גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כינסתי את ההנהלה ואמרתי 'יש לי סרטן, בואו נמשיך לעבוד'"

במשבר הכלכלי התחלקו חייו של עופר טרמצ'י לשניים ■ בצד הגלוי הוא נלחם על חיי הכשרה ביטוח ■ בצד הסמוי הוא נאבק על חייו, לאחר שחלה בסרטן המעי ■ בשני המקרים הוא ניצח

איש לא היה מושג מה עובר על עופר טרמצ'י, מנכ"ל הכשרה ביטוח, בחודשים שבהם נאבקה החברה להישאר עצמאית ומתפקדת - לא לבוס שלו אלי אלעזרא, לא לעובדים, וגם לא לבעלי אג"ח ג' שהתכנסו בסוף 2009 לאסיפה שבה היו אמורים להחליט אם לאשר את הסדר החוב, שעמד על 115 מיליון שקל. האווירה באסיפה הייתה סוערת. טרמצ'י ניסה לדבר, ונקטע שוב ושוב על-ידי נציגי המוסדיים שגדשו את האולם. היו צעקות, מילים קשות, לחץ עצום. בשלב כלשהו טרמצ'י פנה אליהם בשקט. "יש רגעי החלטה בחיים, ורגע כזה הוא היום", אמר בשלווה. "הסיטואציה לא נעימה אבל זה המצב. תסתכלו לי בעיניים, זה המרב שאנחנו יכולים לתת".

אם מישהו מהנוכחים היה יודע שלמשפטים האלה הייתה משמעות עמוקה יותר ברגעים ההם, משמעות שלא נוגעת לכסף ולחובות אלא לחיים ולמוות, ייתכן שהאסיפה הזאת הייתה מתנהלת אחרת. אבל טרמצ'י לא חיפש התחשבות או רחמים. הוא רצה לסיים את המהלך שיציל את החברה ולעשות אותו כמה שיותר טוב. כמה ימים אחר כך עבר ניתוח קשה להסרת גידול סרטני ממאיר מהמעי הגס.

באופן כמעט לא אנושי הוא נלחם בחודשים האיומים ההם בשלוש חזיתות: הגירעון של חברת "החזקות ביטוח" שהוא עומד בראשה, מאבק בחדלות פירעון מיידי של הכשרה ביטוח שהוא המנכ"ל שלה - ומלחמה על חייו. כדי להבין מאילו חומרים הוא בנוי מספיק לשמוע איך המשיך לרכוב על אופניים אחרי בדיקת הקולונוסקופיה, שבה התברר מצבו החמור, או על ההתעקשות לקנות אופנוע כבד דווקא בתקופה ההיא, שלא לדבר על ההחלטה לעשות צניחה חופשית כמה שבועות אחרי הניתוח, עם מהדקים בבטן ועם שקית ניקוז ביד. היו כאלה שאמרו שהוא איבד שיקול דעת, שהוא מתגרה בגורל, אבל לטרמצ'י לא היה אכפת. הוא בחר להתמודד עם הסרטן בדרך המיוחדת שלו, ולא רק בהליכה על הקצוות, אלא גם בקטן. ביומיום. "היצמדות לשגרה", הוא אמר בראיון שוב ושוב, "היצמדות לשגרה. זה הדבר הכי חשוב כשאתה מתמודד עם מחלה קשה".

"לא התייחסתי לזה. הדחקתי"

עופר טרמצ'י היה בן 44 כשפרץ המשבר הכלכלי. בחור בריא, לא מעשן, לא שותה, רוכב שבעים קילומטרים בשבוע על אופני שטח, לא נוגע בבשר אדום. ברבעון האחרון של 2008 התחיל משקלו לפחות, והוא היה בטוח שזה קשור ללחץ בעבודה. כמו לא מעט מנכ"לים במשק ובענף הביטוח גם הוא הרגיש שהכול סביבו מתמוטט.

עופר טרמצ'י / צילום: יונתן בלום

"לא אכלתי ימים שלמים", הוא אומר במין ריחוק, שלא ברור אם הוא נובע מכאב או מהשלמה. הריחוק הזה נשמר כשדיבר על ההתמודדות עם הקושי. בכל פעם שניסיתי לבדוק אם היה בו פחד, הוא קפץ ואמר שאין אצלו פחד בלקסיקון. עצב דווקא יש, אבל צריך לחפור עמוק בעיניים כדי למצוא אותו.

"התחלתי לסבול מכאבי בטן. כשהתחילו דימומים הבנתי שמשהו לא בסדר. לא התייחסתי לזה. הדחקתי. עשיתי את בדיקות הדם כשהיו לי כאבי תופת, והתוצאות הראו שחלבון אחד השתולל. ישבתי מול רופא המשפחה ואמרתי לו שאני יודע שיש לי סרטן. הוא אמר, לך לעשות קולונוסקופיה כדי לקבל מושג מה קורה".

- פחדת.

"המילה פחד לא הייתה שם".

- זעזוע?

"כשיצאתי מהקולונוסקופיה, רק לפי הפרצוף של האחות הבנתי שהמצב קטסטרופה. מצאו שבעה סנטימטרים גידול ועוד 12 גרורות. אבל עד שעושים את הניתוח אי-אפשר לדעת מה קורה בפנים".

- איך הגיבה המשפחה?

"איריס, אשתי, מכירה אותי. היא ידעה שאם תלך בשיטה כוחנית ותנסה לחנך אותי, ולהכריח אותי לעשות דברים - זה לא יצליח. אחרי הקולונוסקופיה אמרתי לה שאני נותן חודשיים עד תחילת פברואר כדי לגמור את ההסדר, ורק אז אכנס לניתוח ואתחיל בטיפולים".

- השתגעת?

"ממש לא. סרטן המעי הגס הוא השני בשיעורי התמותה ממנו והראשון בשיעורי הריפוי אם תופסים אותו בזמן. המתנה של חודשיים לא הייתה גורמת להחמרה, כך שלא קיבלתי החלטה להתאבד. אחרי שהבנתי שכרגע המצב לא קריטי, אמרתי שהמחלה הסתבכה איתי ולא אני איתה. הבעיה העיקרית באותה התקופה הייתה ההחלטה לא לספר לאלי ולעובדים. ככה רציתי. הייתה בחברה היסטריה, אנשים שכנעו את בעל המניות למכור, ואני לא רציתי להוסיף. נתתי לעצמי חודשיים כדי להכין לאלי מתווה ולמצוא פתרונות יצירתיים. אמרו שאין מצב לגייס 100 מיליון שקל כששוק ההון סגור והבנקים בבונקר".

- איפה הייתה המחלה בצונמי הזה?

"היא הכניסה את הכול לפרופורציה, והדבר הכי חשוב במצבים כאלה הוא היכולת להסתכל על המצב כמשהו שאפשר להתמודד איתו. הרי עמדתי למות. אז יש בעיה בשוק ההון? בסדר. נתמודד".

- ובלילות?

"לא ישנתי ארבעה חודשים. כל הזמן הראש היה טרוד. בכל פעם חשבתי על משהו אחר, והיה מספיק על מה לחשוב. גם אלי אלעזרא לא ישן באותה תקופה. האימפריה שבנה בעשר אצבעות התנדנדה".

- קשה לי להבין איך מכילים את כל זה.

"זה המקום לנצח את המשבר; דווקא כשאתה הולך למשהו הרבה יותר מורכב. הכול בראש".

"פחד? זה בכלל כלי ניהולי"

השלב העסקי הראשון היה לטפל בבעיית ההון של חברת הביטוח. טרמצ'י נפגש עם אלעזרא ופרס בפניו את האופציות שיש לו כבעלים.

"אמרתי לו שהוא צריך לקבל החלטה אם הוא מאמין בחברה ואם הוא רואה בה זרוע בקבוצה שלו. בניתי מתווה שהוכיח שהחברה תוכל לחלק דיבידנדים ולעמוד בתשלום האג"חים. הוא יכול היה, כמו רבים אחרים, לשמור את הכסף בכיס ולמכור. היה עליו לחץ להיפטר מהכשרה. הוא בחר להאמין בחברה ולהזרים לה 100 מיליון שקל, אבל עדיין היה גירעון של 40 מיליון שלא היה מאיפה לגייס. ואז, אולי בגלל שבאתי מחוץ לתחום וחשבתי מחוץ לקופסה, החלטתי למכור את התביעות שלנו מ-2005 אחורה לחברת הביטוח של וורן באפט ולשחרר הון. לקח זמן לשכנע את ידין ענתבי (המפקח על הביטוח דאז, ל' ר') לאשר את זה. ידעתי שהצלחתי כשחברות ביטוח אחרות התחילו להעתיק את המהלך".

זמן מה לפני אסיפת בעלי אג"ח ג' סיפר טרמצ'י לאלעזרא על הסרטן: "הוא התגלה כאדם מדהים, ואני חייב לו על זה. הוא לא מינה מישהו אחר במקומי, אלא סמך עליי שאדע לנווט את הדברים נכון".

בתחילת פברואר עבר את הניתוח והתחיל לקבל טיפולי הקרנה וכימותרפיה. "ידעתי מה עוצמת הטיפולים, אבל לא את המשמעות ההרסנית שלהם. הייתי קם בחמש בבוקר, רוכב על אופניים, יורד לשכיבות סמיכה, ובשבע בבוקר עובר הקרנות, ארבע קומות ברגל לכימותרפיה, עניבה, בא לעבודה, ככה חודש".

- לא היו תופעות לוואי? חולשה?

"לא הקאתי ולא נשרו לי שערות. תמיד הייתי קרח, ככה שאף אחד לא ידע מה עובר עליי. רציתי להתמודד עם הכאב ולנצח אותו. לא לקחתי משככי כאבים".

- והמשבר בחברה בשיאו.

"לגמרי".

- ומה בבית?

"תמיכה. הבת הגדולה יודעת מה קורה, לקטנה אין מושג. לא הסתרתי ממנה כלום, אבל היא גם לא שאלה. לאשתי היה חשוב מאוד שאלך לרופא ואתניע את התהליך. ברגע שהיא הבינה שנכנסתי אליו, היא טיפלה בלוגיסטיקה של קביעת טיפולים ובליווי שלי אליהם.

"שתביני, הטיפולים עצמם הם לא החלק הכי קשה. החלק הקשה באמת זה שאתה בא לבית חולים עם העניבה, איש עסקים, לובש את החלוק, ואז מרסקים אותך. מורידים הכול. פה אתה מנכ"ל, ושם אתה מחכה בתור והאחות אומרת לך תתפשט. צובעים לך את הגוף. אתה מסתובב עם ריבועים על הישבן. ופה אתה צריך את התמיכה של בן הזוג, לא בכימותרפיה; ברגעים שאתה מאבד צלם אנוש והגוף שלך הופך לחפץ".

- וגם ברגעים ההם לא היה פחד למות, פחד מהטיפולים, מהכאב?

"אני לא מכיר את המושג. פחד הוא כלי ניהולי, טוב שהוא קיים, אבל אתה צריך לשלוט בו".

השגרה הייתה גלגל ההצלה שלו באוקיינוס שסער מסביב, והוא נאחז בה בשארית כוחותיו. אחרי הניתוח הוא אמר למנתח שלו שאם הוא רוצה שיחלים, הוא חייב לשחרר אותו לסביבה הטבעית שלו, הביתה. אחרי שבוע ויום חזר למשרד.

"אני אגיד לך למה", הוא מחייך ומתנדנד עם העגיל באוזן על כיסא המנהלים שלו ולרגע נראה כמו נער שעשה מעשה אסור ולא נתפס. "זה לא בגלל שאני אמיץ, אלא מהמחשבה שההיצמדות לשגרת החיים היא ההחלמה, והישיבה בין ארבעה קירות רק תחמיר את המצב".

- הרגע הכי קשה?

"אין רגע אחד. זו תקופה קשה. תשמעי, יש לי אישה מיוחדת שסובלת אותי. כמו שאני נוקשה ובלתי נסבל עם העובדים שלי, ככה אני גם בחיים הפרטיים, אני לא מוותר".

בשבחי פקידי האוצר

טרמצ'י נולד באשקלון להורים ילידי פרס - אימא עקרת בית ואבא נהג משאית. שישה אחים. הוא למד מכונאות רכב בבית ספר מקצועי שהסכים לקבל אותו, וכשהתגייס לצה"ל נשלח לקורס חשמלאי מטוסים בחיל האוויר. אחרי השחרור השלים בגרויות באוניברסיטה העברית והתקבל ללימודי כלכלה וסטטיסטיקה. את התואר השני עשה במסלול מחקרי, תוך כוונה להשתלב באקדמיה, אבל החליט לוותר על הדוקטורט וללמוד תואר ראשון בראיית חשבון.

בגיל 32 התקבל ליחידת ההפרטה ברשות החברות הממשלתיות תחת ציפי לבני ואייל גבאי. בתוך שנתיים וחצי מונה למנהל יחידת ההפרטה. בין היתר היה מעורב בתהליכי ההפרטה של בזק, צים, כי"ל ואל על.

לפני חצי שנה, כשמונה לדירקטור חיצוני בחברה לישראל, נמתחה עליו ביקורת כמי שמקבל הטבות ממשפחת עופר אחרי שעזר לה לקנות את כי"ל ואת צים בפרוטות.

"אלה שמתחו ביקורת הם אנשים שלא מבינים כלום", הוא אומר. "למדינה היו החזקות מיעוט בצים ולחברה לישראל היו מניות רוב וזכות סירוב. האפשרות להשתלט על החברה הייתה דרך קניית מניות או השתלטות על גורמי הייצור שלה. הגענו למסקנה שכדאי למכור את צים כדי למנוע הסתבכות אם יפרוץ משבר כלכלי. יצאנו למכרז בינלאומי, ואף גורם לא הביע בחברה עניין, בגלל זכות הסירוב של משפחת עופר שהייתה בעלת רוב המניות, ומניית הזהב של המדינה שהכתיבה התנהלות מסוימת".

- למה למכור את החברה במחיר רצפה?

"מכרנו במחיר הראוי; בשעת המכירה הוא נראה נמוך, אבל כשפרץ המשבר ראו כמה המחיר היה טוב. זו עסקה טובה למדינה. היא העבירה את המניות למי שהכי מבין בתחום, אמנם לא בתמורה מקסימלית, אבל הולמת. לא התעקשנו לקבל יותר, כי היה רוכש אחד, משפחת עופר. לא היה מרווח למשא ומתן. מטרת ההנפקה לא הייתה רק להכניס כסף לקופה הציבורית, אלא לראות מה נכון לענף בראייה רחבה של שלושים עד ארבעים שנים".

- יכולת להימנע ממינוי לדירקטור חיצוני אצל משפחת עופר, אפילו בשביל מראית העין.

"ראוי שכל מנכ"ל של גוף מוסדי ישב כדירקטור חיצוני, אבל עליי, כמנכ"ל של חברת החזקות, מוטלות הגבלות רגולטוריות. אני לא יכול להיות דירקטור חיצוני בבנקים או בשוק ההון".

- אז למה משפחת עופר?

"עברו עשר שנים מאז שעזבתי את משרד האוצר. כעובד מדינה בכיר מוטלת עלינו חובת צינון 12 חודשים בלי משכורת".

- אז איך הסתדרת כשעזבת את האוצר?

"קודם קיבלתי החלטה לא לעזוב לפני שאני מפריט את אל על, כי אף אחד לפניי לא הצליח. היה צורך בקונסטלציה פוליטית נכונה, וזאת המומחיות של אייל גבאי - להביא את כל מקבלי ההחלטות ברגע הנכון. באל על זה היה להשביע את רצונם של העובדים, השב"כ, משרד המשפטים. עשינו מודל מיוחד של איבוד השליטה דרך שוק ההון, והבורוביצ'ים השתלטו על החברה".

- אתה מצדיק את הביקורת שנמתחת על פקידי האוצר, שהם אלה שמנהלים בפועל את המדינה לפי אינטרסים צרים?

"בניגוד לגורמים אחרים, דווקא פקידי האוצר בונים תהליכים ארוכי טווח. לא נכון לראות את הפעילות שלהם בטווח של שנה-שנתיים. אני מבין, למשל, את ההתנגדות שלהם להעביר כסף לשירותי הכיבוי עד שלא יעברו רפורמה. הכי קל להנציח חוסר יעילות. הם אלה שנותנים כלים למקבלי ההחלטות, והרבה בזכותם עברנו את המשבר הכלכלי כמו שעברנו".

- יש בתפקיד כזה הרבה מאוד כוח, ואז כשאתה יוצא לשוק הפרטי אתה צריך לבנות את עצמך מהתחלה. איך התמודדת?

"הכול היה סגור בפניי, חוץ מתחום הביטוח. ניר גלעד, החשב הכללי לשעבר, הביא אותי למגדל כסמנכ"ל פיתוח עסקי. אחרי שנה הבנתי שאני לא מוצא את מקומי שם. הסתכלתי על האנשים שישבו איתי סביב השולחן ואמרתי, אני לא פחות טוב מהם, גם אני רוצה להיות מנכ"ל. במגדל פגשתי את אלי אלעזרא, אחרי שלא ראיתי אותו משנת 2000 כשהפרטתי את אפרידר. אחרי שעזבתי את מגדל, ב-2005, ישבתי בוקר אחד בבית קפה ברוטשילד, ואלי נכנס. הוא אמר לי, חשבתי עליך. החלפנו טלפונים. כשאתה מחפש עבודה הרבה אנשים מבטיחים הבטחות, והייתי בטוח שזאת תהיה אחת מהן, אבל בערב הוא התקשר ואמר שהוא רוכש חברת ביטוח והוא רוצה שאהיה שותף בניהול שלה. למחרת נפגשנו בעשר בבוקר. שאלתי אותו אם הוא רוצה להפוך את החברה לתאגיד פיננסי או להישאר בתחום הביטוח, כי התמקדות רק בביטוח לא מעניינת אותי. הוא אמר, תאגיד פיננסי. לא דיברנו על כסף ועל תנאים, ובגיל 41 הייתי המנכ"ל הצעיר ביותר בענף".

ההתמודדות דווקא הוסיפה כוח

הכשרה ביטוח הייתה אז ברירת המחדל של סוכני הביטוח, והרוויחה כ-10 מיליון שקלים בשנה, סכום מגוחך לעומת החברות האחרות. היה צורך בעבודה קשה כדי להפוך אותה לגורם משמעותי בשוק.

"אלי זיהה את הפוטנציאל העסקי שלה ולקח סיכון מסוים כשמינה אותי. לפעמים דווקא מנכ"ל שלא בא מהתחום יכול לעשות את הטרן אראונד שנדרש. כל הידע שלי הסתכם בביטוח רכב ודירה, ופתאום אני צריך לנהל 300 עובדים בחברה מקרטעת. דבר ראשון החלפתי את ההנהלה ובניתי אסטרטגיה. זה שלא באתי מהתחום נתן לי את החופש מקונספציות. לקחתי החלטות נועזות, וברקע כולם אומרים לאלי שאני אביא אותו לפשיטת רגל, שאין לי מושג, אבל אלי בשלו. זה היה חלק מהשקט הנפשי שלי.

"אחרי שנתיים התייצב מצב החברה. ערב המשבר היינו אמורים לגייס 100 מיליון שקלים לפירעון אג"ח ג'. הכסף היה לנו ביד, אבל אז רשות ניירות ערך דרשה מאיתנו לתקן את התשקיף ולדחות את הגיוס ברבעון. האבסורד הוא שאילולא דחינו את הגיוס, לא היינו נכנסים לכל התסבוכת והחוב לא היה רלבנטי. כשפרץ המשבר, לא היה ממי לגייס את הכסף".

- מתי הבנת שהמחלה מאחוריך?

"מהרגע שבו נכנסתי לניתוח".

- ומתי הבנת שהמשבר מאחוריך?

"בסוף 2009, כשהתחלנו לראות תשואות והחלה חלוקת הדיבידנדים. זאת הייתה תחושת סיפוק עצומה, ללכת נגד התחזיות. אמרו שאי-אפשר להבריא את החברה הזאת. הצלחנו בזכות העובדים שנרתמו והזדהו. אני זוכר שכינסתי את ההנהלה המורחבת ואמרתי להם, אני חולה, יש לי סרטן, בואו נמשיך לעבוד".

- לפני שבועיים עשית בדיקה.

"אמרתי לרופא עוד לפני הקולונוסקופיה והסי-טי שהכול נקי, אבל צריך לחזור על הבדיקות האלה פעם בשנה. אין מה לעשות, סביב הבדיקה יש מתח. זה היה בדיוק תוך כדי הגיוס האחרון. גם את הבדיקה הזאת עשיתי בערב, אחרי המצגת למשקיעים. עצם זה שיש לך דברים נוספים להתמודד איתם מוסיף הרבה כוח".

- מה הלאה?

"השמיים הם הגבול".

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים שהטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

אחרי שהפסידה 1.6 מיליארד שקל בשלוש שנים - פתאל חזרה לרווח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; הניקיי צלל בכ-1.5%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה