גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בוא נראה את שופרסל מוכרת עוף בשקל בכל הארץ"

איתן יוחננוף, מבעלי רשת הסופרמרקטים יוחננוף, מזהיר כי המצב הנוכחי - שבו יש תחרות היסטרית ורשתות השיווק מחפות על היצרנים והיבואנים - לא יכול להימשך ■ תוקף גם את רמי לוי: "הוא מתעסק בסחורה סוג 1 - ואנחנו עם סחורה סוג 10"

את האש צריך להסיט לכיוון החברות, לא אל הרשתות. אנחנו עושים את המקסימום - לא כי אנחנו נחמדים, אלא כי יש תחרות היסטרית שנכון לעכשיו מכסה על היצרנים והיבואנים. הענף נמצא במצב שהרבה שחקנים מפסידים הרבה מאוד כסף. זה אולי נוח לצרכן, אבל זה לא מצב שיכול להימשך לעד" - דברים אלה אומר איתן יוחננוף, מבעלי רשת הסופרמרקטים יוחננוף.

את התחרות הקשה מרגיש יוחננוף גם בעיר אשדוד. מאז כניסת אושר עד ורמי לוי לעיר לפני חודשים אחדים, הרוחות שם גועשות, ומכירת מוצרים במחירי הפסד הפכה כמעט לעניין שבשגרה. גם ירקות המוצעים במחיר של חצי שקל לק"ג או עוף במחיר של 5 שקלים לק"ג אינם דבר חריג. המאבק על נתח השוק בעיר, כך נראה, רק בתחילתו.

"התמחור הנמוך והרווחיות הנמוכה היו מאז ומתמיד נר לרגלינו. רמי לוי ואושר עד לא המציאו את השוק. מה שהם עושים, גם אני יכול לעשות. המשחק של אושר עד ורמי לוי הוא שאם אחד מוכר עגבנייה ב-90 אגורות, השני מוכר ב-80 אגורות. אני לא מבין את התפיסה הזאת, ואני לא מאמין שזה עושה את העבודה. האם 95% מהציבור באמת יכולים לקנות סל זול יותר? האם בכל המדינה אפשר למכור עגבנייה ב-49 אגורות?", אומר יוחננוף - ומתייחס גם להחלטת שופרסל להחריף את המאבק מול אושר עד ורמי לוי בבית-שמש ובמעלה-אדומים, במה שהוא מכנה "מופע תדמית".

"בוא נראה את שופרסל מוכרת עוף בשקל, עגבנייה ב-49 אגורות, סוכר ב-1.9 שקלים ועוד עשרות מוצרים שנמכרים במחיר הפסד - בכל הארץ. אם שופרסל תמכור בכל הארץ במחירים האלה, היא תפשוט רגל תוך יום, מה שמסביר כי חד-משמעית לא ניתן לייצר סל קנייה זול, אם זה לא מערכתי".

- התחרות לא פגעה בכם?

"אנחנו אף פעם לא מתלוננים. גדלתי עם רכב מדגם חיפושית, לא עם מטוס קרב. אנחנו לא רואים את התחרות ברמה האישית. במגרש טוב יש כמה שחקנים, וכל אחד מגיע למקום אחר, אז כנראה שיש מקום. האם יש מקום לכולם? ברור שמקום 7-8 כבר בחוץ. הם באו לנגוס בשופרסל ובמגה. לא בנו".

עסק משפחתי

הרוח החיה מאחורי רשת יוחננוף היא מרדכי יוחננוף, אב המשפחה, שהקים את הרשת וגם היום מושך בחוטים. בזמן שאיתן יוחננוף מנהל את הרשת ביד רמה בחזית, מאחורי הקלעים האב מתווה דרך, מנחה וגם סוגר לא מעט עניינים מול הספקים.

העסק בנוי כעסק משפחתי לכל דבר ועניין, וכל ארבעת ילדיו של מרדכי מחזיקים במשרות ניהול שונות ברשת. לצד איתן, אחראי האח גיורא על התפעול, והאחיות שרית וחלי אחראיות על הסחר. "בכל עסק משפחתי יש מורכבות, ואצלנו - ברוך השם".

רשת יוחננוף משדרת יציבות פיננסית. תשלום במזומן לספקים הוא עניין שבשגרה ומשמש את הרשת לשיפור עמדותיה המסחריות. "אנחנו אומרים לספק 'קח מזומן. לא רוצה - לא צריך'".

3 מתוך 5 סניפי הרשת נמצאים על קרקע שבבעלותה. פרט לכך מחזיקה היום המשפחה בבעלות על יותר מ-100 דונם באזורים שונים ברחבי הארץ, מה שעשוי להיות הנשק הסודי של הרשת שעתיד לשרת אותה בבוא היום.

בשנתיים הקרובות צפויה הרשת להכפיל את מספר הסניפים, אך נראה כי זו רק התחלה. "אנחנו חברה עשירה, יציבה וסופר-עצמאית. אני לא רוצה לדבר יותר מדי כדי לא להדליק את השוק. אני מחזיק בערים גדולות שטחים לא קטנים, ולא מאתמול. העיסוק שלנו בנדל"ן מסחרי הוא מאסיבי. אם אנחנו מחזיקים הרבה קרקעות, אז הסניפים האלה ייפתחו. מתי? זו כבר שאלה אחרת. אנחנו העתיד, כי אנחנו מסתכלים על השוק לנצח. אין הרבה חברות בענף המזון שחושבות לנצח".

- מה זה לנצח?

"שהמותג ימשיך להתקיים גם כשאנחנו לא נהיה כאן".

למרות היצע הקרקעות שברשות המשפחה, התפתחות הרשת איטית. "אם באר-שבע עולה בלהבות, אז אני לא חייב להיכנס היום, אני יכול להיכנס עוד שנה. מה הלחץ? מה כולם כל-כך ממהרים לגדול? אין לאנשים איפה לאכול? אם אין נפח אוכלוסייה, לא משתלם לי לפתוח. הספקים יאשרו שאיפה שתשימי יוחננוף, הוא יעבוד ויוביל את השוק באותו מקום. במשחק לאורך זמן, אין מי שמסוגל לעמוד מולנו בכל פרמטר".

רמת התפעול ברשת גבוהה, מגוון המוצרים רחב, והיצע המוצרים הטריים גדול, דבר שאינו שכיח ברשתות השיווק בישראל. אחת הדוגמאות לכך הוא מגוון הדגים המוצעים ברשת, הכולל דגי הליבוט ועוד רבים.

"אנחנו חזקים מאוד בענף הטרי. מחלקת הירקות שלנו זו לא הסחורה שרמי לוי מוכר. הוא מתעסק בסחורה סוג 1, בזמן שאנחנו מתעסקים עם סוג 10. את הסחורה שאנחנו מוכרים ב-2 שקלים, מוכרים בתל-אביב ב-16 שקל. למשל, באפרסק אנחנו עובדים בגודל 7, והוא בגודל של ג'ולות. לסחורה יש מחיר. יוחננוף זה איכות, בריאות וטריות במחיר של הארד דיסקאונט".

רמי לוי מסר בתגובה: "אני מאחל ליוחננוף הצלחה בכל דרכיו. התוצאות מדברות בעד עצמן, והצרכן לא פראייר".

משרדי יוחננוף פועלים מאותו מבנה שבו פועל גם הסניף בקריית-עקרון וזוכה למרלו"ג מרווח במיוחד וחדרי בישול נפרדים, המשמשים להכנת האוכל המוכן הנמכר ברשת. במקום מתכנן יוחננוף להקים בעתיד גם מפעל קטן לפירוק עופות.

"להוריד מסים"

את הקונספט הזה מתכוון יוחננוף למתוח גם לכיוון ענף האירועים. בסניף העתידי שייפתח במתחם ישפרו במודיעין, צפויה הרשת להקים אולם אירועים בגג הבניין שישתרע על שטח של 1,000 מ"ר.

"יש לי מטבחים, ואני מייצר אוכל, אז אם יש לי שטח לגן אירועים, מה הבעיה? אני אוכל לתת ללקוחות שלי פינוק שלא קיים במקומות אחרים. קחו סופר-אירועים במחיר סבבה. למה לא? זה אלטרואיזם, עתידנות", אומר יוחננוף.

יוחננוף מפנה לא מעט ביקורת אל הממשלה ואל הצרכן הישראלי. "כשצרכן אוהב מוצר מסוים והוא 50% מהשוק, אז הספק ירצה להרוויח יותר. כשאתה מוריד מוצר מהמדף, הצרכן רץ לחנות אחרת להשיג אותו. אנחנו מפעילים שרירים כשזה עובר את הגבול, ואין לנו פחד להתמודד עם ספק ולהגיד שאם הוא לא מביא רווח, שייצא החוצה. אין יש מאין".

- היה לך סכסוך סחר עם דיפלומט על מוצרי פרוקטר אנד גמבל. גם אתה נכנעת?

"אני לא נכנע. הסתדרנו".

- במשך חצי שנה לא קנית מהם סחורה.

"אני לא רוצה לציין זמנים. אני לא במלחמה איתם, ואין לי עניין לפתוח מלחמה. דיפלומט היא בסך-הכול משאית. אין לה SAY. הכול מתנהל מז'נבה. הבעלות על החברות היא בינלאומית, אז אנחנו נגיד למשקיעים בנסטלה לא להעלות מחירים? יש להם את סדר היום שלהם בעולם".

לדברי יוחננוף, הרשתות הן רק חולייה קטנה במשחק. "זה לא רק בידיים של שופרסל או אסם או יוחננוף או כל אחד אחר. הממשלה צריכה להוריד מסים כדי שייכנס יותר כסף. אם היא מעלה מסים, היא מעיבה על יכולת השוק לזוז. יש מכסי מגן בשמן. איפה המדינה מתערבת? היכן שלא צריך להתערב. כמה עוד נוכל לממן את מטרנה? בסוף נרים ידיים".

בעקבות הנדל"ן: תוכניות ההתרחבות של יוחננוף

בניגוד לרשתות שיווק רבות בארץ, ברשת יוחננוף רואים בפעילות הנדל"ן חלק אינטגרלי וחשוב ברשת הקמעונאית. הרשת מונה היום 5 סניפים ברחובות (2), אשדוד, צומת ביל"ו וקריית-עקרון.

בתוך חודשיים תפתח הרשת סניף חדש במרכז העיר רחובות (1,500 מ"ר), ובתוך חצי שנה ייפתח סניף נוסף בנתיבות (4,500 מ"ר) - שני לוקיישנים שבהם הרשת שוכרת את הנכסים.

בתוך שנה וחצי עד שנתיים תפתח הרשת 5 סניפים נוספים, על קרקעות שבבעלותה. סניף בגודל 2,500 מ"ר ייפתח בנס-ציונה, סניף בגודל 2,000 מ"ר ייפתח בעיר מודיעין (מתחם ציפור), סניף של 10,000 מ"ר ברוטו ייפתח במתחם ישפרו סנטר במודיעין, וסניף בגודל דומה ייפתח באשדוד. בתכנון גם פתיחת סניף בעיר אשקלון בתוך שנתיים, שם מחזיקה המשפחה בשותפות ב-150 דונם, ש-50 מתוכם מיועדים למסחר.

למשפחה יש גם נכסים בערים ירושלים, חיפה ובאר-שבע, שאליהם היא מתכוונת להתפתח בעתיד. "נגיע לכל מקום שבו אנחנו מאמינים שנוכל לתת שירות טוב ולעשות עבודה", אומר יוחננוף.

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש