גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הסל שעשויות ליהנות משיקום נזקי ההוריקנים

כמו לאחר כל סופה קטלנית שפקדה את ארה"ב בשנים האחרונות, גם כיום משקיעים רבים מחפשים הזדמנויות הטמונות בתהליכי השיקום של חופי אמריקה

מכלי נפט בטקסס שהוצפו במים בעקבות הוריקן הארווי  / צילום: צילום: Luke Sharrett, בלומברג
מכלי נפט בטקסס שהוצפו במים בעקבות הוריקן הארווי / צילום: צילום: Luke Sharrett, בלומברג

החודש החולף היה סוער במיוחד בארה"ב - לאו דווקא בשווקים הפיננסיים, אלא דווקא במובן המילולי. בטווח זמן של פחות משבועיים פגעו בחופי ארה"ב שתי סופות קטלניות במיוחד - סופת "הארווי", שפגעה בעיקר בטקסס, ו"אירמה", שתקפה את חופי פלורידה. שתי הסופות הוגדרו בקטגוריית חומרה הגבוהה מזו של הוריקן "קתרינה" - הסופה הקשה ביותר בהיסטוריה המודרנית של ארה"ב, שגרמה בשנת 2005 למותם של כ-2,000 איש ולנזקים של יותר מ-100 מיליארד דולר.

נראה כי מאז הטרגדיה של "קתרינה" הפיקו האמריקאים לקחים ופינו בעוד מועד מיליוני תושבים מבתיהם, אם כי עדיין מדובר במניין הרוגים הקרוב ל-200 איש בשתי הסופות האחרונות. ואולם, הנזק הכספי המשותף שנגרם כתוצאה משתי הסופות, כבר עלה על הנזק הכולל של "קתרינה". בשלב זה עדיין מוקדם לסכם את מלוא הנזק, אבל לפי הערכות ראשוניות ולא רשמיות, עשויות שתי הסופות להגיע למקום השלישי (במקרה של "הארווי") והרביעי (במקרה של "אירמה") בדירוג הסופות "היקרות" בתולדות ארה"ב והעולם כולו, עם נזקים המוערכים ב-70 מיליארד דולר וב-60 מיליארד דולר, בהתאמה.

הריסות והצפות של מאות אלפי בתים בכמה מדינות בארה"ב, ובעיקר בטקסס ופלורידה, יצריכו תהליכי שיקום מאסיביים בחודשים הקרובים. תהליכים אלה עשויים להוביל להתאוששות בפעילות הבנייה בארה"ב, ובכך צפויים להיטיב עם מגמות הצמיחה בכלכלה האמריקאית, ועם כמה תחומים ספציפיים הקשורים לתחום הבנייה והשיפוצים. באופן טבעי, כמו לאחר כל משבר, מחפשים המשקיעים הזדמנויות השקעה הטמונות בתהליכי השיקום של חופי ארה"ב, הן בקרב המניות והן בקרב קרנות סל.

המגמה החיובית צפויה להימשך

שתי קרנות הסל הפופולריות שמספקות חשיפה לתחום הבנייה, הן SPDR S&P Homebuilders ETF (סימול: XHB) ו-iShares US Home Construction ETF (סימול: ITB). שתיהן הושקו ב-2006 - שנה לאחר סופת "קתרינה", שהובילה גם אז להתעניינות המשקיעים במגזר הבנייה.

קרן ITB מנהלת נכסים בהיקף של 1.47 מיליארד דולר, ואילו קרן XHB מנהלת נכסים בהיקף של 977 מיליון דולר. שתי הקרנות נושאות דמי ניהול בשיעורים קרובים - כ-0.35% במקרה של XHB ו-0.43% במקרה של ITB. עם זאת, חשוב לציין כי הרכב הנכסים של שתי הקרנות שונה, והדבר משפיע גם על נתוני התשואה.

קרן סל ITB של בלקרוק מתמקדת בעיקר בחברות בנייה בארה"ב, כשכ-65% מהחזקותיה שייכות לתת-סקטור זה. הדבר גורם לריכוזיות מסוימת במבנה החזקות הקרן, כשחמש ההחזקות הגדולות (כולן חברות הבנייה המובילות בארה"ב) אחראיות על כמחצית משווי קרן ITB.

כ-15% מהחזקות הקרן שייכות לתחום חומרי הבנייה, תחום תחרותי הרבה יותר; כ-9% לתחום עיצוב הבית; והשאר לתחומי נישה, גם כן בעלי תחרות רבה.

לעומת זאת, קרן XHB של State Street מתאפיינת במבנה החזקות מפוזר יותר, כשאף מניה אינה עולה על 5% מהיקף הנכסים הכולל, אבל הדבר גורם גם לנתח גדול יותר מאשר ב-ITB של חברות קטנות וחלשות יותר מבחינת המודל העסקי. במבנה ההחזקות של קרן XHB, מקבל תחום הבנייה נתח של כ-33% בלבד, כ-31% משווי הקרן שייך לתחום חומרי הבנייה, כ-12% לתחום רשתות קמעוניות לעיצוב הבית, כ-9% לתחום רשתות השיפוץ, ו-15% הנותרים שייכים למגוון תחומי קמעונות של אביזרים ביתיים שונים. ואולם, למעשה, מרבית השווי של XHB שייך לתחומים תחרותיים במיוחד, שסובלים באחרונה מתחרות עזה מצד ערוצי האינטרנט, במיוחד מצד ענקית הקמעונות המקוונת אמזון (AMZN).

מצב זה מהווה את הסיבה העיקרית לביצועי חסר ניכרים של קרן XHB, הן לעומת קרן הסל המתחרה ITB והן לעומת מדד S&P 500 הרחב. בשנתיים האחרונות עלה מחירה של קרן XHB בשיעור זעום של 3% בלבד, בעוד שקרן ITB המתחרה הוסיפה כ-21%. גם מתחילת השנה הנוכחית הציגה XHB ביצועי חסר לעומת קרן ITB, עם תשואה בשיעור של כ-15% - אמנם מעל קצב העלייה במדד המניות הרחב, אבל כמחצית מהתשואה של 27% שהציגה קרן ITB.

קרן ITB מחזיקה בהיקף נכסים של כ-1.5 מיליארד דולר, ומחזיקה ב-45 מניות - כאמור, בעיקר בחברות הבנייה בארה"ב. ההחזקות הגדולות של הקרן הן חמש חברות הבנייה למגורים הגדולות בארה"ב - D. R. HORTON (סימול: DHI, כ-12% מנכסי הקרן), LENNAR (סימול: LEN, כ-10% מנכסי הקרן), NVR (סימול: NVR, כ-10% מהנכסים), PULTEGROUP (סימול: PHM, כ-7.5% מהנכסים) ו-TOLL BROTHERS (סימול: TOL, כ-6% מנכסי הקרן); וכן שתי רשתות מובילות של שיפוץ ועיצוב ביתי, שנהנות מחסינות מפני תחרות מול אמזון: HOME DEPOT (סימול: HD, כ-4% מנכסי הקרן) ו-LOWES COMPANIES (סימול: LOW, כ-3% מהנכסים).

הקרן נושאת דמי ניהול שנתיים של 0.43%, עם מחזור מסחר יומי גדול של כ-80 מיליון דולר. אף שקרן הסל ITB הציגה ביצועים חזקים לאורך שנים, וגם מתחילת השנה הנוכחית, ניתן לצפות להמשך המגמה החיובית, לאור ההאצה הצפויה בפעילות מגזר הבנייה, עקב שיקום האזורים הנרחבים שנפגעו מהסופות האחרונות בארה"ב.

■ הכותב הוא אנליסט בכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

השוואה בין שתי קרנות סל המספקות חשיפה למגזר הבנייה בארהב

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי