גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוריאל לין: המגזר הקמעונאי בישראל בסכנת התמוטטות

נשיא איגוד לשכות המסחר לשרי האוצר והכלכלה: "אם תימשך המדיניות של מתקפת הרגולציה המטורפת על המגזר הקמעונאי, יחד עם האפליה במיסוי על יבוא מוצרים - תמוטטו את המגזר הקמעונאי בישראל"

אוריאל לין / צילום: אוריה תדמור
אוריאל לין / צילום: אוריה תדמור

"אם תימשך המדיניות של מתקפת הרגולציה המטורפת על המגזר הקמעונאי, יחד עם האפליה במיסוי על יבוא מוצרים - תמוטטו את המגזר הקמעונאי בישראל", כך קורא עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, לשרי האוצר והכלכלה.

דברי לין באים על רקע בדיקה שנערכה באיגוד לשכות המסחר, ממנה עולה כי בעוד הממשלה מדברת על הפחתת הרגולציה על המגזר העסקי, בפועל התמונה הפוכה, כאשר משנת 2000 ועד היום נכנסו לתוקף 41 חוקים ו-17 תקנות, שכולם מטילים חובות ומגבלות על המגזר הקמעונאי. מדובר על קצב של רגולציה אחת בכל 3 חודשים, כאשר לדברי האיגוד, "קצב הזוי זה מביא להרס של המגזר הקמעונאי בישראל, על כל המשתמע מכך".

יצוין בהקשר זה כי מדובר בעיקר בחוקים צרכניים שמרביתם לא צמחו יש מאין, והם נובעים ממערכי שירות בעייתיים שבמערכת היחסים שבין עוסק לצרכן - כך למשל חוק ביטול עסקה, חוק הספאם, חוק שילוט מחירים בחנויות (למשל בכל הנוגע למוצרים שבפיקוח מחירים ממשלתי או למחיר לפי יחידת כמות). מובן שלכל יישום של חוק יש עלויות, שמטבע הדברים מגולמות במחירי המוצרים והשירותים, כך שממד התחרות - בעיקר לנוכח המסחר האלקטרוני שמצוי בגרף עלייה תלול - הופך להיות מאתגר במיוחד.

מעל כל החוקים הללו יש לזכור כי עומדת הזכות לרשות להגנת הצרכן להטיל קנסות של עשרות אלפי שקלים על עסקים המפרים את החוק - גם תקנה זו לא צמחה יש מאין, היות וחוקים צרכניים, מוצדקים ככל שיהיו, ללא אכיפה הם חסרי משמעות בשטח. רק לאחרונה נקנסו שורה של עסקים שהפרו את חוק פיקוח המחירים כשמכרו מוצרים מפוקחים במחירים הגבוהים מהקבוע בחוק.

המגזר הקמעונאי מקיף כ-54 אלף עסקים ומעסיק במשרות שכיר 267 אלף עובדות ועובדים. החשש שמעלה לין מתייחס גם ל"המשך מדיניות הממשלה, היוצרת מגמות החותרות תחת עצם קיומו של המגזר הקמעונאי, מה שיגרום לנסיגה בצמיחה, סגירה מסיבית של עסקים קמעונאים קטנים, עליה במחירי מוצרים ואיבוד מקומות עבודה".

לפיכך מציע לין שינוי מדיניות ויצירת שיתוף-פעולה מושכל בין המגזר העסקי לבין רשויות המדינה עם הקמת צוות משותף, שיעבוד במשותף על גיבוש מדיניות ומהלכים של הפחתת מחירי המוצרים בישראל.

בפנייה ששיגר לין לשרי האוצר והכלכלה, הוא גורס כי "נוכח חשיבותו הבלתי מעורערת של מגזר הקמעונאות, היינו רשאים לצפות שמדיניות הממשלה תפנים חשיבות מגזר זה והבעיות עמן הוא מתמודד, וכי ראייה פשוטה זו תתורגם לתמיכת אמת במגזר וחיזוקו. אולם, בשנים האחרונות, ובעיקר בתקופה האחרונה, קרה בדיוק ההפך: עיצוב מדיניות ממשלה היוצרת מגמות החותרות תחת עצם קיומו של המגזר הקמעונאי ויוצרות סכנה ממשית להרס חלקים גדולים ממנו, איבוד מקומות עבודה ונסיגה בצמיחה. תשתית המשק כולה תינזק קשות אם לא תתבצע חשיבה ומדיניות מחודשת בראייה כוללת".

לין מתייחס להקלות במיסוי על יבוא אישי לפי תקנות עליהן חתום שר האוצר, כך למשל ברכישת נעליים או מוצרי תינוקות באתרי אינטרנט (בעיקר באתרים בינלאומיים, לפי ניתוח הרגלי הצריכה של ישראלים הקונים ברשת), לצד הקלות במיסוי על רכישת מכשירים סלוךריים - תקנות אלה נכנסו לתוקף בשנה האחרונה.

לדברי לין, "השאיפה להוריד את מחירי המוצרים בישראל ולהקל על הציבור מובנת לחלוטין, אולם מתגבשת מדיניות צרה מבלי לראות את התמונה הרחבה; אין רואים את היער כולו ואת מסת ההכבדות שכבר הוטלו במלוא משקלן, בבחינת הקש שישבור את גב הגמל". 

אחד מהאיומים לכאורה המרחפים מעל המגזר הקמעונאי בישראל לאור ההיקף הגואה של קניות אונליין - היקף שלפי ההערכות יגיע ל-10% מכלל הקניות של צרכנים בשנת 2020 - היא כוונת משרדי האוצר והכלכלה להקל על חסמי הקניות דרך העלאת תקרת הפטור ממיסוי. התקרה כיום בישראל עומדת על 75 דולר לפטור מלא ממסים, לעומת תקרה של 200 דולר לפי הממוצע העולמי ולפי התקנות המקנות קנייה פטורה ממכסה בדיוטי פרי.

גורמים בענף מעריכים כי לא ניתן יהיה לעצור או לשנות את השינוי המובהק בהרגלי הצריכה המקוונים, ולכן העלאת תקרת הפטור היא הכרח המציאות. צוות מיוחד שגיבשו משרדי האוצר והכלכלה לשם בחינת הסרת החסמים הללו ניצב בפני דילמה לא פשוטה, לאור הפער שייווצר בין המחירים בישראל ובין המחירים של אתרי סחר בינלאומיים בעיקר - כבר היום בסגמנטים רבים מדובר על פער בלתי נתפס הממחיש את יוקר המחיה בישראל ואת היקף החבילות שעושות דרכן ארצה - היקף שיגיע השנה ל-60 מיליון חבילות.

הקמעונאים בארץ, בעיקר מתחום האופנה, כבר השמיעו לא אחת קריאות להשוות את תנאיהן לאלה של המסחר המקוון ולבטל את שורת המע"מ למשל - מה שיש להניח שלא יתרחש בפועל. למעשה, הקמעונאים המקומיים, קטנים כגדולים, יצטרכו למצוא את הדרך להתחרות בזירה הצרכנית החדשה שבדורות הבאים בוודאי תתעצם.

באיגוד לשכות המסחר סבורים כי המדיניות "הדורסנית", כהגדרתם, של ממשלת ישראל כלפי המגזר הקמעונאי מובילה לתחרות בלתי הוגנת בתחום מיסוי מוצרים, המחלישה את המגזר הקמעונאי במכוון מול היבוא האינטרנטי, שנית כאמור בנטל גואה ובלתי פוסק של חוקי הגנת צרכן, המתבטאים בעוד דרישות ובעומס ניהולי ותפקודי ולבסוף גידול בלתי פוסק בעלויות המושתות על-ידי המונופולים המוחלטים בבעלות המדינה, דוגמת תעריפי החשמל ומס הארנונה.

לין מציע כאמור להקים צוות משותף שימנה נציגות עסקית ונציגות ממשלתית, במטרה ליישם כמה מהלכים: ראשית לבלום כל עול רגולטורי נוסף, לזנוח את שיטת סימון המחירים באמצעות מדבקות מוצר - שיטה שגם היא מהווה עניין שנוי במחלוקת בעיקר לאור טענות גופים צרכניים כי קיימים מקרים רבים (מדי) בהם המחירים בקופה שונים מאלה של המוצר וכי מתגלעות טעויות רבות בחשבוניות קנייה. עוד נטען כי סימון מחירים באמצעות מדבקה הוא כלי יעיל יותר להשוואת מחירים. עוד דורש לין בהתאם לדרישות קמעונאים כי יש להשוות את מסי היבוא על מוצרים שמיובאים לישראל ביבוא אישי ביחס לאותם מוצרים נמכרים בישראל. 

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם