גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוגוסט סוער בשווקים: ירידה של 7.2% בגלובס פרומתאוס ובמדדים

רק חברה ישראלית אחת ביצעה הנפקה ראשונית בחודש החולף - אינטק פארמה, שהצטרפה לתת-המדד מדעי החיים שירד 9.4% באוגוסט ■ תת מדד הטכנולוגיה איבד 5.3%

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

חודש אוגוסט היה חודש סוער לשווקים בעולם, וגם ל-122 החברות הישראליות הנסחרות בארה"ב ומרכיבות את מדד גלובס-פרומתאוס. המדד הציג תשואה שלילית של 7.2% במהלך אוגוסט, וכך גם מדדי ההשוואה הציגו חודש חלש מאוד, כאשר הנאסד"ק ירד בכ-6.9%.

עם זאת, בבחינת הנתונים מתחילת השנה, רשם מדד גלובס-פרומתאוס עלייה של 2.8% ביחס לעלייה של 0.9% בנאסד"ק, ובכך מוביל בפער ניכר בשמונת החודשים שחלפו. מדד ת"א 100 הציג ירידה של 6.2% בחודש אוגוסט, אך רושם עלייה מרשימה של 7.7% מתחילת השנה.

בצל הירידות החדות, מספקת חברת איזיצ'יפ את אחת מנקודות האור הבודדות של המדד בחודש זה. מניית החברה, העוסקת בתכנון ופיתוח מעבדי רשת ונסחרת במקביל בוול סטריט ובבורסה בת"א, זינקה בחודש החולף בכ-39%. שווי השוק של איזיצ'יפ חצה את רף 680 מיליון הדולרים, ובכך מחקו העליות את הירידות שחוותה המניה במאי השנה, בעקבות הודעת סיסקו - הלקוחה הגדולה ביותר של החברה - על התחלת פיתוח מעבדים בייצור עצמי והפסקה עתידית של שימוש במעבדי איזיצ'יפ בחלק ממוצריה.

לדברי אייל שבח, שותף מייסד ומנהל מחלקת טכנולוגיה והייטק בפרומתאוס ייעוץ כלכלי, השוק העריך אז כי החברה עשויה לאבד 35% ואף יותר ממחזור ההכנסות שלה המיוחסות לסיסקו. "בעוד ששולי הרווח הגולמיים של החברה עומדים על 60%-70%, הרי ששולי הרווח מהמכירות לסיסקו עומדים על 95%. כדאי להתייחס לכך שב-2009 סבלה איזיצ'יפ מאירוע דומה, כשג'וניפר, מלקוחותיה הגדולים, בחרה גם היא לפתח פתרון עצמאי, וצמצמה את הרכישות מאיזיצ'יפ", מזכיר שבח. "גם אז התאוששה המניה, ואף המשיכה לעלות לרמות שיא".

אשר לחודש האחרון, ההתאוששות חלה לאחר שאיזיצ'יפ הודיעה שלדור הבא של מעבדי הרשת שלה, אשר יושק כנראה בחודשים הקרובים, יש כבר חמישה חוזי-תכנון (design wins) עם לקוחות מובילים בשוק המסורתי; אך חשוב מכך, גם חלק מחוזי התכנון הם בשוק הדאטה סנטר, שהוא שוק חדש עבור החברה (אם כי תחרותי בהרבה מהשוק המסורתי שלה) אותו היא סימנה כחלק מאסטרטגיית הצמיחה.

"ההתפתחות החיובית מעידה על הצלחת החברה ברכישה ובאינטגרציה של חברת טילרה לפני כשנה, שמרחיבה את סל המוצרים והשווקים הפוטנציאלים ובכך מסייעת להקטנת התלות בלקוחות גדולים דוגמת סיסקו, וכמובן תרמה לתוצאות החזקות במיוחד ברבעון השני מבחינת הכנסות ורווח", אומר שבח. הוא מוסיף כי "בעוד שהשוק העריך שאיזיצ'יפ צפויה לאבד את כל הכנסותיה מסיסקו, הרי שלהערכתנו לפחות בחלק ממוצרי סיסקו, החשש להחלפת איזיצ'יפ כספק הינו נמוך יותר, מה גם שהנהלת איזיצ'יפ מעריכה שיש בידה די זמן לנסות ולהפוך את החלטתה של סיסקו, באמצעות מוצרי הדור שלה שמציעים ביצועים יוצאי דופן".

לצד אלו הושפעה המניה - אשר למרות העליות החודש עדיין רחוקה מהשיא שרשמה ב-2012 - גם מתחזית חיובית לרבעון השלישי. עם זאת, קיים גם סיכון, ולדברי שבח, "לפי הנהלת איזיצ'יפ, החברה נותרה כיום היחידה שמספקת מעבדי רשת מהירים במיוחד לספקי ציוד תקשורת (חברות כגון סיסקו וג'וניפר שמשלבות מעבדים כאלה במוצריהן), כך שהסיכון בתחום הפעילות שלה גדול ועשוי לגרום לתנודות חדות במניה", הוא מדגיש.

ירידות חריגות בביומד

בניגוד לטלטלה הניכרת בשווקים, וכנראה גם על הרקע הזה, חודש אוגוסט היה רגוע יחסית מבחינת הפעילות של החברות הישראליות הציבוריות בארה"ב, עם הנפקה ראשונית יחידה - של חברת הביומד אינטק פארמה, העוסקת בפיתוח תרופות בשחרור מושהה דרך המעי. החברה הייתה ציבורית עוד קודם לכן, מאז שהונפקה בת"א ב-2010.

אינטק פארמה הצטרפה לתת-מדד גלובס-פרומתאוס למדעי החיים, שרשם ירידה של 9.4% במהלך חודש אוגוסט. בשל הירידה, התשואה מצטברת מתחילת השנה הצטמצמה ל-1.4% בלבד. למעשה, מציינים כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, כי תחום הביומד רשם ירידות חריגות גם במדדי ההשוואה, כאשר נאסד"ק ביומד (NBI) ירד בכ-10.6% ומדד ת"א ביומד רשם תשואה שלילית חדה של 13.5% במהלך החודש.

לאחר ההנפקה המשנית בחודש שעבר, חברת הביופרמצבטיקה נוירודרם, שמייצרת בין השאר תרופה לפרקינסון, רשמה תשואה גבוהה בצל הירידות, ומנייתה עלתה באוגוסט בכ-35%. בנוסף, חברת תוספי המזון אנזימוטק עלתה במהלך החודש ב-22%, לאחר שרשמה ירידות של 30% מסוף יוני ועד תחילת אוגוסט. לבסוף, חברת התרופות כיאזמה רשמה גם היא תשואה נאה במהלך אוגוסט - אותו סיימה בעליות של 10%.

לעומת זאת, חברת התרופות מקרוקיור, המפתחת תרופה המבוססת על טיפול תאי המבוסס על הזרקת תאי דם לבנים לחולים, מחקה כ-77% משוויה במהלך החודש לאחר פרסום הכישלון בניסוי בתרופת הדגל של החברה - CureXcell. מקרוקיור הונפקה בנאסד"ק ביולי 2014 בשווי של 162 מיליון דולר, וכעת שוויה 57 מיליון דולר.

במדד הטכנולוגיה - ירידות מתונות

לא במפתיע, גם תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה, המורכב מ-52 חברות המתמחות בתחומי הטכנולוגיה השונים, רשם חודש שלילי עם ירידה של 5.3%. בעקבות הירידה, מתחילת השנה עומדת התשואה של המדד על 1% בלבד. גם בגזרת מדדי ההשוואה, תחום הטכנולוגיה לא בלט החודש לטובה, ומדד נאסד"ק 100 טכנולוגיה (NDXT) ירד ב-5.7% (תשואה שלילית של 8.4% מתחילת השנה).

לעומתם, מרבית החברות המרכיבות את מדד ת"א טכנולוגיה לא הושפעו מהירידות בעולם, והמדד הישראלי עלה החודש בכ-2.3% (8.2% מתחילת השנה).

בתת-מדד הטכנולוגיה בלטה לטובה כאמור איזיצ'יפ. פרט אליה, חברות תת-המדד העיקריות רשמו ירידות חריגות, ובראשן חברת בניית האתרים Wix, אשר רשמה תשואה שלילית של 29%.

מתודולוגיה

ניירות ערך הנסחרים בבורסות שונות בעולם נכללים לעיתים רבות במדדים המשקפים את רמת המחירים הממוצעת של הניירות המשתייכים אליהם. מדדים מרכזים עניין רב מצד משקיעים, מהווים בנצ'מארק לביצוע השקעות ומשמשים בסיס למעקב על-ידי תעודות סל וקרנות מחקות. העניין הרב, והעובדה שהמדדים השונים משמשים כלי חשוב למשקיעים, הם שעומדים מאחורי מדד גלובס ופרומתאוס ייעוץ כלכלי לחברות טכנולוגיה ישראליות הנסחרות בארה"ב.

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015, ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו.במסגרת כללי המדד, הוחלט כי משקל כל חברה ייקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד, בדומה למקובל במדד ת"א 100. משקלי החברות יעודכנו ב-1 בכל חודש. במועד העדכון, תיגרענה מהמדד חברות שאינן עומדות בתנאי הסף ומניות שנמחקו ממסחר, ותתווספנה חברות העומדות בתנאי הסף.

אחת לרבעון יבוצע עדכון לכמות המניות הצפה, והוא ישקף הן את השינוי בכמות המניות המוחזקת בידי הציבור והן את ההשפעה שחלה על כמות המניות בעקבות הנפקות משניות והצעות מכר. יש לציין שהשפעות על מחיר המניה כתוצאה מהנפקת זכויות או הנפקה משנית מתואמות בהתאם למדיניות הנהוגה בזירת המסחר של כל מניה.

ב-1 בינואר 2015 נקבעו המשקלים של חברות המדד, בהתאם לשווי השוק של החברות באותו יום. נציין כי שווי השוק מורכב מהכמות הצפה של המניות כפול מחיר עסקה אחרונה שנצפתה עד ליום זה.

פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

פרומתאוס

עוד כתבות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו