גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת הסחר המקוון: הקניונים באירופה שורדים בינתיים

באירופה דואגים פחות: שילוב של תמהיל, תכנון אורבני מוצלח, והרבה פחות בנייה בשנות הגאות הופכים את הייאוש באירופה הרבה יותר נוח ■ אבל האוכלוסייה באירופה אינה גדלה מהר כמו אוכלוסיית ארה"ב, מה שלא מבשר טובות לגבי הגדלת המכירות

קניון בספרד / צילום: רויטרס אינס קלנינס
קניון בספרד / צילום: רויטרס אינס קלנינס

בדומה למגזר הקמעונאות האמריקאי, גם במגזר הקמעונאות האירופי השתבשו כמובן סדרי עולם בעידן הקניות החדש. עידן שמאפשר לנו לרכוש הכול כשאנחנו יושבים בפיג'מה מול המחשב בבית, או ממתינים בתור עם הסמארטפון ביד. עם זאת, מסתבר שהפגיעה בבעלי הנדל"ן המסחרי האירופי היא חמורה הרבה פחות.

שווי הקניונים ומרכזי הקניות האירופיים - כפי שהוא משתקף בדוחות החברות הציבוריות הנסחרות בבורסות השונות - ממשיך לעלות בכמה שווקים אירופיים, בזמן שהוא נמצא במגמת ירידה בכל רחבי ארה"ב. מניותיהן של חברות נדל"ן קמעונאיות אירופיות אכן רשמו ירידות, אך לא מדובר בירידות החדות שספגו מקבילותיהן האמריקאיות.

בחודש יולי האחרון, לרגל הצגת הדוחות הכספיים למחצית הראשונה של השנה שערכה קמעונאית הנדל"ן הגדולה ביותר באירופה, Univail-Rodamco, הכתובית "אירופה זה לא ארה"ב" התנוססה על אחת השקופיות במצגת. גם האנליסטים מציינים שבאזורים רבים בארה"ב ניתן לראות מרכזי קניות כמעט ריקים או ריקים לחלוטין, אך מספר "הקניונים המתים" באירופה קטן יותר.

ב-12 החודשים שהסתיימו ביולי נרשמה צניחה של 32% במדד FTSE NAREIT Equity Regional Malls Index, העוקב אחר שבע קרנות REIT שפועלות בתחום הקניונים בארה"ב. באותה תקופה נרשמה ירידה של 11% בלבד במדד Stoxx Europe Total Market Retail REITs, העוקב אחר תשואות הנטו של שבע חברות שמחזיקות בנכסי קניונים באירופה.

קנה מידה שונה לגמרי

למה המכה באירופה כואבת הרבה פחות? הסיבה העיקרית שאותה מזכירים אנליסטים היא שאירופה, בעלת השווקים המאוכלסים בצפיפות רבה יותר, לא חוותה את גאות פיתוח הנדל"ן הקמעונאי שהתרחשה בארה"ב ב-30 השנים שלפני ההתרסקות ב-2008. בארה"ב יש 24 רגל רבועה (כ-2.2 מ"ר) שטח קמעונאי על כל גבר, אישה וילד, בהשוואה ל-5 רגל רבועה (כ-0.46 מ"ר) בבריטניה, 4 רגל רבועה (כ-0.37 מ"ר), ו-3 רגל רבועה (כ-0.27 מ"ר) בספרד ובאיטליה, על פי נתוני המועצה הבינלאומית למרכזי קניות.

"זהו קנה מידה שונה לחלוטין", אמר דייויד איירונסייד, סמנכ"ל השקעות בחטיבת אירופה היבשתית של LaSalle Investment Management. קבוצת הפרייבט אקוויטי של LaSalle מחזיקה ב-242 נכסי קמעונות בבריטניה ובאירופה היבשתית. "באירופה אתה לא נקלע לאזור מצוקה במהירות כל כך רבה".

אך בנוסף להיצע יתר יש סיבות נוספות שמסבירות מדוע מוגנים יותר בעלי הנכסים האירופיים מפני הסופה במגזר הנדל"ן הקמעונאי. סיבות אלה נחקרות בדקדקנות בידי משקיעים, מפתחים ובנקים שפועלים במגזר הקמעונאי, ושמבקשים לזהות הזדמנויות וסיכונים בשני צדי האוקיינוס האטלנטי. גורם נוסף כזה, שמספק הגנה לבעלי הנכסים האירופיים, הוא מתווה הקניונים. העוגן של מרכזי הקניות האירופים הוא בדרך כלל חנות המכולת, ולא חנות הכלבו, כפי שקורה בארה"ב. חנויות מכולת יוצרות תעבורה רבה יותר, ואילו חנויות הכלבו נמנות עם הקורבנות הגדולים ביותר של מעבר הצרכנים לקניות מקוונות.

קניונים ומרכזי קניות בארה"ב נפגעים יותר מהגל האחרון של צמצומי פעילות וקריסות של חברות קמעונאיות. רשתות כלבו כמו Macy's, J.C. Penney ו-Sears הכריזו על סגירה של יותר מ-400 סניפים ברחבי ארה"ב מאוגוסט 2016, ומהלכים אלה פוגעים בעיקר בקניונים מהרובד השני, שמתקשים למצוא דיירים חלופיים.

לדברי המנט קוטק, אנליסט ב-Green Street Advisors, סיבה נוספת לכך שהקמעונאיות באירופה בריאות יותר בעת הנוכחית קשורה לכך שהחלשות מהן נסגרו במהלך הטלטלות הפיננסיות בשנים 2008-2009 ובשנים 2011-2013. "היה לנו תהליך טיהור בהאטה האחרונה, ומי ששרד היו החברות בעלות הקונספט הטוב יותר והחברות שמצבן הפיננסי היה טוב יותר", אמר קוטק, הפועל מלונדון.

אחת הקמעונאיות שעתרה לביהמ"ש לקבל הגנת פושטת רגל ב-2012 היא רשת האופנה פיקוקס (Peacocks), שלאחר מכן נמכרה לקבוצת קמעונות אחרות שהרחיבה את סניפי פיקוק.

ארה"ב: חנויות שנסגרו (2017)

יותר עסקאות

אבל לא כל בעלי הנדל"ן הקמעונאי האירופיים רושמים ביצועים טובים יותר מעמיתיהם בארה"ב. כמה מפעילות קניונים אמריקאיות מובילות, כמו Simon Property Group ו-GGP, זוכות לפופולריות בקרב הקמעונאיות, ומדווחות על צמיחה בדמי השכירות ושיעור נמוך של שטחים פנויים בדומה למקבילותיהן האירופיות.

מעבר לכך, חלק מהמגמות באירופה אינן כה מבטיחות כמו בארה"ב. צמיחת האוכלוסין באירופה אינה מרשימה, וזה אינו מבשר טובות בכל הנוגע להגדלת המכירות הקמעונאיות בעתיד.

עם זאת, המשקיעים גם מודעים ליתרונות הברורים של אירופה. עסקאות למכירה של מרכזי קניות ומסחר בארה"ב רשמו בחודשים האחרונים ירידה חדה: בתקופה שבין 2015 ועד סוף יוני השנה נמכרו מרכזי מסחר בהיקף של 670 מיליון רגל רבועה (62.2 מיליון מ"ר), לפי ניתוח עסקאות שהיקפן עולה על 10 מיליון דולר שביצעה ספקית הנתונים Real Capital Analytics. לצורך ההשוואה, בשנים 2012-2014 עמד נפח העיסקאות על 790 מיליון רגל רבועה (73.3 מיליון מ"ר).

ומנגד, באירופה תפחו העסקאות לסך של 627 מיליון רגל רבועה (58.2 מיליון מ"ר) ב-18 החודשים שהסתיימו ביולי, לעומת 559 מיליון רגל רבועה (51.9 מיליון מ"ר) בתקופה הקודמת, לדברי Real Capital.

המשקיעים רעבים במיוחד למרכזי קניות בגרמניה, ספרד, איטליה והולנד - מדינות שמתאפיינות ביציבות פוליטית רבה יותר, ושכלכלותיהן עדיין צומחות. במארס רכשה Into Properties, הפועלת מבריטניה, את מרכז הקניות Xanadu במדריד, וגם את החברה המנהלת אותו, תמורת 530 מיליון אירו (630 מיליון דולר).

קלפייר (Klepierre), קרן ה-REIT הכלל-אירופית השנייה בגודלה, והקרן הגדולה ביותר המתמחה במרכזי קניות, רכשה קניון באזור מורסיה בספרד תמורת 233 מיליון אירו (277 מיליון דולר), והיא מפתחת מחדש את הקניון ההולנדי Hoog Catharijne. באפריל פתחה קלפייר חנויות ומסעדות חדשות בשטח כולל של 16 אלף מ"ר בקניון, והיא צפויה לפתוח שטחים נוספים בנובמבר, במארס וב-2019.

"נמשיך לקנות מרכזי קניות בערים גדולות ולהיפטר ממרכזי קניות בערים קטנות, שבהן מידלדלת האוכלוסייה", אמר ז'אן-מארק ז'סטן, יו"ר מועצת המנהלים של קלפייר. החברה, הפועלת מצרפת, מעוניינת במרכזי קניות בערים שנמצאות במקום השלישי עד החמישי מבחינת גודלן בכל אחת ממדינות גוש האירו שבהן נמצאת האוכלוסייה במגמת צמיחה, וכן באזורים שמקושרים לתחבורה ציבורית. "אנחנו לא אוהבים קמעונאות פרברית", אמר ז'סטן.

במקומות רבים מעדיפים אנשים להשתמש בתחבורה ציבורית, לנסוע באופניים או ללכת ברגל, וזה מחליש את הביקוש לקניונים בעלי מגרשי חניה גדולים.

אחת היוצאות מהכלל באירופה היא בריטניה, שהצפי שלה קודר יותר, ושבה גבוה שיעור הקניות באינטרנט מאשר באירופה היבשתית. לכך יש להוסיף את חוסר הוודאות שנוצר בעקבות הברקזיט. היחלשות הליש"ט, שעדיין לא חלחלה במלואה לצרכנים, עלולה להגביר את הלחץ על הצרכנים, בייחוד אם ימשיך שוק הדיור לרשום ביצועים לא מרשימים ואם תעלה הריבית, כך לפי דוח שפרסמה Green Street Advisors באוגוסט.

S&P מעלות: "בטווח הבינוני ישנה המסחר המקוון גם את השוק הישראלי"

שוק המסחר בישראל, הכולל שליטה ברורה בענף הקניונים של דואופול עזריאלי ומליסרון, מפגין גם הוא לעת עתה איתנות מול המסחר המקוון, התופס נתח של כ-7% בלבד מהיקף המסחר בישראל. ב-2016 וב-2017 ניתן היה אמנם לזהות ניצנים של התמתנות בדמי השכירות ואף ירידות קלות בקניונים ברחבי הארץ, אולם לא מדובר לפי שעה במגמה דרמטית.

לדברי הילה פרלמוטר, מנהלת תחום נדל"ן וקמעונאות בחברת הדירוג S&P מעלות, "לזירת המסחר המקוון פוטנציאל גידול משמעותי בישראל, אך היא עדיין נמצאת מאחור ביחס לארצות-הברית ולאירופה". על פי הערכות שונות, אומרים במעלות, זירה זו צפויה להכפיל עצמה עד שנת 2020.

"בטווח הבינוני-רחוק", מעריכה פרלמוטר, "המסחר המקוון ישנה את פני מגזר הנדל"ן המניב -שיצטרך להתאים את המודל העסקי שלו למציאות המשתנה, למשל על ידי שינוי בתמהיל החנויות, צמצום שטחי מסחר והמרתם לשטחים לוגיסטיים, לוקרים ונקודות איסוף (כפי שכבר קורה בארה"ב), שינוי באופן מדידת הפדיונות, שיתופי פעולה עם אתרי מסחר מקוון קיימים, או יצירת פלטפורמה של קניון מקוון בתוך הרשת הארצית".

עד כה רק שתי חברות נדל"ן מסחריות עשו מהלכים עסקיים בכיוון: עזריאלי שרכשה פלטפורמת מסחר מקוון (2BUY) וביג שהקימה אתר מכירות מקוון למכירת מותגים הנמכרים במרכזים המסחריים שלה, במטרה להקים נקודות איסוף במרכזיה. פרלמוטר מציינת כי מצד הקמעונאים המובילים, רק פוקס פועלת כרגע להקמת קניון וירטואלי, "ואנו מעריכים כי בטווח הבינוני צפויים שחקניות נדל"ן וקמעונאים נוספים להצטרף לזירה ונראה עוד ועוד השקעות בפיתוח מנוע צמיחה זה".

בטווח הקרוב, אומרים ב-S&P מעלות, זירת המסחר המקוון ממשיכה להשפיע משמעותית על ענף האופנה, המאופיין בתחרות עזה גם מצד רשתות בינלאומיות. "תחרות זו עשויה להוביל להמשך ירידות מחירים וליצור הכנסה פנויה נוספת לצרכן הישראלי. עם זאת, לדעתנו היא לא בהכרח תופנה לגידול בפדיונות מרכזי המסחר אלא תופנה לזירת המסחר המקוון. לאור זאת, ובהתחשב בעודף שטחי המסחר הקיים בארץ, להערכתנו פוטנציאל הגידול בדמי השכירות במרכזי המסחר מוגבל ביותר".

עוד כתבות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות