גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים פשטה על משרדי שלמה החזקות בחשד להעלמת מס

כפי שנחשף ב"גלובס", הרשות מנהלת חקירה בענף הרכב והליסינג בחשד להעלמת מס במאות מיליונים ■ לפי החשד, החברות סיווגו פרמיה עודפת שגבו כהחזר הוצאות ללקוח במקום כהכנסה החייבת במס ■ יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר, נעצר ושוחרר בערבות

בהמשך לחשיפת "גלובס" בשבוע שעבר על קיומה של חקירה סמויה רחבת-היקף בענף הרכב והליסינג, בחשד להעלמות מס בהיקף של עשרות ואולי אף מאות מיליוני שקלים, פשטו הבוקר (ה') חוקרי רשות המסים על משרדי חברת שלמה החזקות, החברה המרכזית החולשת על עסקי הרכב של קבוצת שלמה Sixt, תפסו מסמכים ומחשבים ואספו חומרים הנדרשים לצורך החקירה.

בנוסף, הגיעו חוקרים למשרדים של חברות-בנות נוספות בקבוצה. כן זומנו לחקירה במשרדי חקירות מע"מ בכירי החברה, בהם יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר, בנו הבכור של מייסד הקבוצה המנוח, שלמה שמלצר; מנכ"ל החברה, אייל גור; וסמנכ"ל הכספים, אייל בן-יוסף. 

אסי שמלצר וכו צבי ליבושור, לשעבר מנכ"ל חברת שלמה שלמה ביטוח וכיום בכיר בחברת הביטוח שירביט, וחשוד שלישי שהדיון בעניינו טרם הסתיים, נעצרו ושוחררו בערובה. 

החברה דיווחה על זימונם של הבכירים בדיווח מיידי לבורסה היום, בזו הלשון: "הבוקר זומנו לחקירה ברשויות מע"מ יו"ר דירקטוריון החברה, מנכ"ל החברה וסמנכ"ל הכספים של החברה, וכן הגיעו חוקרי מע"מ למשרדי החברה וחברות-בנות של החברה, במסגרת החקירה המתנהלת על-ידם".

החברה הוסיפה כי להערכתה, החקירה קשורה לפרסומים בתקשורת בדבר חקירה המתנהלת על-ידי רשות המסים נגד מספר חברות בענף הרכב, תוך שקיימת הפנייה לדיווח של החברה על החשיפה הבלעדית של כתב "גלובס", גור מגידו, מהשבוע שעבר.

החברה הוסיפה בדיווח כי היא "משתפת ותשתף פעולה עם הרשויות, ככל הנדרש". 

מחברת שלמה רכב נמסר כי "חברת שלמה רכב מאשרת כי חוקרי מע"מ הגיעו היום לחברה. החברה שיתפה ותשתף פעולה ככל שיידרש ומדגישה כי כל פעולותיה בוצעו על-פי דין, ותציג עמדה זו ככל שיידרש בפני הגורמים המוסמכים". 

עורכי הדין פנחס רובין ושגית אוחנה-לבנה ממשרד גורניצקי ושות' מייצגים את חברת שלמה. עו"ד שמואל קליין מייצג את אסי שמלצר, יו"ר דירקטוריון שלמה החזקות. 

הפרשה, כאמור, נחשפה לראשונה ב"גלובס". במסגרת הפרסום דיווחנו על כך שרשות המסים מנהלת חקירה סמויה רחבת-היקף בענף הרכב והליסינג, בחשד להעלמות מס בהיקף של עשרות ואולי אף מאות מיליוני שקלים, ונוגעים למספר חברות רכב וליסינג, לרבות חברות מהגדולות בישראל, בהן חברות ציבוריות.

לפי המידע שהגיע לידי "גלובס" אחד החשדות הנבדקים נוגע להעלמת מע"מ ומס הכנסה לכאורה, באמצעות סיווג כוזב - כך על-פי החשד - של הכנסות מתיווך דמי ביטוח, כהחזר הוצאות ללקוח במקום כהכנסות החייבות במס, תוך השמטת ההכנסות מהדיווחים לרשות המסים.

מדובר בנושא שעלה לאחרונה בבקשה לאישור תביעה ייצוגית גדולה, שהוגשה באמצעות עו"ד רנן גרשט ממשרד נאור-גרשט, נגד קבוצת שלמה Sixt - החברה-האם שלמה החזקות והחברות-הבנות שלה, שלמה ניהול ציים, שלמה רכב ושלמה ביטוח.

לפי המידע שהגיע לידי "גלובס", החשדות הנבדקים נוגעים לחברות בולטות נוספות, פרט לשלמה רכב, וכוללים גם חשד להלבנת הון. התמונה שנחשפה בפני "גלובס" היא כי ככל הנראה, חלק מהאנשים שמפניהם אמורה הייתה החקירה להיות סמויה, יודעים אודות החקירה מזה מספר שבועות. זאת, בעוד רשות המסים סבורה כי היא מנהלת חקירה סודית, שבמסגרתה היא כביכול מתעתדת להפתיע את חברות הרכב עם המעבר לשלב הגלוי של החקירה.

ברשות המסים סירבו להתייחס לפרטים.

החזר או הכנסה

הטענה העולה בבקשה לאישור התביעה הייצוגית נגד שלמה Sixt היא כי החברות מהקבוצה גבו מלקוחותיה פער תיווך של מאות שקלים בגין ביטוח רכב חובה, תוך שהן מטעות את הלקוחות לחשוב שהן גובות "החזר הוצאות ביטוח". המבטחת בכל המקרים הללו היא חברת שלמה ביטוח מקבוצת שלמה Sixt. 

החברה שהגישה את הבקשה לאשר את התביעה הייצוגית היא פולר מערכות אנרגיה - חברה שרכשה מקבוצת שלמה Sixt שירותי ליסינג תפעולי לטובת עובדיה וגילתה בדיעבד, לטענתה, כי נגבה ממנה פער תיווך נסתר של כ-450 שקל מתוך דמי ביטוח של כ-1,700 שקל לכל מכונית.

לטענתה, "קבוצת שלמה העמיסה הוצאות מלאכותיות על לקוחותיה, ובשיטה קלוקלת זו התעשרה הקבוצה על חשבון לקוחותיה בסכום הנאמד בעשרות מיליוני שקלים בשנה".

את הפער בין הסכומים גילתה התובעת, לדבריה, מתוך אי-התאמה בין הסיווג שנמסר ללקוחות לבין נתונים העולים מתוך הדוחות הכספיים של חברת שלמה רכב.

כך, לדוגמה, נכתב בהתייחס לדוחות של שלמה רכב לשנת 2008: "מן הנתונים ניתן ללמוד כי פרמיית ביטוח החובה השנתית ששולמה על-ידי שלמה רכב לשלמה ביטוח עבור כל רכב עומדת על סך של 1,252 שקל בלבד. ואולם, מעיון בתעודות ביטוח החובה המצויות בידי פולר מערכות - אותן הפיקה שלמה ביטוח עבור פולר מערכות ושלמה רכב, והכוללת אישור בדבר תשלום הפרמיה השנתית - עולה כי הסך הלכאורי אשר שלמה ביטוח גבתה משלמה רכב הוא 1,678 שקל, וזאת בניגוד מוחלט לסכום המצוין בדוחותיה הכספיים, וכמשתמע מהם, בניגוד מוחלט לסכום אשר שולם בפועל". 

בהמשך נטען כי "קבוצת שלמה יצרה מצג מטעה כלפי פולר מערכות, וזאת תוך שימוש בפוליסות ביטוח חובה שהפיקה עבורן, שכללה מחיר שגוי ופיקטיבי בסך של 1,687 שקל (נתון ממוצע בשנים 2008-2011 - ג'מ'), כאשר הלכה למעשה שילמו עבורה סך של 1,238 שקל בלבד (נתון הממוצע ל-2008-2011 - ג'מ')".

לטענת פולר מערכות, בדומה אליה נפגעו גם "כל קבוצת הלקוחות של קבוצת שלמה, אשר התקשרו בהסכם לחכירת רכב ואשר נשאו בתשלום החזר הוצאות פרמיה בגין פוליסה לביטול רכב חובה בשנים 2008-2011".

מטענות אלה עולה כי אם הפער בין הסכום המדווח והפיקטיבי לכאורה לבין הסכום ששולם בפועל - פער של 450 שקל בקירוב לכל לקוח - דווח לרשות המסים כהחזר הוצאות ולא כהכנסה - הרי שיש בכך שיש בכך כדי לעורר חשד להעלמת מע"מ ומס חברות וכן חשד לדיווח כוזב.

"גבייה עודפת פסולה"

גם בגוף הבקשה לאישור התביעה הייצוגית ניתן למצוא טענות לחשדות לעבירות מס לכאורה מצד קבוצת שלמה, כך לדוגמה, נטען כי "קבוצת שלמה אף הגדילה לעשות וכללה סכום זה (ההפרש בין הסכום המדווח לסכום בפועל - ג'מ') תחת קטגוריה של 'סכומים שאינם חייבים במע"מ' בחשבונית מס מפוצלת בהתאם להוראת הפרשנות 1/2002 של רשות המסים, שעניינה פיצול חשבוניות המס למרכיבים בעסקאות שכירות של מעל 12 חודשים".

עוד נטען כי "בהינתן שקבוצת שלמה בחרה לקטלג את הסכום העודף שגבתה מפולר מערכות תחת הקטגוריה 'סכומים שאינם חייבים במע"מ', הרי שהדבר מהווה הודאה, שהינה בבחינת אינדיקציה נוספת (מעבר לדרוש), כי עסקינן בהחזר הוצאה בלבד, אשר היה אסור לחברות מקבוצת שלמה להרוויח ממנו דבר (הן היו אמורות להיות 'צינור' בלבד), ואין המדובר בסכום שאמור היה להיכנס לתזרים הפעילות השוטפת אצלן, שאחרת היה חובה עליהן להתייחס לסכום עודף זה כהכנסה החייבת במע"מ. שיבוצו והגדרתו של סכום עודף זה על-ידי קבוצת שלמה כ'החזר הוצאה' הביא להסוואתה של הגבייה העודפת הפסולה".

בחוות-דעת שצירף עו"ד גרשט לבקשה לאישור התביעה הייצוגית, הוערך כי הפרמיה הנסתרת לכאורה שאותה החברות מקבוצת שלמה גבו מלקוחותיהן עומדת על כ-125 מיליון שקל בין השנים 2008-2011.

אם אלה אכן סכומים החייבים במס חברות ובמע"מ שלא שולם, הרי שגובה העלמת המס הנחשדת בקבוצת שלמה בלבד, בנוגע לשנים 2008-2011 בלבד, עומד על כ-55 מיליון שקל (לפני קנסות), ומכאן שהיקף העלמות המס החשודות במסגרת החקירה כולה, לגבי אלה הנוגעות לחברות האחרות, צפוי להגיע למאות מיליוני שקלים. השלכה נוספות פוטנציאלית על חברות חשודות בפרשה היא האפשרות של פסילת ספרים. 

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר