גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חשבתי שהדרך להצלחה תהיה קצרה - לא חשבתי שזה ייקח עשור"

"נהיה חברת השבבים המובילה בשוק של רשתות סלולריות", אומר דן חרש, מנכ"ל ומייסד פרוביג'נט שדורגה במקום הראשון בדירוג "גלובס" ■ "אנחנו לא רוצים להנפיק בעת שהשוק עדיין לא מוכן"

"הכול מתמטיקה", כך מסביר דן חרש, מנכ"ל ומייסד חברת פרוביג'נט (Provigent), את ההצלחה המרשימה שלה.

בשנים האחרונות, מנוע הצמיחה המרכזי של הסטארט-אפ שמפתח שבבי תקשורת אלחוטית, תלוי דווקא יותר בטריגונומטריה בסיסית, מהסוג שלומדים בתיכון, שקשורה לזוויות ולשטחים.

כשמוסיפים למשוואה של פרוביג'נט, הזוכה במקום הראשון בתחרות הסטארט-אפ המבטיח של "גלובס", את הנושא של עומסים ברשתות הסלולריות בעקבות הגידול בגישה לרשת האינטרנט מהטלפונים הניידים, הרי שהחברה עשויה להתייצב בשערי הכניסה לוול סטריט כבר בחודשים הקרובים.

יותר אנטנות, יותר תחנות

חרש, שייסד את החברה ב-2000 עם גיא רשף, היה בעבר חלק מחברת הסטארט-אפ כרמל ביוסנסורים, העוסקת במכשור רפואי. החברה נסגרה בשנת 2003 והפטנטים שלה הועברו לחברת מדטרוניק. לפני כן, היה במסלול תלפיות במסגרתו שירת במשרד הביטחון.

אחרי שנים בתחום הביו-רפואה חזר חרש לעולם עיבוד האותות המיועד לתקשורת.

"הדנ"א של חברות השבבים הגדולות כגון ברודקום וקוואלקום, אלו שאינן מחזיקות גם מפעלים, תמיד מורכב מאלגוריתמיקה", אומר חרש, "המייסדים של חברות אלו הם אלגוריתמיקאים, דוקטורים בעיבוד אותות שכן סביב הליבה של המודם צריך להוסיף עוד פונקציונליות. וזה המודל של פרוביג'נט - מה שחברות השבבים הללו עשו בשווקים שלהן אנחנו משחזרים בשוק שלנו".

רשתות הסלולר מחולקות לתאים, כאשר בכל תא סלולרי כזה יש אנטנה, תחנת בסיס ומשדר. לכאורה, בכל פעם שקצב העברת הנתונים עולה באופן מהותי, המכשירים שמקבלים כיסוי בתא הסלולרי אמורים ליהנות מהגידול. אך כאן נכנסת הגיאומטריה לתמונה - יותר משלושה רבעים משטחו של כל תא סובלים מהפרעות בקליטה.

המפעילות הסלולריות מתמודדות עם כך על-ידי חלוקת התאים הסלולריים לתאים קטנים יותר. המשמעות: יותר אנטנות ויותר תחנות בסיס. כאן משתלבת פרוביגנ'ט, שמספקת את השבבים שמתפקדים כמודמים בציוד התקשורת שעל גבי האנטנות המיועדים לעיבוד וניתוב המידע.

"חשבתי שהדרך להצלחה תהיה מהירה יותר", אומר חרש, "לא חשבתי שזה ייקח עשר שנים. זה הרבה זמן".

את שנת 2009 סיימה החברה עם מכירות של 25 מיליון דולר, לפי נתוני IVC, וההערכות הן כי את 2010 תסיים עם מכירות של 40 מיליון דולר. לפני שנה וחצי החברה עברה לרווחיות והיא שומרת עליה מאז.

הנחיצות במוצר החברה, עם הדמיון שלה לאילנות גבוהים כמו ברודקום וקוואלקום, שכנעו גם את האנשים שעיצבו את שוק הסלולר בעבר להשקיע בה - ביניהם ד"ר אנדרו ויטרבי, מייסד חברת קוואלקום וריי סטאטה, מייסד חברת Analog Devices.

משקיעים נוספים בפרוביג'נט הם הקרנות פיטנגו, סקויה, גלובספאן קפיטל, מגמה ונצ'ר, אסנד טכנולוג'י, ודלתא ונצ'רס. החברה גייסה עד היום 55 מיליון דולר.

אפקט האייפון

המגרש שבו פרוביג'נט משחקת, של ציוד לתקשורת אלחוטית לאורך רשתות הסלולר, הוא צפוף למדי וגם לא חדש במיוחד: כבר מיומה הראשון של החברה היו ספקי ציוד תקשורת אחרים שהחזיקו בפתרונות דומים.

ההבדל, טוען חרש, הוא במיקוד בשרשרת המזון. בעוד שרוב ספקיות הציוד פיתחו את כל הפתרון בתוך הבית, כולל שבבי התקשורת, התוכנה והציוד עצמו, בפרוביג'נט בחרו להתמקד בשבבים בלבד.

"לא חשבנו לרגע לפתח בעצמנו מערכת שלמה", אומר חרש, "יש עשרות יצרני ציוד, והעולם לא צריך עוד אחת. הבנו שבמקום להיות חברת הציוד ה-45 בעולם, אנחנו נהיה חברת השבבים מספר אחת בתחום. הבנו שיש פה שוק אדיר של מיליארדי דולרים, וזה דבר ייחודי".

המוטיבציה להתמקד באספקת שבבים בלבד סייעה לחברה גם בעת המשבר של תחילת העשור, במסגרתו קרס חלק ניכר מחברות התקשורת. "חוץ מהדיכאון, יצאו מהמשבר גם דברים טובים", אומר חרש. "פיתוח שבבים הוא דבר יקר, וכל יצרניות המערכות צמצמו את תקציבי הפיתוח. אנחנו בדעה שכאשר העולם נראה הכי רע, צריך להשקיע כסף רב בפיתוח. גם ב-2008-2009 נהגנו כך, ואף ב-2010 הכפלנו את תקציב הפיתוח".

הטריגר לפריצה של החברה בשנתיים האחרונות הוא המעבר האינטנסיבי לצריכת נתונים על-ידי משתמשי הטלפונים הניידים. קצב צריכת הנתונים עבור לקוחות האייפון וטלפונים חכמים אחרים - בניגוד לצריכת הקול והעברת מסרוני SMS לבעלי טלפונים רגילים - שינה באופן משמעותי את פרופיל השימוש ברשתות הסלולריות, ובחברות הטלקום הבינו שצריך לשדרג את הרשתות. הצרכנים פשוט רוצים עוד.

צוואר הבקבוק בו נתקלים הלקוחות הוא העברת התקשורת מהאנטנות של התאים הסלולריים המקומיים לליבת הרשת (Backhaul). סיבים אופטיים, שהיו אמורים להיות הפתרון האופטימלי, יהיו פרוסים רק בעוד עשרות שנים, ובינתיים מחפשות פתרונות אחרים.

היום 50% מתחנות הבסיס בעולם מחוברות בציוד תקשורת אלחוטי והשאר בחיבור מבוסס נחושת ובסיבים אופטיים. על-פי חברת המחקר Infonetics, ספקיות השירותים יוציאו 36 מיליארד דולר על הרשתות האלחוטיות בארבע השנים הקרובות, ושוק הציוד לרשתות אלו יצמח ל-8.2 מיליארד דולר ב-2014 לעומת 6.2 מיליארד דולר אשתקד.

"יש עוד עבודה רבה בשוק שלנו", אומר חרש, "אנחנו רק בשלבים ראשוניים. זה שוק אדיר עם המון פוטנציאל. ההתחלה של התחום הייתה קשורה לחוקי הטריגונומטריה, אך מעכשיו והלאה הגידול יתרחש גם בעקבות העלייה במספר המשתמשים וכן בפריסת הרשתות בעולם המתפתח. יש לנו מנועי צמיחה מאוד מגוונים".

"יש לנו עוד לאן לגדול"

חרש לא רואה את החברה נכנסת בינתיים לפעילות בשוק אחר. "בשנים הקרובות צפויה לנו צמיחה אורגנית גבוהה וזה המיקוד שלנו. אין לנו צורך בשיתופי פעולה או ברכישות של חברות נוספות כדי למצוא הזדמנויות אחרות.

"בהמשך, נחפש עוד הזדמנויות בשוקי סלולר אחרים, אבל עדיין נישאר בתחום של תשתיות אלחוטיות".

על לקוחות החברה נמנות ספקיות ציוד תקשורת כדוגמת אלקטל-לוסנט, Huawei ונוקיה-סימנס.

גודלו של השוק עשוי לעודד מתחרות חדשות ובהן חברות ענק. "יש לנו כבר עשור בשוק, עם פטנטים ולקוחות. קשה לראות עוד חברה שנכנסת היום ומתחילה מאפס, ללא רכישה. יש חסמי כניסה גבוהים. במובנים שלנו, של חברה שמוכרת בעשרות מיליונים, זה שוק עצום. יש לנו עוד הרבה לאן לגדול".

בוול סטריט של 2010 כמעט שאין הנפקות מוצלחות של חברות שבבים מגובות הון סיכון. חברה אחת בלבד הנפיקה השנה, MaxLinear, אך היא כבר פרסמה אזהרת רווח שני רבעונים לאחר ההנפקה. Beceem שעמדה להנפיק נרכשה לפני מספר שבועות על-ידי ברודקום, וגם וינטגרה הישראלית שנמכרה בסוף השבוע האחרון.

השבבים של וינטגרה פועלים בתחום דומה לזה של פרוביג'נט, והתחממות התחום הובילה למכירתה בסכום גבוה של 300 מיליון דולר ל-PMC סיירה.

"ברגע שחברה עוברת רמה מסוימת של מכירות, היא רווחית כבר שנה וחצי, צומחת ונמצאת בשוק מעניין, עולה השאלה של השוק הציבורי. אבל יש היום אי-וודאות גדולה, ואני לא יודע מה יקרה. אנחנו לא רוצים לעשות צעד של הנפקה בעת שהשוק לא מוכן עדיין".

* ומה אומרים הבנקאים שאתם נפגשים איתם? מה התחזית שלהם?

"הם לא יודעים, יש אופטימיים ויש פסימיים. אנחנו מחכים".

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?