גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת פסגות: הפרקליטות דורשת מאסר ממושך וקנסות כבדים

דוד אדרי ושי בן-דוד הורשעו בהרצת אג"ח בחשבון הנוסטרו של פסגות ■ הפרקליטות מבקשת להטיל עליהם 3-5 שנות מאסר לפחות וקנסות בסך 8-3 מיליון שקל ■ "אדרי הפך את הבורסה למגרש המשחקים שלו; המניע שלו היה בצע-כסף טהור"

שי בן דוד ודוד אדרי / צילום: תמר מצפי
שי בן דוד ודוד אדרי / צילום: תמר מצפי

פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) מבקשת מבית המשפט המחוזי בתל-אביב להטיל על דוד אדרי ושי בן-דוד, מורשעי פרשת הרצת האג"ח בחשבון הנוסטרו של בית ההשקעות פסגות, עונשים חמורים של מאסר ממושך מאחורי סורג ובריח וכן קנסות כבדים.

במסגרת שלב הטיעונים לעונש שנערך היום (ג'), ביקשה הפרקליטות מהשופט חאלד כבוב כי בגין הרשעתם באישום הראשון והמרכזי, ייגזר על אדרי עונש של בין 3.5 ל-5.5 שנות מאסר, ואילו על בן-דוד עונש של בין 3 ל-5 שנות מאסר; בגין האישום השני שבו הורשעו השניים, ביקשה הפרקליטות כי על אדרי יוטל עונש של בין שנה ל-3 שנות מאסר על אדרי, ועל בן-דוד - בין שנה לשנתיים מאסר; באישום השלישי שבו הורשע אדרי לבדו, ביקשה הפרקליטות כי ייגזר עליו עונש של בין שנה וחצי ל-3 שנות מאסר.

עם זאת, התובעת, עו"ד יהודית תירוש, הבהירה כי אין ציפייה מצד הפרקליטות שהמאסרים שייגזרו ירוצו במצטבר אלא לפחות חלקם בחופף.

בנוסף, הפרקליטות ביקשה מבית המשפט כי יוטל על אדרי קנס בסך 8 מיליון שקל, ועל בן-דוד - קנס בסך 3 מיליון שקל. התובעת ציינה בהקשר זה כי מדובר באנשי עסקים אמידים, וכי לאדרי יש חברה פרטית וההון העצמי שלו מוערך ב-50 מיליון שקל.

יצוין כי בשני תיקי הרצת מניות שהסתיימו לאחרונה, דחו בתי המשפט את העמדה העונשית של פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה). בתיק הרצת המניות בחברת אי.די.בי אחזקות, גזר השופט כבוב על נוחי דנקנר שנתיים מאסר בפועל, לאחר שהפרקליטות ביקשה כי יוטל עליו עונש של עד חמש שנות מאסר.

בנוסף, בספטמבר האחרון הקל בית המשפט העליון בעונשים שהטיל שופט המחוזי בתל-אביב בדימוס, דוד רוזן, על ג'קי בן-זקן ואיתן אלדר, שהורשעו בהרצת מניות חברת מנופים פיננסים. המחוזי הטיל על בן-זקן ועל אלדר שלוש שנות מאסר, ואילו העליון הפחית את עונשו של בן-זקן ל-26 חודשי מאסר, ואת מאסרו של אלדר קיצר ל-22 חודשים. עם זאת, במקביל החליט העליון להגדיל באופן משמעותי את סכומי הקנסות שהטיל המחוזי וגזר קנס של 800 אלף שקל על בן-זקן ושל 500 אלף שקל על אלדר.

עיוות של שוק ההון

אדרי ובן-דוד הורשעו בדצמבר האחרון כי פעלו יחדיו בדרכי תרמית בחשבון הנוסטרו של בית ההשקעות פסגות, הגדול במדינה, בשנת 2007. ההרשעה הגיעה כ-9 שנים אחרי שהמעשים התרחשו וכאשר בכירי פסגות לשעבר, רועי ורמוס ושי ירון, לא הועמדו לדין, על אף שנחקרו באזהרה בזמנו.

ההרשעה היוותה הישג חשוב לפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), שרואה בתיק את אחד החשובים שהיא ניהלה מאז שהוקם בית המשפט הכלכלי בתל-אביב לפני כ-5 שנים.

אדרי שימש בתקופה הרלוונטית לאישומים כסמנכ"ל הברוקראז' ומנהל הנוסטרו בפסגות; ובן-דוד שימש כמנהל חדר המסחר. שני נאשמים נוספים אך זוטרים - אהרון נבון, שהיה מנהל חדר מסחר אג"ח בדויטשה בנק; וסער וינטראוב, שהיה ברוקר בחדר מסחר אג"ח בדויטשה בנק - זוכו על-ידי השופט כבוב.

בדיון היום טענה התובעת, עו"ד תירוש, כי הדבר הבולט בהרשעתם של אדרי ובן-דוד הוא שלא מדובר באירוע חד-פעמי אלא בפעילות עבריינית שחזרה על עצמה וכללה גם פגיעה במכשיר הפיננסי של מדינת ישראל ומשרד האוצר (שוק ההון) - ולכן יש כאן פגיעה בכלכלת המדינה.

לדברי התובעת, "כאשר המרומה הוא האוצר, הריבון, אז הפגיעה היא שונה מאשר פגיעה בעוד משקיע. פגיעה באמון של הציבור באוצר היא חמורה ביותר. מסתכלים על זה, האם המדינה היא רפובליקת בננות או מדינה מתוקנת, האם ניתן לסמוך על האוצר או לא".

על אדרי אמרה התובעת כי הוא "הפך את הבורסה למגרש המשחקים שלו. המניע שלו היה בצע-כסף טהור, מדובר בפעילות עבריינית למען בצע-כסף". לדבריה, בגין הזק רב שנגרם לשוק ההון, יש במקרה הזה חומרה יתרה שמחייבת ענישה חמורה.

נקודה נוספת שהזכירה התובעת לחומרת שני הנאשמים היא שהם ניצלו במעשיהם את בית ההשקעות המרכזי במדינה וביצעו תרמית בהיקפים כספיים אדירים. "היקף הכספים שהם השתמשו בו בשביל הפעילות שלהם היה מאות רבות של מיליוני שקלים. זה היקף כספי בלתי נתפס, שהשתמשו בו כדי לבצע את הפעילות התרמיתית. ההיקף משקף את עוצמת העיוות שנגרם לשוק ההון ואת הסיכון שהנאשמים חשפו אליו את בית ההשקעות שלהם".

לדברי עו"ד תירוש, "למשמעויות הקשות הללו מצטרפת העובדה שהנאשמים עשו כל מה שעשו מתוך בית ההשקעות המרכזי במדינת ישראל, הם עשו שימוש לרעה במעמדם הבכיר. מצופה מאנשים בכירים שמנהלים כספי ציבור סטנדרטיים ערכיים באופן מוגבר, כדי לשמר את אמון הציבור בשוק ההון".

עוד אמרה התובעת כי הכרעת הדין היא חמורה ומייחסת לאדרי ולבן-דוד עבירות רבות באירועים נפרדים, כוונה ותחכום. "יש כאן יסוד נפשי מוגבר של שני הנאשמים במעשיהם. הייתה להם כוונה ברורה מובהקת ובוטה להשפיע על ניירות הערך בהם פעלו", טענה התביעה.

התובעת גם עשתה אבחנה בין שני הנאשמים וציינה כי עונשו של אדרי צריך להיות חמור יותר משל בן-דוד, כיוון שאדרי היה בכיר יותר והמנהל של בן-דוד, וכיוון שהתמריץ שלו לבצע את המעשים היה יותר גדול.

"גבול דק בין מותר לאסור"

באות-כוחו של אדרי, עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג, טענו מנגד כי יש להקל משמעותית בעונשו ולגזור עליו מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות בלבד.

לדברי עו"ד נגב, "ההרשעה בתיק היא הרשעה תקדימית מסוגה, כאשר מדובר על הפעם הראשונה שסוחרי שוק הון הועמדו לדין והורשעו על פעילות אמיתית שביצעו במהלך יום העבודה שלהם. בית המשפט הגדיר כי בתיק הזה גבול דק עובר בין המותר לבין האסור, ולכך צריכה להיות השפעה על ענישה ברף הנמוך ביותר".

הסנגוריות טוענות בנוסף כי יש להקל בעונש, מאחר שאדרי ובן-דוד פעלו כעובדים שכירים, כאשר הכסף שהרוויחו היה של פסגות.

בנוסף טוענת ההגנה כי בשונה מאדרי ובן-דוד, פסגות עצמה ומנהליה לא עמדו כלל לדין, והפער הבלתי נתפס צריך לבוא לידי ביטוי בקביעת העונש.

ההגנה ציינה בהקשר זה כי בית המשפט קבע בהחלטתו כי מנכ"ל פסגות לשעבר, רועי ורמוס, היה מיודע ומעודכן על הפעילות בזמן אמת. לדברי ההגנה, לעובדה זו, שאדרי ובן-דוד פעלו בשם החברה ולמענה, צריך להיות משקל בקביעת העונש.

רכיב נוסף המחייב הקלה משמעותית בעונש, לדברי ההגנה, נוגע לזמן הרב מאז החקירה ועד הכרעת הדין - החקירה נפתחה בשנת 2010; כתב האישום הוגש רק 4 שנים לאחר מכן; המשפט עצמו התנהל בזריזות במשך 4 חודשים; וכשנה וחצי לאחר סיום הדיונים ניתנה הכרעת הדין.

לדברי עו"ד נגב, משך הזמן המשמעותי שחלף הביא לעינוי דין של ממש לאדרי ומשפחתו, ויש לתת לה משקל משמעותי ביותר בגזירת העונש.

עוד כתבות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; מחירי הנפט קופצים ב-1%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת