גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר האוצר הבריטי - יזם סדרתי והרפתקן חובב מכוניות מהירות

פיליפ המונד נתפס בפרלמנט הבריטי כאדם אפור ושתקן, פוליטיקאי פושר שלא הותיר אחריו חותם ממשי אחרי כהונות במשרדי ממשלה אחרים ■ נא להכיר

פיליפ המונד / צילום: בלומברג
פיליפ המונד / צילום: בלומברג

שר האוצר הבריטי החדש, פיליפ המונד, הוא אחת הדמויות שנחשבות ליותר אפורות בפרלמנט הבריטי, אבל מתברר שבתחילת דרכו הוא היה צעיר הרפתקן ונועז, והקריירה שלו הקיפה ציוד רפואי, נדל"ן וצחצוח נחושת, כמו גם ייעוץ עסקי לממשלת מלאווי באפריקה.

המונד היה צעיר בן 24 מאזור אסקס עם תחביבים כמו מכוניות מהירות ורקורד מעורב של כל מיני יוזמות קטנות כאשר הוא שכנע את בנק ברקליס לממן את העסקה הגדולה הראשונה שלו.

זה היה ב-1980, שנה אחרי עלייתה לשלטון של מרגרט תאצ'ר בבריטניה, והמיזם של המונד היה רברבני בסגנון שיאפיין את התקופה ההיא: הוא קנה ב-1 ליש"ט את חטיבת המכשור הרפואי של Speywood, החברה שהוא עבד בה, ולקח על עצמו את חובותיה.

Speywood לא הייתה הבחירה הטבעית של צעיר ששואף לעשות מכה מהירה. הסופר ג'פרי ארצ'ר היה אחד ממשקיעי החברה הזו בזמנה, והוא החשיב אותה לאחת ההשקעות הגרועות שלו. "כשאתה משקיע בחברות רפואיות אתה לפעמים בר מזל, אבל היא לא הייתה חברה כזו", אומר ארצ'ר במשיכת כתף, ומוסיף שהוא לא זוכר מאותם ימים את הצעיר שיהפוך לשר האוצר החדש של בריטניה.

המונד אכן נכשל בחברה הזו. שש שנים אחרי שהשתלט עליה, והשקיע אלפי ליש"ט במפעל חדש מבלי שהצליח להגדיל את מכירות ציוד הא.ק.ג האלקטרוני שלה, הוא הרים ידיים, מכר את החברה וחיסל את חברת האחזקות. נושים ללא ביטחונות - ביניהם הספקים של החברה, חברות השכרת רכב, בריטיש טלקום, סוכנות הפיתוח הוולשית והמונד עצמו - קיבלו 12.75 פני לכל ליש"ט שהגיע להם, והיו 260,000 ליש"ט כאלו (ראו מסגרת).

דימוי רציני ומפוכח

המונד, היום בן 60, נתפס בווסטמינסטר (הפרלמנט הבריטי) כפוליטיקאי פושר שלא הותיר אחריו חותם ממשי אחרי שנים של כהונות כשר התחבורה, ההגנה והחוץ. הדימוי הציבורי שלו כה רציני ומפוכח, שהוא מתואר לעתים קרובות כרואה חשבון, למרות שאין לו הסמכה בתחום זה.

אבל בעוד שידידים ועמיתים מתארים אותו כאדם פרטי ודקדקן שמכור לתכנון מפורט, המונד הוא גם תוצר של בריטניה הרברבנית מימי תאצ'ר: הרפתקן שלוקח סיכונים, שהיוזמות העסקיות שלו לא תמיד השתלמו לו.

"הוא תמיד ראה את ההזדמנות", אמר קולין מוינהן, אחד מחבריו הקרובים של המונד ושותף עבר בסדרה של מיזמי עסקים. "הוא אף פעם לא חשב איך לא לעשות כסף".

בדיקה מקיפה של הרקורד של המונד כאיש עסקים מציירת קריירה מגוונת - לעתים אפילו חסרת אבחנה - בניגוד גמור לדימוי הפלגמטי שלו בממשלה, במגזרים ותחומי עיסוק שונים. אלו שעבדו איתו בעסקים מתארים אדם שונה לגמרי מן השר הצנוע שראשת הממשלה תרזה מיי מינתה למשרד האוצר בזכות המוניטין של יכולת מפוכחת.

ערבי דיסקו לצעירים

האינסטינקטים היזמיים של המונד, שאביו היה מהנדס בניין, התחילו בגיל מוקדם, כשהוא ניהל ערבי דיסקו לצעירים באולמות של כנסיות.

הוא גם קנה ומכר מכוניות פורד ממפעל דאגנהם הסמוך, עיסוק שעורר את קנאתם של עמיתיו הסטודנטים בקולג' האוניברסיטאי באוקספורד, שאליו הוא הגיע ללימודי פילוסופיה, פוליטיקה וכלכלה בפורד חדשה נוצצת, נזכר לורד מוינהן. שניהם נפגשו כבר ביום הלימודים הראשון, ובסופו של דבר עשו יחד עסקים ופוליטיקה.

בין היתר הגו השניים גם מיזם שנולד לצד הלא נכון של ההיסטוריה: הם ניסו למכור לימודי קיץ באוקספורד לאיראנים - ממש לפני המהפכה של האייטוללה חומייני. מיזם אחר לשחזור צחצוח כלי נחושת של כנסיות עבור תיירים אמריקאים נכשל גם הוא.

המונד נפגש לראשונה גם עם תרזה מיי באוקספורד, ושניהם השתייכו לאותו חוג חברתי. שניהם גדלו במחוזות של נסיעה העירה לעבודה, וייצגו אותם. ההשקפות הפוליטיות שלהם התגבשו בימיה של תאצ'ר, ויש להם עניין אינטלקטואלי משותף בפוליטיקה השמרנית של שנות ה-90.

אבל למרות שהמונד נטה לשמרנים כבר בגיל צעיר, הדחף הראשון שלו אחרי הלימודים באוקספורד היה עסקים, לא פוליטיקה.

ממכשור רפואי לנדל"ן

קריסתה של חברת המכשור הרפואי Speywood לא ריפתה את ידיו, והוא כבר תכנן לעצמו קו עסקים חדש לגמרי: פיתוח נדל"ן, כלומר בנייה.

ב-1984 הוא הקים את קאסלמיד, חברה קבלנית, עם שמאי מהעיירה שלו, טרי גרגסון, והעסק נראה תפור למידותיו. עסקת המקרקעין הראשונה שלהם הכניסה להם רווח של 100,000 ליש"ט. גרגסון אמר ל"פייננשל טיימס" שהמונד היה "ישר כמו חץ, בעל תושייה והצליח לגרום לדברים לעבוד מהר".

אסטרטגיית העסקים של קאסלמיד התבססה על דחיסת יותר יחידות דיור ליחידת קרקע מכפי שעשו קבלנים אחרים, ולכן הם יכלו להציע מחירים גבוהים יותר על קרקעות. כאשר אישור הבנייה התקבל, וערך המגרש המריא, החברה יכלה ללוות כספים כדי לממן את הבנייה.

אחרי התחלה איטית החברה המריאה בתחילת שנות ה-2000, כאשר המונד הבחין בהזדמנות שהייתה קבורה בפרטים הטכניים של רפורמות בשירותי הבריאות מאותה תקופה.

במאמץ להגביר את התחרות בתוך NHS, השירות הרפואי הלאומי הבריטי, הממשלה השמרנית הקודמת העניקה תקציבי רכש לרשויות בריאות ולרופאים מקומיים, שהקלו עליהם להזמין בנייה חדשה. קאסלמיד החלה להשלים את עסקי הבנייה למגורים שלה בבניית מרפאות ומתקנים רפואיים. המהלך הזה, יחד עם רכישת חברה אחרת, העלה את המחזור שלה מ-44,000 ליש"ט ב-1994 אל מעל 10 מיליון ליש"ט ב-2004.

ההחלטה לגוון את הפעילות התקבלה בעיתוי הנכון: כאשר המשבר הפיננסי היכה בשוק הבנייה למגורים אחרי 2007, קאסלמיד - שלא כמו קבלנים קטנים ובינוניים רבים - נשארה בחיים הודות לעסקיה בתחום הרפואי. אחד מידידיו הקרובים של המונד אומר ש"החץ השני הזה בקשת הציל את המצב".

הקריירה הפוליטית של המונד החלה לתפוס תאוצה באותה עת: הוא נבחר למושב הבטוח של השמרנים במחוז הפרלמנטרי ראנימיד אנד ווייברידג' ב-1995, ונבחר לפרלמנט ב-1997. כעבור עשר שנים הוא כבר הגיע לממשלת הצללים של השמרנים.

תזרים קבוע של דיבידנדים

בשנים הטובות שלה, קאסלמיד שילמה להמונד ולאשתו סוזאן, שכיהנה כמנהלת משותפת, תזרים קבוע של דיבידנדים, שהגיעו לשיא של 1.8 מיליון ליש"ט ב-2007 קצת לפני המשבר הפיננסי. בחמש השנים האחרונות, הביצועים של החברה היו צנועים, והיא לא חילקה דיבידנדים.

שר האוצר שמר על האינטרסים העסקיים שלו כאשר הוא כיהן כחבר פרלמנט, ויש לו עדיין החזקת בעל עניין בקאסלמיד. משנת 2010 שבה הוא התמנה לשר, החזקתו נשלטת על ידי קרן נאמנים בריטית, בניהול שניים משותפיו, אנדרו מילר וסיימון לינלי, אבל הוא המוטב הראשי שלה.

לפי מזכיר הקבינט הבריטי, ההסדר הזה אינו מהווה ניגוד עניינים.

ההרגל של המונד למשוך דיבידנדים בנוסף לשכר צמצם את תשלומיו לביטוח הלאומי. העברת חלק מהעסק לרעייתו אפשרה לבני הזוג ליהנות מנקודות הזיכוי שלה למס. האיש שהקדיש שנים למציאת הסדרי המס היעילים ביותר מבחינתו ממונה כעת על ניסוח חוקי המס. "הוא צייד שהפך לשומר היער", אומר משקיף אחד בווסטמינסטר.

גם כאשר עסקי הבנייה שלו שגשגו בשנות ה-90, המונד עדיין חיפש עיסוק צדדי נוסף עם ידידו לורד מוינהן, והצטרף הפעם לקבוצת הייעוץ באנרגיה CMA. החברה הזו ניצלה את ניסיונו של מוינהן בממשלה בעבודתו כמתכנן הפרטות של חברות מים וחשמל, וייעצה לממשלות בנושאים עסקיים, בכמה מקרים באמצעות הבנק העולמי.

המונד ייעץ ומייעץ לממשלות בוליביה וקולומביה בנושא קידום עסקים קטנים והפרטות, ולממשלת מלאווי על מבנה הבעלות של תשלובת בבעלות המדינה שהייתה בעבר בידיו של הנשיא לשעבר הייסטינגס באנדה. הוא ומוינהן הקימו לאחר מכן חברה בשם קונסורט ריסורסז שניסחה מחדש חוזי גז בים הצפוני.

אדריאן דל מאסטרו, מנכ"ל CMA לשעבר, אמר שלורד מוינהן היה "היזם מבין השניים", ואילו המונד "תמיד היה שם כדי להשלים את החסר, לשקול את היתרונות ולחשוב על ההשלכות".

לפי מוינהן, "הצעד הראשון של פיליפ היה תמיד לנסח הצהרת תזרים מזומנים, בכתב ידו".

עסקיו של המונד עם ממשלת בריטניה - ממכירת ציוד רפואי למערכת הבריאות הלאומית (NHS) עד השגת היתרי תכנון ובנייה לפרויקטים חדשים - עזרו לו לגבש את הדעה שווייטהול (קריית הממשלה) היא לקוחה איומה ונוראה, לפי חבריו.

יסייע לעסקים קטנים?

הניסיון שלו כיזם אומר שכמה וכמה אנשים בסיטי מצפים ממנו לאמץ מדיניות שמסייעת לעסקים קטנים. "ג'ורג' אוסבורן (שר האוצר הקודם) היה ידיד הסיטי מטבעו, ולא עשה הרבה לקידום חברות קטנות", אומר אחד מהם. "אפשר לצפות שפיליפ המונד יתמוך בעסקים כאלו".

אבל נראה שהמונד מצטער על חוסר ניסיונו בחברות גדולות, ובעבר הוא יעץ לילדיו - שתי בנות ובן - לחפש לעצמם עבודה תאגידית לפני שיפתחו לעצמם עסק משלהם, אומרים חבריו.

כאדם פרטי מאוד, הוא ממעט לשוחח על עניינים אישיים. "אנחנו מדברים בעיקר על עסקים ופוליטיקה, לא על לאן נסענו לחופשה", אומר לורד מוינהן, שגילה כמה שתקן יכול חברו להיות ב-1991, כשהמונד גילה לו שהוא מתחתן. מוינהן, שכיהן אז כחבר פרלמנט גילה רק אז שהמונד (שהיה יו"ר המפלגה במחוז הבחירות שלו) חיזר אחרי העוזרת הפוליטית שלו (של מוינהן), סוזאן וויליאמס ווקר.

כמו הבוסית שלו, תרזה מיי, המונד נהנה ממוניטין של תשומת לב לפרטים, סירוב לחזר בגלוי אחרי התקשורת וסלידה מטקטיקות פוליטיות ראוותניות שעושות כותרות. שניהם נהנים גם מתחביבים פשוטים כמו הליכה באזורי כפר. "הם המבוגרים שבריטניה זקוקה להם כעת", אומר משקיף פוליטי אחד.

עמיתו לשעבר, טרי גרגסון, אומר ש"הוא מזכיר קצת את ג'ון מייג'ור, שהיה תמיד ידוע כאיש האפור, נכון? אני יכול להבין איך הוא רכש לעצמו את המוניטין הזה, אבל מתחת הוא דינמו אמיתי".

המשטר החדש לא ייצג המשכיות של קודמו: כשר אוצר, המונד אמור לנער דברים. "אלמלא היה פוליטיקאי, הוא היה עושה הרבה כסף כיזם", אמר לורד מוינהן. "שירות המדינה במשרד האוצר יגלה שפיליפ יאתגר אותם לחשוב אחרת".

קריסתה המפוארת של חברת המכשור הרפואי

כשלא הצליח להשיג עבודה בסיטי של לונדון, החל המונד לעבוד ב-1977 בשביל דיוויד הית, יזם שהקים את תשלובת Speywood, שהקיפה ייצור מזון, מכשור רפואי וציוד אודיו-ויזואלי להשכרה.

המונד, שהיה חניך ניהול, מילא את המשימות הקשות ביותר, אומר אחד מחבריו. שלוש שנים אחרי הצטרפותו ל-Speywood, החברה נקלעה למצוקה כספית. המונד קנה את החברה הבת Speywood Medical, ששמה הוחלף מאוחר יותר לקרדיוטק, שייצרה את האלקטרודות עבור מכשירי מדידות הא.ק.ג.

באותה עת השתמש המונד בביתם הפרטי הצנוע של הוריו בעיירת השינה בילריקיי באסקס ככתובתו הרשומה, ותיאר את עצמו כמנהל שיווק.

ב-1981, השנה הראשונה בבעלותו של המונד, החברה הרוויחה 12,000 ליש"ט ממחזור של 140,000 ליש"ט, אבל תוכנית ההתרחבות השאפתנית של המונד העיקה במהרה על מצבה הכספי: בשנה השנייה בבעלותו, ההפסד הגיע ל-48,000 ליש"ט ממחזור של 180,000 ליש"ט.

היינץ יצישק, איש עסקים גרמני שניהל באותה עת חברה מתחרה, זוכר שהיה נפגש עם המונד בירידי עסקים ברחבי אירופה: "כולנו התרוצצנו ביבשת ובעולם במרדף אחרי לקוחות שירצו לקנות את הדברים האלו". המונד, אומר יצישק, היה "צעיר שאהב מכוניות מהירות. הייתה לו מאזדה RX7, מכונית ספורט מהירה מאוד".

קרדיוטק, שהייתה חדשה יחסית בשוק המכשור הרפואי, התקשתה לשכנע קונים לעבור למערכת שלה. אחרי סבב של גיוס הון, המונד מכר אותה ב-1986 לחברה גרמנית וחיסל את חברת האחזקות שלה. בהחלטת מועצת המנהלים נאמר ש"החברה אינה יכולה, בגלל התחייבויותיה, להמשיך בעסקיה".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר