שי ניצן על חקירת נתניהו: "הלוואי שהיה אפשר לסיים מהר יותר"

פרקליט המדינה: "חקירת נתניהו תימשך עוד זמן רב. אין לנו שליטה על קצב מהלכי החקירה בחו"ל" ■ עו"ד ליאת בן-ארי, פרקליטת מחוז ת"א המלווה את חקירות רה"מ: "אם ארגיש שהמלצותיי לא מתקבלות בשל קירבה של היועמ"ש לנחקר, אסיר את הגלימה"

שי ניצן / צילום: יונתן בלום
שי ניצן / צילום: יונתן בלום

חקירתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על-ידי המשטרה ובליווי הפרקליטות תימשך עוד שבועות וחודשים ארוכים - כך עולה מהתבטאויות בימים האחרונים של בכירי הפרקליטות האמונים על ליווי חקירת נתניהו ביחידה להב 433 של המשטרה. המשמעות היא שגם אם היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, יגיע למסקנה כי יש די ראיות להעמדה לדין של נתניהו בגין אחת הפרשות שבהן הוא חשוד, או בכולן - הדבר יקרה רק בעוד יותר משנה.

פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, התייחס הערב (ב') באירוע בירושלים לחקירות נתניהו ואמר: "כמו שכולם יודעים, נפתחו שתי חקירות, שתיהן לא פשוטות. המשטרה עובדת עליהן במשך חודשים ארוכים, הלוואי שאפשר היה לסיים את התיק מהר יותר".

לדבריו, "החקירות קשורות לחו"ל, יש עדים בחו"ל, ותפקידנו גם לנסות לברר את האמת שם. כמובן שבחו"ל אין לנו שליטה על קצב האירועים, ואנחנו עובדים במדינות זרות. אבל אני יכול להגיד שהחקירות מלוות באופן מתמשך".

ניצן הוסיף ואמר כי הוא מאוד מקווה שהמשטרה תסיים את החקירה מהר ככל האפשר, אבל ניתן היה להבין מנימת דבריו שהחקירה תתמשך. "זה לא עניין של יום-יומיים. אני מאוד מקווה שזה גם לא עניין של חודשים ארוכים. אנחנו משתדלים, וגם המשטרה כמובן, לקדם את החקירות האלה במהירות האפשרית", אמר פרקליט המדינה.

"אין דבר כזה מתנות פעוטות"

גם פרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), עו"ד ליאת בן-ארי, שהצטרפה לאחרונה לליווי תיקי נתניהו מטעם הפרקליטות, אמרה הערב בהתייחסה לחקירת נתניהו כי "לצערי, אני לא אשת בשורה. זה לא ייגמר תוך יום או יומיים". בן-ארי הוסיפה ואמרה כי "אם ארגיש שהמלצותיי לא מתקבלות בשל קירבה של היועמ"ש לנחקר, אסיר את הגלימה".

בחודש שעבר, ביום עיון של לשכת עורכי הדין, התייחסה בן-ארי בעקיפין לאופן שבו היא רואה את פרשיית קבלת המתנות של נתניהו מאנשי העסקים, ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר. "אין דבר כזה מתנות פעוטות של מאות אלפי שקלים בין חברים", אמרה בן-ארי. "כל דבר תלוי בנסיבות. שאלת החברות עולה בכל התיקים. לטעמי, כשמדובר במתנות ששוות מאות אלפי שקלים, אני מתקשה לקבל שמדובר אך ורק במתנה בין חברים".

בן-ארי אף הוסיפה כי "אני יודעת על עצמי ועל חבריי - אף אחד מאיתנו לא נותן או מקבל מתנות בסכומים האלה. האינטרסים במצב כזה חייבים להיבחן. יש הרבה תיקי שוחד עכשיו. כל תיק הוא עולם ומלואו עבורנו, ואין ספק שמאוד מעניין מבחינתנו לבחון את יחסי החברות בין הנותן והמקבל".

בתוך כך, גוברת המחאה הציבורית על הימשכות הליכי חקירת נתניהו. כמות המפגינים המגיעה מדי שבוע למחות על הסחבת בהליכי חקירת נתניהו מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה בפתח-תקווה הולכת וגדלה. המפגינים גם טוענים כי המשטרה מונעת מהם לקיים מחאה באזור הבית. המשטרה מנגד טוענת כי היא מקיימת את הוראות בג"ץ בנושא.

היועץ מנדלבליט עצמו חוזר ומדגיש כי "השיקול היחיד המנחה אותי ואת יתר העוסקים במלאכה הוא הגעה לחקר האמת, במקצועיות, באחריות וביושר, על-מנת לקבל את ההחלטות הנכונות בהתאם לממצאים הראייתיים ובהתאם להם בלבד". היועמ"ש הבטיח כי "שום לחץ חיצוני לא יסיט אותנו מהשיקול הזה. לא תהיה פשרה על המקצועיות בתהליכי העבודה שלנו".

משקאות וסיגרים

המשטרה חוקרת שתי פרשות הנוגעות לנתניהו. במסגרת "תיק 1000" חוקרת המשטרה את החשד כי ראש הממשלה ומשפחתו קיבלו מתנות וטובות הנאה שאסור היה לנתניהו, כראש וראשון לנבחרי הציבור, לקבל. לפי החשד, איש העסקים ארנון מילצ'ן סיפק לאורך שנים ובתכיפות משקאות חריפים וסיגרים יקרי-ערך לנתניהו ולמשפחתו באלפי שקלים בכל פעם, במשך שנים.

עוד נחקר החשד כי מילצ'ן רכש כבר בשנת 2004 תכשיטים יקרי-ערך לשרה נתניהו, בעת שבנימין נתניהו היה שר האוצר. לפי הפרסומים בתקשורת, העברת הסיגרים, האלכוהול והתכשיטים מצדו של מילצ'ן נעשו לדרישת הזוג נתניהו, ולאו דווקא מיוזמתו שלו.

לפי פרסום ב"הארץ", ראש הממשלה ורעייתו השתמשו בקודים כשביקשו לחדש את אספקת תיבות הסיגרים ובקבוקי השמפניה הוורודה. כן נחקר החשד כי נתניהו ומשפחתו קיבלו מתנות וטובות הנאה מאיש העסקם, ג'יימס פאקר.

במרכזו של התיק השני הנחקר, המכונה "תיק 2000", עומד החשד כי נתניהו ומו"ל עיתון "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, נפגשו מספר פעמים לפני הבחירות האחרונות לכנסת וניסו להגיע לסיכום באשר לאופן הסיקור של "ידיעות אחרונות" את עבודת ראש הממשלה.

לפי החשד, נתניהו ומוזס ניסו להגיע להסכמה, לפיה "ידיעות אחרונות" יזנח את הקו הלוחמני שנקט כלפי נתניהו בשנים האחרונות; ובתמורה נדונה האפשרות שנתניהו יסייע להקטנת תפוצת עיתון "ישראל היום", מתחרהו של "ידיעות", שבבעלות מקורבו של נתניהו, איל ההון שדלון אדלסון. "ישראל היום" תומך בנתניהו ואף משמש כמעין שופר של ראש הממשלה.

מוזס ונתניהו נחקרו באזהרה בפרשה זאת, ואילו אדלסון מסדר עדות בשבוע שעבר.

השיחות בין נתניהו למוזס הוקלטו, כנראה ביוזמתו של נתניהו. ההקלטות נמצאות בידי הפרקליטות זה זמן רב, והן הושגו במסגרת חקירה שמתנהלת נגד ארי הרו, שכיהן בעבר כראש הסגל במשרד ראש הממשלה. בצמרת הפרקליטות חלוקות זה זמן הדעות באשר לקיומן של משמעויות פליליות לאותן שיחות, וההחלטות בתיק טרם התקבלו.

נתניהו מצדו מכחיש את כל החשדות המיוחסים לו וחוזר וטוען כי "לא יהיה כלום, כי לא היה כלום".