גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערב רב של בעיות: הערוץ הערבי הייעודי מתקשה לשרוד

‎אפילו רגע אחד של נחת לא נרשם בערוץ הערבי הייעודי, הלא טי.וי, מאז החל לשדר לפני כשנתיים: אין בו פרסום, החובות נערמים, הרייטינג נמוך, ובעלי המניות לא רואים את הדברים עין בעין ■ האם הפתרון יגיע מעבר לקווי האויב?

רובכם ודאי לא הרגשתם בזה, אבל במשך כמה שעות טובות שלשום (ג') ערוץ הלא טי.וי, הערוץ הייעודי בערבית, לא שודר. חוב של פחות מחצי מיליון שקל לחברת הלוויינים RRSAT הביא להשבתתו, ורק הסדרים נפרדים מול חברות הכבלים והלוויין הביאו לכך שישוב לאוויר.

בינתיים, הערוץ עדיין לא שילם את חובו למדינה, כמו גם את חובותיו האחרים שנאמדים בסכום לא גדול במיוחד - כ-1.5 מיליון שקל בלבד. השאלה הגדולה, עם זאת, היא מי ישלם אותם.

אם המשבר הכלכלי חוצה את כל הערוצים הייעודיים הקיימים היום - הערוץ הייעודי בערבית נמצא במצב החמור ביניהם. שם לא חוו מהמורות או ירידה עונתית בפרסום - פשוט משום שאין בו פרסום כלל. אבל למרות שחלפו שנתיים מיום שהתחיל הערוץ לשדר, ולמרות שהערוץ לא ידע רגע אחד של עדנה, נעשים ניסיונות בלתי פוסקים מצד בעלי המניות של הערוץ לייצב אותו, מתוך אמונה אמיתית שיש בכל זאת לערוץ הזה פוטנציאל צמיחה, או לפחות זכות קיום.

בשום דבר הזה שיש בערוץ הערבי כיום אוחזים לא פחות מ-8 בעלי מניות. הישיבה סביב שולחן הדירקטוריון, אומרים גורמים בערוץ, קשה עד בלתי אפשרית. מבין בעלי המניות אפשר למצוא את ענני תקשורת, את זכיינית ערוץ 2 רשת, את קבוצת פאנט של באסם ג'אבר, את קבוצת סקטורס של איש התקשורת מוסה חסדייה, את איש העסקים זיאד עומרי, המשמש כיום כיו"ר הערוץ, את ביסאן של איש התקשורת והאקטיביסט ג'עפר פארח ואת משפחת בדרני מסח'נין. לצדם גם קיימת קבוצת יזמים פרטית.

כל אחד מהגורמים האלה הגיע אל הערוץ הזה עם מערכת קשרים בתוך הציבור הערבי, ולצדה גם שאיפות משלו. מהר מאוד היה ברור - גם במועצת הכבלים והלוויין - שאף החלטה על כיוון לערוץ לא מתקבלת בקלות, ויש צורך בדילול החברים.

כבר ביוני-יולי 2014 הגיעו החברים להבנה שהגיע הזמן לפשט את תהליכי קבלת ההחלטות, ורק 4 חברים הסכימו להישאר בתמונה - ענני תקשורת, זיאד עומרי, איש נדל"ן פעיל במגזר הערבי, פאנט המחזיקה באתר אינטרנט מוביל בערבית, והזכיינית רשת.

נציגה של רשת בדירקטוריון הערוץ, המשנה למנכ"ל הזכיינית שאול מגנזי, אף הבהיר כי אם יפושט מבנה הבעלויות, תהיה רשת מוכנה לקחת על עצמה את המושכות ולהפוך לבעלת שליטה ולקחת את הערוץ קדימה.

החברים האחרים שמחו על ההחלטה, וההסכמות התקבלו, אלא שאז - בעולמות המקבילים של הברודקאסט - הגיע החוק לפיצול ערוץ 2, ורשת עצרה את כל הסוסים והודיעה כי כרגע לא יתבצעו שום מהלכים מבחינתה.

הערוץ הערבי נותר בקיפאון, כשלא ידוע מי מבעלי המניות ירחיב את נוכחותו על פני מי שכבר הסכימו לעזוב, ולא ברור מי יהיה זה שיזרים כסף שיכסה את החובות.

תחרות מכיוון צלחות הלוויין

כבר בשנת 1995 עלה הרעיון להקים את הערוץ המסחרי הערבי, ומאז הניסיונות להעלותו לאוויר כשלו שוב ושוב. בשנת 2004 נערך מכרז ראשון, וענני תקשורת, שזכתה אז, החליטה שאין שום מודל כלכלי שיכול להחזיק ערוץ כזה באוויר והרימה ידיים, עוד לפני שהייתה רגע אחד באוויר.

היום ענני תקשורת, בהובלתו של היו"ר אודי מירון, היא דווקא מהגופים שנחושים לייצר משהו בכל זאת מהערוץ הזה. עם הקמת הערוץ הפיקה ענני תקשורת תכנים ייעודיים בעבורו והזרימה לא אחת כסף לתפקודו.

מיליון שקל לפחות הושקעו בהחדרת הערוץ לציבור, שמחובר לשפע הטלוויזיוני שמציע המרחב הערבי, באמצעות צלחות לוויין. בהמשך נחתם הסכם גם מול חברת הלוויין, שהסירה את הקידוד ואפשרה לערוץ להיקלט על-ידי האמצעים שיש לעיקר הציבור הערבי בישראל, אשר אינו מחובר להוט או ל-yes. עובדה זה פתחה פתח אמיתי לאופטימיות בקרב בעלי הערוץ הכושל.

אלא שהערוץ הערבי הייעודי לא מדבר כלל אל הציבור המקומי. "משודרות תוכניות שקנינו והפקנו בראשית ימי הערוץ", אומר גורם בתוכו, "ואנחנו משדרים תכנים שממשלת גרמניה הפיקה בערבית בנושאי תרבות ואמנות. זה כמובן לא טוב ולא מספיק כדי למשוך את הצופים. התרבות היא פן-ערבית, והתחרות היא מול ערוצים מצריים, סוריים, לבנוניים וקטריים מאוד מצליחים. הדבר היחיד שיכול לנצח אותם הוא ליצור גיבורים מקומיים ולשדר תוכן מאוד לוקאלי. כרגע אין את האמצעים לעשות את זה".

לדברי ג'עפר פרח, אחד מיזמי הערוץ, הקושי משמעותי הרבה יותר. מדובר בתשתית שלמה של תעשיית תוכן בערבית שלא קיימת בישראל. הוא ובעלי מניות אחרים בערוץ נפגשו בנושא לפני כ-3 חודשים עם שר התקשורת גלעד ארדן.

"הצמחת תעשיית טלוויזיה וקולנוע ערבי חייבת להפוך למשימה מרכזית", אומר פרח. "צריך לשלב צעירים בתעסוקה בתחום. היום יש אבטלה עמוקה בקרב צעירים שלומדים את מקצועות הטלוויזיה. כל הגורמים הפרטיים והציבוריים שמנעו כניסת ערבים לתחום במהלך שלושת העשורים האחרונים היו אמורים להתגייס להצמחת התעשייה הזאת".

פרח מכוון גם לחברות הכבלים והלוויין, שלדבריו צריכות להשקיע ביצירה ערבית. "במערכת החינוך הערבית אין מגמות קולנוע וטלוויזיה, אין חוג לטלוויזיה בערבית באוניברסיטאות, אין חממות טלוויזיה וקולנוע, קרנות הקולנוע כמעט שאינן משקיעות בהפקות בשפה הערבית. משרד הכלכלה, שמשקיע מיליארדים באינטל, לא חשב בכלל איך לשלב ערבים בתעשייה שצומחת בכל העולם הערבי, ורק בישראל הערבים הם בשוליים של היצירה הישראלית והפלסטינית".

- ומה באשר לשוק הפרסום? הרי זו הבעיה האמתית של הערוץ - היעדר פרסומות.

"המפרסם הישראלי, כולל לפ"מ (לשכת הפרסום הממשלתית, ל"א), לא רגיל לחשוב על פרסום בטלוויזיה בערבית. מעט הכסף שתנובה, אורנג' ולפ"מ משקיעות בשפה הערבית לא יכול לפרנס את תעשיית המדיה הערבית. חופש הביטוי והיצירה וחופש המידע נפגעים בגלל מצב התקשורת הערבית בכלל ובגלל היעדר טלוויזיה בפרט".

הציבור הערבי מגלם פוטנציאל

פרח וחבריו ביקשו ממועצת הכבלים והלוויין עוד ועוד הקלות, בנוסף לעובדה שלערוץ כיום אין כמעט מחויבויות כלל.

"אנחנו מותחים את גבולות הגזרה עד כמה שאפשר, עד היום באמת השתדלנו", אומרת ד"ר יפעת בן-חי-שגב, יו"רית מועצת הכבלים והלוויין. "מבחינת המועצה, כמו כל בעל רישיון יש להם ערבויות שיושבות במועצה. הסיפור של הערוץ הערבי, בדומה לערוץ הרוסי, יש אינטרס של המדינה שיהיה ערוץ בשפה הערבית, והמדינה השתדלה כמה וכמה פעמים להעמיד ערוץ כזה ולכן אנחנו רוצים לסייע כמידת היכולת".

אך גם בשולי הדברים ד"ר בן-חי-שגב מודה כי "במבנה החדש של רשות השידור והקמת ערוץ בערבית, אולי יתייתר מקומו של הערוץ הערבי, ואולי זה הפתרון. יש נתח של אוכלוסייה שעולם הפרסום לא רואה בהם פוטנציאל מסחרי, ואולי הפתרון הוא להקים ערוץ ציבורי".

גם אם לא בעבור המפרסמים, הציבור הערבי בישראל הוא בכל זאת פוטנציאל בעבור מישהו. במגזר הערבי מדברים בזמן האחרון על מיזמי טלוויזיה שיופנו וידברו עם המגזר הערבי החי בגבולות הקו הירוק - כאשר הכסף להפעלתם מגיע דווקא ממעבר לקווי האויב.

על-פי גורמים בתעשיית התקשורת הערבית, באחרונה ביקר בנצרת המנהל של הטלוויזיה הפלסטינית ונפגש עם אנשי עסקים. ברקע יש שמועות על החלטה ברשות הפלסטינית להקים ערוץ שייועד לערבים בישראל. לצד זה יש גם מי שמדברים ברצינות על מעורבות מהאמירות הקטרית בהקמת מיזם טלוויזיוני בחיפה, תחת השם "אל ערב אל ג'דיד".

גם בשוק המקומי, מספרים גורמים בערוץ הערבי, יש מי שמתעניין ומוכן לרכוש חלקים בערוץ, ובהם מוזכר גם סוהיל כראם, העומד בראש אחד מגופי התקשורת המובילים בקרב הציבור הערבי בישראל, הרדיו האזורי "א-שאמס", אותו גוף שמצטופף יחד עם עיתונים ערביים כמו "פנורמה", "א-סינארה" ו"כל אל ערב" ואתרי האינטרנט שלהם ובראשם פאנט.

"אין מה לעשות", אומר גורם מרכזי בשוק התקשורת הערבי, "עם שוק של 100 מיליון שקל בשנה אי-אפשר לפרנס את כל המדיה הערבית כפי שהיא היום. ככה פשוט אי-אפשר לבנות תעשייה אמיתית".

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו מבקש מבג"ץ ארכה של חודש: "התקדמות ניכרת בנושא הגיוס"

אחרי הדרמה של הרגע האחרון, ולמרות שבג"ץ עדיין לא אישר את בקשת הדחייה מאתמול, היועמ"שית ביקשה דחייה שלישית בהגשת תשובתה המעודכנת בעניין חוק הפטור מגיוס ● בטיוטת עמדת היועמ"שית נכתב כי ללא הארכת החלטת הממשלה, יש לפעול לגיוס חרדים מ-1 באפריל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש