מבקר המדינה לכחלון ושקד: המתינו עם קידום "חוק הג'ובים"

החוק, שקודם ע"י ח"כ דוד ביטן ואושר אתמול בקריאה טרומית, פותח מסלול ישיר למינוי פוליטיקאים לדירקטורים ■ המבקר: יש להמתין עד להשלמת הדוח על מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות

חבר הכנסת דוד ביטן / צילום: איל יצהר
חבר הכנסת דוד ביטן / צילום: איל יצהר

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, הורה לשר האוצר משה כחלון ולשרת המשפטים איילת שקד להמתין עם קידום החוק הפותח מסלול ישיר למינוי פוליטיקאים לתפקידי דירקטורים, הקרוי "חוק הג'ובים", אותו קידם יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן

במכתבו לשני השרים מציין מבקר המדינה כי, בחודשים האחרונים ערך משרד מבקר המדינה ביקורת בנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות. ביקורת זאת עומדת לפני סיום ממש בימים אלה, והדוח המיוחד יתפרסם בקרוב.

המבקר סובר כי נוכח העובדה שמדובר בשינוי דרמטי ומשמעותי של סדר הדברים הקיים, נכון יהיה, לצורך שמירה על האינטרס הציבורי ולמען ניקיון הדעת, להמתין עד להשלמת הדוח ופרסומו. כך שניתן יהיה להביא בחשבון את הממצאים והמסקנות העולים ממנו. 

נזכיר כי מליאת הכנסת אישרה אתמול (ד') בקריאה טרומית את התיקון לחוק החברות הממשלתיות, המכונה גם "חוק הג'ובים". בעד התיקון לחוק הצביעו 41 חברי כנסת, לעומת 25 מתנגדים.

על-פי התיקון לחוק, יבוטל סעיף 18 ג' הקובע כי מועמד לתפקיד דירקטור בחברה ממשלתית שיש לו זיקה אישית, עסקית או פוליטית לשר בממשלה, יחויב על-מנת להציג "כישורים מיוחדים" הגוברים במשקלם על אותה זיקה לשר. ההצעה קובעת כי גם שרים לשעבר עם ותק של 3 שנים לפחות וראשי רשויות מקומיות המונות מעל 50 אלף תושבים, יורשו להתמנות כדירקטורים בחברות ממשלתיות ללא הצגת כישורים עודפים - זאת תוך עקיפת "נבחרת הדירקטורים" של רשות החברות, המהווה "בנק" מועמדים לדירקטורים שענו על שורה של קריטריונים ודרישות.

ההצעה של ביטן ביקשה במקור לאפשר גם לחברי כנסת לשעבר להתמנות לדירקטורים בלי כישורים עודפים, אולם בעקבות התנגדותו של שר האוצר משה כחלון גובשה הפשרה בעניין, אשר זכתה גם לתמיכתו. 

"פגיעה במינהל התקין" 

"לא משנה מה תאמרו או באיזה ציפוי מתוק תעטפו את החוק הזה, זהו 'חוק ג'ובים' שפוגע במינהל התקין ובאושיות של ניהול תקין", אמרה על כך אתמול ח"כ יעל גרמן (יש עתיד). "החוק הזה יתיר בחירה בדירקטורים שהם בעלי זיקה אישית עסקית ופוליטית לשרים, בחברות ממשלתיות שתפקידם לנהל מאות מיליונים ואפילו מיליארדים של שקלים. זוהי שחיתות. עד שהצלחנו להקים את נבחרת הדירקטורים והביא את החברות הממשלתיות מהפסד של 600 מיליון שקל לרווח של 2 מיליארד שקל, אתם הופכים עכשיו את החברות האלה לשלוחות של מעשי שחיתות", הוסיפה גרמן.

ח"כ ביטן השיב לדבריה: "אני אוהב את גרמן, אבל אצלה כל מילה שנייה זו שחיתות. אבל שחיתות זה כשיאיר לפיד היה שר אוצר, והוא דאג לזה שאפשר יהיה לבחור עכשיו רק את אנשי 'יש עתיד', כי אין שם חברי מרכז, ואין שם כלום. זו השחיתות האמיתית וזה התרגיל הגדול שעשיתם".

ביטן טען עוד כי אין שום סיבה ששרים עם ניסיון וראשי ערים גדולות יידרשו להציג כישורים עודפים, יותר מאלה שאמורים להציג אחרים. "נשמע לכם סביר שראש עיריית תל-אביב רון חולדאי, שהוא כידוע חבר מפלגת העבודה, לא יוכל להיות דירקטור בחברה ממשלתית? כל הביקורת הזו דמגוגית שמטרתה להנציח את שלטון הפקידים", הוסיף ביטן.