גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לוויתן" תספק גז לתחנת הכוח בעזה ב-50 מ' ד' בשנה

הקבינט הביטחוני ומשרד האנרגיה אישרו - ותחנת הכוח ברצועת עזה תצרוך 0.25-0.4 BCM גז בשנה ■ הקוורטט הודיע כי הוא מוכן לממן את צינור הגז שתניח ישראל עד הגבול

תחנת הכוח בעזה. נמצאת בבעלות של משפחת חורי הפלסטינית  / צילום: רויטרס
תחנת הכוח בעזה. נמצאת בבעלות של משפחת חורי הפלסטינית / צילום: רויטרס

אחרי כמעט שבע שנים של ניסיונות מצד הרשות הפלסטינית לייבא גז טבעי לרצועת עזה, נדמה שהפעם זה קורה. ל"גלובס" נודע כי בשבועות האחרונים התקיימו מגעים חשאיים ואינטנסיביים בין ישראל לרשות, בהובלת הקוורטט המדיני, לאספקת גז טבעי מלוויתן לתחנת הכוח ברצועה. הקבינט הביטחוני נתן אישור עקרוני למהלך, ולפני מספר ימים העניק משרד האנרגיה לשותפות לוויתן אישור לקיים את המשא ומתן. הקוורטט הודיע כי הוא מוכן לממן את צינור הגז שתניח ישראל עד הגבול. שותפות לוויתן ונתג"ז ביקשו שלא להתייחס לדברים.

מדובר בתחנת כוח שפועלת משנת 2003 והיא בעלת הספק של 140 מגהוואט. היא נבנתה על ידי תאגיד אנרון האמריקאי, ונמצאת כיום בבעלות חברת CCC של משפחת חורי הפלסטינית. שותפים נוספים בתחנה הם פאדיקו וקרן ההשקעות של הרשות הפלסטינית (PIF). זו התחנה היחידה שנמצאת ברצועה, וכיום היא מופעלת באופן חלקי באמצעות סולר שרוכשת הרשות מבית הזיקוק של פז באשדוד.

מחסור בחשמל

ואולם, תחנת הכוח לבדה מספקת רק כמחצית מצרכי החשמל של הרצועה. החשמל שמספקת לרצועה חברת החשמל של ישראל, כ-120 מגהוואט, גם כן לא מספיקים. התוצאה היא שבמשך כ-16 שעות ביממה לא מקבלים תושבי עזה חשמל. אחרי המבצעים הצבאיים "צוק איתן" ו"עמוד ענן" החמיר המצב עוד יותר. בעמוד ענן, למשל, הפציץ טנק צה"לי את מכלי הדלק בתחומה של התחנה, מה שהוציא אותה מכלל שימוש.

עד 2010 שילם האיחוד האירופי עבור הדלקים שנרכשו מפז, אולם מאז נושאת הרשות במלוא הוצאות הדלקים. הרשות מצידה אינה מצליחה לגבות תשלומים עבור החשמל שהיא מספקת לתושבים, מה שהוביל לכך שחובותיה לחברת החשמל הולכים ותופחים. היום חייבת הרשות מעל 2 מיליארד שקל לחברת החשמל.

כבר ביוני 2009 נפגש במלון קולוני בירושלים גדעון תדמור, מי שהיה עד לפני חודשיים יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, עם נציג של חברת CCC. בפגישה נבחן יצוא אפשרי של גז טבעי ממאגר תמר לתחנת הכוח. במשך שנים התקיים המו"מ, אך ממשלת ישראל לא הסכימה למהלך.

אחרי מבצע "צוק איתן", שהסתיים באוגוסט 2014, הציעה ממשלת טורקיה להציב ספינה מול חופי עזה שתספק לתושבים חשמל עוד מספר שעות ביום. ואולם, ישראל דחתה גם אז את הבקשה בטענה כי אין ברצועה תשתיות מספקות שיאפשרו את חיבור הספינה. גם קטאר הציעה פתרון למשבר החשמל ברצועה. בספטמבר האחרון הודיע כי היא מעוניינת לממן צינור גז טבעי מישראל לתחנת הכוח. זאת, בתיווכו של ראש הוועדה הקטארית לשיקום רצועת עזה, מוחמד עמאדי, שאף נפגש מספר פעמים עם ראש יחידת תיאום פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי. במשך חודשים בוחן משרד מתאם הפעולות בשטחים אלטרנטיבות לפתרון משבר החשמל בעזה. במשרד טוענים יגישו בקרוב את המלצותיו הסופיות.

בינתיים מתברר כי הקוורטט הקוורטט לענייני המזרח התיכון, שמורכבת מנציגות אירופאית, אמריקאית, רוסית והאו"ם החליט לקדם את המהלך באופן אינטנסיבי. רק לפני חודש הודיע, כי בכוונתו לחבר דוח שיכלול המלצות שיובילו להסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. ל"גלובס" נודע כי בשבועות האחרונים הגיעו נציגים הולנדיים מהקוורטט לסדרת פגישות עם שני הצדדים. בכיר בצד הפלסטיני המעורב בפרטים סיפר היום כי המגעים "הגיעו לישורת האחרונה" וכי התקיימו כבר מספר פגישות עם חברת נתג"ז הממשלתית, שאמונה על בניית צנרת הגז לאורכה ורוחבה של ישראל. עוד סיפר, כי הקוורטט הסכים לממן את צנרת הגז לרצועת עזה, וכי בשבועות הקרובים יחל המשא ומתן המסחרי בין נציגי CCC לשותפות לוויתן.

תחנת הכוח בעזה תצרוך 0.25-0.4 מיליארד מטר מעוקב (BCM) של גז טבעי, כך ששווי העסקה יעמוד על 50 מיליון דולר בשנה. לדברי הבכיר, יש גם כוונות להגדיל בעתיד את קיבולת התחנה, כך שצריכת הגז תגדל. עוד סיפר, כי הרשות הפלסטינית מתכננת הקמת ארבע תחנות כוח נוספות, מופעלות בגז טבעי, באזור יהודה ושומרון. הראשונה שבהן אמורה להיבנות באזור ג'נין. חברת PPGC, שבבעלותה פרויקט התחנה בג'נין, חתמה כבר בינואר 2014 על חוזה מחייב לרכישת גז מול שותפות לוויתן. במסגרת ההסכם, שהיקפו 1.2 מיליארד דולר, אמורה היתה החברה לרכוש כ-BCM 4.75 של גז טבעי לתקופה של עד 20 שנה.

עם זאת, במארס 2015, בעקבות הודעתו של הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, פרופ' דיויד גילה, כי הוא חוזר בו מהצו המוסכם אליו הגיע עם חברות הגז, ובעקבות הקיפאון ששרר מאז במשק האנרגיה בישראל, הודיעה PPGC כי היא מבטלת את ההסכם.

גז טבעי בעזה

בעזה יש מאגר אחד של גז טבעי, מאגר "עזה מארין". את המאגר, שנמצא במרחק של כ-35 קילומטר מהחוף, גילתה בשנת 2000 חברת בריטיש גז (היום חברת "של") שמחזיקה בו 60% ומפעילה אותו. שותפים נוספים במאגר הם חברת CCC (30%) שבשליטת משפחת חורי ו-PIF והרשות הפלסטינית (10%). על פי הערכה, המאגר מכיל 32 BCM של גז טבעי.

מאז גילוי המאגר, ניסתה בריטיש גז כמה פעמים לשווק את הגז לחברת החשמל, אך המגעים בנושא לא צלחו. ב-2013 חשף "גלובס" כי ישראל המשיכה לנהל מגעים חשאיים עם החברה, שנועדו לבחון אפשרויות לפיתוח המאגר לטובת האוכלוסייה הפלסטינית. מגעים אלו לא הבשילו לכדי עסקה, שוב בגלל התנגדותה של ישראל ושל חברת החשמל, שהעדיפה לרכוש גז ישראלי.

תושבי עזה קיוו שהישועה תגיע דווקא מכיוון ירדן. בינואר 2015 הודיע יו"ר ועדת האנרגיה הירדנית ג'מאל קמווה כי במקום לרכוש גז טבעי מישראל, כפי שסוכם במכתב הכוונות בין לוויתן לחברת החשמל הירדנית, תרכוש ירדן גז טבעי מ"עזה מארין".

סוגיות לא פתורות

הירדנים הודיעו כי בכוונתם לייבא מהמאגר 1.5-1.8 BCM גז בשנה. הצדדים טרם חתמו על עסקה מחייבת, והמאגר נשאר עדיין עמוק בתחתית הים.

למרות התקדמות המגעים בין הרשות לישראל, קיימות עדיין מספר סוגיות לא פתורות, אחת מהן היא שעדיין לא נקבע התוואי לצינור. תכנון תוואי כזה יכול לקחת לא מעט זמן, וכך גם אישר התמ"א שיכול לבדו לקחת שלוש שנים. בניית הצינור צפויה לקחת שלוש שנים נוספות.

לטענת בכיר במשרד האנרגיה, אם הכל ילך כמתוכנן - בתוך שנה וחצי ניתן יהיה כבר להשלים את ההליכים הסטטוטוריים של הצינור, וכך גם בנייתו יכולה להתקצר לשנתיים וחצי. ממילא, הוא מזכיר, הגז מלוויתן לא צפוי לזרום לפני סוף 2019.

סוגיה נוספת לא פתורה היא מקור הגז. הבכיר במשרד האנרגיה טוען כי עדיין קיימת אפשרות, גם אם פחות סבירה, שהגז לתחנת הכוח בעזה יגיע דווקא ממאגר "עזה מארין". במקרה כזה, יונח צינור גז מהמאגר לתחנת קיבולת במתחם קצא"א שבאשקלון, משם למערכת ההולכה של נתג"ז, ורק אז לתחנה.

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"