סטארט-אפ בשבוע: תכונות של מיצי מרה יסייעו לחולי סוכרת

המטרה של אנדובטיקס היא להטות את נוזלי המרה למקום אחר במעי, מבלי לבצע ניתוח מעקף קיבה מלא, שיש בו סיכונים ומגבלות לחולה

ביומד / צילום: פוטוס טו גו
ביומד / צילום: פוטוס טו גו

הרקע: חן פורת, יזם סדרתי בתחום המכשור הרפואי, הכיר מקרוב את תחום הטיפול בהשמנה ובסוכרת, כשעבד בחברת נוטרינה, אשר עוסקת בתוספי תזונה. פורת הכיר שם את פייר שרביט, שייסד בעבר את חברת הזנת הפגים Pro-IV. השניים הקימו את חברת אנדובטיקס (Endobetix).

"פייר מצא מאמר משנת 1985, שבו רופא ביצע ניתוח והטה את נוזלי המרה והעביר אותם למקום אחר במערכת העיכול. הוא קיבל תוצאות מעניינות מבחינת ירידת רמת הסוכר בדם. לא כל כך ברור מה גרם לרופא ההוא לעשות זאת - זה היה רחוק מאוד מהנוהל באותה התקופה, אך מאז ועד היום נצבר הרבה יותר רקע קליני ומדעי, שמסביר את התוצאות שהוא קיבל".

ניתוחי מעקף קיבה ("שרוול"), שנועדו לטפל בסוכרת באופן עקיף דרך ירידה במשקל, נמצאו כמורידים את רמות הסוכר בדם ומשפרים את איזון הסוכרת, כבר ביום הראשון של הניתוח, עוד לפני שהמטופל איבד קילו ממשקלו.

נראה כי בניתוחי קיצור קיבה קורה משהו שמשפיע על הסוכרת לטובה, ללא קשר לירידה במשקל. בשנים האחרונות נחקר המנגנון הזה וחוקרים נוספים טענו כי הסוד טמון בנוזלי המרה. מאמר בנושא פורסם באחרונה בכתב העת היוקרתי Nature.

השוק: פורת: "פעם חשבו שהתפקיד העיקרי של נוזלי המרה הוא לעטוף את השומנים שבמזון ולעזור לעכל אותם. היום ידוע כי מדובר למעשה בהורמון שמפעיל שרשרת של תהליכים הורמונליים. ככל שיורדים במורד המעי, כך יש יותר קולטנים להורמונים שבנוזלי המרה, ובתגובה למפגש הזה מתרחש תהליך שבסופו מופרש חומר בשם GLP1. חומר זה גורם ליותר שחרור של אינסולין מן הלבלב, מה שמשפיע על תחושת השובע". חומר-חיקוי של ה-GLP1 נמצא בתרופות לסוכרת כמו Byetta, אולם עדיין לא נמצאה דרך לתת אותו בצורתו הטבעית.

קיראו עוד ב"גלובס"


בניתוח מעקף הקיבה הקיים היום, מחברים את הקיבה למורד המעי, כך שהמזון מדלג על חלק ניכר מן הקיבה ומן המעי. המטרה המקורית הייתה להקטין את הקיבה, כדי למנוע מן המנותחים לאכול כמות גדולה של אוכל, וכן למנוע את ספיגת המזון במעי.

"בנוסף לזה, קורים שני דברים", אומר פורת, "האחד הוא שכשנוזלי המרה מגיעים דרך השרוול לאזור במעי שרווי בקולטנים, יש עדיין המון מולקולות מרה שלמות כי הן לא פגשו מזון, והן מפעילות היטב את אותם אזורים בתחתית המעי שמניעים את התהליך שבסופו מופרש GLP1. הדבר השני הוא שהמזון פוגש את נוזלי המרה רק בסוף המעי, ועוקף למשל את התריסריון שהוא אזור הספיגה העיקרי של השומנים". כך, לנוזלי המרה יש פחות הזדמנויות לעזור לשומן מן המזון להיספג.

המוצר: המטרה של אנדובטיקס היא להטות את נוזלי המרה למקום אחר במעי, מבלי לבצע ניתוח מעקף קיבה מלא, שיש בו סיכונים ומגבלות לחולה. "התכנון של המוצר היה אתגר לא קטן, כי מערכת העיכול היא מערכת מאוד אגרסיבית שהתפקיד שלה הוא להעיף החוצה את כל מה שלא מתאים לה, תוך הפעלת כוחות מכאניים מאוד חזקים", אומר פורת.

בסופו של דבר החברה בנתה מעין משפך שכולא את נוזלי המרה ומעביר אותם לצינורית שזורמת בתוך הקיבה ובתוך התריסריון, ובתוכה זורם נוזל המרה כשהוא מבודד מתוכן הקיבה, התריסריון והמעי, עד שהוא נשפך לחלק האחרון של המעי.

"היופי בטיפול הזה הוא שאינו דורש שום מחויבות מצד המטופל, למעט להסכים ולהתייצב לניתוח, למעשה זה לא ניתוח אלא פרוצדורה אנדוסקופית זעיר-פולשנית, שלא מצריכה פתיחת בטן", אומר פורת. זאת לעומת טיפולים אחרים בסוכרת, שדורשים מחויבות עצומה ויומיומית מהחולים.

המתחרה העיקרית של החברה היא Gi Dynamix חברה שהחלה בתחום ניתוח השרוול וגילתה עם הזמן כי התוצאות שלה טובות יותר בתחום הסוכרת. "הם בהחלט עשו עבודה פורצת דרך, אבל יש למוצר שלהם כמה מגבלות", אומר פורת, "המערכת שלהם פוצעת את המעי ולכן מי שלוקח מדללי דם לא יכול לעבור את התהליך. בעיה שניה הוא שהשרוול שלהם מאוד ארוך וכדי להימנע מחסימה, צריך להימנע ממזונות מסוימים".

משקיעים: החברה קיבלה השקעה של כמה מאות אלפי דולרים מקבוצת טרנדליינס דרך החממה הטכנולוגית משגב.

השלב הבא: המוצר נוסה בחזירים ובחולדות. ב-2015 מקווה החברה להתחיל בניסויים בבני אדם.