גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טעם להשקעה: פרוטרום מייצרת ערך למשקיעים לאורך זמן

חברת פרוטרום צפויה להיות חלק בלתי נפרד מהצמיחה בשוק העולמי של חומרי הטעם, ששיעורה השנתי החזוי בשנים הקרובות הוא 3%-5%

מרכז החדשנות של פרוטרום בציריך/ צילום: פרוטרום
מרכז החדשנות של פרוטרום בציריך/ צילום: פרוטרום

הצפת ערך בולטת למשקיעים לאורך זמן היא לא נתון שכל חברה יכולה להתהדר בו, ובטח לא כשמדובר בהצפת שווי משמעותית עבור חברה שכבר נסחרת בכ-16 מיליארד שקל. חברת פרוטרום  הדואלית היא אכן דוגמה מצוינת לכך.

פרוטרום היא חברה גלובלית וצומחת, הפועלת בתחום ייצור הטעמים (Flavors) וחומרי הגלם הייחודיים (Specialty Fine Ingredients), שהתאגדה ב-1995 ומניותיה נסחרות בבורסות בתל אביב ובלונדון. החברה נמצאת בשליטתם של ד"ר ג'ון ג. פרבר ומיה פרבר, שמחזיקים בשרשור, על ידי קבוצת ICC, בכ-36% מהון המניות.

פעילות החברה מתמקדת בשני ענפי ליבה: פעילות הטעמים (74% מסך ההכנסות) הכוללת פיתוח, ייצור, שיווק ומכירה של פתרונות טעמים מתוקים וטעמים שאינם מתוקים (Savory), המשמשים בעיקר לייצור מזון ומשקאות ומוצרי צריכה נוספים; וכן פעילות חומרי הגלם הייחודיים (19% מסך ההכנסות), הכוללת פיתוח, ייצור, שיווק ומכירה של מיצויי טעם טבעיים, רכיבי מזון פונקציונלי טבעיים, מיצויים טבעיים מצמחי מרפא ועוד, המאפשרים מתן פתרונות בתחום ההגנה ושימור המזון.

אסטרטגיה של צמיחה מהירה

שוק הטעמים, תמציות הריח וחומרי הגלם, שהיקף מכירותיו בעולם הסתכם ב-2016 בכ-27 מיליארד דולר, צפוי לגדול להיקף של 37 מיליארד דולר ב-2021, עם צמיחה בשיעור חד-ספרתי בינוני בין השנים 2016-2021. לפי הערכות, בעוד שהיקף המכירות במדינות המתועשות (ארה"ב ומערב אירופה) יגדל בקצב שנתי של כ-3% במהלך השנים 2015-2020, הרי ששיעור הצמיחה בשווקים המתפתחים ביבשות השונות צפוי להיות גבוה יותר ולהסתכם בממוצע (שנתי) ב-5.1%. זאת, בהסתמך בעיקר על שינויים בהעדפות צרכנים בשווקים האלה והמעבר לצריכת מזון מעובד.

פרוטרום נמנית כיום עם עשר החברות המובילות בעולם בתחומי פעילותה. המשמעות היא שבהיותה של החברה מובילת שוק עם שיעורי צמיחה בולטים, הצפי הוא שהיא תהיה חלק בלתי נפרד מהצמיחה הצפויה בענף.

כדי לעמוד ביעדיה ולהמשיך ולהוביל בענף, הכריזה החברה בשנים האחרונות על אסטרטגיית צמיחה מהירה בשני מישורים: האחד, על ידי צמיחה פנימית גבוהה ורווחית; והשני, באמצעות רכישות אסטרטגיות של חברות קטנות-בינוניות ברחבי העולם. היעד הוא להציג כבר בשנת 2020 הכנסות כוללות של כ-2 מיליארד דולר, עם שיעור EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) של יותר מ-22% ממכירות מוצרי הליבה.

עד כה, החברה מיישמת בהצלחה את האסטרטגיה שעליה הכריזה, ומתקדמת בצעדי ענק אל עבר יעדיה. בין השנים 2015-2017 השלימה פרוטרום יותר מ-20 רכישות, שבע מתוכן רק מתחילת 2017. לא זו בלבד, בולטת העובדה שהחברה, הנסחרת במכפילים גבוהים, רוכשת חברות בתמחור הרבה יותר נוח - כלומר, במכפילים נמוכים - מטמיעה אותן היטב, משביחה וקוצרת את הפירות.

פרוטרום פועלת בסביבה תחרותית, המתאפיינת במערכות יחסים ארוכות טווח בין היצרנים לבין הלקוחות. כמו כן, נדרשים היצרנים בענף להשקעות רבות במחקר ופיתוח, עמידה בתקני איכות ורגולציה, והשקעות הון רבות בבניית כושר ייצור בתחום חומרי הגלם.

פרוטרום מתמקדת בכמה פעולות, שלהערכתה, ייתנו לה יתרון ויבדלו אותה ממתחרותיה, ובהן התרחבות גיאוגרפית, בעיקר בצפון אמריקה ובשווקים המתפתחים, המתאפיינים בשיעורי צמיחה גבוהים ביחס לעולם כתוצאה משינויים בהעדפות צרכנים והמעבר לצריכת מזון מעובד בשווקים אלה; וכן הרחבת סל המוצרים הטבעיים, המהווים כיום כ-75% מחומרי הגלם שבהם משתמשת החברה, אשר הביקוש להם גובר והולך בקרב שווקים רבים בעולם.

נוסף על כך, פרוטרום בוחנת כניסה לתחום פעילות חדש - תמציות הריחות, שבו כיום, בשונה ממתחרותיה העיקריות, היא כמעט אינה נוכחת, ולהערכתה, זהו עוד שוק פוטנציאלי של 7-8 מיליארד דולר, שהחברה יכולה לקחת בו חלק.

מיצוי סינרגיות עם החברות הנרכשות

בשנים 2010-2016, מגזר הטעמים של פרוטרום הציג גידול שנתי ממוצע של 18.5%, בעוד שמגזר חומרי הגלם הציג עלייה שנתית ממוצעת של 8%. לבד מהצמיחה, החברה פועלת רבות לשיפור רווחיותה התפעולית על ידי נקיטת פעולות למיצוי הסינרגיות עם החברות שנרכשו בשנים האחרונות, לצד אופטימיזציית מערכי הניהול, המחקר, הפיתוח והמכירות, משאבי הייצור התפעול, הרכש והלוגיסטיקה.

להערכתנו, פעולות אלה, וגם הרכישות שביצעה החברה באחרונה בתחום הטעמים, המתאפיין ברווחיות תפעולית גבוהה מבין תחומי הליבה, צפויים לקבל ביטוי בחיסכון בעלויות והמשך שיפור בשיעורי רווחיותה. במחצית הראשונה של 2017, הרווחיות התפעולית בשני תחומי הליבה עלתה באופן ניכר, עם רמה של 17.2% לעומת 14.4% במגזר הטעמים, ורמה של 14.5% לעומת 11.7% במגזר חומרי הגלם.

להערכתנו, הפעולות שפרוטרום נוקטת, ובהן התרחבות גיאוגרפית באמצעות רכישת חברות מקומיות בשווקי מטרה, הרחבת סל המוצרים הטבעיים, הפעולות לשיפור מערכי התפעול, וכן השאיפה להיכנס לתחום פעילות חדש, ייטיבו עם החברה וישפרו את מעמדה העסקי והתחרותי בעולם.

נוסף על כך, על רקע המינוף הנמוך של החברה, לצד יכולתה המוכחת לרכוש חברות ולשלב אותן בעסקיה, פרוטרום צפויה להמשיך ברכישת חברות בשנים הקרובות, בהתאם לאסטרטגיה העסקית שלה.

■ הכותבים הם מנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה בקבוצת אקסלנס ואנליסטית בכירה במחלקת המחקר באקסלנס. הנתונים מבוססים על דיווחים פומביים של החברה. הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותבים אין עניין אישי בנושא הכתבה. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה. 

פרוטרום

יתרונות:

* ענף דפנסיבי וצומח

* יתרון תחרותי בנישות בעלות כושר צמיחה

* פוטנציאל צמיחה בחו"ל

חסרונות:

* תלות בצמיחה חוץ-אורגנית

* חשיפה ממוקדת לענף ספציפי

* משאבים מוגבלים ביחס לחברות מתחרות

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים שהטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה שהוא גם בעלים של חלק מהחצר ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

הדולר היה השנה מקלט בטוח ופתאום איבד גובה / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

הין היפני בשפל של 34 שנים והדולר מתחזק מול כל המטבעות ● קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "הין במגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, הדולר התחזק על רקע נתוני מאקרו טובים"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר ואימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה ● מדור חדש

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; הניקיי צלל בכ-1.5%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי על ישראכרט: "צריכים להחליט אם להכניס שותף או לוותר"

לאחר שבנק ישראל הבהיר לחברת אחים נאוי כי לא תוכל לשלוט בחברת כרטיסי האשראי עם פחות מ-30% מהמניות, בעל השליטה אומר כי "לא תם המשחק מבחינתנו; ישראכרט יכולה להמריא ולייצר תחרות אם יתנו לה את הכלים המתאימים"