גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חיפושי הנפט והגז סובלים ממחסור בכספים להשקעות"

קולין סינקלייר, יו"ר השותפות פטרוטקס, שפועלת לגיוס הון בישראל לטובת קידוחים בלואיזיאנה: "עדיין רווחי להפיק במחירים הנוכחיים"

"מאוד קשה לנבא מה יקרה בשוק הנפט והאנרגיה העולמי בשנים הקרובות. יש יותר מדי משתנים שמשפיעים על המחיר. נראה שהפעולה שנקט ארגון אופ"ק לצמצום התפוקה השפיעה משמעותית, והשוק חזר בחודשים האחרונים לשיווי משקל. רמת המלאים בארה"ב יורדת, וחוזרת לממוצע של חמש השנים האחרונות. הקונצנזוס הוא שהמחירים יתייצבו בשנה-שנתיים הקרובות סביב 50-60 דולר לחבית". כך אומר בריאיון ל"גלובס" קולין (קוני) סינקלייר, לשעבר בכיר בנובל אנרג'י וכיום מנכ"ל חברת אנרג'י טקסס, שהפכה לאחרונה לבעלת השליטה בשותפות החיפושים פטרוטקס  (זרח לשעבר).

בעקבות השלמת העסקה, מונה יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו לשעבר, למנכ"ל פטרוטקס, וסינקלייר מונה ליו"ר השותפות. אנרג'י טקסס מחזיקה בכ-80% מהשותף הכללי השולט בשותפות פטרוטקס, ויוסי לוי ב-10%. שותפו של לוי למהלך, עו"ד יעקב כץ, מחזיק ב-10% הנותרים בשותף הכללי.

פטרוטקס צפויה לצאת בשבוע הבא ב"רוד שואו" למשקיעים מוסדיים ואנליסטים בארץ, במטרה לגייס 5-10 מיליון דולר לצורך השקעה בשני קידוחים בלואיזיאנה, שאותם היא תרכוש מאנרג'י טקסס. לטענת סינקלייר, "אנרג'י טקסס תמכור לפטרוטקס את שני הפרויקטים במחיר עלות".

ההנפקה עצמה צפויה להתקיים בתחילת נובמבר. דמי הניהול של השותף הכללי צפויים לעמוד על כ-36 אלף דולר בחודש.

- האם כדאי כיום להשקיע בכלל בקידוחים? זה רווחי?

"במקביל לירידה החדה במחירי הגז והנפט בשנים האחרונות חלה גם ירידה חדה בעלויות ההפקה, כך שעדיין רווחי להפיק במחירים הנוכחיים. ההזדמנויות קיימות, ואפשר לנצל אותן, בהנחה שהמחירים יתייצבו. היום התעשייה זקוקה להזרמות הון, מכיוון שיש מחסור בכסף להשקעות והרבה חברות שמשוועות למזומנים, כך שיש כאן הזדמנות למשקיעים שמוכנים להזרים כספים לפרויקטים רווחיים.

"כיום הטיימינג להשקעות הוא אופטימלי, מכיוון שאין מספיק כסף בתעשייה, ומשוואת ההיצע-ביקוש חוזרת למצב נורמלי. בקידוחי קרקע בדרום מזרח ארה"ב - אם מבצעים פרויקט ומגלים נפט או גז, אפשר לחבר את הבאר או השדה לתשתית בתוך פרק זמן קצר מאוד, לפעמים כמה ימים, ולהתחיל למכור, כי התשתית מאוד מפותחת. זה יתרון משמעותי".

- איך ההתקדמות בתחום האנרגיה האלטרנטיבית, סולאר ורוח, צפויה להשפיע על השוק?

"אכן הייתה התקדמות גדולה, והדברים האלה כאן כדי להישאר, אבל צריך להבין שהאנרגיה הירוקה היא עדיין חלק קטן משוק האנרגיה העולמי. החלק הזה משפיע כמובן על השוק כולו, וצפוי להמשיך לצמוח, אבל זה תהליך הדרגתי, שייקח עוד הרבה שנים. הצרכים של אנרגיה בעולם ימשיכו לצמוח, וחלקה של האנרגיה האלטרנטיבית יגדל, אבל עדיין יהיה ביקוש רב גם לגז ולנפט בעשורים הקרובים.

"מה שישפיע על מחירי הנפט והגז הוא בעיקר הירידה בעודפי ההיצע. יש עלייה במספר אסדות הגז שפועלות במפרץ מקסיקו, וארה"ב עומדת להפוך ליצואנית גז עולמית. לדעתי המחירים במשך השנים הקרובות יישארו סביב הרמה שהם נמצאים בה כעת, ואחר כך הצפי הוא לעלייה קלה במחירי הגז והנפט".

"נובל טיפלה היטב בתקלה בתמר"

המשק הישראלי תלוי כיום כמעט אך ורק בהזרמת הגז ממאגר תמר, ולפני כשבועיים נעצרה ההזרמה למשך מספר ימים, עקב תקלה לא צפויה: באחד הצינורות שמחובר לצינור האוורור התגלה סדק, אירוע שחייב השבתת האסדה עד לתיקון מוחלט של התקלה.

אחת האפשרויות שהועלו לתיקון התקלה היא לרתך את הסדק, אולם בנובל החליטו להחליף את החלק הפגום כולו - אופציה בטיחותית יותר וממושכת יותר.

החלק הסדוק יוצר והוטס במיוחד מיוסטון שבטקסס. סינקלייר לא מתרגש, ומחמיא לטיפול של נובל אנרג'י בתקלה.

- זה משהו שקורה הרבה בקידוחים בחו"ל?

"זו בעיה מכנית ומאוד נורמלית בקידוחים מסביב לעולם. בסך-הכול מספר התקלות בקידוחי ים תטיס ותמר הוא הנמוך בעולם, לפי מה שאני יודע. נובל טיפלה בתקלה בצורה מאוד טובה. אף חברה מפעילה בעולם לא מגיעה לרמת אמינות כל כך גבוהה".

שר האנרגיה, יובל שטייניץ, מנסה בשנה האחרונה לעניין חברות אנרגיה בינלאומיות להשתתף במכרז הגז לחיפוש ופיתוח שדות נוספים בשטח המים הטריטוריאליים של ישראל, בינתיים ללא הצלחה. על כך אומר סינקלייר, כי "השר שטייניץ עושה מאמצים אדירים לגייס חברות להשקעות וחיפושים באזור. אבל, כמו שאמרתי, כיום התעשייה העולמית סובלת ממחסור בכספים להשקעות, כך שקשה מאוד לשכנע חברות להשקיע בכלל, ובמזרח התיכון בפרט.

"הוא פועל מול רוח חזיתית חזקה, וזה מאוד לא קל להביא חברות להשקיע בישראל גם היום, למרות השינויים הרגולטוריים שעשו בישראל בשנתיים האחרונות".

- למה אתה מתכוון?

"למשל, חברות ישראליות בתחום האנרגיה יכולות להשקיע בכל העולם, ולא רק בישראל, וזה שינוי עצום. נוסף על כך, חברות ישראליות יכולות להשתתף לא רק בחיפוש והפקה, אלא גם ברכישה של נכסים קיימים, וזה שינוי מאוד מאוד חשוב. אפשר כך להוריד את רמת הסיכון, לרכוש נכסים קיימים וליצור מקורות הכנסה, תזרימי מזומנים, ורווחים נוספים. כך שמה ששטייניץ וגורמים אחרים עשו אלו שינויים מאוד מאוד חשובים לתעשיית האנרגיה וההשקעות בישראל".

מחפשים שותפים ללואיזיאנה

אנרג'י טקסס הוקמה לפני כשנתיים על-ידי סינקלייר ובכירים לשעבר בנובל אנרג'י, שהובילו את פיתוח שדות הגז הגדולים שלחופי ישראל (ים תטיס, תמר ולוויתן). בהנהלת החברה משמשים לצדו קן סטנלי, שהיה אחראי בין השאר על פיתוח תגלית הגז תמר בנובל אנרג'י; דאג סמית', שכיהן כמנכ"ל נובל אנרג'י ישראל וכמנהל פרויקט פיתוח שדה הגז לויתן; וכריס תומפסון. סטנלי ותומפסון הם בעלי חברת קידוח ביוסטון, שנובל אנרג'י נעזרה בשירותיה בעבר כדי לקדוח בישראל.

הפרויקט הראשון שבכוונת אנרג'י טקסס להעביר לפטרוטקס, Mirror Image בלואיזיאנה, הוא קידוח לעומק של 5,500 מטר. סקר סייסמי שבוצע במקום הצביע על סיכוי למציאת תגלית נפט. בכוונת השותף הכללי לנסות למצוא שותפים לפרויקט, שהיקף ההשקעה הצפויה בו (100%) מוערך ב-8 מיליון דולר. הפרויקט השני, Badger Pass, כולל פרוספקט לקדיחה בחולות הנמצאים בעומקים של 5,000 מטר וכ-6,000 מטר. במרחק של 5 ק"מ מנקודת הקידוח המוצעת נמצא שדה מפיק של גז. היקף ההשקעה הצפוי בפרויקט זה (100%) מוערך ב-9 מיליון דולר.

נוסף על כך, אנרג'י טקסס מנהלת בימים אלה משא ומתן לרכישת עד 49.9% מהזכויות בפרויקט Baxterville במיסיסיפי, שעלות הרכישה שלו נאמדת ב-23 מיליון דולר. שותפות פטרוטקס עשויה לרכוש מאנרג'י טקסס את הזכויות בהמשך, לאחר שיתבצע גיוס אג"ח שהיא מתכננת.

פטרוטקס

תחום פעילות: חיפושי גז ונפט והשקעות בקידוחים קיימים

בעלי השליטה בשותף הכללי: אנרג'י טקסס (80%), יוסי לוי (10%), יעקב כץ (10%)

גיוס מתוכנן: 10-5 מיליון דולר לצורך השקעה בשני קידוחים, בלואיזיאנה ובהמשך גיוס אג"ח לצורך השקעה בשדה קיים במיסיסיפי

יו"ר: קולין סינקלייר

מנכ"ל: יוסי לוי

דמי ניהול צפויים של השותף הכללי: 36 אלף דולר בחודש

עוד כתבות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה