גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט מיוחד: למה הישראלים מתעקשים על דירות גדולות?

פרויקט מיוחד: המשפחות שמסרבות "להתפרע" עם משכנתאות ענק ומסתפקות בדירות קטנות ■ רחל צירין מתגוררת בדירת 32 מ"ר בת"א עם 2 ילדים ומכריזה: "אני לא צריכה יותר מזה" ■ "בית קטן - מתנה לילדים"

מאמינים בצניעות? כשזה מגיע לנדל"ן, במיוחד בכל הנוגע למגורים, הישראלים מאבדים את הראש: הדירות עצומות, המשכנתאות בשמיים וכל אחד צריך חדר משלו בבית. פרויקט מיוחד של "גלובס נדל"ן" מביא בפניכם את סיפורם של כמה משפחות טיפוסיות שהכניסו אותנו למקום האינטימי ביותר - הבית שלהן. הכתבה המלאה - במוסף הנדל"ן של "גלובס".

עיניים גדולות

עיניים גדולות

רחל צירין: "לא צריכה יותר מזה"

רחל צירין וילדיה / צילום: תמר מצפי

האדריכלית רחל צירין ושני ילדיה, איליי (5.5) ונגה (3.5), מתגוררים בדירת 32 מ"ר - ונוח להם. "כשסיימתי את לימודי הארכיטקטורה נפלה עלי מחשבה - מה הדירה הכי קטנה שאפשר לגור בה?", מספרת צירין. "אפשר גם לגור בעשרה מטרים, אפשר לגור באוהל, בקרוון, בסירה. אני עצמי גרתי קיץ שלם באוהל באוקספורד, אנגליה".

לפני עשור חיפשה צירין דירה קטנה שתיתן מענה לכל הצרכים שלה. "לא רציתי להפוך ספה למיטה ולהזיז קירות", היא אומרת. "רציתי חדר אמבטיה נוח, שלא אצטרך לטפס על השירותים כדי להגיע לאמבטיה. אז שרטטתי לעצמי דירה של 30 מ"ר".

היא נחתה ברחוב הירקון בתל אביב, בדיוק מול גן העצמאות, בבניין שנהנה מנוף לים. "בסך הכול, יש לי מלבן של שבעה מטרים על ארבעה מטרים, עם תוספת קטנה במטבח", מסבירה צירין. "יכולתי לקנות 50 מ"ר בגבעתיים, אבל בחרתי ב-32 מ"ר בתל אביב; בכל זאת - נוף לים. מאוד קשה למצוא דירה כזו, ואני לא צריכה יותר מזה.

"מבחינתי, לא צריך הרבה דברים. יש אנשים שלא היו יכולים להסתדר כך. אין לנו ארון בגדים ענק; מכונת הכביסה שלנו משולבת עם מייבש; הילדים מתקלחים בגיגיות על רצפת המקלחת".

הדירה נוחה מאוד לצירין כאמא. "אני יכולה לבשל ולראות אם הם ישנים או ערים, יכולתי לראות אם הם זחלו או טיפסו", היא אומרת. "אנחנו ישנים באותו חדר, בחורף מתכרבלים במיטה אחת. אם ארצה לישון בסלון, יהיה להם קשה".

- מה תעשי כשהילדים יגדלו?

"בעתיד אוכל לישון בסלון - הבית יתפתח עם הדרישות שלנו. אם לא, נעבור ונמצא משהו אחר. אני לא אחפש דירה של 100 מ"ר. אני לא צריכה 100 מ"ר, ואני רוצה לגור בעיר. יש המון שטחים מחוץ לבית - יש לנו פארק וים מול הבניין".

לקוחותיה של צירין מבקשים ממנה לתכנן עבורם חדר לתינוק עם מקום לכורסה. היא, לעומתם, לא קמה בלילה לילדים. "אם הם מרגישים לא טוב, אני פשוט מניחה עליהם יד. הנשימות של הילדים בלילה נעימות לי".

"אנשים בונים מפלצות. הם צריכים רק 3-4 חדרים, אבל תמיד קונים חדר אחד יותר"

איתן ויעל זכריה וילדיהם / צילום: תמר מצפי

"הגיע הזמן להסתפקות, אבל לא הסתפקות במועט, אלא הסתפקות בשפע וברווחה. אנחנו יכולים לשנות את ההרגלים בצורה שלא תהפוך אותנו לדלים ומצומצמים, אבל תתאים בהדרגה את ההוצאות למה שאנחנו באמת זקוקים לו", כך כתב איתן זכריה, מנכ"ל חברת My Control שמדריכה ומלווה משפחות בניהול כלכלתן, במאמר שכותרתו "הסתפקות בעולם של שפע".

זכריה מייעץ למשפחות שהוא מלווה לעבור לדירה קטנה יותר - אבל רק כמוצא אחרון בתהליך הניהול הפיננסי. "אנחנו ממצים הרבה אופציות לפני כן, אבל קורה שממליצים לעבור לדירה קטנה יותר ולשים כמה ילדים בחדר. מדוע בונים וקונים כאן בתים גדולים ממה שצריך?", קובל זכריה. "לאנשים יש המון מטרים לא מנוצלים. אנשים בונים מפלצות. הם צריכים רק 3-4 חדרים, אבל תמיד קונים חדר אחד יותר. כל חדר זה עוד 300-400 אלף שקל, זה משפיע על המשכנתא".

בחייו האישיים, זכריה מאמין לא רק בתיאוריית ההסתפקות (Frugality), שגורסת שעלינו לצמצם צריכת מוצרים, הוא גם מחבב את עקרון הרצף, שמעודד קרבה פיזית בין הורים לילדים, ובין אחים. זכריה, אשתו יעל, וילדיהם ארז (14), אורן (13) ואילן (10) - המתגוררים בבית בשטח בנוי של 120 מ"ר במכבים - החליטו ליצור חדר משותף, ששימש בתחילה את ארז ואורן כתינוקות, וכיום משמש את ארז ואילן.

"אני גדלתי ברמתיים, ואז לגור ביחד כמה אחים בחדר היה מקובל יותר", מספר זכריה. "אצלנו בבית, מתוך בחירה יש חדר אחד לשני ילדים - לא חסרים לנו חדרים בבית. אני שברתי את הקיר בעצמי כדי שיהיה חדר אחד, אמנם בגודל של חדר וחצי, לשני ילדים".

לדבריו, תחושת הקרבה הפיזית חשובה לילדים. "הילדים נרדמים ביחד. הם צריכים להיות ביחד באותה מיטה לא רק באותו חדר", קובע זכריה, "כי זה נותן תחושה של ביטחון ומגע, הבל פה, כל הדברים המופלאים האלה שיש בזמן שעוד אוהבים את האח או את בן הזוג. אין דבר נפלא יותר משמיכה משותפת, מילים אחרונות לפני שנרדמים.

"אני מחריג את ההמלצה הזאת לגבי ילדים עם בעיות של אי שקט - זה לא מתאים. אבל זוג עם הכנסה של 25 אלף שקל, כל עוד הילדים מתחת לגיל 14, ששניים יגורו יחד. בכל מקרה, בעולם של בחירה מפסיקים לגור יחד בגיל 13-14".

למשפחות שמלווה זכריה כיועץ - "משקי בית שמשתכרים 30 אלף שקל לחודש ומנהלים חיים גירעוניים", לדבריו - הוא ממליץ לעתים לצמצם את שטח המחיה, ולא רק למטרות חיסכון. "לעבור לבית קטן יותר זה מתנה לילדים", הוא אומר. "הנה קריאה לפעולה: שימי שני ילדים בחדר אחד, ותראי מה יקרה. תראי איך הם במקום להיות במחשב כל אחד לעצמו, במקום כל ה'קוטריי', הטלוויזיה, הפייסבוק - הם ביחד".

ולא רק שהם עסוקים בפעילויות משותפות, מתארחים אצלם חברים אמיתיים, לא חברי פייסבוק. "להיכן נעלמו כל החברים בעידן שלנו? כיום לילדים שלי יש חברים משותפים. בחופש הגדול יש 3-5 ילדים בחדר המשותף שלהם בכל רגע נתון".

"גם כשעברנו לבית גדול לא עלה בדעתי להפריד את הילדים לחדרים נפרדים"

נעמה קינן-לוי עם שלושת הילדים / צילום: עינת לברון

אין להם טלוויזיה בכבלים, למסעדות ולנופש הם לא יוצאים, נעליים לילדים הם קונים רק במבצעי "קנה זוג, קבל את הזוג השני בחינם", ומאז ירח הדבש שלהם לא היו בחו"ל.

נעמה וחן לוי לא מנופפים בכך שהם מסתפקים במועט; זו דרך חיים עבורם. עם שלושה ילדים שהגדולה בהם היא רק בת 4.5, המשפחה אך לפני חודשיים עברה מדירה ישנה בת 2.5 חדרים - סלון, חצי חדר, ועוד חדר שינה שכולו מיטה - לבית בשכונת הדר יוסף בתל אביב. "כילדים, תמיד קפצנו על המיטה בחדר ההורים בשבת בבוקר, ולא אכפת היה לי מה יהיה בחדר השינה שלי, העיקר שתהיה מיטה ענקית", אומרת נעמה קינן-לוי, שחקנית בתאטרון הילדים "מיקו הפקות" שבבעלותה, ומורה לריקודי בטן.

ילדיה מעולם לא ישנו לבד. "גם עכשיו, כשעברנו לבית גדול יותר באותה שכונה, לא עלה בדעתי להפריד את הילדים לחדרים נפרדים. שני הגדולים חולקים חדר, והתינוק ישן איתנו", מספרת קינן-לוי. "מה בסך הכל צריך ילד? חום, אהבה, קרבה, ובעיקר את ההורים. אם יש לו גם אחים, אז וואלה, בינגו, מה צריך יותר מזה? בחדר משותף הוא בונה סביב הקשר עם האחים את עצמו גם כאינדיבידואל וגם כיצור חברתי. זו דרך מאוד הגיונית לבנות את הילד בעולם הזה".

מאז שעברה המשפחה לבית גדול יותר, הילדים במשפחת לוי - ליאח (4.5), אביהוא (3), וחסד (7 חודשים) - מבלים הרבה יותר זמן בבית. "על הדירה הקטנה שילמנו שכר דירה של 3,800 שקל לחודש, ועכשיו אנחנו משלמים 6,200 שקל לחודש, אז הייתי צריכה להוציא את הגדולים מהצהרונים", אומרת קינן-לוי. "אין לנו עזרה מאף אחד, מאד קשה לנו - אנחנו שני אנשים, שכיר ועצמאית, שמרוויחים יפה מאוד, אבל לא גומרים את החודש. מאז ירח הדבש שלנו לא היינו בחו"ל, אנחנו לא יוצאים לחופשות. אני כבר לא מזמינה סושי כמו שהייתי עושה כרווקה - אולי ביום הנישואין שלנו נצא למסעדה".

עד לאחרונה לא היתה לבני הזוג לוי - שגדלו שניהם במשפחות עם חמישה ילדים ובתיכון למדו בפנימיות - מכונית (עכשיו יש לנו מכונית "מעפנה", מודה קינן-לוי). "זו לא בושה לנסוע באוטובוס, זו בושה לא לעבוד או לגנוב. הייתי נוסעת הרבה באוטובוס עם שקיות המצרכים שקניתי ב'רמי לוי', עם ליאח כשהיתה קטנה, ובהריון".

היא לא מתלוננת, להיפך. קינן-לוי האופטימיסטית מסתכלת על הצד החיובי שבחיסכון. "פעם, אחרי יום קשה, הייתי מתיישבת מול הטלוויזיה ובוהה כמו מטומטמת", היא מספרת. "עכשיו, אין לנו כבלים ואנחנו חוסכים 250 שקל בחודש. בערבים אנחנו יושבים ומדברים אחת עם השני, יושבים ומשוחחים. היית מאמינה?".

ללא טלוויזיה ("יש לנו רק כמה DVD לילדים"), גם הילדים נהנים מקרבה ומזמן איכות ביחד. "לפני השינה הם עושים 'מחנה' עם שמיכות ובובות, זורקים כריות", מספרת קינן-לוי. "אין דבר כזה שהם ילכו לישון לחוד, רק אם אחד נרדם מרוב עייפות".

להערכתה, התינוק חסד יצטרף לחדרם של אחיו הגדולים בקרוב, ומי יודע, אולי המשפחה עוד תתרחב. נראה כי קינן-לוי, אחות שכולה, מהרהרת בכך בתקופת החגים במיוחד. בראש השנה, כבכל שנה, התקיימה אזכרה לזכרו של אחיה, סמ"ר אביהוא קינן, שנהרג בפעילות מבצעית לפני תשע שנים. הוא היה האח האמצעי במשפחה - עם שתי אחיות גדולות ושתי אחיות קטנות - וכל ילדיה של קינן-לוי קרואים על שמו: "ליאח, אביהוא, וכן, גם חסד", היא אומרת. "הלוואי שיהיו לי חמישה ילדים, זה יהיה ממש חלום".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין