גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רוצים ליצור סטארט-אפ ניישן שמתאים לכל גיל"

קרן "מגדלי הים התיכון VENTURES" שהושקה באחרונה תשקיע רק בחברות היי-טק שפונות לבני הגיל השלישי: "אין סיבה שאדם מבוגר לא ייהנה ממה שהטכנולוגיה יכולה לתת"

דב שוגרמן יעל בנבנישתי ודורון ארנון / צילום: איל יצהר
דב שוגרמן יעל בנבנישתי ודורון ארנון / צילום: איל יצהר

הקמפיין המיתולוגי של חברת האופנה טופר היה נחרץ: "העולם שייך לצעירים". לעלומים יש יתרונות רבים ועדיין לא ניתן להתווכח עם עובדה פשוטה ובו זמנית מורכבת - העולם מזדקן בקצב מואץ. תוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה עקבית, עובדים רבים שמגיעים לגיל הפנסיה מעדיפים להמשיך לעבוד ולא רק בגלל אילוץ כלכלי והמנהלים בקרנות הפנסיה מורטים שיערות.

תעשיית הטכנולוגיה פונה בדרך כלל לצעירים ו/או לצעירים ברוחם. היא משבשת סדרי עולם ישנים ומציעה פיצ'רים חדשים. זקנים? שיבקשו מהילדים שלהם הסבר לגבי הגאדג'ט החדש.

קרן השקעות חדשה, "מגדלי הים התיכון VENTURES", מנסה להשתחל לנישה הזאת ולהשקיע בפיתוחים טכנולוגיים שמטרתם לשפר את איכות החיים של בני הגיל השלישי. הקרן הוקמה על ידי החברה הבורסאית 'מגדלי הים התיכון', אשר מפעילה בישראל רשת של דיור מוגן שבה מתגוררים כ-1,500 קשישים בשבעה סניפים. נציין כי בוועדת ההשקעות של הקרן חברים יאיר סרוסי יו"ר רשת מגדלי הים התיכון ולשעבר יו"ר בנק הפועלים ודורון ארנון, מנכ"ל רשת מגדלי הים התיכון.

המנכ"לים המשותפים של הקרן החדשה, שיצאה לדרך לפני כחודשיים, הם ד"ר יעל בנבנישתי ודב שוגרמן. "אנחנו מתעסקים בעולמות שעוטפים את מעגל החיים של אנשים מבוגרים", אומרת בנבנישתי בראיון ל"גלובס", "הכוונה היא לבריאות, פנאי, תרבות ועוד".

הקרן אשר מגדירה את עצמה כ"קרן בוטיק" תשקיע בכל שנה בארבע חברות סטארט-אפ, כאשר ההשקעה המקסימלית בכל חברה תעמוד על 2 מיליון שקל. "אנחנו הקרן הראשונה והיחידה בישראל שפועלת בתחום הזה", אומרת בנבנישתי.

- יש סטארט-אפים שמפתחים מוצרים לקשישים?

"מאז שהשקנו את הפעילות לפני יותר מחודש פנו אלינו יותר משלושים חברות שעוסקות במגוון תחומים רלוונטיים. יש חברות שמפתחות אביזרי עזר בריאותיים אבל גם כאלה שעוסקות בתחום של הזדקנות פעילה. מדובר למשל ב'מרכז יום וירטואלי'. קשיש יכול להישאר בבית ולהשתתף, דרך הטלוויזיה, בפעילויות שמתבצעות בבית האבות. הוא יכול להקשיב להרצאות או לבצע פעילות גופנית. אנחנו יכולים לספק לו מידע כללי אבל גם להציע לו להקשיב לקונצרט. בהיבט הרפואי הצוות של בית האבות או בית החולים יכול לתקשר עם הקשיש גם כאשר הוא בבית. לתת לו המלצות רפואיות, לעודד אותו וכן הלאה".

- העולם הטכנולוגי מתחיל לגלות את הקשישים?

"כן. בעבר ראינו שיש פער. חברות ונותני שירותים הדירו את המבוגרים החוצה אבל כיום המצב משתנה. יש תוכן חדש שהמבוגרים יכולים להיות חשופים אליו, למשל דרך שימוש במציאות מדומה. אנחנו מאמינים שבשוק יש פוטנציאל לא ממוצה ורוצים ליצור סטארט-אפ ניישן לכל גיל. יש לנו אמירה מאוד חשובה - אין סיבה שאדם מבוגר לא ייהנה ממה שהטכנולוגיה יכולה לתת".

"ניסיון של הרבה שנים"

בנבנישתי הגיעה לקרן אחרי שסייעה למספר חברות סטארט-אפ לפתח מוצרים עבור בני הגיל השלישי. אחת החברות הללו היא VideoTherapy, סטארט-אפ ישראלי שמספק פתרונות מרחוק לשיקום. החברה מאפשרת לפיזיותרפיסטים לספק טיפולים מבוססי וידיאו, בהתאמה אישית, בעזרת שימוש בבינה מלאכותית.

"הגישה שלנו שונה", היא מספרת, "אנחנו רוצים להתאים את הצרכים לטכנולוגיה ולא להתאים את הטכנולוגיה לצרכים. אנחנו לא רוצים לקחת מוצר קיים ולהתאים אותו לקשישים אלא לפתח מראש מוצר שאנשים מבוגרים צריכים. עצם זה שאנחנו שייכים ומגיעים ממגדלי הים התיכון מאפשר לנו גישה לרקע ולניסיון של הרבה שנים. מבחינתנו מדובר במשקיע אסטרטגי שיכול לתת לנו תובנות לגבי הגיל השלישי".

- אתם מכירים קרנות השקעה דומות שפועלות בעולם?

"יש קרנות שמשקיעות בעולמות של הגיל השלישי אבל הן לא מתמקדות רק בתחום הזה. אנחנו מכירים למשל את חברת זיגלר שבונה מתחמים למגורים עבור בני הגיל השלישי ומשקיעה בסטארט-אפים. האיחוד האירופי מקדם פרויקט שנקרא הורייזן 2020 שמחפש פתרונות לגיל הזיקנה אבל לא מתמקד רק בטכנולוגיה".

- איך בעצם מגדירים היום זקן?

"אנחנו מגדירים את זה בצורה שרירותית - לפי גיל הפנסיה שנקבע על ידי הביטוח הלאומי. ברור לנו שלאדם בגיל 65 יש צרכים שונים מאשר לאיש בן 85. אנחנו מנסים לחשוב על מוצרים שילוו את האדם במשך השנים. הדוגמא של הפלטפורמה הטלוויזיונית יכולה להציע לבן 65 הרצאות ובגיל מבוגר יותר אפשר להנגיש לו פעילות גופנית, גם אם הוא לא יכול להגיע לחדר כושר".

בשנתיים הראשונות צפויה הקרן לפעול בעזרת מימון עצמי, שעשוי להתרחב ליותר מאשר 2 מיליון שקל לחברה. "בהמשך נשקול לשתף פעולה עם קרנות הון סיכון", אומרת בנבנישתי, "אנחנו מזהים המון התעניינות ומקבלים הרבה הזמנטת לפגישות. פנו אלינו נציגים מהמזרח הרחוק, בעיקר מיפן ומטיוואן. הם יודעים שישראל היא הסטארט-אפ ניישן ורוצים לראות איך זה מתחבר לעולמות של הגיל השלישי. התחושה היא שכל העיניים נשואות אלינו. למרות שרק יצאנו לדרך כבר הזמינו אותנו לתת הרצאות בחו"ל על האקו סיסטם החדש. אנחנו חושבים שאנחנו חלוצים בתחום של קרנות לגיל השלישי וזה עוד יתפתח".

- המוצרים שלכם מיועדים בהכרח לדיירים של מגדלי הים התיכון?

"לא. הרשת מבינה את עולם הזיקנה והיא יודעת שכ-90% מהקשישים חיים בתוך הקהילה. אנחנו לא פונים רק לאנשים שגרים במוסדות, להיפך".

דורון ארנון, מנכ"ל רשת מגדלי הים התיכון, התייחס להקמת הקרן ואמר כי "אנחנו גאים להיות הראשונים שנכנסים להשקעה בתחום החשוב הזה ומקווים שהכניסה שלנו לתחום תעודד מיזמים ופיתוחים נוספים לאוכלוסיית הגיל השלישי בדומה לעולם".

לדברי ארנון, "עם העלייה בתוחלת החיים ובאיכות החיים, הטכנולוגיה הופכת יותר ויותר רלוונטית לבני הגיל השלישי כמו לכל גיל אחר. זהו קודם כל מהלך חברתי שאנחנו מקווים שיביא לפיתוח התעשייה ולחדשנות ומיזמים שנוכל לשלב בעתיד גם בבתי הרשת".

מיני האקתון בכנסת

הפעילות של קרן ההשקעות החדשה הושקה לפני כחודש במועד סמלי - יום האזרח הוותיק שצוין ב-11.7. האירוע נערך בכנסת ישראל וכלל גם מיני האקתון - מפגש תחום בזמן שבו נעשה ניסיון למצוא פתרונות טכנולוגיים לבני הגיל השלישי. בניגוד להאקתונים השגרתיים שמארחים בדרך כלל מתכנתים או גיקים חובבים, הפעם השתתפו באירוע קשישים שמתגוררים ברשת מגדלי הים התיכון וכן תלמידי תיכון ממגמת הרובוטיקה של בית הספר הריאלי בחיפה.

- מה עשיתם בהאקתון?

ד"ר יעל בנבנישתי: "ניסינו לחבר את עולמות הזיקנה לקידמה ולחדשנות, בניגוד לקונוטציה הרגילה שהתחום הזה מעורר. הפגשנו את המבוגרים והצעירים לקבוצות עבודה משותפת שכל אחת מהן הייתה צריכה לפתח מוצר שיעזור להתמודד עם נושאים שונים, למשל דמנציה או חיים פעילים של קשישים בבית. בתחילת המפגש הילדים קיבלו הצצה לעולם הזיקנה. רצינו לחשוף את הדורות אחד לשני ולשבור את הסטיגמות שיש לילדים על מבוגרים.

"אחד הדברים שהפתיעו אותי הוא שהרעיונות הגיעו משתי הקבוצות. בהתחלה הערכנו שבעיקר הילדים יציעו דברים. קבוצה אחת דיברה על בניית בית מודולרי. כאשר גרה בבית משפחה כדאי לחלק אותו להרבה חללים כדי לדאוג לכל אחד לחדר, אבל כאשר הילדים עוזבים את הבית והבית 'מזדקן' ניתן להזיז את הקירות וליצור חללים יותר גדולים. בנוסף דיברו בקבוצה המשותפת על האפשרות לשנות את כיוון הדלתות. אם קשיש נפל באמבטיה תהיה אופציה לפתוח את הדלת החוצה ולחלץ אותו. בסיום האירוע אחת הילדות ניגשה למורה ואמרה לה 'אמרתם שתביאו אנשים זקנים', כאשר בפועל הגיל הממוצע של המשתתפים המבוגרים היה 84. זה היה מאוד יפה".

העולם מזדקן

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה