הנחייה של המפקח על הבנקים רוני חזקיהו, הבנקים יתחילו להעביר מידע לרשות לאבטחת מידע בשירות הביטחון הכללי ולשתף פעולה עם השב"כ בתחום אבטחת המידע.

מההנחיה שהוציא אז בנק ישראל עולה כי על הבנקים להעביר מידע אודות אירועים חריגים ותקלות שאירעו במערכות IT (טכנולוגיות מידע) הפועלות בבנקים וכן מידע נוסף הנדרש אודות מערכות ה-IT שברשותם. המידע יועבר לרשות לאבטחת מידע בשב"כ דרך הפיקוח על הבנקים ובהתאם לשיקול דעתו. בבנק ישראל טענו כי המידע שיועבר לא יכלול פרטים שיש בהם כדי לזהות לקוח או קבוצת לקוחות של הבנק. לטענת בנק ישראל, התחייב השב"כ כי המידע שיועבר אליו לא יגיע לצדדים שלישיים.

הבנקים משמשים באופן תדיר יעד לניסיונות פריצה למערכות מחשב, ניסיונות הונאה מקוונים מסוג פישינג (PHISHING), ניסיונות להתחזות וגניבת זהות ברשת האינטרנט. והשגת מידע רגיש כגון: סיסמאות, מספרי חשבון, פרטי אשראי של לקוחות. בפיקוח על הבנקים נימקו את שיתוף הפעולה עם השב"כ "יש חשיבות גבוהה בעמידות מתמשכת של מערכות המחשוב בבנקים והגנה עליהן מפני פגיעת גורם עוין או בלתי מוסמך".

בפיקוח סבורים כי שיתוף פעולה עם השב"כ המתמחה בתחום זה יביא לשיפור הערכות הבנקים בנושא אבטחת מערכות מחשב חיוניות. עוד מסבירים בבנק ישראל כי הרשות לאבטחת מידע בשב"כ רשאית בתוקף חוק לתת הנחיות מקצועיות בכל הנודע לפעולות אבטחה, בקרה ודיווח במערכות ממוחשבות חיוניות.