גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אתה צריך לקום ולהתנער גם כאשר הפילו אותך"

ביירון דיטר מקרן ההון סיכון בסמר ישתתף בשבוע הבא בכנס ה-JOURNEY של EY ו"גלובס" ■ בראיון מיוחד מדבר דיטר על החברה שמכר ל-IBM, סצנת הטכנולוגיה הישראלית ועל היזמים

ביירון דיטר חי את מיחשוב הענן עוד הרבה לפני שקראו לו כך, ועוד כאשר קרנות הון סיכון וענקיות המחשוב הרימו גבה בזלזול ביחס לתחום הזה, שנראה מוזר, עם מודל עסקי לא ברור ועם צורך מתמיד לרצות את הצרכנים. הוא כבר ראה איך מנכ"לים אגדיים כגון סטיב באלמר במיקרוסופט או ליאו אפותקר ב-SAP איבדו כיוון "במידה רבה בעקבות העובדה שהם סירבו לקבל את העובדה, שעסקי ענן הם עסקיים אמיתיים".

דיטר, שישתתף ביום רביעי הבא בכנס ה-JOURNEY של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY ו"גלובס", הוא אחד משחקני ההון סיכון המובילים בעולם, בעיקר בתחום חברות ענן הוא שותף בקרן הון הסיכון האמריקנית בסמר (BESSMER) שהיא המשקיע הגדול ביותר בתחום בעולם, ושיש לה גם משרד פעיל ביותר בישראל, שכבר השקיע מאות מיליוני דולרים וגם נהנה מאקזיטים בסגנון הנפקת וויקס ומכירת אינטוסל לסיסקו לפני כשלוש שנים, בכמעט חצי מיליארד דולר.

דיטר עצמו חתום על השקעות בחברות שהגיעו לשוויים עצומים, כגון טוויליו (Twilio) הנסחרת על פי שווי של קרוב ל-5 מיליארד דולר בבורסת ניו יורק, ו-Cornerstone OnDemand הנסחרת על פי שווי של 2.5 מיליארד דולר - השקעות שהכניסו אותו לרשימת "בעלי מגע מידאס" של הפורבס בין השנים 2012-2014. ומכיוון שראה גם כמה טעויות אפשר לעשות בדרך, הוא גם אחד המחברים של "עשרת חוקי בסמר למחשוב ענן" כיוון ש"אנחנו מנסים לשתף את הידע הרב שצברנו, כדי לעזור לשוק להתפתח".

דיטר התחיל את דרכו כיזם צעיר, של חברה בשם טריגו שיסד עם יזמים אחרים בשנת 2000, והוא עצמו שימש כמנכ"ל שלה. קרן בסמר היתה המשקיעה העיקרית ולפיכך בעלת המניות הגדול בחברה. "טריגו התמקדה במה שהפך להיות ניהול דאטה בממדים גדולים. עזרנו לארגונים גדולים עם קווי מוצרים מסובכים, לנהל את המידע כדי להקל על קיום מסחר מקוון", הוא מסביר בראיון ל"גלובס", "למעשה היא היתה אחת מעסקי הענן הראשונים, רק שעוד לא קראו לזה כך. בסמר באותם ימים היתה אחת הקרנות הראשונות שבכלל הסכימה לדבר איתנו. רוב הקרנות לא ידעו איך לאכול סוג כזה של עסק".

לאחר שהחברה התרחבה והפכה בינלאומית, אחד השותפים הקרובים שלה, IBM, הגיש הצעה לרכוש אותה, בכ-200 מיליון דולר. "זה היה ארבע שנים אחרי המשבר של שנת 2000", מסביר דיטר את הסכום שהיום נראה אולי פחות מרשים. "כמה מיליוני דולרים של כסף אמיתי היו סכום מכובד יחסית לתקופה".

דיטר עצמו היה בן 25 כשטריגו נוסדה, ובן 28 כשנמכרה. "הילד הראשון שלי נולד שלושה שבועות אחרי שיסדנו את החברה, והילד השלישי - שבוע אחרי שמכרנו אותה. אלה היו ימים מאוד כיפיים ומאוד דחוסים". הוא ליווה את החברה בתוך IBM תקופת מה, ואחר כך ("שנה ויום לאחר הרכישה", הוא מדייק) הצטרף לקרן בסמר.

ב-2005 הגיע לבסמר והתחיל להוביל את עסקי הענן ש"היו מאוד ראשוניים באותו זמן. זה היה תחום מאוד מוטל בספק ברב באותו זמן. משקיעים וקרנות הון סיכון עוד לא נתפסו לרעיון, וגם משקיעים מהציבור היו ספקניים. היו רק כמה חברות בתחום, וזה היה ממש זמן מצוין להתחיל להיות מעורב במה שהפך אחר כך למגה-טרנד".

"זה היה מאוד מצחיק"

כדי להבין את הספקנות של הימים ההם צריך להיזכר עד כמה שונה השימוש בענן ממה שהיה קודם לכן: מחשוב ענן מעניק שירותי מחשוב מרחוק, באמצעות מחשב מרוחק, ודרך רשת האינטרנט (או קו תקשורת ייעודי). פירוש הדבר שמה שמוכרים למשתמש, ארגון גדול או קטן, או אדם פרטי, איננו מוצר שעליה הוא משלם את מלוא הסכום, כפי שהיה נהוג קודם לכן. אלא מעין מינוי לשירות. לכן מדובר גם במודל אחר של הכנסות, על פני זמן ארוך יותר.

- למה המשקיעים היו כל כך ספקנים?

"למען האמת זה היה מאוד מצחיק. היו לי הרבה פגישות עם קרנות הון סיכון שבהן ממש עצרו אותי אחרי כמה משפטים ראשונים. פעילי ההון סיכון היו מתווכחים איתי בסגנון 'למה בשם שמים אתה יכול לרצות לעכב את הרווחים ולהכפיל את ההוצאות ולתת ללקוחות אפשרות לבטל את ההתקשרות, ועוד תצטרך לשאת את הוצאות הטמעת התוכנה (אם צריך כזו כדי להשתמש בשירות) אצל הלקוח'. אינטלקטואלית, הם לא האמינו בזה, זה נראה להם מודל לא הגיוני.

"הגישה הזו נמשכה במשך כמה שנים, והרבה אנליסטים חכמים טענו שחברות ענן אף פעם לא יגיעו לרווחיות, והעסקים הללו יקרסו. הרבה מנכ"לים של חברות תוכנה טענו שעסקי ענן הם עסק גרוע, ורבים מהם גם שילמו על כך בתוצאות החברות שלהם ואפילו בתפקידיהם".

- היום כפי שאמרת זה מגה טרנד. מתוך כל היוזמות בתחום, איך אתה בוחר את סוג החברות שבהן אתה משקיע?

"אנחנו עושים מפת דרכים, חוצת סקטורים וגיאוגרפיות, ומנסים על פני אותה מפה לאתר את החברות שמייצרות הזדמנות מיוחדת, שהן בעלות פוטנציאל. בתחילה מפת הדרכים שלנו היתה פשוט אילו שימושים יכולים להיות לענן בתחום שירותי התוכנה. היום אנחנו בוגרים ומתוחכמים יותר, ויש לנו בערך עשרה תחומים שונים שהגדרנו, ביניהם אבטחת ענן (קלאוד סקיוריטי) שאדם פישר (שותף בקרן שמוביל את הסניף הישראלי שלה) מתמקד בו בישראל".

- אתה חתום על איתור והשקעות של לא מעט חברות שהפכו ל'חדי קרן' - חברות ששויין חצה את המיליארד דולר - איך מזהים חברה שיש לה פוטנציאל כזה?

"אנחנו מחפשים חברה שיש לה צוות מובחר, וגם פועלת בתחום שמהווה הזדמנות בשוק. אנחנו מעדיפים להיות משקיעים ראשונים, ואנחנו משקיעים רק בעסקים שיש להם אופק רחב, שיכולים להיות עסק של מיליונים רבים עד מיליארדים, כדי להצדיק את הזמן והמאמץ שאנחנו משקיעים בחברה".

- בנוסף אתה גם ממנסחי עשרת החוקים למחשוב ענן. הרצון לנסח כללים וחוקים נובע בדרך כלל מזה שרואים טעויות בתחום. מה הן?

"הטעויות נובעות מכך שזה שוק בתהליך התהוות ושינוי, וכששוק נמצא במצב הזה, יש הרבה מאוד חוסר הבנה. יש הרבה יזמי ומשקיעי היי-טק מנוסים שמנסים להיכנס לתחום, אבל הם באים מתחומי התוכנות לארגונים ולא מבינים עד כמה זה שונה. בעיקר הם לא מבינים כמה הצלחתו של הלקוח הרבה יותר חשובה במודל הזה, כיוון שמדובר ביחסים ארוכי טווח, ואתה צריך להיות ממוקד בו ובצרכיו".

- חלק מהכללים מדברים על כך שהנייד 'אוכל' את רשת האינטרנט, אחרים על הצורך בהשראה ועל היחס למזומן. אבל יש חוק אחד מסקרן במיוחד, "המוצר הטוב ביותר סוף סוף מתחיל לנצח". למה התכוונת בזה?

"היסטורית, היה קשה מאוד להיכנס לעסקי התוכנה, מצד השיווק. תוכנות היו נמכרות על ידי מנהלי מכירות עם שרשראות זהב שנוסעים בפרארי ומועסקים בחברות ענק. היום לחברות הענן יש מבנה הרבה יותר קל ורזה ואין להן צורך במערך השיווק היקר והכבד הזה. חלקן, כמו טווילו, נותנות אפשרות לנסות את המוצר ולהחליט לאחר מכן אם רוצים אותו. חלקן נותנות חלק מהשירות חינם ובכך מגיעות ללקוחות שאחר כך מחליטים להרחיב את השירות. כלומר, לא המוצר עם מערך השיווק המוצלח יותר מנצח, אלא זה שהוא פשוט טוב יותר".

- נשמע יותר דמוקרטי.

"זה אכן כך, והרבה עסקים לא אוהבים את זה, במיוחד חברות שכוחן נשען על מערך שיווק ומכירות כבד. אבל אני לחלוטין מאמין שזה עדיף ללקוחות. אחת הברכות במהפכת הענן, שהיא הביאה לנו מודעות לצרכים של הלקוח במקום לדרכים 'לדחוף' לו מוצרים".

"עלייה דרמטית בפיתוחים חדשים"

- מה בעצם מניע את מהפכת הענן? למה היא תופסת כל כך?

"יש לנו התפוצצות של כלכלת 'לפי דרישה' (און דימנד) הן מצד הצרכנים והן מצד עסקים. אלה יכולים להיות דברים כמוAirbnb אבל גם מוצרים שפותחו לשוק העבודה. קודם כל, אנשים אוהבים את המודל של 'נסה ואז תחליט'. ואם לוקחים את זה לרמה של מפתחי התוכנות והאפליקציות, הם מקבלים פלטפורמה שדרכה הם יכולים לפתח ולבנות את המוצרים שלהם בדרך מאוד מהירה, ולכן אנחנו גם רואים עלייה דרמטית בפיתוחים חדשים".

- איך אתה רואה את ישראל בהקשר הזה של טכנולוגיות ענן?

"בתחום האפליקציות, אני רואה את ישראל משגשגת והופכת להיות אחד השווקים הראשונים שמתבגרים והופכים להיות חלק מהשוק הבינלאומי. יש חברות כמו וויקס שהפכה להיות מובילה בשוק הפרסום באינטרנט. זה מרגש.

"אבל בנוסף, ישראל היא אחד מכמה שווקים מועטים שעוסקים גם במדע הקשיח יותר של הענף שלנו, הרבה מהטכנולוגיות שנמצאות מאחורי החומרה מגיעות מישראל, וחברות ישראליות מתמודדות עם האתגרים הטכנולוגיים הקשים ביותר, בונות שבבים חדשים וכדומה. השילוב הזה של הובלה בתחום התשתית יחד עם הכישורים בתחום פיתוח התוכנות עושים את ישראל למקום מיוחד בעיניי".

- אתה גם משתתף בתחרויות איירון-מן ומשחק ראגבי. אתה רואה קשר בין תחומי הספורט הקשוחים הללו לעבודה שלך?

"אנחנו בהחלט מחפשים אנשים שהם סופר-סטארים במה שהם עושים, שיש להם המוטיבציה להיכנס בקירות. זו העבודה הקשה ביותר בעולם להיות מנכ"ל או יזם של סטארט-אפ. אתה מקבל הרבה דחיות ויש כשלונות בדרך, ואתה צריך לקום ולהתנער גם כאשר הפילו אותך על הרצפה".

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים