גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על מגדל הזוהר: למי תימכר החברה שהייתה של דודי אפל?

למעלה מ-4 שנים אחרי שמשה אהרוני זכה ברכישת מניות חברת מגדל הזוהר שהייתה בבעלות דודי אפל, החליט ביהמ"ש לקבל הצעה חדשה לרכישת החברה ■ אהרוני ערער לעליון, שבינתיים הוציא צו עיכוב ביצוע

שכונת גיורא בגבעת שמואל / צילום: תמר מצפי
שכונת גיורא בגבעת שמואל / צילום: תמר מצפי

בית המשפט העליון קיבל לאחרונה את בקשת יזם הנדל"ן משה אהרוני לעיכוב ביצוע מכירת מניות חברת מגדל הזוהר לחברת "הרברט סמואל על הים".

כזכור, כבר לפני למעלה מ-4 שנים הוכרז אהרוני כזוכה במכרז לרכישת הזכויות של חברת מגדל הזוהר, שהייתה בבעלות דודי אפל ונקלעה להקפאת הליכים. הרכישה כללה בין היתר זכויות מותנות למימוש פרויקט פינוי-בינוי גודל בשכונת גיורא בגבעת-שמואל.

אלא שמחלוקות שנתגלעו עם רשות מקרקעי ישראל ביחס למימוש המכרז בתנאיו המקוריים עיכבו את מימוש הזכייה עד היום. בינתיים הוגשה הצעה חדשה לרכישת מניות מגדל הזוהר על-ידי חברת "הרברט סמואל על הים", שאותה אישר בית המשפט המחוזי בתל-אביב ביוני האחרון.

היועץ של חברת "הרברט סמואל על הים" הוא לא אחר מאשר דודי אפל בעצמו, שהשתחרר מהמאסר אותו ריצה.

אהרוני, שממתין כבר למעלה מ-4 שנים למימוש זכייתו, אינו מתכוון לוותר והגיש ערעור על פסק הדין ואף בקשה לעיכוב ביצוע של קבלת ההצעה החדשה. בית המשפט העליון קיבל בינתיים את הבקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין, וזאת עד להכרעה בערעור שהגיש אהרוני.

מי שממתינים בדריכות מן הצד הם דיירי מתחם גיורא בגבעת-שמואל, שממתינים למימוש פרויקט הפינוי-בינוי כבר שני עשורים, מימוש שהתעכב מאז נחשפו החשדות הפליליים נגד דודי אפל לאחר זכייתו במכרז בשנות ה-90.

תחילת הפרשה בפברואר 2011, אז נקלעה חברת מגדל הזוהר לחדלות פירעון, וניתן לה צו פירוק, במסגרתו מונה עו"ד ארז חבר כמנהל מיוחד לחברה. נגד מגדל הזוהר אושרו תביעות חוב בסך מצטבר של 307 מיליון שקל, 132 מתוכם לרשויות המס.

לחברה היו מספר נכסים לרבות הזכייה במכרז הפינוי-בינוי בשכונת גיורא, בו זכתה החברה בשנות ה-90 כשהייתה בבעלות אפל. אלא שלימים נטען כי הזכייה במכרז לוותה במתן שוחד על-ידי אפל למנהל בכיר ברמ"י, מה שהוביל להליכים פליליים נגד אפל ולביטול המכרז על-ידי רמ"י.

בהמשך הגישה מגדל הזוהר תביעה בדרישה לאכוף את זכייתה במכרז, אך בשל כניסתה לפירוק, עוכב בירור התביעה.

בסוף 2011 הגיש המנהל המיוחד בקשה לאישור הסדר נושים, לאחר שבאסיפת נושים אושרה הצעתו של היזם משה אהרוני לרכישת מגדל הזוהר. במסגרת ההצעה התחייב אהרוני לרכוש את מניות מגדל הזוהר, לרבות הזכויות בפרויקט הפינוי-בינוי בגיורא תמורת 95 מיליון שקל, או את מניות החברה ללא הפרויקט תמורת 65 מיליון שקל. הסדר הנושים הותנה בכך שייחתם הסכם בין אהרוני לרמ"י בעניין קיום המכרז ומימוש הפרויקט.

בינואר 2012 אישר בית המשפט המחוזי את הסדר נושים, ומאז נעשו ניסיונות רבים של אהרוני והמנהל המיוחד להגיע עם רמ"י להסכמה בעניין המכרז בגיורא. אלא שבין הצדדים התגלעו מחלוקות שונות, בין היתר לגבי מספר הדירות שניתן להקים במתחם. המחלוקת בנושא עדיין מתבררת במסגרת התביעה שהגישה מגדל הזוהר נגד רמ"י וטרם הוכרעה.

ביולי 2014 קיבלה רמ"י החלטה לדחות את בקשת המנהל המיוחד לאפשר את קידום הזכייה במכרז בתנאיו המקוריים. על רקע קשיים אלה הגישו המנהל המיוחד ואהרוני בסוף 2015 מתווה מתוקן לאישור בית המשפט, לפיו הסדר הנושים ימומש מול אהרוני, הכולל התניה באשר לפרויקט הפינוי-בינוי בגיורא. אלא שלפני שניתנה החלטה בעניין, הגישה כאמור חברה בשם "הרברט סמואל על הים" הצעה מטעמה לרכישת מניות מגדל הזוהר.

אהרוני הגיש מטעמו התנגדות לעצם הגשת ההצעה החדשה שנים לאחר קיום ההתמחרות שבה זכה, ואף טען בין היתר כי אין להתעלם מכך שאחד המעורבים בהצעה, כיועץ חיצוני אמנם, הוא אפל עצמו, שהביא את מגדל הזוהר למצב שאליו נקלעה.

"גורל המתחם לוט בערפל"

למרות הטענות שהעלה אהרוני, בית המשפט המחוזי החליט לאשר את ההצעה החדשה וקבע כי היא תחליף את הסדר הנושים שקדם לה. השופט איתן אורנשטיין נימק את ההחלטה בכך שההצעה החדשה עומדת על 180 מיליון שקל, לעומת המתווה המתוקן שמגיע לכל היותר ל-125 מיליון שקל.

עוד נימק השופט את החלטתו בכך שגורל המכרז בשכונת גיורא "לוט בערפל", והמאמצים להגיע להסכמות עם רמ"י העלו חרס, ועל כן 4.5 השנים שחלפו היו זמן סביר לקיום התנאי המתלה שלא התקיים לבסוף. על כן קיימת גם הצדקה לפתוח מחדש הליכי התמחרות שהסתיימו, מהלך המשקף את רצון הנושים.

אהרוני הגיש, באמצעות עו"ד רונן מטרי, ערעור על פסק הדין ואף בקשה לעיכוב ביצוע. לטענת אהרוני, פסק הדין מבטל ללא הצדקה את הסדר הנושים שאושר כבר ב-2012. הוא טען כי לא חלף הזמן הסביר לקיום התנאי המתלה, והוסיף כי ההצעה החדשה אינה עדיפה על ההסכם עמו, ויש בה אולי יתרון זניח.

עוד טען אהרוני כי השקיע כספים ומשאבים רבים תוך הסתמכות עם ההסכם שנחתם עמו, וקבלת ההצעה החדשה תסב לו נזקים כלכליים כבדים.

"עדיפה ההצעה שלנו"

בית המשפט העליון החליט לקבל את הבקשה של אהרוני ולעכב את פסק הדין שלו עשויות להיות השלכות משמעותיו על צדדים שלישיים. הוא קבע כי ההכרעה בשאלות, כמו האם חלף הזמן הסביר להתקיימות התנאי המתלה בעניין המכרז בשכונת גיורא, צריכה להינתן במסגרת הערעור שהגיש אהרוני.

הדיון בערעור יתקיים לכל המאוחר ב-30 בנובמבר.

עו"ד טל בננסון, המייצג את חברת "הרברט סמואל על הים", מסר כי "אני מאמין שבית המשפט יבין בדיון שבין ההצעה של הלקוחות שלנו, 'הרברט סמואל', שהיא 150 מיליון שקל, לבין הסכום הקטן שהוצע על-ידי אהרוני והותיר את הנושים ללא כסף - עדיפה ההצעה שלנו, ובית המשפט העליון יגיע לאותה מסקנה שהגיעה השופט אורנשטיין במחוזי".

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים