גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד כמה באמת מסוכן תחום הדיור המוגן?

המודל המורכב של הדיור המוגן מעלה שאלות וחילוקי דעות נוקבים בנוגע למיקומו המדויק של הענף בסקלת הסיכון הנדל"ני

זוג קשישים בבית אבות. הקו העליון של הסקלה / צילום: אתר רשת משען
זוג קשישים בבית אבות. הקו העליון של הסקלה / צילום: אתר רשת משען

לפני שנתיים וחצי נפל דבר בענף בתי הדיור המוגן בישראל. מה שהיה על פניו שינוי חשבונאי ותו לא, חולל מהפך של ממש גם בעולם "האמיתי". בעקבות החלטת רשות ניירות ערך בסוף 2013 לאפשר לרשום דיור מוגן כנדל"ן להשקעה (ולא כרכוש קבוע), הפך הענף לאפיק לגיטימי ונחשק בעולם הנדל"ן המניב המקומי ותשומת הלב של המשקיעים, חברות הנדל"ן (בראשן קבוצת עזריאלי) והגופים המוסדיים בדיור המוגן נסקה במהירות. ככה זה כששווי הבניינים מתעדכן ונכלל בהון העצמי בדוחות הכספיים.

כך למשל, כפי שמספר מוטי קירשנבאום, יו"ר רשת מגדלי הים התיכון, "רשת 'עד 120' ששייכת להפניקס היתה במשך תקופה על המדף וגם אנחנו שקלנו לקנות אותה. יום אחרי שההנחיה יצאה, הודיע לי מנכ"ל הפניקס איל לפידות 'חבל לך על הזמן. תשכח מזה. אם אתה רוצה אנחנו מוכנים לקנות עכשיו אותך".

ועם זאת, השוק עדיין מתמודד עם לא מעט שאלות בנוגע לתמחור ענף הדיור המוגן. לאחרונה נערך דיון רב משתתפים בפורום הפיננסי של מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן במרכז הבינתחומי בנוגע לענף הדיור המוגן לאחר השינוי במודל החשבונאי (תחת הכותרת "בין נדל"ן פאסיבי לאקטיבי"). השאלה המרכזית היא היכן למקם את אותם "בתי אבות" בסקלת הסיכון של הענף וכיצד למדוד את השווי שלהם.

מגורים או מלונאות?

שלומי שוב, ראש תוכנית החשבונאות בבי"ס אריסון למינהל עסקים בבינתחומי, אומר כי שיעורי ההיוון שבהם עושים שימוש לצורך הערכות השווי של הדיור המוגן יכולים לשקף את רמת הסיכון שלהם בהשוואה לסוגי הנדל"ן המניב האחרים. "עד לכניסת הדיור המוגן לשערי מגזר הנדל"ן המניב, מצד אחד של הסקלה נמצא הנדל"ן למגורים להשכרה שנחשב הסולידי ביותר, שבו נעשה שימוש בשיעורי היוון סביב 4%, ומצד שני היו הקניונים - 7%, והמשרדים להשכרה, ששיעור ההיוון שלהם נכן להיום הוא סביב 7.5%-8%, בהינתן נכסים באזור המרכז", מדגיש שוב, "בתחום הדיור המוגן משתמשים בשיעור היוון גבוה יחסית - שמותח את הקו העליון של הסקלה ל-8.75%. החשש הוא שרמת שהסיכון הגבוהה יחסית מעידה על כך שלא מדובר בנדל"ן מניב פאסיבי, אלא בנדל"ן אקטיבי/תפעולי, ואז קיימת בעייתיות עם יישום המודל החשבונאי שכידוע השפיע דרמטית על האטרקטיביות של התחום. לצורך המחשה, מדובר בשיעור ההיוון שמתקרב לשיעור היוון של מלונות (בערך 9%), שלגביהם אין ספק כי הם לא נדל"ן מניב ולכן הם מטופלים לפי מודל של רכוש קבוע".

מנגד, גולן רובינשטיין, מנכ"ל בית גיל הזהב, חושב שמדובר בעסק הדומה מאוד לדיור למגורים. "בסופו של יום מה אנחנו עושים - יש שני עולמות, או שמוכרים דירה או שמשכירים דירה, איזה עולם באמצע יש? אנשים גרים בדירה הזו ולא באים ליום אחד ולא ליומיים. זה לא בית מלון. חיים שם 10 שנים, הם גרים שם, או שהם שוכרים או שהם קנו, או שהם בעלים, אין עולם אחר, זה העולם הכלכלי. הם שוכרים, וזה לא משנה אם זה פיקדון או דמי כניסה או שזה שכר דירה חודשי, אין לזה שום משמעות. הם שוכרים את הדירה, זה מקום המגורים הראשי שלהם, הארנונה שלהם זה ארנונה של מגורים, התב"ע שלי, רישיון העסק שלי, זה לבניין להשכרה. לא היה כזה דבר דיור מוגן לפני 30 שנה, כי זה בניין להשכרה, אנחנו גם מפעל מאושר כבניין להשכרה. כל המהות הכלכלית היא בניין להשכרה למגורים. אתה משכיר לאנשים מבוגרים שיש להם צורך מסוים שנובע מביטחון ומבדידות".

השאלה היא כמובן משקל המוניטין והסכנה לאבד לפתע את אותם דיירים/שוכרים. קירשנבאום: "אחד האתגרים של הענף הוא מה אתה עושה עם כל אותם דיירים שכבר נחלשו ושמשמשים חלון ראווה שלא תומך במכירות עבור דיירים חדשים שמגיעים. למה אני מתכוון? כשמגיע דייר צעיר בן 75 ורואה לפניו להקה של כיסאות גלגלים עם אנשים חלשים ומוגבלים, זה לא עושה לו חשק להיכנס לבית הדיור המוגן הזה. זו בעיה שכולנו מתמודדים איתה, ואנחנו למשל הקמנו בכל הבתים שלנו מחלקות תומכות, כדי שבהן יהיו אותם דיירים שנחלשו עם פעילויות שמתאימות להם ובין השאר זה בא לשרת אותם, אבל זה בא גם לייצר סיטואציה שבה בלובאים שלנו אין את התמונה הזו, שהיא לא טובה לשיווק ולמכירות. את המכירות אתה לא עושה באינטרנט, אלא הדייר בא, נכנס פנימה, עושה סיבוב ומתרשם ואז מחליט".

החשש הגדול, שעליו דיברו ערן היימר, מנכ"ל חברת מידרוג, ד"ר אפרת טולקובסקי, מנהלת המכון ושוב, הוא תופעה של "מינוף על מינוף". הידרדרות של בית הדיור המוגן תקשה על כניסת דיירים חדשים, תכביד על הניהול השוטף ותקשה על היכולת להחזיר את הפקדונות לדיירים הקיימים. שוב: "אם חס וחלילה בית דיור מוגן פחות מצליח ולא מתוחזק, אז ההידרדרות מאוד מהירה".

לא חוב פיננסי

לדברי שוב, "בתי הדיור המוגן לא רואים את מרכיב הפקדונות שיוחזר לדייר כחוב פיננסי, ולכן הם טוענים שהמינוף שלהם מורכב רק מאג"ח. יחד עם זאת, לדעתי זה עניין טכני. ההוכחה הכי טובה לכך היא שהבנקים לא מוכנים לממן את הבתים הללו לאחר הקמתם, כי הם יודעים שמעשית הם משועבדים לטובת הדיירים. במקרה של פירוק הרי אף אחד לא יוציא את הדיירים מהבית".

קירשנבאום לא הסכים איתם: "הידרדרות של בית דיור מוגן לא גוררת נטישה המונית. זה הבית שלהם, אלה החיים שלהם. הם לא קמים והולכים. בהגזמה, גם אם ירוצו חולדות בבית, הדיירים לא יעזבו. מה שיקרה זה שדיירים חדשים לא יבואו, ואז אתה מתחיל להיכנס לתזרים שלילי ולבעיות של ספירלה שלילית שמגדילה את עצמה".

רובינשטיין: "לא ראיתי בתי דיור מוגן שמתפנים. אנחנו בתעשייה הזו 30 שנה, לא ראיתי בתי דיור שמתפנים, מקסימום מורידים קצת מחיר, הכל מתבטא במחיר".

"התשלום החודשי אינו מרכז רווח"

אנשי ענף הדיור המוגן מדגישים שמודל השווי של הענף מבוסס אך ורק על הפיקדון שמשלמים הדיירים, ולא על התשלום החודשי (שיטת הפיקדון היא הרווחת ביותר, אבל יש בתי דיור מוגן שבחרו בשיטות דומות - דמי כניסה וכד'). הפיקדון השקלי מקביל פחות או יותר למחירי הדירות באותה סביבה, והוא נשחק בדרך כלל ב-30%-35% לאורך 10-12 שנים - כאשר זהו הרווח שמחשב היזם לצורך בדיקת ההשקעה (תשואה של כ-3.5% לשנה). מעבר לכך, בשנים האחרונות נהנו גם שם כמובן מעליית המחירים בנדל"ן למגורים.

כך למשל, הבית ברמת השרון שווק לפני 10 שנים ב-1.2 מיליון שקל. יורשיו של דייר שנכנס בשנה הראשונה והלך השנה לעולמו יקבלו בחזרה מקופת הדיור המוגן 800 אלף שקל - מה שאומר שהדייר שילם 400 אלף שקל על המגורים בדיור המוגן. אבל בעקבות עליית המחירים, אותה דירה תשווק כעת הלאה ב-1.8 מיליון שקל - וכך נוצר לבעלי הבית מרווח של מיליון שקל.

כך או כך, התשלום השוטף של הדיירים, כ-7,000 שקל בחודש (מגוון שירותים, לא כולל אוכל), נועד רק לכסות את ההוצאות והוא לא חלק מחישוב הכדאיות והשווי. קירשנבאום: "לא מדובר פה במרכז רווח. השירות אמור לפרגן ליכולת שלנו לשמר אחוזי תפוסה גבוהים ולהיות מסוגלים לקבל פיקדונות בערכים גבוהים. אם מסתכלים על זה בדוחות הכספיים אפשר לראות שמכל התנועה הכספית הגדולה שיש לנו, הכנסות מדמי אחזקה לעומת הוצאות שיש לנו לאחזקה, זה פחות או יותר מכבסה ואין פה מרכז רווח".

ולמה נקבעה שחיקה על פני 10 שנים? פשוט מאוד: תוחלת החיים הממוצעת בבית דיור מוגן היא של 10 שנים, מה שגם אומרת תחלופה של 10% לערך בכל שנה. ואגב, התארכות תוחלת החיים בינתיים לא משפיעה על המנגנון, מאחר שגיל הכניסה הממוצע לדיור המוגן עולה גם הוא. "גיל הכניסה היום הוא 78 וגיל הפרישה הוא 88", אומר קירשנבאום.

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות