גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדן, נתניהו וכחלון נתנו מתנה של מיליארד שקל לפטריק דרהי

שרי התקשורת בעשור האחרון נרדמו בשמירה ואפשרו לחברת הוט להפר לאורך שנים את חובת הפריסה הארצית של הרשת שלה ■ פרשנות

פטריק דרהי/ צילום:אלון רון
פטריק דרהי/ צילום:אלון רון

1. זה עומד להיות עוד סיפור על רגולציה שנרדמה בשמירה, עוד סיפור על חברה גדולה שקיבלה הטבה אדירה בעקבות אותו נמנום, על אכיפה בררנית, אינספור ועדות והחלטות מנומקות שיישומן נמרח על פני שנים ותוצאתן היא אפס אחד גדול. אבל בניגוד לסיפורים אחרים על רגולציה שנכנעה כביכול לחברות גדולות, הסיפור שאני עומד לספר לכם לא קפץ לכותרות הראשיות של העיתונים (כמו הסיפור של בזק לדוגמה). הוא דשדש בקושי אי שם במדורים הכלכליים, נחבא אל הכלים, למרות שיש בו כל המרכיבים הדרושים: ויתור די תמוה של רגולטור והטבה אדירה לחברת תקשורת.

2. אפתח ברגולציה. הוראות הרגולציה מטילות על בעל רישיון כללי למתן שירותי תקשורת פנים-ארציים נייחים (ובקיצור: רישיון מפ"א) את החובה להקים, לקיים ולהפעיל רשת בזק ציבורית בכל הארץ ("חובת הפריסה" בלשון הרגולציה), ואת החובה לתת באמצעות אותה רשת שירותי בזק לכלל הציבור בכל רחבי הארץ ("חובת השירות" בלשון הרגולציה). על פי הגדרת משרד התקשורת, חובת הפריסה וחובת השירות (שתיהן מוגדרות "חובת האוניברסליות") כרוכות ושלובות זו בזו, שכן קיום חובת הפריסה הוא תנאי למילוי חובת מתן השירות. על מי חלה חובת האוניברסליות? כמובן, על המפעילים הפנים-הארציים הנייחים כמו בזק והוט טלקום.

מדוע בכלל צריך חובת אוניברסליות? טוב, זה מובן וברור ומשרד התקשורת, הרגולטור של בזק והוט, הגדיר זאת בצורה היפה ביותר: "הטעמים לקביעת חובת שירות אוניברסלי נובעים בעיקרם מעקרון השוויון - מתן שירותי בזק פנים-ארציים נייחים, לרבות טלפוניה ושירותי תשתית גישה רחבת פס לספק אינטרנט נגישים לכלל הציבור בכל הארץ, בין היתר במטרה לעודד פיזור אוכלוסין ותעסוקה, מוביליות חברתיות וחיזוק האינטגרציה בין קבוצות אוכלוסייה ובין אזורים שונים. הנגשת שירותי התקשורת לציבור תקדם את האינטרסים הלאומיים והחברתיים".

אין ספק, מילים יפות ונכונות על צדק ושוויון והנגשות. אבל רגע, רגע, מי בדיוק צריך לאכוף את הגישה היפה, השוויונית והצודקת הזאת? מי שקבע את הכללים, כלומר הרגולטור: משרד התקשורת בכבודו ובעצמו.

3. יוני 2014. ועדה מייעצת במשרד התקשורת דנה בקיום חובת האוניברסליות של בזק והוט. הוועדה, שבראשה עמד אז אבי ברגר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת, בחנה את בקשות הוט ובזק לדחיית החובה הזאת, כל אחת מסיבותיה (בין השאר קשיים הנדסיים או קשיים בהחזר השקעה ביישוב מרוחק). שתי החברות הפציצו את הוועדה בחוות דעת ובבקשות, ולבסוף קבעה הוועדה, בלי כחל וסרק, שהיא ממליצה לחייב את בזק והוט בקיום חובת האוניברסליות באופן מלא. הוועדה גם המליצה שלאור הקידמה הטכנולוגית, אם בכל זאת תתאפשר דחייה או הגבלת מתן שירותי תקשורת, הדבר ייעשה בכפוף למתן פתרון חלופי, לדוגמה באמצעים אלחוטיים.

והנה דבר משמעותי נוסף שעלה מהוועדה: משרד התקשורת למעשה הודה שיש הבדל גדול בין בזק להוט וכי "בקשותיהן נבדלות זו מזו בצורה מהותית". מדוע? משום שבזק פרוסה כמעט בכל המדינה ולכן בקשותיה נוגעות בעיקר למספר לקוחות מצומצם. הוט, בניגוד לבזק, איננה פרוסה ביישובים רבים. לפי הערכות משרד התקשורת באותו זמן, לא יכלה לספק שירותי תקשורת לכ-390 אלף בתי אב. תשתיות בזק, לעומת זאת, לא אפשרו מתן שירותים ל-2,414 בתי אב בארץ. מדובר בפערים אדירים.

4. המסקנה מהדוח של ברגר היא אחת: הוט צפצפה במשך שנים ארוכות (למעשה מ-2003) על הרגולטור, לא קיימה את חובת האוניברסליות ולא נקנסה בגלל ההפרה. אבל רק אחרי שנים רבות בא משרד התקשורת וקבע: הוט לא משרתת קרוב ל-400 אלף בתי אב בישראל כי הרגולטור לא טרח לאכוף זאת עליה.

5. נובמבר 2014. גלעד ארדן, שר התקשורת דאז, מאמץ את המלצות הוועדה, שולל את טענות הוט אחת-אחת ואף נוזף בה: "הוט כשלה להפנים את משמעותה של חובת האוניברסליות המוטלת עליה... זו התחייבות שהוט נטלה על עצמה (עוד בשנת 2003) ואשר עליה לעמוד בה..."

בכך הסתיימו ההצהרות הלוחמניות של ארדן. הוא אימץ את מסקנות הוועדה ובמקביל החליט לחלק להוט סוכריות, שנבעו גם הן מהמלצות הוועדה: הוט תשלים את חובותיה לפי אבני דרך, ובשלב הראשון היא תעשה זאת ב-61 יישובים בלבד, שבהם מרום גולן, כפר קאסם, חניתה, יד מרדכי, טירת צבי, דלית אל כרמל, בית ג'אן, עין גדי, רהט ועוד. לא רק זאת, הוט תשלים את הפריסה ב-61 היישובים של השלב הראשון בפרק זמן של עד 24 חודשים ממועד ההחלטה, כלומר עד נובמבר 2016. למעשה, ארדן כלל לא קבע לוח זמנים שיחייב את הוט לפרוש את התשתית שלה בכ-170 היישובים הנותרים. הוא בעצם אמר: קודם שיפרשו בכ-60 יישובים בתוך שנתיים ואחרי זה אלוהים גדול, בשים לב לשינויים טכנולוגיים ורגולטוריים.

6. אוגוסט 2016. הוט ממשיכה לצפצף על הרגולטור, לא פורשת כמתחייב את התשתית שלה בכ-60 יישובים ומעלה טיעונים חדשים בפני משרד התקשורת, כמו התפתחות טכנולוגית המאפשרת לה להעביר את שירותי הטלוויזיה הרב-ערוצית על גבי האינטרנט, על גבי תשתית של חברה אחרת, כלומר בזק (לכאורה היא צודקת, אבל עברו כבר 14 שנה מאז שהחלה להפר את הרישיון שלה!). הפעם מי שעומד בראש הוועדה המייעצת הוא שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת המושעה בעקבות חקירתו ברשות ני"ע בפרשת בזק. פילבר מקבל את טיעוני הוט וממליץ לדחות את ההחלטה הקודמת של ארדן בשנה נוספת, עד נובמבר 2017, בתנאי שהוט תתחיל לספק את שידוריה באזורים הללו בטכנולוגיה המתקדמת.

7. אוקטובר 2016. צחי הנגבי, שר התקשורת דאז, מאמץ את המלצתו של פילבר לדחייה של שנה, שבמהלכה "תגובש מתכונת ליישום חובת האוניברסליות על ידי הוט... אשר תכלול בעיקרה מתווה ליישום החובה ובכלל כך סוג הטכנולוגיה ומועדים להשלמת הפריסה". הוט גם התחייבה להשיק שירות טלוויזיה חדש על גבי תשתית האינטרנט של בזק או של ספקיות השירות שימכרו את תשתית בזק במסגרת השוק הסיטונאי. בשלב זה מתבהרים שני דברים: הראשון, נדמה שהוט מעולם לא התכוונה ליישם את ההחלטה של ארדן מנובמבר 2014 אלא פשוט לקחה את ההוראה הרגולטורית שלו וזרקה אותה לפח; השני, בעוד שחובת השירות האוניברסלי כוללת מתן שירות אינטרנט וטלפוניה, ההסדר החדש עם משרד התקשורת נתן תשובות לכאורה רק לשירותי הטלוויזיה.

8. יום שלישי, 3 באוקטובר, יממה לפני ערב סוכות, בשעה שעמישראל כבר מתכונן לחופשת החג הארוכה, בזמן שגם העיתונות הכלכלית נמצאת בסוג של חופשה, בחשכת הליל, כפי שנהוג לומר, מוציא משרד התקשורת החלטה פרי עטו של מימון שמילה, המנכ"ל בפועל, במקומו של פילבר. שמילה ממליץ לדחות ב-6 חודשים נוספים את ההחלטה שלא יושמה. לא להאמין! הפעם "מתרץ" משרד התקשורת את החלטתו בצורך לפנות לכ-60 היישובים ולקבל מידע לעניין הביקוש בפריסת תשתית הוט ולשירותי הטכנולוגיה החדשה. "המידע שנתקבל מהיישובים האלה לא היה מספק", נכתב בהודעת שמילה. סליחה? לא היו לכם כמה שנים לבדוק זאת?

9. הוט הגיעה כמובן מוכנה עם שירות NEXT TV שלה, מיזם הטלוויזיה האינטרנטי, אבל זו בדיוק הנקודה: בהוט כנראה מעולם לא התכוונו ליישם את ההחלטות בנוגע לחובה האוניברסלית שלה וצפצפו על הרגולטור צפצוף מתמשך. עכשיו יש להם תירוץ מצוין: שירות טלוויזיה שגם מתחרה בפרטנר ובסלקום וגם "מתחרה" איך לצפצף על משרד התקשורת.

10. להפרה המתמשכת של הוט יש מחיר, והוא ננקב, תתפלאו, על ידי משרד התקשורת עצמו. לאורך כל הדיונים, בכל עשרות דפי המסמכים בנושא ועשרות הנפסחים, הושחרו המספרים הנוגעים להשקעות בפריסת תשתיות, החזרי ההשקעה והתשואות על ההשקעה. בפעם היחידה שמצאתי מספר כלשהו של השקעות, נכתב: "בהתאם לאומדן שהוצג לוועדה על ידי אגף כלכלה במשרד התקשורת, אשר התבסס על נתונים מחברת הוט... אומדן ההשקעה הנדרש מהוט לשם השלמת חובת הפריסה נאמד בסכום שנע בין מאות מיליוני שקלים ועד מיליארד שקל.

וזו הכותרת המדהימה של הטור הזה: שרי התקשורת בעשור האחרון, שטיפלו בעניין החובה האוניברסלית של הוט - כחלון, ארדן, הנגבי ונתניהו - נתנו לפטריק דרהי, בעל השליטה בהוט, מתנה בשווי מיליארד שקל.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

פתיחה מעורבת בוול סטריט; אסתי לאודר מזנקת ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● אבל האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות קלות בבורסה המקומית; מדד ת"א ביטוח יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.7% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?