גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצאו נפט: בנו בתים בהרצליה - ולא יכולים להיכנס אליהם

חלמאות או רשלנות: 6 משפחות רכשו מגרשים מעיריית הרצליה ובנו עליהם בתים פרטיים בהתאם להיתר הבנייה - אך לא מקבלים טפסי אכלוס בגלל צינור דלק העובר בשולי המגרשים

שלט האזהרה מאחורי הבתים / צילום: רויטרס
שלט האזהרה מאחורי הבתים / צילום: רויטרס

לא תמיד נפט הזורם מתחת לבית הוא סימן חיובי: זה יותר משנה מתקוטטים עיריית הרצליה, בעלי מגרשים במתחם המסילה בעיר וחברת תש"ן, האחראית על הולכת נפט ודלקים בישראל. המחלוקת: מגרשים שבשוליהם עוברים צינורות הולכת נפט ודלקים.

מדובר במגרשים שמכרה בעבר העירייה עצמה והעניקה להם היתרי בנייה להקמת בתים צמודי קרקע, אולם לאחר שהבעלים החלו בבנייה דרשה מהם חברת תש"ן את עצירת העבודות. בינתיים, התושבים לא מקבלים כמובן טפסי אכלוס לבתים שבנו.

ראשית הסיפור בשישה מגרשים ברחוב אריק לביא במתחם המסילה בהרצליה ב'. לפני כעשור מכרה עיריית הרצליה את המגרשים לבנייה עצמית בדרך של מכרז. בתנאי המכרז צויינה העובדה כי בשולי המגרשים עוברים שלושה קווי הולכה של דלק ונפט - אחד באחריות קצא"א ושניים באחריות תש"ן. מתן ההיתר דרש את הסכמת החברות.

לפני כשש שנים ניתן היתר בנייה למגרשים, והחברות כולן נתנו את הסכמתן להיתר. בעקבות זאת, לפני כשנתיים-שלוש, באופן מדורג, החלה בנייתם של הבתים הפרטיים. הבתים נבנו באופן שחזית הדירות פונה לרחוב אריק לביא והחצר האחורית והחניות פונות למסילת הרכבת ולקווי הצינורות של הדלק והנפט.

לפי תנאי ההיתר, בחלק הסמוך לקווי הצינור יהיה פרוזדור מעבר לכלי רכב שממנו ייכנסו בעלי המגרשים לחניון תת קרקעי במרתף הבנייה שבנו.

לפני כשנה, מספרים בעלי המגרשים, גילו שמפלס החול במגרשים עלה. "חברת תש"ן והעירייה לא ממש שמרו שלא ישליכו פסולת במקום, למרות הסכנות הגלומות בכך, ומפלס החול במגרש עלה בכמטר וחצי", מספר גיא ברהום, אחד מבעלי המגרשים וראש ועד בעלי המגרשים שנפגעו.

מאיימים בתביעה

לדברי ברהום, "הבנייה בוצעה בדיוק לפי ההיתר, וכשבאנו להחזיר את המצב לקדמותו, כלומר לפנות את החול שנערם - איימה חברת תש"ן בתביעות נגדנו.

"מצד אחד העירייה תובעת מאיתנו לפתוח את החניות ולחפור את המפלס כפי שנקבע בהיתר. בנוסף, העירייה מאיימת בתביעות נגדנו על חריגות מהיתרים ובמכתבים מאיימים שכותרתם היא 'התראה לפני הגשת כתב אישום'", מספר ברהום. "מצד שני, חברת תש"ן מונעת מאיתנו לפעול על פי ההיתר וגם מאיימת בתביעות. מה אנחנו אמורים לעשות?".

כדי לזרז את אפשרות השימוש בנכס, סגרו בעלי המגרשים את הכניסה לחניון בקירות, וזאת בעצת מהנדסים שהתריעו מפני חדירת חול ומי גשמים. הם ביקשו מהעירייה הוצאת היתר מתוקן, אך זאת מסרבת להוציא כזה.

"משפחות לקחו הלוואות כבדות"

שווי הנכסים במקום עומד על יותר מ-5 מיליון שקל לבית פרטי הבנוי על שליש דונם. "אנחנו שישה מגרשים באחד האזורים היקרים בישראל, שעד לא מזמן היה גם מוזנח במיוחד. שילמנו, השקענו ופיתחנו על חשבוננו, הבתים עומדים מוכנים לאכלוס, אך עדיין אין טופס 4", מוסיף רובי מוצפי, בעל מגרש סמוך. לדבריו, "מדובר במשפחות שנטלו הלוואות כבדות ואינן עומדות בנטל העיכוב המסב להן נזקים של מאות אלפי שקלים, והכל כי רשויות במדינה לא יודעות מימינן ומשמאלן".

לדברי מוצפי, בשל ההפסדים הכספיים הרבים בעלי המגרשים מוכנים לפתרונות שבמסגרתם יוותרו על החניות התת קרקעיות ויציבו את הרכבים על שטח המגרש בחניה עילית. "כשאנו באים עם ההצעה הזאת, תש"ן מעכבת אותנו וטוענת שהם בהליך בקשה להיתר לביצוע עבודות שדרוג לקו צינורות ההולכה ולא יחתמו לנו עד אז. אנו נמצאים בין הפטיש לסדן. שתי רשויות חזקות מנסות לכופף ידיים אחת לשנייה על חשבוננו", מסביר ברהום.

מהנדס עיריית הרצליה, מייק סקה, אמר בתגובה: "קווי תש"ן חוצים את הרצליה לאורך והדבר מלווה שורה ארוכה של מגרשים באזור הרכבת. תוכנית מתאר ארצית מונעת עשיית שימוש ברצועה של תש"ן שם עוברים צינורות ההולכה. שיווק המגרשים הציג מראש את הדברים וקבע שלא ניתן לעשות שימוש בשטח הרצועה, אלא כמדרך דשא.

"לאורך השנים התחילו בעלי המגרשים לבקש היתרי בנייה בתחום המותר בתוך המגרשים. בכל הבתים האלו הגישה לחניונים אפשרית וניתן לנסוע לחניה המקורה מהפרוזדור. תש"ן חתמה להסכמתה להיתר והעירייה הנפיקה היתר שכזה. חלק גדול מבעלי המגרשים סגרו את החניה שלהם בקיר בטרם באו לקבל טופס 4. הדבר נוגד את ההיתר וכעת הם טוענים שהם לא רוצים להיכנס לחניה משם בכלל. הם מעכבים את עצמם".

תש"ן: "הרוכשים ידעו על המגבלות"

מחברת תש"ן נמסר בתגובה: "באזור המדובר טמונים שני קווי דלק פעילים של תש"ן, ברצועה שהופקעה לטובתה לפני שנים רבות. לצורך שמירה על בטיחות הציבור ועל הקווים, אסורה בנייה כלשהי במרחק של שבעה מטרים מהקו ובתוכניות המתאר הרלוונטיות הוכנסו הגבלות על רוכשי המגרשים הסמוכים לקווים, הכוללות איסור על ביצוע עבודות בנייה בתחום הקווים או הקמת גדרות.

"על מנת להמשיך ולשרת את האינטרס הציבורי פועלת תש"ן לשמירה על בטיחות קווי הדלק, ומגישה התנגדות לכל בקשה להיתר שיש בה חריגה מהוראות תוכנית המתאר הנוגעות לבטיחות הקווים ולבטיחות הציבור.

"כל רוכשי המגרשים ידעו טרם רכישתם על המגבלות ואף התחייבו כלפי תש"ן לשמור עליהן. למרות האמור, מגישים חלקם בקשות המפרות את תנאי תוכנית המתאר הכוללות חפירות, הצבת גדרות ומסלעות על גבי רצועת הדלק. בקשות אלו מסכנות את בטיחות הציבור ואת קווי הדלק, ועל כן מחויבת תש"ן להתנגד להן.

"ללא קשר למגבלות הבנייה, תש"ן הגישה בקשה למתן היתר בנייה לצורך שיקום הקווים. בקשה זו אושרה עקרונית על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אולם למרבה הצער עיריית הרצליה מעכבת את מתן היתר הבנייה בפועל ללא כל נימוק ענייני.

"בניגוד לטענות התושבים, אין כל קשר בין בקשת תש"ן לביצוע עבודות והתנגדות תש"ן לבנייה המסכנת את קווי הדלק. תש"ן עושה ותמשיך לעשות כל שביכולתה על מנת לשמור בראש ובראשונה על בטיחות הציבור וכן על בטיחות קווי הדלק".

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"