גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור בניצול: מדוע המורים קונים מכספם ציוד לבתי הספר?

מ-40 שקל לתמונת ראש הממשלה ועד ל-700 שקל להוצאות על שתייה חמה בחדר המורים: שנת הלימודים בפתח והמחנכים זועמים על ההוצאות שהם משלמים מכיסם

נפתלי בנט / צילום: תמר מצפי
נפתלי בנט / צילום: תמר מצפי

שנת הלימודים בפתח ואיתה אלפי השקלים שהצוות החינוכי מוציא מכיסו הפרטי בשביל לממן מדבקות, פרסים והדפסות מיוחדות שמעטרות את כיתות תלמידי ישראל. בריאיון מיוחד לוואלה! NEWS מתארות המורות את העלויות הגבוהות שהן סופגות בתחילת השנה, וחושפות את התסכול שעולה לאחר שלא מקבלות החזרים מהמערכת.

"אתה במצב של פחד כשאתה מורה חדש, אתה חייב להוכיח את עצמך. אתה לא יכול להדפיס בשחור לבן, כי בוחנים אותך על זה. כדי לעבור את הסטאז' אתה נבחן על דברים, ואם הכיתה הייתה יפה זה חלק ממה שאתה נבחן עליו", כך סיפרה ד', מורה צעירה מאזור השפלה, שמתחילה שנה שנייה במקצוע כמחנכת כיתה ג'. בשנה שעברה חינכה כיתה א', והוציאה מכיסה במהלכה 2,895 שקל.

ברוב בתי הספר אין למורים תקציב הוצאות עבור הכיתה והם נאלצים לקנות מכספם את הקישוטים, חומרי העזר והפרסים לילדים ולעתים אפילו את ספרי הלימוד, שלא מסופקים להם. מי שסובלות יותר מכולן אלו המורות בכיתות הנמוכות, שם נדרשים יותר אביזרי העשרה, קישוטים ופרסים. מורות מתארות שאפילו את פינת הלאום שבכיתה, סמלי המדינה, תמונות ראשיה ופלקט עם ההמנון הלאומי הן נאלצו לקנות על חשבונן. התסכול העמוק של המורים, ששכרם גם כך זעום במיוחד, יצא בשבוע שעבר על קיר הפייסבוק של שר החינוך נפתלי בנט, שבינתיים לא הגיב לדברים ולמכתב שנשלח אליו בעניין.

"רכשתי לעצמי כיסא לאחר 20 שנה"

"שר החינוך, מר נפתלי בנט, ערב פתיחת שנת הלימודים, האם אתה יודע?", כתבה אלינור לב, מורה מתל אביב בת 29, בפוסט שזכה למאות שיתופים ותגובות בקרב מורות. "האם אתה יודע שיש מורות שקונות את וילונות הכיתה מכספן הפרטי? האם אתה יודע שיש מורות שקונות קישוטים לקירות הכיתה מכספן הפרטי? האם אתה יודע שמורות שרוצות שתהיה בכיתתן פינת לאום, קונות אותה מכספן בחנויות שמיועדות למורות שהמערכת לא מספקת להן ציוד מינימלי? האם אתה יודע שערב שנת הלימודים, למורות רבות אין כלל את הספרים שהן יעבדו איתם במשך השנה, שלא לדבר על המדריכים למורה? האם אתה יודע שחלק מהן ישאילו את הספרים במהלך השנה מתלמידים, כדי שיוכלו לדעת מה ללמד? האם אתה יודע שאם מורה רוצה להכין משחק לימודי וחינוכי, היא נאלצת פעמים רבות ללכת לחנות מתמחה ולקנות על חשבונה קלפים, קוביות ומה לא כי בתי הספר לא מחזיקים את הציוד הזה, אך מרבים לדבר על חינוך יצירתי וחווייתי? האם אתה יודע שמורים ומורות משלמים לוועד המורים הבית ספרי מעל מאה שקל כל שלושה חודשים עבור תה, קפה וסוכר? האם אתה מכיר עוד משרדים בהם העובדים משלמים על תה?".

"מצטרפת למכתב האמיץ להביע תסכול של שנים", הגיבה ל', שעובדת כמורה ב-29 השנים האחרונות, "כולל קניית אקדח סיכות, לעתים גם כלי כתיבה לתלמידים, רמקולים למחשב הכיתה, וביטוח פרטי כולל תיקון למחשבים הניידים שחויבנו לקבל". ל' תיארה תמונת מצב עגומה, לפיה הרשתה לעצמה כיסא ראוי רק השנה. "השנה רכשתי מכספי גם כיסא לעצמי כי הכסא שלי, בן ה-20 שנה, מרופט מלוכלך ומבייש, לא נעים לישיבה עם בגדים נקיים כשמגיעים אורחים, ולכן החלטתי השנה לרכוש גם כיסא לעצמי ולקולגות שמלמדות אצלי בכיתה. הרי אני יושבת עליו יותר מעל כל כיסא אחר. בשנה הבאה גם אקנה שולחן מורה".

ל' משתדלת להוציא כמה שפחות כסף מתוך עיקרון. "התחושה היא שהפוסט חשף תמונת מצב שהרבה מורות מכירות וזו בעיה כלל מערכתית, מעבר לבית ספר כזה או אחר. במקום העבודה שלי דווקא מנסים לעזור", אמרה. "עד עכשיו זה נשאר שיח פרטי של מורות ועכשיו זה פורץ החוצה".

"הורים אספו עשרה שקלים מכל אחד ועזרו לי לממן הוצאות"

לב תתחיל מחרתיים את שנת הלימודים השנייה שלה בתור מורה והחליטה להפסיק לשתוק בנושא. "אני בלי הספרים שאני אמורה ללמד מהם", סיפרה והסבירה כי רוב חברותיה למקצוע באותו המצב.

העלויות לא מסתכמות במה שקורה בכיתה, וכמו בבתי ספר רבים, לב נאלצת לשלם גם עבור המטבחון שיש בחדר המורים. "מבקשים מאיתנו לשלם מאה שקל ויותר על תה, קפה, סוכר ואפילו על החלפת המסננים למכשיר המים שיש בו. דברים בסיסיים שאתה מצפה מהמערכת לתת לך בתוך עובד", אמרה. "זה הציף אצלי את התחושה הזו והחלטתי לפתוח את העניין - התהודה והתגובות הפתיעו אותי, הייתי בהלם מחלק מהסיפורים".

ד', ששנת הלימודים הקודמת הייתה שנת הסטאז' שלה, סיפרה כי בזמן הזה התקשתה לעמוד בהוצאות בשל השכר הזעום. "חשבון הבנק שלי די סבל. השכר בסטאז' הוא הרבה פחות ממינימום ואתה עדיין משלם שכר לימוד". גם סכומי העתק שהוציאה לא תמיד הספיקו, וכמה פעמים היא נאלצה להיעזר בהורי התלמידים. "פשוט היו הורים שעזרו לי, הייתי אומרת שאני רוצה לקנות דברים ואין לי תקציב וההורים היו אוספים עשרה שקלים מכל אחד, כי הם ידעו שאני מאוד משקיעה, אבל שגם לזה יש גבול".

בסוף שנת הלימודים האחרונה היא סיימה את הסטאז' - ובגלל ההוצאות הגבוהות היא סירבה לחנך כיתה א'. "הציעו לי לפתוח כיתה חדשה השנה, לא הסכמתי ובחרתי ללמד כיתה ג' שכבר יש להם את הבסיס. המורה הקודמת יצאה לפנסיה והשאירה חומרים". בנוסף לכך, מנהלת בית הספר אף העניקה לה תקציב חד פעמי, שכמובן לא הספיק. "בגלל שאני חדשה, המנהלת הביאה לי תקציב של 200 שקל - כך שהוצאתי רק עוד מאה שקל. אם לא הייתי מקבלת את התקציב, אני לא חושבת שהייתי משקיעה כל כך".

"היינו עשרים בנות במסלול", היא סיפרה, "שמונה הלכו להיות מורות מקצועיות שלא צריכות לחנך כיתה ולהכין אותה ורק חמש נשארו מחנכות. אני יכולה להבין למה הרוב עזבו, גם אני אמרתי לעצמי בשנה שעברה שזו השנה האחרונה שבה אני הולכת לחנך". לדבריה, היא נשארה בתפקיד "בגלל האהבה לתלמידים".

"רכשתי בעצמי את פינת הלאום ב-40 שקל"

"לפתוח כיתה זה כמה מאות שקל. בעיקר על שלטים לכיתה, אפילו את השלט 'שלום כיתה א'' את צריכה לקנות בעצמך". כך תיארה ה', מחנכת כיתה א' ברמת גן, זו השנה החמישית. "רכשתי את פינת הלאום בעלות של 40 שקל, ציפיתי שהמוסד החינוכי ישלם על תמונותיהם של ראש הממשלה והנשיא יחד עם שירת התקווה - אבל לא כך הדברים וזה מאכזב מאוד". ה' הוסיפה ואמרה שהאבסורד הוא שמצפים ממורות חדשות שלא קיבלו עדיין משכורת ממשרד החינוך להשקיע הרבה כסף לפתיחת השנה.

"סיימתי את לימודי ההוראה ביולי ואני צריכה לפתוח שנה באוגוסט, בהיעדר משכורת קבועה, מזל שההורים שלי עזרו לי לממן את ההשקעה הראשונית". המורה נעמה בן דוד (צילום מתוך פייסבוק) "בבית הספר כל הזמן אין", מספרת גם נעמה בן דוד מחצור, מחנכת כיתה א' במשך שנתיים, שבשנה שעברה התייאשה ופרשה מן ההוראה בגלל "סיבות אחרות, אבל גם זה חלק מהעניין".

"השקעתי כ-800 שקל בהכנה לפתיחת כיתה א', וזה לא הסוף, כי כבר בחגים קונים שוב ציוד חדש. אני מעריכה שבשנתיים זה מסתכם בלא פחות מ-2,000 שקל", סיפרה. בן דוד הוסיפה כי ביקשה מבית הספר את הציוד הנדרש, אולם המענה שקיבלה "תמיד היה בקמצנות, אתה מרגיש שצריך להתחנן לחומרים וזה נותן תחושה מאוד רעה". "אתם רוצים שאעשה ואכין, אז בואו ותעזרו. במקום להרגיש כמו מישהי שמנסה לחלוב את המערכת - פשוט קניתי מכספי, שמתי בארון שלי ונעלתי, כדי שלא ייקחו לי את הציוד משם", סיפרה.

"כיתה א' צריכה להיות מאוד צבעונית, מזמינה ומקושטת, יותר משאר הכיתות", הסבירה. "על הלוח צריכות להיות כל האותיות מ-א' ועד ת', האותיות עלו 30 שקל. אני מורה שנה חמישית אז יש דברים שכבר יש לי אבל בשנה הראשונה שילמתי 600 שקל, לא כולל הסוכריות שחילקתי להם ביום הראשון וקניתי מכיסי. יש החזרים על דברים שהם שכבתיים או דברים לטקסים אבל הוצאות של הכיתה לא". ההוצאות על פינת הקפה שבחדר המורים לא זרה לה. "אנחנו גם משלמות על סוכר קפה תה וחלב. אצלנו למורה במשרה מלאה זה 450 שקל".

לדבריה, גם אם מורה לא מעוניינת לקחת חלק במפעל ההוצאות - היא בסופו של דבר תצטרך לעשות זאת כדי להוכיח את עצמה. "אתה רוצה להיות חלק מקבוצה ולהוכיח את עצמך, במיוחד בשנים הראשונות שאין לך קביעות ואתה חייב להילחם על המקום שלך", סיפרה. "אין דבר כזה שמורה אומרת 'אני לא מוכנה להשקיע', אני חושבת שנראות של הכיתה היא הנראות של מורה. כיתה לא מקושטת יוצאת מיד אנטי אצל הילדים - ואחר כך זה נמשך גם לאסיפת ההורים, הרי המורה היא איך שהכיתה נראית".

"נהגתי לשאול ספרי לימוד מהילדים כדי להתכונן לשיעור"

"אני עוצרת את עצמי מלקנות דברים לבית הספר, כי זה מנוגד לערכים שלי ואני חושבת שככל שמורות קונות יותר - כך המערכת עיוורת למצוקה שלהן", אמרה לב, מייסדת המאבק. "יש תחושה שכל דבר גורר מאבק, ואם אתה רוצה לעשות משהו יצירתי - דע שאתה עומד בפני מלחמה". עם זאת, לא הייתה לה ממש ברירה ובשנה שעברה היא הוציאה סכום שמוערך בכ-300 שקל. "בחרתי שלא לשלם על תה וקפה בבית הספר, כי העלות של זה עומדת על כ-700 שקל. את ספרי הלימוד נהגתי לשאול מהתלמידים בסופי שבוע, זה בשביל שאדע להתכונן ולהכין את מערכי השיעור מבעוד מועד".

לסיכום, לב מספרת בגילוי לב על חלומה לשיפור המערכת: "הייתי רוצה שלכל מורה יתנו תקציב הצטיידות לתחילת השנה ולאורך השנה". על הפנייה שעשתה בשבוע שעבר לשר החינוך, נפתלי בנט, היא סיפרה: "אישה מלשכתו של השר בנט שלחה לי כתובת מייל וביקשה שאשלח את הפנייה לשם - פרט להודעה שבה נכתב שפנייתי התקבלה, לא זכיתי לשום תגובה עד כה".

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים