גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא פעם המגזר שלי אכזב אותי יותר מהמגזר היהודי"

בילאל להואני הוא אחד מיזמי ההיי-טק הבודדים והמצליחים במגזר הערבי ■ במהלך הראיון לא קל לו לגעת בעובדת היותו בן מיעוטים ובהשלכותיה על הקריירה הענפה שלו

בילאל להואני / צילום איל יצהר
בילאל להואני / צילום איל יצהר

כנראה מי שהאמין הכי הרבה בבילאל להואני, עוד כשהיה ילד, הוא להואני עצמו. "תמיד אתגרתי את עצמי", הוא אומר. כשהיה בן 6 בנה רכבל בכפר הולדתו שבגליל, ואף גבה תשלום למי שרצה להשתמש בו. יזם ואיש עסקים בגיל 6 אנחנו שואלים, והוא עונה בחיוך: "משהו כזה".

להואני הוא אחד מיזמי ההיי-טק הבודדים והמצליחים במגזר הערבי. במהלך הראיון, לא קל לו לגעת בעובדת היותו בן מיעוטים ובהשלכותיה על הקריירה הענפה שלו, אך בין השורות ניתן להבחין במשקעים שנוצרו בו כתוצאה מהקשיים שחווה במהלך הדרך.

הוא נולד, גדל ועדיין גר בעיר עראבה שבגליל למשפחה מרובם ילדים וקשת יום. מגיל מאוד צעיר הצטיין במדעים מדויקים, דוגמת מתמטיקה ופיזיקה, וכנראה הסיפור הבא שלו ממחיש זאת יותר מכל: "יום אחד פגשתי את המורה שלי לפיזיקה והתברר לי שהוא שמר על המחברת שלי והעביר אותה לבת של אח שלי. במשך כל השנים, עד שפרש לגמלאות, הוא השתמש בה כדי ללמד תלמידים אחרים שלו איך לפתור בעיות בפיזיקה. תמיד פתרתי נכון", הוא מתגאה.

- היית מצטיין כיתה?

"משהו כזה. כל הזמן תיקנתי את המורה שלי ל-5 יחידות פיזיקה. הוריי לא למדו, ואימא שלי אפילו לא ידעה קרוא וכתוב. אחיי היו בסדר, לא כמוני, והמצב הכלכלי הקשה בבית לא אפשר לרובם להתקדם".

- אז איך אתה מסביר שבלטת ככה, בין חבריך ללימודים ובין אחיך?

"אולי בגלל שהמורה שלי לפיזיקה היה שכן שלנו, וידע שאני בא ממשפחה עניה. ברגע שהוא הבין שאני גאון, הוא השקיע בי יותר".

כשהיה בן 18, התקבל ללימודי הנדסת חשמל משולבת תוכנה בטכניון, אך אחרי 6 שנות לימוד וכשהוא מנסה למצוא תעסוקה במקצוע שלו, להואני נתקל במציאות די קשה ונאלץ לחזור לכפר שלו ולעבוד כפועל בניין במשך כשנה. "כמעט שלא היה אז היי-טק, ובמיוחד לא בגליל. אפילו לחבריי היהודים לספסל הלימודים היה קשה למצוא עבודה, אז ברור שלי היה עוד יותר קשה. היו רגעים שכמעט התייאשתי".

- מי דחף אותך ללמוד בטכניון?

"אני. רציתי ללמוד את המקצוע הכי מסובך, את זה שדרשו עבורו את הציונים הכי גבוהים".

- אתה אוהב להקשות על עצמך?

"כן, לאתגר את עצמי. כשהייתי קטן, המצאתי כל מיני דברים. בגיל 6, לדוגמה, בניתי רכבל בכפר. זה היה רכבל פרימיטיבי, אבל גביתי כסף עבור השימוש בו".

- עד כמה קשה היה להיות הערבי הכמעט בודד במחזור שלך בטכניון?

"זה לא היה פשוט. הייתי די לבד, ולפעמים לא ידעתי מאיפה להשיג חומרי לימוד ולא היה לי את מי לשאול".

- נחשפת לגזענות במהלך התקופה הזו?

"לא ממש".

אחרי שנה כפועל בניין, התקבל לעבודה זמנית כמהנדס תוכנה בחברת BOS שהייתה אז בין חברות הטכנולוגיה המתקדמות בארץ. "ביקשו ממני לנסות לגרום למחשב 400S Mainframe לעבוד בשפה הערבית. הקציבו לי חצי שנה. הלכתי לספריית הטכניון, אחרי שעות של חיפוש מצאתי דף אחד באיזשהו ספר שעזר לי, ואחרי שבועיים סיימתי את המשימה. מנהלי BOS היו בהלם. הם קיבלו אותי ל-3 חודשי ניסיון, ושילמו לי 2,000 שקל בחודש - שכר שגם אז היה נמוך. אחרי 3 חודשים, הפכתי לעובד קבוע והעלו לי את השכר ל-2,500 שקל אבל מאז העלאות השכר שלי תמיד היו בשיעורים דו ספרתיים גבוהים או אפילו תלת ספרתיים".

- היית העובד הערבי היחיד בחברה?

"כן. רק אחרי 7 שנים בערך, במהלך שנת 2000, קלטנו עובד נוסף מהמגזר".

- היית מודע לפערי שכר בחברה בין יהודים לערבים?

"היו פערים, אבל אני לא בטוח שזה היה בגלל הבדלי גזע. אני זוכר שהיה מישהו שעבד תחתיי, שבא להתלונן בפניי על המשכורת שלו וכך הבנתי שהוא מקבל יותר ממני. התעצבנתי, ובתגובה הכפילו לי את המשכורת".

- אתה בטוח שפערי השכר לא נבעו מהיותך ערבי בחברה שרוב עובדיה יהודים?

"לא נראה לי. אני פשוט לא ביקשתי".

- בטוח?

להואני משתהה, ואנחנו עוברים לשאלה הבאה.

- איך נוצר החיבור הראשון שלך לפתרונות הדפסה?

"כשביקשו ממני לעשות אמולציה, כלומר להמיר טרמינל של מחשב IBM בכרטיס PC. הצלחתי ואז ביקשו ממני לעשות אמולציית הדפסה, ותוך שנה אמולציית ההדפסה שלנו הייתה הכי טובה בעולם, אפילו יותר משל IBM עצמה". מאותה נקודה והלאה, הפך להואני יחידה עסקית שולית בחברה ליחידה הרווחית ביותר שלה.

- מתי חל בך המפנה והבנת שאתה רוצה לצאת לדרך עצמאית?

"כשפיתחתי פתרון הדפסה שאפשר להדפיס לא רק ממחשבי S400. החברה לא ממש התלהבה ממנו, ונעלבתי. זה היה רגע מאוד מהותי עבורי בכל הקשור ליזמות. בהמשך, מבנה השליטה ב-BOS השתנה והחלטתי לפרוש אחרי 10 שנים".

- לא חששת?

"קצת. היו ימים שלא ישנתי בלילה כי כבר לא הייתה לי הכנסה קבועה".

הרוח היזמית של להואני גברה על חששותיו, והוא הקים את Virtual Printer Sign, שפיתחה חתימה אלקטרונית על מסמך דיגיטלי מוגנת פטנט - בין היתר מתוך מטרה לחסוך בעלויות הדפסה מיותרות. יותר מאוחר נולדה Epaper, שמפתחת פתרונות לאבטחת הדפסה (לדוגמה, לא ניתן להדפיס ללא הרשאות) והיא מקור הונו העיקרי של להואני. פתרונות החברה, כמעט מונופול בתחומה, מוטמעים אצל 1,000 לקוחות בערך בארץ ומחוצה לה (בעיקר כאלו ששמירה על סודיות מהותית עבורם) דוגמת משרד מבקר המדינה, התעשייה האווירית, משרד הביטחון, הוועדה לאנרגיה אטומית ועוד. השותף הבינלאומי של החברה הוא ענקית פתרונות ההדפסה היפנית Brother שמשווקת את פתרונות Epaper בשוק האירופי והרוסי. בקרוב תחדור Epaper לשוק האמריקאי וההודי, וכך תשמר את קצבי הצמיחה הגבוהים שלה ואת הרווחיות שלה.

באחרונה החל לגלגל את הרעיון של שירותי הדפסה בענן דרך חברה שלישית שלו, Global Public Print Service שמה, שמאפשרת להדפיס בכל מקום, וכך מניידת משימות הדפסה.

- לאורך כל הדרך שעשית, הרגשת שאתה צריך להוכיח את עצמך יותר מאחרים?

"כל הזמן, אבל לא רק בגלל שאני ערבי. הייתי חייב להיות מיוחד כדי להתקדם. בתחילת הדרך, כשהייתי חברה של בן אדם אחד, הסתכלו עליי בחשדנות. לא מספיק סמכו עליי. ואז החלטתי להפסיק לתת שירות, כלומר למכור שעות עבודה שלי, אלא לפתח מוצר אמיתי. כך נולדה Epaper שמעסיקה 30 איש".

- כיצד אתה תורם מניסיונך לפיתוח ההיי-טק במגזר הערבי?

"אני מסייע לעמותת Moona (מונא) שמפעילה מעין אקסלרטור עבור יזמי היי-טק ערבים ויהודים גם יחד, והיא שמה דגש על פרויקטים בתחומי הרובוטיקה, רחפנים, הדפסה בתלת ממד וה'אינטרנט של הדברים'. האקסלרטור יושב במג'ד אל כרום".

- אילו תובנות אתה חולק עם יזמי היי-טק ערבים צעירים?

"אני אומר להם שזה אפשרי. להבדיל מבתקופה שלי, היום יש יותר כלים שמסייעים להם כמו אפליה מתקנת, וכספי מדען ראשי. לא אכחיש ואגיד שלי היה קל. Epaper שולטת בשוק הביטחוני וזה כלל לא מובן מאליו כי הרי זו חברה מהמגזר הערבי".

- היכן הממשלה צריכה להגביר את מאמציה כדי לסייע ליזמי היי-טק מהמגזר?

"להשקיע יותר בלימודי מדעים מדויקים בתיכון. אין דגש על זה במגזר הערבי, ורוב התלמידים המצטיינים הולכים ללמוד רפואה, וחלקם הגדול לא לומד בארץ. זה לא סוד שבבחינה הפסיכומטרית יש אפליה מובנית כלפי בני מיעוטים. למעלה ממחצית מהערבים מעל גיל 18, שמיועדים לאוניברסיטה, לומדים מחוץ לישראל. 2 הילדים הגדולים שלי לומדים מדעי המחשב בגרמניה ואני חושש שכאשר יחזרו לארץ וינסו למצוא עבודה, לא יהיה להם קל. לכן, היה לי חשוב שילכו ללמוד במדינה אחרת כמו גרמניה כדי שלא ירגישו שונים".

- אז אתה לא ממש אופטימי?

"לא בהכרח. למי שמסתכל מהצד, נראה כי חלה הקצנה ימינה אך בשטח קורה משהו אחר. יש הרבה תמיכה ממשלתית במגזר הערבי, בין היתר דרך מכרזי 'קול קורא'. הבעיה נוצרת דווקא בתוכנו, באופן שבו פועלות הרשויות המקומיות במגזר הערבי. חלקן מתפקדות בצורה איומה. לפעמים, הנזק הכי גדול שנגרם למגזר הוא דווקא מבפנים ולא מבחוץ. לא פעם, המגזר שלי אכזב אותי יותר מהמגזר היהודי".

בילאל להואני

מי אני

בילאל להואני (48) הוא יזם היי-טק ערבי, ואחד הנציגים הבולטים של תעשיית ההיי-טק הערבית. להונאי החל את דרכו בחברת בי.או.אס (BOS - Better OnLine Solutions) אחת מחברות הטכנולוגיה הוותיקות בארץ שבהווה לא נותר הרבה ממנה. אחרי שפרש ממנה לדרך עצמאית, הקים 3 חברות, כולן מפתחות פתרונות הדפסה: VP sign, שפיתחה חתימה אלקטרונית על מסמך דיגיטלי מוגנת פטנט; Epaper שפיתחה פתרונות לאבטחת הדפסה והאחרונה והכי צעירה היא GPPS (Global Public Print Service) שמספקת שירותי הדפסה בענן. Epaper היא המצליחה ביותר של להונאי, אותה מימן אך ורק מהונו העצמי, והיא נתמכת בין היתר על ידי תקציבי המדען הראשי, תוכניות "כסף חכם" (סיוע בשיווק לחו"ל) ו"תבל" (לעידוד ייצוא במגזר הערבי) של משרד הכלכלה.

איפה גדלתי

להואני נולד בכפר עראבה שבגליל למשפחה קשת יום, שכללה 12 ילדים (אחת מאחיותיו נפטרה בגיל מאוד צעיר). כבר בבית הספר היסודי בלט בהצטיינותו במקצועות המתמטיקה והפיזיקה ("אז לא היו מבחני אבחון למחוננות"). עם סיום התיכון ולמרות המצוקה הכלכלית בבית, הגיע ללימודי הנדסת חשמל משולבת תוכנה בטכניון. להואני היה רק אחד מבין שני ערבים במחזור שלו שהתקבלו ללימודים.

המשפחה שלי (1)

אביו של להואני עדיין בחיים. אמו נפטרה, ועליה העיד ש"אפילו לא ידעה קרוא וכתוב".

המשפחה שלי (2)

להואני נשוי ואב ל-4. אשתו אחות במקצועה ("אבל היא לא עובדת. זה לא קל"). שני ילדיו הגדולים לומדים מדעי המחשב בגרמניה, והשניים הקטנים עדיין בגיל העשרה.

איפה אני גר

להואני עדיין מתגורר בכפר עראבה, שהיום כבר מוגדר עיר.

שווי הון

להואני לא מדבר על הונו, אך אפשר להעריך שהוא מבוסס כלכלית. "ילדיי כבר לא צריכים לעבוד כדי ללמוד".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק