גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוברים סטיגמות: עשרות חברות מהמגזר הערבי רוצות לייצא

במכון היצוא מרוצים: כ-50 אנשי עסקים מהמגזר הערבי ניגשו להשתלמות מיוחדת לקראת יצוא תוצרת לחו"ל ■ בין המוצרים: רובוטים וציוד רפואי

רביע איברהים מנצרת עילית מרגיש שמיצה את פעילותו העסקית בשוק המקומי. חברת ההיי-טק שהקים ב-2004 כבר זכתה להכרה מחברות מובילות בשוק, הוא עצמו מכיר בכישוריו לפתח ולייצר פתרונות בתחומי הרובוטיקה והביו-רפואה ועדיין, הוא מרגיש שמשהו בחברה שלו, BRF, לא מתרומם.

הוא בן 36, בוגר לימודי רובוטיקה ואוטומציה של הטכניון, מעסיק 13 עובדים, ומחזיק משרדים שכורים ובית מלאכה, שבהם אנשיו מייצרים בהתאם לדרישת הלקוחות. "הלקוחות מרוצים, הם מרגישים שאנחנו אנשים רציניים ויודעים שיש להם עסק עם מביני עניין", העיד על עצמו רביע בשיחה עם "גלובס".

עד לאחרונה מיקד רביע את פעילותו בשוק המקומי; על ייצוא אפילו לא הרשה לעצמו לחלום. "זה לא היה במחשבות שלי. עד עכשיו התייחסתי לעסק שלי כאל קטן, שצריך להתבסס בשוק המקומי, אך מתברר שגם השוק הישראלי קטן ושהפוטנציאל בייצוא אדיר, פי 20 ואפילו פי 100 מזה שכאן", אמר רביע.

בעוד שבועיים יציג בראשונה את חברתו בתערוכה בינלאומית בגרמניה. רביע יציג למשתתפים את יכולות הפיתוח של החברה; יספר שאנשיה מסוגלים לייצר רובוטים; ידגיש שרמתם לא נופלת מזו של המובילות בתחום הרובוטיקה ומקווה לפגישות המשך עם לקוחות אפשריים, כדי לדבר על עסקים וללחוץ ידיים. הוא מאוד רוצה לשווק להודו, וגם השוק האירופי מעניין אותו.

"ממש היי-טק"

הסיפור של רביע יכול לעורר הזדהות בקרב רבות מהחברות המסחריות שפועלות במגזר הערבי. כשישראל מתהדרת בנתוני יצוא שנתיים בהיקפים של כ-40 מיליארד דולר בשנה, הנתונים הדלים על מעורבות הערבים בייצוא כמעט לא זוכים לאזכור בסקירות חגיגיות - רק כ-30 מיליון דולר בשנה, כשאת רוב הייצוא מהמגזר הערבי הובילו שלושה יצואנים בלבד, בעיקר בתחום הקונסטרוקציות לבניית חממות.

בדיקה מקיפה שעשתה בחודשים האחרונים היחידה הכלכלית של מכון הייצוא ביקשה לברר את פוטנציאל הייצוא במגזר הערבי. לדברי המנכ"ל, אבי חפץ, הוא עצמו הופתע מהתוצאות, כי סבר שמרבית התעשיות הערביות מתמקדות בשוק המזון: "לקחנו 120 חברות מהמגזר, שעוסקות בענפים שונים, ובדקנו את הפוטנציאל לייצא תוצרתן לחו"ל. מצאנו לא מעט חברות שמתעסקות בטכנולוגיית עילית, ממש היי-טק".

מדבריו של חפץ ניכר שתעשייני המגזר הערבי החלו להבין את שוותיקי התעשיינים היהודים הבינו מזמן: עם כל הכבוד לשוק הישראלי, הוא קטן והכסף הגדול נמצא בחוץ. "מצאנו שהם מאוד רוצים להשתלב בתחום הייצוא, ולא הייתה להם נגישות. אין להם הכלים המתאימים, חסר להם ידע רב בתחום", אמר חפץ.

לפני כשבועיים פתח המכון השתלמות ראשונה לאנשי עסקים מהמגזר הערבי, כדי להפוך אותם ליצואנים מן המניין. "הופתעתי מההיענות. באו כ-50 איש שמייצגים כ-25 חברות, ורבות מהן עוסקות בטכנולוגיית עילית", סיפר חפץ. "עם כזו נכונות, אני שואף שבתוך שנה נכפיל את היקף ייצוא התוצרת מהמגזר הערבי לכ-60 מיליון דולר בשנה. זה עדיין מעט, אבל זה פי שניים מהמצב הקיים".

שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, המלווה את המיזם התייחס ואמר: "שילוב האוכלוסייה הערבית בתעסוקה חשוב לא רק למגזר עצמו, אלא לכלל המשק והכלכלה הישראלית. שעון החול מתקתק, וזה הזמן לתקן עיוותים שנזנחו במשך עשרות שנים".

ההכשרות לקראת ייצוא נעשות אחת לשבועיים בנצרת, שם מדריכים אנשי מכון הייצוא את היצואנים המתחילים כיצד לבנות רשת עסקית; כיצד להשתתף בתערוכה בינלאומית ולהציג מוצר; גישה למידע עסקי ושיווקי וקבלת הטבות ומענקים שמעמידות רשויות המדינה.

לרביע זה עזר. "מעולם לא קיבלתי תמיכה מאף גורם ממשלתי, ועכשיו למדתי להגיש בקשה מסודרת. בקרוב אפנה למדען הראשי של משרד התמ"ת, בבקשה לקבל מימון למחקר ופיתוח של שתי תוכניות שונות עם פוטנציאל אדיר", סיפר.

כך, רביע כבר מנהל מגעים עם משקיעים כדי שישקיעו את ההון הדרוש לפיתוח חברת ההיי-טק שלו. "ברגע שאזכה להשקעה, אגדיל מיד את מצבת העובדים ל-50 איש, ואתחיל לעבוד בגדול. אם לא נשיג מימון, לא נורא - נתקדם לבד ולאט יותר, אך בסוף נצליח, כי אני נחוש ומאמין במה שאני מוכר".

"השוק לא פתוח לקליטת ערבים"

קבוצת GHF, שעוסקת בסחר בבורסות, תפתח את הסניף הרביעי שלה בישראל בנצרת. זהו הסניף ה-16 בעולם שתפעיל החברה. "זאת לא החלטה אידיאולוגית, לפתוח דווקא בנצרת, אלא פשוט הזדמנות עסקית נהדרת, כי כאן יש כוח אדם איכותי, עם יכולות אנליטיות טובות ומוטיבציה להצליח", אמר ל"גלובס" מנכ"ל GHF ישראל, רן הרטשטין.

בשלב ראשון יפתחו את המשרד החדש בנצרת כעשרה עובדים, מרביתם ערבים. את תהליך האיתור והקליטה של המועמדים, כולם אקדמאים, הובילה קואליציית המעסיקים לקידום שוויון של אקדמאים ערבים, "קו משווה", מייסודו של התעשיין דב לאוטמן. "מדובר באנשים איכותיים", אמרה סמנכ"לית קו משווה, יעל קאן-שרון. ב-2008 היא הובילה 71 השמות של בני המגזר הערבי במקומות עבודה. היקף דומה של השמות נרשם אשתקד והשנה היא צופה עלייה לכ-110 השמות. "כל השמה היא חציבה בסלע. צריך להעריך את הנתונים האלה, כי זה לא פשוט - השוק לא פתוח לקליטת ערבים, רווי סטריאוטיפים ולמעסיקים פוטנציאליים יש תירוצים למכביר למה לא לקלוט ערבים".

התמ"ת: עוד עשרות מיליונים למגזר

כ-70 מיליון שקל הוציא בשנתיים האחרונות מרכז ההשקעות בתוכנית לעידוד התעסוקה במגזר הערבי. למרות ההוצאה, דו"ח העוני שפרסם אתמול (יום ב') המוסד לביטוח לאומי חושף כי דווקא חלה עלייה במספר העניים במגזר - מ-49.4% ב-2008 ל-53.5% ב-2009.

סגן מנהל מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת, אשר שטרית, אמר ל"גלובס" כי 40% מהתקציב שמעמיד המרכז למען עידוד התעסוקה הושקע במגזר מתוך הכרה במצוקותיו. "זה פי שניים מהממוצע לאדם וזאת, כדי לפתוח שם עוד מקומות עבודה, תוך שימת דגש על טכנולוגיות עילית", אמר שטרית.

לדברי סגן מנהל מרכז ההשקעות, משרד התמ"ת משתתף בתשלום עלות השכר של כל עובד ערבי שנקלט במקום עבודה, בהיקפים של כ-1,000 שקל לעובד המשולמים לכל מעסיק למשך 30 חודש. בתחומים כהנדסה נוהג המשרד לשלם למעסיקים כ-2,500 שקל לכל עובד ערבי למשך כ-5 שנים.

"פילסנו את דרכם של 100 מהנדסים ערבים למקומות עבודה", אמר שטרית. "ב-2011 נשקיע עוד 40 מיליון שקל לעידוד התעסוקה במגזר, ואני מקווה מאוד שיהיה לזה ביקוש, כי לא תמיד יש להיצע שלנו ביקוש רב".

במשרד התמ"ת אמרו עוד כי בשנה הבאה יימשכו מאמצים לפתוח מסלולים להכשרה מקצועית בקרב נשות המגזר הערבי, ודגש יושם על הסבת אקדמאים למקצועות נדרשים כתכנות, מחשבים והנדסת מים. "מדובר בהכשרות שיובילו להשמה בטוחה במקום עבודה, כי יש להם ביקוש רב", אמר מנהל האגף להכשרות מקצועיות בתמ"ת, שלום בן משה.

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב