גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקור בית: "אנחנו ממונים על השוויון הנדל"ני בעיר"

אדריכלית הנוף מניו-יורק, ליז סילבר, מסבירה איך נוצרות הזדמנויות בעיר: "שופינג לא יוצר אינטראקציה בין אנשים, אבל כשאנשים מתיישבים על ספסל בפארק וצופים יחד במשחק כדורסל - צומחת שיחה בין זרים. זה המינגלינג הכי טוב בעולם"

ליז סילבר / צילום: תמר מצפי
ליז סילבר / צילום: תמר מצפי

ליז סילבר הגיעה לארץ באוקטובר, כאורחת הכנס השנתי של עמותת אדריכלי הנוף. בביקורה הסתובבה בירושלים וגם בתל אביב, וחלקה עמנו התרשמות בנוגע למרחבים ציבוריים שעברה בהם.

נמל תל אביב: פרברי

"התחושה של מי שנכנס אליו מצד העיר היא שהנה הוא הגיע לפרבר. מגרשי החניה עם המכוניות שמקיפים את החנויות מזכירים מרכזים מסחריים של שולי הערים ועיירות פרבר. הטיילת עצמה נעימה ומעבירה את תחושת החיבור לים. החיבור הזה נשכח, ממש הולך לאיבוד, כשנכנסים למתחמי הדוכנים הסגורים. הספסלים לאורך המזח הם רעיון נפלא".

פארק הירקון: גבולי

"הוא נעים ונכון כשוליים של עיר. הפעילוית שלו לינאריות, הן מתנהלות רק במקביל ולאורך הנחל, ולכן מתחזקת בו התחושה שהפארק הוא סביבת גבול שמפרידה. כדי שהמקום ייצור חיבור בין שתי הגדות של העיר, צריך להכין מרחבי פעילות שאינם מקבילים לתוואי המים".

הרובע היהודי: מסקרן

"מרחב נעים, הרחובות המובילים גורמים להולך להסתקרן - מה יהיה מעבר לפינה. לבאים מצד רחבת הכותל שיש בה משהו ברוטלי בפתיחות המוחלטת שלה, הרובע נותן תחושה של התכנסות לסביבה יותר אינטימית. לבאים מצד סמטאות השוק הוא נותן את ההיפך - מעבר לסביבה עם אוויר ואור. כרגע יש שם רק חנויות ומסעדות, כדאי להוסיף אלמנטים שיגוונו את סוג הפעילויות שאפשר לעשות בו"

כיכר הבימה ושד' רוטשילד: לא עובר

"ספריית הרחוב שניצבת בקצה השדרה לצד כסאות הנוח היא רעיון מקורי ומקסים. הילדים שמשחקים במתקנים של פתחים לחניונים בכיכר ומטפסים על זכוכיות הוא דבר שאני מתקשה להאמין שהיה 'עובר' בניו יורק. אצלנו מקפידים יותר על השימוש המקורי שנועד למתקנים".

ואחרי סיבוב בירושלים ובתל אביב, היא אומרת לנו עוד כמה דברים על המקצוע שלה, כאדריכלית נוף: "אנחנו אינטגרטורים של תחבורה, תאורה, ריהוט רחוב, מרחבי התכנסות והליכה, צמחייה, מתקני נגישות ועוד. תפקידנו מורכב בהרבה מתפקידו של אדריכל המתכנן מבנה מגורים, למשל, כי כמות הגורמים שאנחנו צריכים להתייחס אליהם ולשלב ביניהם בתוכנית שלנו גדולה בכמה מידות משלו. מי שעדיין סבור שאדריכל נוף בוחר את סוג העץ ומסמן איפה ישתלו פרחים, אינו מבין מה אנחנו עושים".

כמו ילד

"אדריכלים מסתכלים על מבנה, על חזית, על התצוגה. פחות מעסיק אותם מה שקורה מסביב. במקרים רבים הם תופסים את סביבת הבניין שתכננו כדקורציה. ויש להם מזל, לאדריכלים - התוצר שלהם נראה הכי טוב ביום הפתיחה, כשגוזרים את הסרט וכולם באים לברך. השימוש פוגע במבנים: כשאנשים נכנסים לבניין זה שוחק אותו, מלכלך וגורם לבלאי. מרחב ציבורי, לעומת זאת, בדרך כלל נמצא במצב הגרוע ביותר שלו ביום הפתיחה. מרחב ציבורי נראה טוב כשהוא מתפתח, כשהציבור לומד להשתמש בו ובא אליו, כשהעצמים והצמחייה מקבלים את המשמעות שלהם, ממש כמו ילד".

מחבר, לא צפוי, שוויוני

"בערים גדולות שמתאפיינות בגיוון אנושי נוצרת כמעט תמיד סגרגציה כלכלית, אתנית, גילאית ואחרות. הן מביאות להפרדה תרבותית בין אוכלוסיות, המסתגרות בשכונות מגורים מסוימות ובבניינים מאיכויות שונות. אפילו בתי קפה בדרך כלל מאכלסים אנשים 'מאותו זן', אבל כיכרות, גנים ציבוריים ופארקים, שמתוכננים טוב, מאפשרים ואף גורמים למפגשים בלתי צפויים בין אנשים במגוון גילאים, משכבות כלכליות שונות ומרקע אתני אחר. אנחנו ממונים על השוויון האדריכלי, ולכן אני מגדירה מרחב ציבורי טוב ככזה שמפגיש בין אנשים שלא היו נפגשים בלעדיו".

הגורם השלישי

"כדי שהמפגש יקרה צריך פעילות, ועצמים מעודדי פעילות, שכן היא 'הגורם השלישי' שגורם למפגש. כזה הוא מגרש כדורסל שסביבו ספסלים לקהל צופים. אנשים מתיישבים על הספסל, צופים במשחק ומתוך כך צומחת שיחה גם בין מי שהיו זרים עד לאותו רגע. כאלה הם מתקנים למשחק ולכושר גופני, שכן השימוש בהם יוצר אינטראקציה, גם בריכת דגים שמאכילים אותם משרתת את המטרה. מרחב ציבורי שאין בו דבר מלבד 'מרחב' - כיכר מרוצפת, גינה שאין בה דבר מלבד צמחייה - לא יחוללו מפגשים כאלה. גם מרחב שיש בו רק חנויות לא יעשה את העבודה. שופינג הוא לא פעילות שיוצרת אינטראקציה בין זרים. למשל, זה החיסרון של כיכר הרובע היהודי בירושלים (ראו מסגרת)".

מבחן השימוש

"הגיוון הוא המלך. ככל שיש יותר סוגים של פעילות, יש סיכוי להביא יותר סוגים של אוכלוסיה למרחב, וליצור תערובת אנושית יותר שוויונית. האתגר גדול במובן זה, כי צריך להתאים את אותו מרחב למשפחות, לזוגות אוהבים, למי שרוצה להתבודד ולצרכי התכנסות. אפילו דבר קטן כמו צל ושמש, הרי בקיץ רוצים להסתתר, ובחורף - מעדיפים להתחמם. פעילויות הן לעולם תלויות תרבות והרגלים. לא בכל מקום מתאים חדר כושר חיצוני, לא בכל מקום תרבות הכדורסל פופולרית. צריך להתאים את המתקנים להעדפות תושבים ולאקלים המסוים באזור".

השראה מתושבים

"כאשר תכננו את ברוקלין ברידג' פארק (הנחשב לאחד מהמרחבים הציבוריים המוצלחים ביותר בניו יורק של התכנון החדש - מ.מ) קיימנו פגישות שבועיות עם תושבי הסביבה בתהליך שיתוף ציבור, וקיבלנו מהם רעיונות שלא היו עולים בדעתנו, כארכיטקטים. לא התייחסנו לתושבים כאל מעצבים או כאל שותפים מקצועיים שלנו. שיתוף הציבור נועד כדי שאנחנו נקבל חומרים לעיבוד מקצועי. כך למשל נולדו מתקני הבר-בי-קיו שגדושים משתמשים בסופי שבוע, ומשטחי 'באצ'י' (משחק חוץ ממשפחת הפטנק - שילוב של באולינג וסנוקר) שגם הם הצלחה כבירה. התושבים הביעו רצון, ואנחנו תרגמנו אותו לפתרונות תכנוניים בשטח".

גבול מיושב בלב מנהטן

"למרחבים יכולת לחבר שכונות ואזורים, אם הם טובים, ולנתק אותם - אם הם גרועים. גם הסנטרל פארק במנהטן מחלק את האי ל'מעלה ולמטה' ול"מערב ומזרח', כך שבמובן הזה הוא גבול, אבל קשה לי להתבונן עליו באופן הזה, כי הוא הדבר הכי משותף וקוצנזוסיאלי בניו יורק - כולם נפגשים בו. אז אולי הוא גבול, אבל הוא גבול מיושב".

השפן והכלב

"צריך לאפשר להתבודד בפינה שקטה בגינה עירונית. הסכנה היא שזה מושך פעילות שוליים - סמים, אלכוהול וכדומה. כאן בא לעזרתי משל שלמדתי מאחד ממוריי הראשונים: גם בפינות הנסתרות צריך לאפשר ל'שפן לברוח מהכלב'. כלומר, שיהיה מוצא, ולפחות שני פתחים, זה מבטיח אור, אוויר, ופחות נוח למעשים אפלים".

קורבן ההצלחה

"כמובן שביקרתי בהיי-ליין במנהטן, הוא דוגמא מפוארת לכך שלא צריך להרוס הכל ולבנות מחדש, ושיש טעם בשימור ושחזור והחייאה. אבל, ויש אבל - ביקרתי בו פעם אחת ואני לא חושבת שאחזור אליו. אמנם הנוף האורבני שנשקף ממנו יפהפה, אבל עדיין מותיר אותו בקטגוריה של אירוע תיירותי, חד פעמי שנפל קורבן להצלחה של עצמו".

נגד כיוון הכלכלה

"כדי לפתח ולחדש אזורים עירוניים צריך כסף, וכך נולדים אתרים סינתטיים ומנותקים מסביבתם כמו קניונים ליד נמלים מתחדשים, מרכזי קניות פתוחים ו'אזורי הליכה'. אולי אין ברירה וכך חייב להיות. אבל יש דוגמא אחרת: באזור דמבו בברוקלין (השכונה המתחדשת לאורך הנהר). שם החליטו ללכת נגד כיוון הכלכלה ונתנו את הקומה התחתונה בחינם לחנויות הוותיקות, כדי שהן לא יעזבו ויפנו את מקומן לחנויות של רשתות ותאגידים. כך ניסו לשמור על צביון השכונה, שסגנונה המיוחד נובע גם מבתי העסק הקטנים והמשפחתיים ברחובות המסחריים".

תרבות המכוניות

"גרתי בלוס אנג'לס עם בעלי והייתה לנו רק מכונית אחת. הסתדרנו מצוין, כי בניגוד למה שחושבים, יש שם תחבורה ציבורית מצוינת. הבעיה שאין לה קונים. בגלל המרחבים במערב ארה"ב התפתחה שם תרבות שבה כל קירבה בין אנשים נתפסת כפלישה לפרטיות. המכונית היא ההמשך של הבית צמוד הקרקע עם החצר הפרטית. זה הרג שמשליך גם על האיכות של מרחבי ציבור שם. הפירבור הוא אבי הניכור ואני שמחה שאני חיה בצד המזרחי של הארץ, ושפה זה אחרת".

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"