ארה"ב, רוסיה וסין עושות שרירים: האם אנו לקראת מלחמת עולם?

ארה"ב, רוסיה וסין עושות שרירים לקראת עימות אפשרי – וממש כמו בסיבוב הקודם של המלחמה הקרה, מדינות חלשות יותר כבר משמשות זירה להתגוששות לא ישירה בין הכוחות ■ בתחקיר "60 דקות" נטען: "הרוסים לא יהססו להשתמש בנשק גרעיני"

הנשיא פוטין והנשיא אובמה / צילום: רויטרס
הנשיא פוטין והנשיא אובמה / צילום: רויטרס

המרוץ לנשיאות ארה"ב הוא גם מרוץ לתפקיד המפקד העליון של הצבא האמריקאי - ובעת הזאת, מי ינהל את מה שנראה כמו שובה של המלחמה הקרה. בישראל כמעט ולא שומעים התייחסויות לנושא, אבל במדינות המעורבות זאת אחת השאלות הבוערות. אחרי הכל, המלחמה הקרה הייתה הליכה על סף מלחמת עולם שלישית. זה בדיוק התרחיש המדאיג גם בסיבוב הזה.

החשש מפני התדרדרות למלחמת עולם שלישית הוא ממשי לגמרי. בחודש שעבר נחשף בתוכנית התחקירים של רשת סי.בי.אס, "60 דקות", כי קציני הפיקוד המרכזי של ארה"ב מאמינים שרוסיה לא תהסס להשתמש פצצות גרעיניות במקרה של עימות צבאי בין המדינות. הרוסים לא תורמים להרגעת המצב ומנהלים תרגילים צבאיים אדירים, כולל התחום הגרעין. גם הסינים נמצאים חזק בתמונה. בינתיים כבר סובלות מהמלחמה הקרה החדשה כמה מדינות שהפכו, ממש כמו בקודמת, לזירת התגוששות בין המעצמות.

בשנה האחרונה פורסמו ברחבי העולם כותרות בדבר שובה של המלחמה הקרה, אבל השאלה אם אנחנו בדרך אליה כבר אינה רלוונטית: אנחנו נמצאים בעיצומה של המלחמה הקרה השנייה. ונראה שהיא רק מתחממת.

בתחילת החודש קיים המשרד להגנה אזרחית ברוסיה תרגיל חירום והתמודדות עם אסונות טבע, בהשתתפות לא פחות מ-200 אלף אנשי חירום ו-40 מיליון אזרחים רוסים. באתר האינטרנט של המשרד להגנה אזרחית פורסם: "התרגיל מהווה הדמיה של התמודדות בזמן חירום, בעיקר בעת מתקפה כימית או ביולוגית, והתמודדות עם קרינה רדיואקטיבית". בקיצור, 40 מיליון רוסים תרגלו ירידה למקלטים בשל תקיפה גרעינית.

במקביל הודיע ולדימיר פוטין על הקפאת הסכם עם ארה"ב שבו התחייבה רוסיה להשמיד כ-34 טון פלוטוניום המשמשים את הכורים הגרעיניים שלה, ואילו שר ההגנה הרוסי אמר לאחרונה: "אמריקאים סכיזופרנים מכוונים נשק גרעיני לעבר מוסקבה". לצד זה מנהלים הרוסים תרגילים צבאיים שנתפסים כהפגנת שרירים והעברת מסרים. בחודש שעבר השתתפו כ-12,500 חיילים בתרגיל הגדול ביותר שנערך בחצי האי קרים מאז כיבושו המחודש על-ידי הרוסים ב-2014, כולל מטוסי קרב, טנקים, ספינות מלחמה, כוחות צנחנים ויחידות טילי S-300. הרבה אש ופיצוצים היו במהלך התרגיל שבו דימו הרוסים התמודדות עם פלישה של כוח זר גדול לאזור הים השחור בכלל ולחצי האי קרים בפרט.

תרגילים דומים נערכו גם קודם, בממוצע אחת לחודש. בתוך כך, הרוסים העבירו טילים בעלי יכולת נשיאה של ראשי נפץ גרעיניים לנקודות שמאיימות על העולם. פוטין הודיע שרוסיה תמשיך לייצר נשק גרעיני והוסיף שבקרוב "יהיה לנו נשק גרעיני שלא קיים בידי שום מעצמה בעולם".

המים לא שקטים גם בצד המערבי של הגדר. הבריטים תרגלו אימון התמודדות עם פלישה רוסית ; ארה"ב ומדינות נוספות באירופה יצאו לתרגילי ענק בנורבגיה, במדינות הבלטיות ובפולין. פרסומים יזומים דאגו להראות את השרירים שניפח המערב מול פוטין.

תרגילים צבאיים דומים התנהלו גם במזרח הרחוק. אלה העבירו מסרים לקוריאה הצפונית ולסין, שתי מדינות שלוקחות חלק מכובד במאבק הבין-גושי. לטענת הרוסים הוצבו טילים גרעיניים "במקומות שרוסיה לא יכולה לקבל".

לאחרונה יצא חיל האוויר האמריקאי לתרגיל מתוקשר שבמהלכו הפילו מפציצים חמקנים מסוג B-2 פצצות גרעין, רמז דק ליכולת האמריקאית.

הרמזים כבר באוויר

אחת התופעות המוכרות במלחמה הקרה היו מפגשי מטוסים ממזרח וממערב, משחקי חתול ועכבר באוויר עם מטוסי קרב ומפציצים בעלי יכולת גרעינית. המפגשים האלה חודשו בשנים האחרונות והפכו לאגרסיביים יותר עם הזמן.

ביוני 2015 הוזנקו מטוסי קרב בריטיים כדי להסיט ממטרתם תשעה מטוסים רוסיים בתוך ארבע שעות, במה שתואר כאקט הפרובוקציה הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה. הרוסים שלחו מטוסי מיג 31, לצד מטוסי ריגול ומפציצים, לעקוב מקרוב אחרי תרגיל של נאט"ו במדינות הבלטיות. ולדברי טייס טייפון בריטי, זו הייתה הפעם הראשונה שראה את הרוסים מזניקים את המיג 31.

מטוסים רוסיים נצפו בסמוך לגבול נורבגיה, פולין, בריטניה ואפילו ארה"ב. בדצמבר 2014 כמעט והתנגש מטוס קרב רוסי ב-F-16 נורבגי, ובהקלטות הקשר נשמע הטייס הנורבגי המופתע אומר "מה לעזאזל?". היו מקרים שבהם מטוסי קרב רוסיים אילצו טייסים אמריקאים לסטות ממסלולם כדי לא להתנגש בהם, ובמקרה אחר טסו מטוסי קרב רוסיים מסוג סוחוי 24 בסמוך למשחתת הטילים האמריקאית "דונלד קוק". לטענת האמריקאים, הם תרגלו עליה תקיפה מהאוויר. גורמים בארה"ב אמרו אחרי התקרית כי "זו הפעולה האגרסיבית ביותר שנעשתה בזמן האחרון".

ממש כמו במלחמה הקרה, מפציצים רוסיים ומטוסי ריגול חזרו לטוס בסמוך לגבולות נאט"ו על בסיס יומי כמעט. כל טיסה כזו הביאה לעולם תמונות שמרתקות את חובבי התעופה בעולם, אבל גם הרבה מאוד פחד.

ארה"ב מצדה שלחה את מטוס הקרב המתקדם ביותר שלה, ה-F-22 , לבסיס חיל האוויר הרומני ומשם לטיסות ליד שמי רוסיה. האמריקאים בצעו מספר טיסות "העברת מסרים" כאלה בתקופה האחרונה. במזרח הרחוק, סמוך לקוריאה הצפונית ובתגובה מפורשת לניסויים הגרעיניים שלה, טסו מפציצים אמריקאים מסוג B-52 - מטוסים בעלי יכולת נשיאה גרעינית - מלווים במטוסי F-15. לאור כל זאת, ברור למה חוששים עכשיו מפני הניצוץ שיכניס אותו למלחמת עולם שלישית. בארה"ב מעריכים באופן רשמי שאם זה יקרה, זו תהיה מלחמה גרעינית.

נשק גרעיני טקטי במקום אפוקליפסה

הפלישה הרוסית לחצי האי קרים, ולמעשה פלישה למדינה עצמאית (אוקראינה), נחשבת בעיני רבים לאירוע ששינה את ההיסטוריה וקירב אותנו למלחמה עולמית שלישית. הגנרל בדימוס פיליפ ברידלאב, שהיה מפקד הפיקוד המרכזי בזמן הפלישה לחצי האי קרים, אמר ל"60 דקות": "העובדה שהשתמשו בכוח צבאי על מנת לשנות גבולות מוסכמים - זה היה משהו חדש".

על פי הגנרל בדימוס, הפלישה לאוקראינה של מי שכונו "האנשים הירוקים הקטנים" - חיילים רוסים ללא סמלים מזהים - בוצעה בגיבוי מלא של נשק גרעיני. כשנשאל אם הייתה אינדיקציה לכך שהרוסים היו משתמשים בנשק גרעיני, ברידלאב השיב שוולדימיר פוטין אמר בעצמו שישקול את זה. הכוונה להודעתו של פוטין על כך שהעלה את המוכנות הגרעינית של הכוחות שלו למקרה שארה"ב או המערב ינסו לחסום את המהלך שלו בקרים. "אנחנו לא מחפשים מלחמה", אמר פוטין בראיון לכלי תקשורת רוסיים, "אבל אנחנו מוכנים". גנרל ברידלאב טוען ש"עבורם, שימוש בנשק גרעיני זה לא משהו בלתי מתקבל על הדעת".

הדברים של ברידלאב זוכים לגיבוי בדוקטרינה החדשה של הצבא הרוסי שעליה חתם פוטין בשנת 2014. באחד הסעיפים נכתב: "רוסיה תשמור על זכותה להשתמש בנשק גרעיני באירוע תוקפני, כשקיומה של המדינה בסכנה". פוטין ניהל בעצמו תרגילים צבאיים שכללו שימוש בנשק גרעיני, תרגילים שלדברי הגנרל ברידלאב גדלו בתדירות שלהם וגם בהיקפם. המשבר הזה קירב את העולם למלחמה גרעינית של ממש, בין השאר בשל תרגיל של ארה"ב שכלל טיסה של ארבעה מפציצים מסוג B-52 מעל הקוטב הצפוני, קרוב לגבול הרוסי. המפציצים לא היו חמושים בנשק גרעיני, אבל נשאו פין מיוחד שסימן אותם כבעלי יכולת לשאת נשק מסוג זה.