גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך המציאה האוניברסיטה העברית ג'וב לנשיא הפורש

הנהלת האוניברסיטה וחבר הנאמנים שלה החליטו "להמציא" לפרופ' מנחם בן-ששון תפקיד בכיר חדש שאיננו מוכר ואיננו מקובל כלל באוניברסיטאות: "נגיד" האוניברסיטה

מנחם בן שמעון / יצחק הררי - דוברות הכנסת
מנחם בן שמעון / יצחק הררי - דוברות הכנסת

הנהלת האוניברסיטה העברית וחבר הנאמנים בראשות מיכאל פדרמן, בחרו לאחרונה בפרופ' אשר כהן לנשיא הבא שיחליף את פרופ' מנחם בן-ששון שמסיים 8 שנים כנשיא העברית. פרופ' כהן נבחר לתפקיד לאחר כהונה של 5 שנים כרקטור האוניברסיטה, והוא יחל בתפקידו החדש ב-1 בספטמבר השנה.

מסתבר שבהזדמנות החגיגית של בחירת נשיא חדש, המציאו הנשיא המיועד, הנהלת האוניברסיטה ויו"ר חבר הנאמנים שלה, מבעלי השליטה במלונות דן ואלביט מערכות, תפקיד בכיר חדש שאיננו מוכר ואיננו מאושר כלל באוניברסיטאות ישראל העונה לשם "נגיד". הנהלת האוניברסיטה, שכידוע מצויה בקשיים כספיים כבדים ורק לפני כחצי שנה, באוקטובר 2016, איימה שתשבית את הלימודים ולא תפתח את השנה החדשה במועדה, לא קיבלה אישור - ואף לא פנתה לקבל אישור מהוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) בראשות פרופ' יפה זילברשץ, ולא מהמועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) בראשות שר החינוך נפתלי בנט - שהם המוסדות הקובעים בכל ענייני ההקצבות והתקציבים למוסדות ההשכלה הגבוהה. גם ערן יעקב, הממונה על השכר באוצר האמון על התפקידים והשכר בשירות הציבורי, לא יודע ולפיכן גם לא אישר את התפקיד החדש נושא המשכורת הבכירה.

יצוין, כי רק לפני כשנה הסתיימה סאגה ארוכת שנים של הסדרת שכר הבכירים באוניברסיטאות, כאשר בן-ששון לקח בו תפקיד בכיר גם כנשיא העברית וגם כראש ור"ה, ועד ראשי האוניברסיטאות. במהלך הדיונים ההם עלה/נזרק הרעיון למנות "נגיד" לאוניברסיטה, אולם בהסכמה מלאה של ראשי מל"ג, ות"ת, האוצר וגם אנשי ור"ה סוכם שאין תפקיד כזה, וכי לאוניברסיטאות די תפקידים בכירים ואף יקרי-שכר כמו נשיא, רקטור, סגני נשיא, סגני רקטור, דיקנים ועוד ועוד.

כמו כן, רק בחודשים האחרונים הוסדרו מול האוצר הסדרים חשבונאיים שארגנו את הגירעונות האקטואריים הכבדים של הוותיקה באוניברסיטאות ישראל. תזכורת: בתחילת חודש אפריל 2016 נודע על דוח ביקורת חריף של המל"ג והות"ת ממנו עלה כי "מצבה הפיננסי של האוניברסיטה העברית קשה מאוד. עד כדי קושי לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות ולביצוע המחקרים והפרויקטים להם התחייבה מול התורמים". הדוח קבע כי לאוניברסיטה גירעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל, תזרים מזומנים שלילי, מצב נזילות "גרוע", וכן שההנהלה השתמשה באמצעים יצירתיים "שהאוניברסיטה אינה יכולה להשתמש..." כדי לייצר רושם של יתרת מזומנים ונכסים גבוהה יותר, תוך טשטוש הקשיים התזרימיים.

בדיון שנערך בות"ת בעקבות ממצאי הדוח נכתב כי הות"ת רואה בחומרה רבה את התנהלות האוניברסיטה, ובפרט את אופן הדיווח התקציבי והכספי של האוניברסיטה לות"ת; כמו כן רואה הות"ת בדאגה את מצבה הפיננסי של האוניברסיטה.

מה יהיה תפקידו הבכיר של "הנגיד" בן-ששון? ובכן, "הנגיד ימלא תפקידים שיתואמו עם הנשיא מעת לעת, בעיקר בתחום הקשרים עם תורמים ושוחרים מרכזיים, וכן עם גורמי ממשל בארץ ובעולם...". אלמלא היה מדובר באקדמיה כה בכירה שכל כך דואגת להדגיש את עקרון העצמאות האקדמית שלה, היה התפקיד מכונה מקסימום 'מאכער-על', או כפי שנהוג בשנים האחרונות במקומותינו "סמנכ"ל רגולציה", זה שמוציא ומביא במסדרונות השלטונות המוכרים לו.

ההערכה היא שהתואר היצירתי החדש, שאם לא ייעצר צפוי להופיע בקרוב מאוד גם בכל אוניברסיטאות ישראל הידועות כשוחרות תפקידים בכירים, נועד לפצות את בן-ששון על האפשרות הלגמרי לא-ודאית, שייאלץ, אולי, לקבל משכורת מעט פחותה ממשכורתו כנשיא. בן-ששון, בן 66, הוא מוותיקי העברית, מרצה וחוקר בכיר מאוד במחלקה להיסטוריה של עם ישראל, שכבר ב-1997 מונה לרקטור. לפיכך סביר להניח ששכרו והגמלה הצפויה לו אינם נמוכים במיוחד.

מנין הומצא המונח "נגיד"? ובכן, מספרים שזה ד"ר יהודה לייב מאגנס (1877-1948), מן הדמויות הבולטות בייסוד האוניברסיטה, רב רפורמי שהיה ממנהיגי יהדות ארצות הברית בטרם הגיעו לירושלים, שכיהן כ"נגיד" ופעל לשילוב המחקר וההוראה בה. אלא שמרגע שמונה לנשיא הראשון של האוניברסיטה העברית בשנת 1935, נמחק הכינוי נגיד - ומאז זה רק נשיא, שאחריו שורה של תפקידים בכירים אחרים.

עילה נוספת שהועלתה היכן שהועלתה היא ש"באוניברסיטת אריאל יש נגיד אז למה לא באוניברסיטאות האחרות?". ובכן, בתחילת שנה זו אכן נודע ("דה מרקר", 5.2.17), שבמכללת אריאל, שרק ב-2011 אושרה כאוניברסיטה, קיים תפקיד של "נגיד", והוא ניתן ליגאל כהן אורגד, שהיה ח"כ בעבר וגם שר אוצר בשנים 1983-1984. כהן אורגד ניהל והוביל את המכללה עד שקיבלה מעמד אוניברסיטה, ושכרו עמד באותה עת על 600 אלף שקל בשנה - קצת פחות משכר הנשיא והרקטור.

מכאן ההערכה כי גם שכרו של בן-ששון יהיה צמוד אוטומטית לשכר הנשיא, הרקטור, סגן הנשיא, וכך צפוי לקרות גם באוניברסיטאות אחרות שירוצו גם הן למנות בכירים שלהם ל "נגידים".

תגובות

"מינוי נגיד אושר ע"י המל"ג לפני מספר שנים"

מדוברות האוצר נמסר: "הנהלת האוניברסיטה העברית לא פנתה כלל בנושא לממונה על השכר. יצוין, כי רק לאחרונה התקבלו החלטות בנוגע לשכר הבכירים באוניברסיטאות בשיתוף ועד ראשי האוניברסיטאות, ובכללן הנהלת האוניברסיטה העברית, וסוגיית המשרה החדשה לא נכללה בהן".

מהאוניברסיטה העברית נמסר: "תקנון האוניברסיטה העברית מעגן את משרת נגיד האוניברסיטה ואושר ע"י המל"ג לפני מספר שנים. אין זו הפעם הראשונה שמתמנה נגיד. בעבר ד"ר אברהם הרמן מונה לנגיד האוניברסיטה העברית, לאחר סיום כהונתו כנשיא האוניברסיטה. פרופ' בן-ששון ימשיך, לבקשתו של הנשיא הנבחר - פרופ' אשר כהן, לסייע במגעים מול גורמי חוץ בישראל ובעולם למען הגדלת ההכנסות של האוניברסיטה. חבר הנאמנים אישר את מינויו של פרופ' מנחם בן-ששון, אשר ימשיך לקבל את משכורתו כפרופסור באוניברסיטה, כמקובל, ויקבל תוספת תפקיד בגין תפקיד זה.

"באשר למצבה הכלכלי של האוניברסיטה, היא נמצאת בעיצומו של הליך ההבראה בתיאום עם ות"ת ומשרד האוצר".

מהמל"ג נמסר: "הנושא הובא לידיעת ות"ת לפני ימים אחדים. ככלל, תפקיד הנגיד הוא תפקיד מוכר במערכת ההשכלה הגבוהה ואף מעוגן בתקנוני חלק מהמוסדות האקדמיים, לרבות תקנון האוניברסיטה העברית. באשר לשאלת השכר, ככלל אין כיום הגדרת שכר מאושרת לתפקיד נגיד באוניברסיטה. ככל שהמוסד ישקול למנות תפקיד זה כתפקיד נושא שכר, עליו לפנות כנדרש לקבלת אישור מראש".

כמה הרוויח הנשיא היוצא של האוניברסיטה העברית

עוד כתבות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול